Skocz do zawartości
IGNORED

Audioquest, Audionova, Ultralink, XLO?

Danielus

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Chciałbym prosić o porade przy wyborze kabli głośnikowych do systemu jak w opisje.

Budżet max. około 1500zł.

Myśle o połączeniu bi-wire a w przyszłości może bi-amping, więc będę potrzebował jakąś kombinacje dwóch przewodów z tym że cena jest narazie określona na przewód do średnioniskotonowca.

Do tej pory byłem zdecydowany na XLO Pro 650f i ER14, ale ostatnio kusi mnie XLO Ultra 6, poza tym zastanawiam się czy nie lepiej wziąć np. jakiś topowy kabel firmy takie jak Audionova, czy Ultralink?

Niestety nie mam możliwości przesłuchania wszystkich kabli, więc prosze o jakieś sugestie.

P.S. Niestety w dotychczasowej zawartości tego forum nie znalazłem wystarczającej ilości informacji.

https://www.audiostereo.pl/topic/30519-audioquest-audionova-ultralink-xlo/

Może i warjactwo, alw właśnie po to pytam, bo nie mam możliwości chwilowo przesłuchania takich kabli w moim systemie, więc prosiłbym o bardziej konstruktywne wpisy.

Tak jak na wstępie zaznaczyłem myślałem o 650F+ ER14, a to jest wydatek około 700zł więc nie aż tak dużo, za niewiele więcej moge mieć topowy model Audionova, albo Topowy model Ultralinka czyli Ambienca, który z gotowych odcinków jest owszem drogi, ale z metra to juz 180żł 1m, więc też nie jest to tragedia.

Rozumiem gdybym sieciówke chciał kupić za 1500zł do tego sprzętu no to wtedy faktycznie było by to szaleństwo.

Więc proszę o jakąś propozycje co by mogło fajnie z tym sprzętem zagrać, a nie ma sensu dywagować nad budżetem bo to już moja sprawa.

Czemu się uparłeś ;p

To, że ty nie słyszysz jeszcze nic nie znaczy, przynajmnie dla innych (na pewno dla mnie).

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

• Redaktorzy

Danielus - zacznij od Audionovej. Producent wypożycza kable, więc ryzyko wpadki jest zerowe. Posłuchasz i ocenisz czy zostaną w systemie, czy po prostu je odeślesz.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

W tym systemie zalatwi sprawe za mniejsze pieniadze Supra Ply 3.4 S

Jezeli nawet wylozenie 1500 zl da lepszy rezultat to watpie by byl wart roznicy (niezauwazalnej zapewne).

Fantastycznym zas rozwiazniem jest sprzedanie np. CDP i dolozenie owych 1500 zl i zakup fajniejszego zrodla ;-)

pzdrw

soso

Zastanawia mnie bardzo niska ocena kabla Audionova Quasarus w ostatnim HFiM, tym bardziej, ze stoi ona w wyraznej sprzecznosci z entuzjastycznymi opiniami na naszym forum. Czyzby "nie zagral" w konkretnym systemie testowym? Czy ktos porownywal Quasarusa z kablami np. Audioquesta w tym samym przedizale cenowym?

• Redaktorzy

Morven - pytanie na czym testowali, bo zauważyłem tendencję do testowania kabli na jednym systemie i czasem za amplifikację robi Baltlab, a wtedy cuda się dzieją ;)

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Morven poza opiniami w prasie spójrz na antypatie czasopism, powiązania, sponsorów...

A co do porównań to możesz poszukać moje porównanie - Albedo Blue, Quasarus, Qardas i Audioquest.

Panowie za bardzo się czepiacje tego "1500zł". Owszem moge sprzedać źródło i kupić lepsze ale co z tego skoro nadal bedą kable za 10zł za 1m. One są teraz najsłabszym ogniwem dlatego są na celowniku. A co do wypożyczenia Audionovy wcale nie jest tak pięknie ponieważ wrazie gdy się ich nie kupi no trzeba zapłacić 5% wartości.

Nie ukrywam też że nie gardze kablami z drugiej ręki.

A może ktoś coś powiedzieć o Ambiencie Ultralinka?

• Redaktorzy

Danielus - lepiej chyba zapłacić 75zł i odesłać kable które nie pasują, niż zapłacić 1500 i się z nimi męczyć. A z drugiej strony ile kosztowoałaby Cię wycieczka do salonu, gdzie mógłbyś je odsłuchać w obcym pomieszczeniu ?

Fr@ntz

"I am an audiophile"

> Panowie za bardzo się czepiacje tego "1500zł"

bo to bez sensu jest

kup sobie kabel za 3 stówy i bedziesz zadowolony

ide o zakład, ze jak kupisz tez za 1,5k i wpadne do ciebie z kablem za 200 to nie usłyszysz na swoim systemie zadnej roznicy

Zadzwoń do Hotlina,super kabelki głośnikowe i także można sprawdzić u siebie w systemie nie płacąc nic w razie zwrotu.Polecam mam je u siebie w systemie i sprawdzają się rewelacyjnie,posiadam model Blue Spiral.Jeśli mieszkasz gdzieś blisko Wrocławia zapraszam do siebie.

• 2 tygodnie później...

A więc, aby zakończyć temtat, który zaczołem dodam że kupiłem w końcu okazyjnie kabelek XLO Ultra 6 i muszę powiedzieć że do brzmienia mojego systemu wniósł sporo zmian. A dokładniej: więcej szczegółów, więcej powietrza(talerze wybrzmiewają teraz wyraźnie dłużej), lepsza stereofonia, lepiej zarysowany kontur, średnica dużo bogatsza, bas silny ale świetnie kontrolowany. Wszystkie pasma się jak by bardziej zrównały. Ogólnie jestem bardzo zadowolony chcoć tu ma też znaczenie cena gdyż udało mi się kupić z drugiej ręki za mniej niż połowe wartości nowego. Myśle że gdybym kupił go za 1500zł do tego systemu to bym był średnio szczęśliwy, a tak wypada się tylko cieszyć.

Pozdawiam wszystkich forumowiczów

Bawiłem sie kiedys kabelkami audionovej...fajne dosyc i nic pozatym. Potem miałem Transparenta MW- u mnie totalna klapa. Wiec wypozyczylem sobie Audioquesta Caldera. Po wpieciu odrazu wiedzialem ze juz go nie oddam. Bije na glowe cala reszte.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.