Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny podstawkowe 7-9 tys

ygrek

Rekomendowane odpowiedzi

Zacznę może od tego, czego wymagam od nowego nabytku, a więc przede wszystkim brzmienie szczegółowe i analityczne, neutralne na średnicy, z szybkim precyzyjnym basem, dobrą dynamiką i "wykopem"

Chciałbym również aby dobrze radziły sobie zarówno przy cichym jak i głośnym odsłuchu.

Kolumny mają grać w pomieszczeniu o powierzchni 13m2, muzyka praktycznie każda, chociaż w przeważającej części stary pop/rock, jednak dobrze by było aby były w miarę uniwersalne.

Docelowego wzmacniacza i odtwarzacza jeszcze nie mam i będzie wybierany razem z kolumnami.

Jak narazie moim numerem jeden do odsłuchania są B&W 805s.

Szanowni Forumowicze, co jeszcze warto wciągnąć na listę do odsłuchu?

Pozdrawiam i życzę wszystkim najlepszego w Nowym Roku.

https://www.audiostereo.pl/topic/30576-kolumny-podstawkowe-7-9-tys/

Akkus C95 R1

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Słuchałem dłuższy czas i jestem pod wrażeniem. Obroniły się w różnych rodzajów muzyki. Z pewnością warto posłuchać.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

=>Gustaw

Faktycznie te Akkusy trzeba wziąć pod uwagę, słuchałem ich krótko na ałdioszole i się podobało, dzięki za przypomnienie.

=>Papamku

Dzięki za propozycje, jednak wolałbym aby to były nowe kolumny.

tych Akkusów słuchałem na AS'06 i to przez dłuższą chwilę. Zatrzymałem się w pokoju Akkusa bo IMHO wśród monitorów na AS były na 1. miejscu. Nie mogłem nadziwić się ilością basu (pokój był ok 10m2). Średnica śliczna, neutralna, szczegółowa (lancaster twierdził że miała "nosowość" której ja przynajmniej nie dostrzegałem). Góra dobra, chociaż ja bym wolał kopułkę zamiast wstęgi, ale jak komuś odpowiada tak barwa to powinien być zadowolony. Właściwie nic tym kolumnom nie byłem w stanie większego zarzucić - dla mnie był to dźwięk wytawy w swojej klasie cenowej. POLECAM osobisty odsłuch, myślę że szybko się zdecydujesz

BTW Elektronika nie była najwyższych lotów a mimo to grały genialne. Zacznij od odsłuchów tych monitorków - będzie idealny punkt odniesienia!!

Coś mało tych propozycji, sam też nic ciekawego nie wydumałem, no może jeszcze JmLab Electra 1007.

Po przemyśleniu stwierdzam także, że kolumny typu Akkus czy Akustyk sobie odpuszczę, ponieważ jak przypuszczam przy odsprzedaży straty są dość duże.

Dynaudio i Totemy czemu nie, odsłuchać można.

A co warto jeszcze dorzucić do odsłuchu brzmieniowo podobnego do wspomnianych 805s i Electr 1007BE?

Witaj ygrek

Myślę, że Dynaudio i Totem Model 1 to bardzo dobre kolumny, ale chyba nie spełnią Twoich oczekiwań. Szybkość, analitycznoeś-, przejrzysta średnica to raczej Bowersy, może Monitor Audio z serii Gold, może ATC, może Wilsob Benesch.

Pozdrawiam Stempur

Panowie nie róbcie koledze wody w mózgu !!!

Spendory, Totemy, Harbethy? ... co to za propozycje .... przecież te 3 marki to kwintesencja muzykalności :) a kolega szuka analitycznych i szybkich monitorów!!!!

Szybki i precyzyjny bas w Harbeth'ach bądź Spendorach? Coś mi tu nie pasuje hahah

Jedynie cloudior dał super propocycję BW 805 (niestety nie znam modelu 805s) lub może coś ze starszych JMLab ... może w tej cenie trafią się już Micro Utopie :)

Ja bym pozostał przy BW 805 w tej cenie to jedne z ciekawszych monitorów .... chociaż w 13 metrach będzie cieżko wyciągnąć ich cały potencjał :)

pozdrawiam,

zdezi

805s są lepsze od starych 805. Ogólny progres nowych serii B&W 800/700 w stosunku do zmierzchłych Nautilus 800/CDM uległ w zakresie muzykalności, większej przyjemności ze słuchania:) I nie mam tu na myśli żadnego mulenia:).

Pozdrawiam.

ps. Nowe 805s są do kupienia poniżej 8k zł z Niemiec.

ygrek - w temacie jest 7-9 tys. a co z podstawkami. Czy juz je nabyles? Jesli nie to cena chyba troche urosnie.

Pozdrawiam kaszanka7

Wszyscy myślą tylko o sobie. Tylko ja myślę o mnie.

=>kaszanka7

Tak podstawki już mam, zrobione w Ostoji na specjalne zamówienie, solidna konstrukcja na dziewięciu rurach, która po wypełnieniu waży około 30kg/sztuka. O ile konstrukcja kolumny nie będzie wymagać wymiany, chciałbym je zostawić. Także mówiąc 7-9tyś mam na myśli jedynie same kolumny.

Brzmienie 805s jest szybkie, bardzo dokładne, z niesamowitą stereofonią. Gdy za "jakiś" czas wynudzę się 705 na pewno zainwestuje w te kolumny. A co do standów to polecam Elfana. Tanie i wysoko customizowalne:). Wykonanie może nie perfekt, ale na pewno dobre. Ważne, że są solidne i masywne. Jedynie stylistyka może nie każdemu odpowiadać.

Pozdrawiam.

Witam,

Dołączam do "stronników 805", jako użytkownik N805, bardzo zadowolony. Fakt, że 13m2 to niewiele jak dla nich. Z drugiej strony słabszy mocowo wzmacniacz będzie miał w razie czego, łatwiejsze zadanie :-)

Pozdrawiam noworocznie.

kurcze piszecie mi tu że 13m2 to mało dla 805-ek, czy one maja tak duży bas, czy wymagają sporego rozstawienia?

Z tego co pisał Gutekbull, miał je w 18m2 i jednak brakowało mu podstawy basowej, więc podejrzewam to drugie.

Mogę tylko dodać od siebie że na kolumny mam sporo miejsca i nie bedą stały stłamszone przy samych ścianach.

Aktualne B&W 602s3 stoją 110cm od tylnej ściany i 50cm od bocznych. Jednak 602-ki jak podejrzewam mają większy bas no i jego jakość staję się znośna dopiero po zatkaniu bas-reflexów.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.