Skocz do zawartości
IGNORED

technics sl ps7 kontra HD 970

Polopol

Rekomendowane odpowiedzi

witam

do tej pory używałem cd technicsa sl pls7 i byłem z niego bardzo zadowolony. W chwili obecnej chcę go wymienić na HD970, zec względów "estetycznych", aby komponował się z resztą komponentów i generalnie wystrojem pokoju, bowiem nie jestem audiofilem i oprócz muzyki, bardzo liczy się dla mnie wygląd w pokoju. Z tego co widziałem na forum, to ludzie chwalą technicsa, a tak średnio harmana. CZy jest ktoś, kto miał okazję słuchać obu sprzetów, lub miał coś na ten temat do powiedzenia? Z góry dzieki za pomoc. Z góry mówię, że mam świadomość, ze tej cenie pewnie kupię coś lepszego lub z SH, ale zależy mi konkretnie na HK.

Dziękuje za wszelką pomoc

https://www.audiostereo.pl/topic/30659-technics-sl-ps7-kontra-hd-970/

Jeszcze jedna sprawa - znajomi polecają by zamiast CD kupić odtwarzacz DVD np DVD 23 lub DVD 37, gdyż różnicy w dźwięku nie odczuję, a od razu bęe mógł inne formaty odtwarzać i zrezygnować z dodatkowego odtwarzacza DVD. CZy faktycznie jakość dźwięku DVD nie bedzie gorsza w stosunku do CD? Mam na myśli łyty CD Audio.

Ten Technics jest i tak lepszy od całej tej serii sl pgxxx ale mając do wyboru Technics- Harman wybrałbym w ciemno Harmana a najlepiej coś ze starszej serii 75XX lub wyżej ale żadko pojawiają sie na allegro (ale w dobrej cenie za to:). Nie znam HD970 ale w ciemno podejrzewam że jest o niebo lepszy od ps7.

W muzyke z dvd nawet nie wchodz bo to strata czasu. Nawet Technics będzie lepszy.

Pozdrawiam

dzięki za info. O dvd już nawet nie myślę, bo ma to służyć w 95% do słuchania muzyki.

Skoro harman taki dobry, a ja byłem zadowolony z technicsa, to znaczy, że mi się spodoba.

Bardzo ciekawy jestem jak HK będzie rozwijał serie klasycznych CD . Z tego co wiemy pojawił sie model 950 ( uproszczony 970 , o którym tez niewiele wiadomo ) Ale wracając do 970 HK poszedłby za ciosem i zrobił tanio model 980 czytający 2 ch. SACD lub dodali HDCD ( braku nie wybaczam )

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Witaj,

Ja HD 970 porównywałem bezpośrednio z Cambridgem w tej cenie i NAD'em...muszę przyznać, że Harman mnie po prostu rozczarował. Moim skromnym zdaniem nic ciekawego. Estetycznie owszem - ładny klocuszek, ale brzmieniowo...według mnie mój starszy HD 750 gra ciekawiej.

pzdr.

Oj Jędrek, Jędrek -> no toś mnie teraz pocieszył:)

Mam nadzieję, że to kwestia gustu i mi przypadnie doń. Nie chcę się rozczarowac, albo najwyżej sobie wmówię, że jest ok i kiedys "potajemnie" przed własnym ego go wymienię:P

Ten ps7, który niedawno poszedł na aukcji prywatnej za 99 zł to był Twój???

Nie przejmuj się, jak ci HK nie przypadnie do gustu zawsze możesz wrócić do technicsa :). Niezbyt często, ale jednak pojawia się na allegro.

Miałem takie CD Technicsa i porównywałem go ze wspomnianym przez Ciebie CD Harmana oraz z DVD. Dla mnie Harman zdecydowanie wygrał - był bardziej detaliczny, przestrzenny i ciekawszy jeśli chodzi o bas. Wybrałem DVD ponieważ zależało mi odtwarzaniu także koncertów na DVD, a nie chciałem kupować dwóch urządzeń. Poza tym dla mnie różnica w dźwięku między DVD, a CD Harmana nie była tak duża jak między CD Technicsa, a np. DVD Harmana - DVD22 zagrało lepiej niż Technics PS7.

Wspomniałeś, że póki co nie aspirujesz do tytułu audiofila, więc może nie ma się nad czym zastanawiać i skoro design Harmana Ci odpowiada, a dodatkowo jest lepszy od wspomnianego Technicsa to wybierz np. DVD, a na pewno posłuchaj przed zakupem - najlepiej w domu:).

Pawlinda:

Ten nie był mój. Ja mój wystawiłem wczoraj, jednak w ciągu 10 minut od wystawienia otrzymałem 4 telefony z propozycją kupna. Ostatnia mnie zadowoliła więc się sprzedał. Dziś towar wysłany. Jak go pakowałem, to trochę z nostalgią nań patrzyłem... Nawet folię pęcherzykową z taką delikatnością kleiłem:) ach. W kazdym razie sprzęt był w stanie idealnym, dopiero przy pakowaniu spostrzegłem sie, że nawet od góry nie ma ani minimalnej ryski.

Ale tan rozdział zamknięty. Mam nadzieję, że nie będę rozczarowany.

Bertomak:

Dzięki za opinie. Utwierdziła mnie w przekonaniu, że dokonałem trafnej decyzji o wymianie technicsa na HK, zwłaszcza, że dzis zamówiłem "definitywnie" sprzet, tj HK3480+HD970. Zdecydowałem się jednak na cd bo dvd nie jest mi potrzebne na razie, a w razie czego dokupić zawsze można.

W chwili obecnej zacznę się rozgladać za głośnikami, bo to one zawsze były najsłabszym ogniwem mojego sprzętu. Ale dlatego je na koniec zostawiłem, bo to je chce dopasować do reszty, a nie na odwrót.

Cieszę się, że Ci pomogłem:).

Przy pierwszym odsłuchu Harmana nie zrażaj się do niego - po Technicsie ma się wrażenie małej ilości basu. Po dłuższych odsłuchach i wygrzaniu sprzętu zauważysz, że Harman da Ci coś więcej niż Technics - przestrzenność, detaliczność i subtelną przyjemność słuchania. Będziesz zadowolony, a gdy już dobierzesz idealne dla siebie kolumny to będziesz wniebowzięty:). Pamiętaj, że dobór kolumn do Harmana to bardzo istotna rzecz (zresztą jak do każdego systemu) - zawsze przed zakupem posłuchaj. Osobiście uważam, że wzmacniacz można kupić po rekomendacji kogoś doświadczonego, natomiast kolumn tak kupować nie należy.

Bertomak:

Jutro będę się witał ze sprzętem:)

Co do doboru głośników, to oczywiście chce zrobić odsłuch przed zakupem, tak była idea jak już wspominałem co do kolejności upgrade'u sprzętu. CZy z doświadczenia wiesz już (lub ktoś inny z forumowiczów) co warto brac pod uwagę konkretnie do harmana a co sobie wogóle odpuścić. Wiele się nasłuchałem, że że harman lubi jbl i infinity, jako że ten sam koncern. A co innego? Zakres cenowy..hmm. raczej do 2kzł. Wiem, że to skromny budżet, no ale każdy orze jak może. no powdzmy, w porywach może przekroczyć te 2kzl. Zalezało by mi, by były w wykończeniu bukowym (lub jasnym). Swoją drogą, ciekawe, czy uda się sensownie "upłynnić" Voyagery:)

Bertomak:

Jutro będę się witał ze sprzętem:)

Co do doboru głośników, to oczywiście chce zrobić odsłuch przed zakupem, tak była idea jak już wspominałem co do kolejności upgrade'u sprzętu. CZy z doświadczenia wiesz już (lub ktoś inny z forumowiczów) co warto brac pod uwagę konkretnie do harmana a co sobie wogóle odpuścić. Wiele się nasłuchałem, że że harman lubi jbl i infinity, jako że ten sam koncern. A co innego? Zakres cenowy..hmm. raczej do 2kzł. Wiem, że to skromny budżet, no ale każdy orze jak może. no powdzmy, w porywach może przekroczyć te 2kzl. Zalezało by mi, by były w wykończeniu bukowym (lub jasnym). Swoją drogą, ciekawe, czy uda się sensownie "upłynnić" Voyagery:)

Doczekałem się wreszcie przesyłki.

Pierwsze wrażenia są następujące:

Jeżeli chodzi o wygląd zewnętrzny to jak najbardziej mi pasuję, fajny design, ładnie podświetlone poszczególne elementy...ale na szczęście da się wyłączyć światełka:)

Natomiast co do pracy to sprawa wygląda tak:

Jakość dźwięku HK3480+HD970 jest podobna do technics SADX940+SLPS7, tyle że HK gra dużo więcej detali.

Natomiast rzeczą, która mnie niepokoi jest poziom głośności. Mianowicie technics przy 25% głośności grał dość głośno, natomiast przy 50% bardzo głośno, zagłuszając wszystko w pomieszczeniu, oczywiście jakość dźwięku nie była w żaden sposób zniekształcona. Natomiast HK przy 50% głośności gra zaledwie głośno.

Porównałbym to tak, że 50% głośności HK równa się 25% technicsa. Dziwi mnie to dlatego, gdyż teoretycznie HK ma moc 2x120W przy 8ohm, natomiast technics w trybie stereo (jest to amplituner KD) tylko 2x100W przy 8ohm. Czy ktoś ma może coś do powiedzenia na ten temat?

Fakt, głośniki, na których robiłem porównanie pozostawiają wiele do życzenia, ale czy one mogły być tego powodem?

Mam nadzieję, ze z biegiem czasy się rozchodzi...

Polopol

nie lam sie, po prostu sprzet harmana ma taki zwanzig ze wysterowuje moc podawana do glosnikow wg. ich mocy max , tzn. sam sie wysterowuje. niezaleznie jakie podepniesz zawsze galke wzmocnienia mozesz dac do konca. przynajmniej nie spalisz kolumien. oczywiscie jakis starszych trudnych pudel wymagajacych np. 400watt nie bo koncowki przeciazysz.

Witam

Różnicą głośności się nie przejmuj, bo rzeczywiście wygląda to nieco inaczej. W Technicsie charakterystyka regulacji głośności jest nieliniowa, czyli najpierw przy małym wychyleniu potencjometru głośność rośnie szybko, a później powoli. W Harmanie HK 3480 regulacja głośności jest liniowa i stąd to inne odczucie głośności. W rzeczywistości Harman ma to swoje ponad 100W na kanał, a słychać to szczególnie przy dużych głośnościach (wydajność prądowa).

Co do kolumn, mi JBLe nie podobały się z Harmanem - brzmiały zbyt mało ciepło. W tej cenie - czyli 2kzł - mogą Ci się spodobać Missiony M34i. Ciepłe brzmienie, detaliczność i solidny bas. Po prostu posłuchaj i pochwal się swoimi spostrzeżeniami.

Regulacja mocy wzmacniacza pod kątem mocy kolumn do niego podłączonych nie wydaje mi się prawdziwa. Skąd wzmacniacz ma wiedzieć jakie kolumny zostały podłączone do jego wyjścia?

Liniowość w HK i nieliniowość w Technicsie regulacji głośności jest powodem Twoich odczuć - całkowicie słusznych.

Bertomak:

Dzięki za opinę. Jeżeli napotkam sie jeszcze na "cos ciekawego", to z pewnościa się podziele uwagami.

A głośniki wiem, że są do wymiany, ale nie musisz tego tak dobitnie podkreślać:) Na razie szykuję budżet. Więc na spokojnie mam czas, by dokonac odsłuchów.

W przyszłym tygodniu bedziemy testować HK3480 kontra HK970 kontra HK670. Zobaczymy co z tego wyniknie.

miałem poprzednika tego technicsa czyli 770D - nie był to szmelc. grał całkiem kulturalnie, z niezłą chociaż sztucznie podkręconą przestrzenią. nie było ostrości brzmienia, z której niby "słyną" takie japońskie urządzenia. z denonem 350SE, którego jeszcze lepiej wspominam grało to całkiem przyzwoicie ;)

miałem też przez kilka miesięcy harmana, chyba 950 (nie mam pojęcia, ten z HDCD) i w porównaniu z 6000OSE grał w nieco zamulony sposób, z potężnym ale trochę się ciągnącym basem. za to cieplej, bardziej "analogowo" i przestrzeń była niczego sobie, a góra kulturalniejsza. powrót do marantza uświadomił mi, że niekoniecznie podoba mi się taki bas jak z hk ;)

Nie spotkałem jeszcze wzmacniacza z liniową regulacją głośności.

Nie ma czegoś takiego jak "domysły" wzmacniacza jakiej mocy ma podłączone kolumny i że niby do tego dopasowywuje swoją moc wyjściową.

Różnice w wychyleniu potencjometru głośności można tłumaczyć inną czułością wejść a nie maksymalną mocą.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Ja jestem posiadaczem całego zestawu serii 970. Jest bardzo dobry test pod poniższym linkiem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Kiedyś już wspominałem...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.