Skocz do zawartości
IGNORED

Jadis JP-80: the ultimate phono pre?

amazarak

Rekomendowane odpowiedzi

>McGyver, 21 Gru 2009, 23:46

>A dlaczego? Przecież potencjometr na wyjściu preampa "psuje" impedancję wyjściową. Podłączona do

>niego końcówka mocy będzie "widziała" taki preamp jako pasywkę.

A czy to źle? Wystarczy dać mniejszy potencjometr i uzyska się niską impedancję źródła sterującego końcówkę.

Natomiast w takim połączeniu z potencjometrem przed wkładką MM szumy przedwzmacniacza są w całości wzmacniane przez końcówkę mocy, nie maleją przy cichym słuchaniu a więc dynamika może być mała. Więc co jest gorsze, psucie impedancji czy słuchanie szumów?

Molibden, 22 Gru 2009, 20:16

>>McGyver, 21 Gru 2009, 23:46

>

>>A dlaczego? Przecież potencjometr na wyjściu preampa "psuje" impedancję wyjściową. Podłączona do

>>niego końcówka mocy będzie "widziała" taki preamp jako pasywkę.

>

>A czy to źle? Wystarczy dać mniejszy potencjometr i uzyska się niską impedancję źródła sterującego

>końcówkę.

Ja tam preferuję preampy które mają impedancję wyjściową poniżej 100 omów. Z potencjometrem na wyjściu tego się nie da uzyskać. Poza tym potencjometr na wyjściu, jaki by nie był - sprawia że końcówka mocy przed sobą "widzi" pasywkę, i koniec. A mnie całkiem nie o to chodzi.

>Natomiast w takim połączeniu z potencjometrem przed wkładką MM

Że co? Przed wkładką MM? Narysuj jak to widzisz, bo moim skromnym zdaniem nie da się umieścić potencjometru "przed wkładką MM" tak żeby działał ;-)))

>szumy przedwzmacniacza są w całości

>wzmacniane przez końcówkę mocy, nie maleją przy cichym słuchaniu a więc dynamika może być mała.

Tylko że na schemacie jest zwykłe pre liniowe, a nie korekcyjne RIAA. A jeżeli ktoś tak zrobi pre liniowe, że mu szumi jak da potencjometr na wejściu, to znaczy że to pre liniowe jest do dupy zrobione a nie że źle umieszczony potencjometr.

Więc

>co jest gorsze, psucie impedancji czy słuchanie szumów?

Gorsze jest robienie szumiących preampów liniowych i ratowanie się psuciem impedancji wyjściowej. To już lepiej w ogóle zrezygnować z pre i dać samą pasywkę ;-)))

Nie o tym jest wątek więc może przeniesiemy dyskusje o impedancji do nowego ?

Problem jest bardzo ciekawy i moim zdaniem powoduje sporo problemów i "nie grania" rożnych zabawek.

Ostatnio przegryzam się przez trafa do wkładek a przy okazji "macam" problemy z impedancją kolejnych elementów toru.

BTW jak złożycie pre "normalne" JP to napiszcie jak to gra.

>dino

"normalne" JP to pre phono *oraz* pre liniowy. Oczywiście znajdują się w osobnych obudowach i, w zależności od wersji, chyba także mogą mieć osobne zasilanie (w JP80 jest wspólne, w JP200 o ile się nie mylę osobne).

Pozdro

Moim zdaniem w tej konfiguracji - na wejściu.

1. Układ podłączony do wejscia będzie "widział" głównie rezystancje potka (100-250k). Wpływ położenia suwaka na rezystancje jest minimalizowany kondensatorem podłączonym do niego i siatki lampy.

2. Siatka lampy wejściowej (j/w) podłączona jest przez kondensator więc nie będzie negatywnego wpływu stało prądowego na to co się na niej dzieje (jak np w OTL).

Osobna sprawa to to co do niego podłączysz ale nie rozumiem szczerze mówiąc zamiłowania do niskiej impedancji wejściowej przedwzmacniacza lansowanego przez jednego z kolegów.

Pls o powód takiego podejścia (IMHO lepiej gdy wyjście widzi za dużą impedancje niż za małą)

dino, 22 Gru 2009, 23:47

>Moim zdaniem w tej konfiguracji - na wejściu.

>1. Układ podłączony do wejscia będzie "widział" głównie rezystancje potka (100-250k). Wpływ

>położenia suwaka na rezystancje jest minimalizowany kondensatorem podłączonym do niego i siatki

>lampy.

>2. Siatka lampy wejściowej (j/w) podłączona jest przez kondensator więc nie będzie negatywnego

>wpływu stało prądowego na to co się na niej dzieje (jak np w OTL).

>

>Osobna sprawa to to co do niego podłączysz ale nie rozumiem szczerze mówiąc zamiłowania do niskiej

>impedancji wejściowej przedwzmacniacza lansowanego przez jednego z kolegów.

Bo ja nie lansuję zamiłowania do niskiej impedancji wejściowej. Przeczytaj dokładnie.

>Pls o powód takiego podejścia (IMHO lepiej gdy wyjście widzi za dużą impedancje niż za małą)

Oczywiście że tak. Ja lubie niskie impedancje wYjściowe a nie wEjściowe. Trzeba patrzeć na literki, bo tutaj przekłamanie jednej małej literki diametralnie zmienia sens.

Panowie jak mogą się obawiać skutki niedopasowania impedancyjnego ?

Czy można przyjąć jakąś zasadę, że impedancja wyjściowa pre liniowego musi myć ileś razy mniejsza od impedancji wejściowej wzmaka/końcówki mocy?

-> cypher

Zerknij tutaj dla przykładu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jeżeli mowa o tym preampie którego schemat jest wklejony na początku to potencjometr można dać:

-między pierwszą a drugą lampą

-miedzy drugą a trzecią lampą.

Rozwiązanie pierwsze byłoby pewnie prostsze (potencjometr jedną stroną do masy i ogólnie na niskim napięciu) i z pewnością lepsze od regulacji na wejściu czy na wyjściu.

Jestem Europejczykiem.

Mc Ga

a już myślałem, ze jakaś nowa teoria powstała - a to tylko moje stare oczy

pozdr ...

Co do wpisu poniżej dot potka

"Jeżeli mowa o tym preampie którego schemat jest wklejony na początku to potencjometr można dać:

-między pierwszą a drugą lampą

-miedzy drugą a trzecią lampą.

Rozwiązanie pierwsze byłoby pewnie prostsze (potencjometr jedną stroną do masy i ogólnie na niskim napięciu) i z pewnością lepsze od regulacji na wejściu czy na wyjściu."

Czy masz na myśli schemat wklejony przez NE bo jeżeli tak to baaardzo bym uważał z potkiem pomiędzy 2 i 3 stopniem podłączonym do masy.

>dino, 24 Gru 2009, 00:11

>Czy masz na myśli schemat wklejony przez NE bo jeżeli tak to baaardzo bym uważał z potkiem pomiędzy

>2 i 3 stopniem podłączonym do masy.

Do masy broń Boże!!!

Trzeba by robić jakieś kombinacje z kondensatorami, i właśnie dlatego napisałem, że lepiej między pierwszą a drugą lampą.

Jestem Europejczykiem.

Gość jt211

(Konto usunięte)

Matthew, 4 Gru 2009, 23:06

>jurek, 4 Gru 2009, 15:24

>

>Tak, sa dostępne płytki ale ja robie pełne dual mono (dwa trafa, jedno anodowe dla obu kanałów i dla

>żarzenia też dla obu kanałów, układy dual mono) z zasilaczem w osobnej obudowie, zasilacz zrobiony

>na płytce teflonowej jak układ pre.

Mattew czy ty wiesz co to jest dual mono :>)

Panowie jak to jest, pre z potem na WYjściu jest cichutki, pre z potem na WEjściu brumi, słuchać mikrofonowanie, szum elektronów i innego rodzaju śmiecie (mam głośniki 97dB więc słuchać więcej.;-))).

Przetrenowałem te układy z dławikiem oraz źródłem prądowym.

W przypadku źródła jest gorzej tzn więcej zakłóceń daje układ z potem na WEjściu.

Z moich doświadczeń układ z potem na wejściu brzmi dużo lepiej mimo, że brumi

Gdzie tkwi błąd ?

Ukryta Zawartość

post-14895-100006870 1261941521_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dziwny ten układ. Rzeczywiście dajesz dławik 120H w anodzie? W ten sposób impedancja obciążenia w paśmie akustycznym zmienia się 1000-krotnie (coś mi chodzi po głowie, że ten pre był kiedyś omawiany na forum)!

Brumienie i szumy wskazywałyby na to, że potencjometr "łapie" zakłócenia. Uziemiłeś jego obudowę?

Jestem Europejczykiem.

Hej,

Hmmm, według mnie "dziwne" jest tylko zastosowanie 6n6p ;-)

Wzmocnienie napięciowe będzie ok 20x tak więc na wyjściu mam 20V. Dławik w andzie lampy jest jak najbardziej standardowym rozwiązaniem (podobno też "ultymatywnym" podejściem). Natomiast nie wiem dlaczego zastosowanie pota na wyjściu rozwiązuje problem jednocześnie "psując" impedancję wyjściową.

Na wszelki wypadek. ;-)

Właśnie przed chwilą zrobiłem małe doświadczenie i w analogiczny sposób podpiąłem SRPP na 6n6p.

Jest dokładnie tak samo ;-(

Pot przed SRPP zakłócenia, szum.

Potek za SRPP martwa cisza.

Co z tym zrobić ?

Może zwiększyć impedancję wejściową wzmaka do 1MR a potka zmniejszyć do 25kR ?

Próbowałeś dać rezystor od suwaka do masy? Taki szum może powstawać od suwaka potencjometru. Może Ci mocniej szumieć, bo to powstaje w stopniu z lampą. Szumy to też sygnał i tłumisz go potencjometrem. Gdy masz potencjometr na wejściu, cały szum idzie na wzmak.

>> Taki szum może powstawać od suwaka potencjometru

Pisząc potencjometr troszkę mijałem się z prawdą, używam drabinki rezystorowej (Ladder Type) 100kR na rezystorach Dale. W takim wypadku chyba raczej nie ma mowy o szumach samego potka..

>>A jak wygląda sytuacja z potencjometrem na wejściu ale na maksa?

W zasadzie zakłócenia minimalnie się zwiększają. Pojawia się więcej szumu.

To coś dziwnego. Potencjometr ma maksa to w zasadzie przejście dla sygnału wejściowego + bocznikowanie rezystancja 100k do masy. Albo to coś totalnie banalnego i głupiego albo jednak ta drabinka zbiera szumy.

Można testowo zamiast drabinki wrzucić na wejście dzielnik 47k+47k i zobaczyć co będzie się działo.

Jestem Europejczykiem.

>>> Albo to coś totalnie banalnego i głupiego

Niestety miałeś rację ;-((

Trafo ma ekran jedynie co musiałem zrobić to podłączyć ekran do bolca uziemiającego a bolec do masy.

Cicho jak makiem zasiał żadnych szumów brumów i innych śmieci ;-((

Zafiksowałem się ponieważ ta operacja nie była potrzebna przy potku na wyjściu ;-(

Powiem szczerze, że walczyłem z tym problemem na wyrywki z dobre dwa miechy ;-(

ukończyłem zasilacz już w pełni... działa stabilnie, regulowanie 260V-450V bardzo płynne i ustawne

w ciągu 2 tyg pewnie skończę preamp

pozdr

Matt

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.