Skocz do zawartości
IGNORED

System- ProAc 2.5 , NAD C320BEE , 521BEE

muda44

Rekomendowane odpowiedzi

JIGa bym sobie odpuścił. Do projektowania zwrotnicy moim zdaniem zbyteczny. Ja mam jedynie mikrofon i kabel do pomiaru impedancji. Jedyna wada to że trzeba wchodzić pod stół żeby przełączyć kable.

Kolega zadał mi pytanie na PW jak w warunkach domowych powiększyć otwór na większy głośnik.

Odpowiem tutaj - przyda się innym.

Powiększanie średnicy frezu.

Najpierw powiększamy otwór pod magnes i zaciski podłączeniowe.

Proponuję zrobić to dremelem - taka wieloobrotowa szlifiereczka w kształcie " długopisu ".

Dremel ma walcowe nakładki z papieru ściernego i można nim świetnie powiększyć otwory.

Jak już magnes wchodzi wsadzamy w otwór głośnik.

WAŻNE!!!!!!!!

Nie wszystkie głośniki mają idealnie okrągłe fronty!!!!

Polecam zaznaczyć głośniki i powiększać otwory pod nie.

Odrysowujemy na powierzchni kolumny jak najcieńszym pisakiem zarys frontu głośnika.

Następnie wspomnianym wyżej deremelem końcówką z papierem ściernym powiększamy otwór pozostawiając 0,5-1mm do śladu zrobionego pisakiem.

Ważne jest też żeby w końcówce dremela - tą z papierem ustawić tak wałeczek z papierem żeby od spodu wystawała minimalnie śruba skręcająca wałek. Ta śruba będzie się opierać o dno wyżłobienia frezu a my będziemy się skupiać jedynie na powiększeniu brzegów bez ryzyka zrobienia dołków.

Jak już nam zostanie te 0,5-1mm to obrysowujemy krawędź kołnierza głośnika pisakiem. Wkładamy głośnik w pozycji montażu i dociskając go ruszamy w lewo i prawo żeby zostawić odcisk pisaka na kolumnie.

Widoczny odcisk pisaka szlifujemy ręcznie papierem - może być 100tka ( składamy na dwie/cztery warstwy kawałeczek papieru na wysokość 1cm i długość z 4cm. Wyginamy go w łuk i przykładając prostopadle do otworu delikatnie szlifujemy krawędź. )

Robimy tak aż głośnik przestanie robić ślady i wpadnie nam w otwór.

Powiększanie głębokości frezu.

Jeżeli mamy głośnik z grubszym kołnierzem to wycinamy krążek średnicy minimalnie mniejszej niż front głośnika - fotki wyżej.

Do niego dokręcamy jakiś uchwyt z jednej strony a równo docięty krążek papieru z drugiej strony. Papier mocujemy za pomocą dwóch lub więcej wkrętów do krążka.

Dociskamy i ruchami lewo/prawo powiększamy otwór.

To tyle ;)

Dlatego dziurę zaślepiam wklejając dechę od środka. Byle nie za mocno przykleić, tylko tak żeby się pewnie trzymała, ale żeby się ją później dało "odbić" bez uszkodzenia obudowy.

Zgadza się- to najlepsza opcja jaka mi również przychodzi do głowy.Sposób autora wątku jest ok. ale wydaje mi sie ze frezarka zrobi to dokładniej i znacznie szybciej.

Oto fota monitorka do budowy którego wykorzystalem gotowe obudowy kupione w hurtowni elektroakustycznej. Wymagały modyfikacji. M.in. powiększenia podfrezowania pod tweeter z 104mm do 110mm. Efekt końcowy:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Masz jakis uniwersalny srodek na aplikacje MDT33-tzn zeby dobrze zagrał-czego sie wystrzegać?-czego nie toleruje ten przetwornik?gdzie podział?Meczy mnie ten morel-mam go juz w rekach i musze powiedzie że robi wrazenie:).Z góry dzieki za info.

Masz jakis uniwersalny srodek na aplikacje MDT33-tzn zeby dobrze zagrał-czego sie wystrzegać?-czego nie toleruje ten przetwornik?gdzie podział?Meczy mnie ten morel-mam go juz w rekach i musze powiedzie że robi wrazenie:).Z góry dzieki za info.

McGyver jak można wiedzieć w jakie to hurtowni się kupuje takie fajne obudowy? Jakiś adres czy link do strony bym prosił. Z góry dziękuje.

Moja strona audio - kondrax.mayhem.net.pl

Nic z tego, to stare zdjęcie. Obudowy te kupiłem parę lat temu w miejscu które już chyba od trzech lat nie istnieje. A gdyby nawet istniało, to obudów by tam nie było. Sprzedawano tam bowiem "wycieki" z Tonsilu, który wówczas realizował duże zamówienia dla niemieckiego koncernu Recoton. Dziś Tonsilu już nie ma, więc i obudów by nie było :-(

USHERy 9950 nie miały idealnego koła na froncie.

I tutaj ręczne podfrezowanie pozwoliło na idealne spasowanie głośników z obudowa o czym wcześniej wspomniałem.

• 10 miesięcy później...

Ale tu cicho się zrobiło...

W ostatnich dwóch miesiącach dużo się u mnie działo.

Zgłosił się do mnie o pomoc w doborze sprzętu kolega mając na ten cel 12kzł.

W tym samym czasie postanowiłem coś zmienić w swoim sprzęcie który stał nieużywany.

Padło na wzmacniacz. A że to nadal wątek o NADach opiszę co nieco.

Wraz z kolegą i moim 320BEE pojechaliśmy na odsłuchy.

Czekał na nas wygrzany Xindak C06 i 6200 oraz kolumny Usher be 718

Nie słuchaliśmy za długo bo nie było czego.

Podłączyliśmy zamiast 6200 mojego NADa.

Kolega który nie jest za bardzo osłuchany sam stwierdził że Xindak 6200 gra gorzej od NADa co potwierdziłem. Następnie poprosiliśmy o zmianę kolumn.

Podłączone zostały Mistrale BOW A2 które zagrały lepiej od Usherów.

Ciągle nam czegoś brakowało i poprosiliśmy o zmianę Xindaka C06. Jego miejsce zajął Xindak C09. I to było to :)

Póżniej jeszcze raz zamieniliśmy NADa na Xindaka 6200.

I w tym układzie Xindak też zagrał gorzej.

Kolejna próba zastąpienia NADa nową hybrydą Xindakiem 6950 ( 9 ) .

O ile ciekawie to hybryda wraz z Mistralami zagrała ciekawiej.Dopiero późniejszy odsłuch w moim i kolegi mieszkaniu wyprowadził nas z błędu. Byliśmy już zmęczeni ale na koniec podłączyliśmy NAIMa XS.

Rozczarowałem się bo ten model jest wysoko ceniony a po pierwsze burczało w nim trafo a po drugie NAIM nie przetwarzał basu poniżej powiedzmy 40Hz !!!!

Pon prostu niskiego basu nie było !!!

Spakowaliśmy Mistrale , NADa i Xindaki C09 i 6950 na sprawdzenie w warunkach domowych.

Jak na chłodno spojrzałem na obydwa Xindaki to przy NADzie wyglądały jak milion dolarów :)

Ale uważne oględziny ujawniły chińskie sztuczki.

Zarówno CD jak i wzmacniacz miały " szybki " z bardzo tandetnej pleksy. Do tego pofałdowanej i z mikro pęknięciami !!! Piloty - piękne aluminiowe , prawie dobrze spasowane... I niepraktyczne. Bo zimne w dotyku i broń borze w jednej ręce takiego pilota i jakiegoś innego plastikowego - efekt porysowania plastikowego pilota murowany !!!

Żeby było mało to w 6950 latały sobie w środku dwie odkręcone śrubki z podkładkami - masakra!

W trakcie porównań na moich kolumnach wyszło że wzmacniacz Xindaka gra ładnie , ciekawie ale nienaturalnie. Chodzi o to że bardzo powiększa wielkość wybrzmień przy okazji zaokrąglając je.

Wszystko grało na jedno kopyto.

Do tego moc. Tak potężny wzmachol , kręcę gałką w prawo i oczekuję że łóżko mi się przestawi...

Nic takiego nie nastąpiło. Doszedłem do momentu pierwszych oznak że mechanicznie głośniki mają dość a bas był na zasadzie pompowania powietrza a nie dynamiki i uderzenia.

Porównanie mój CD NADa a CD Xindaka na zasadzie dwóch takich samych płyt odtwarzanych w tym samym czsie i przełączając wejścia:

Grają na zbliżonym poziomie ze wskazaniem jednak na NADa

NAD ma większą dynamikę w całym paśmie. Zwłaszcza różnica jest na basie który jest szybszy , niżej schodzi i jest dokładniejszy.

Xindak ma bardziej wypchaną wyższą średnicę. Ale i też ma " cyfrowe " naleciałości

Sprzęt pojechał do kolegi...

I wybrał mojego NADa a odwiózł Xindaka 6950.

Podsumowując:

Po raz kolejny - gazetki kłamią!

Xindak C06 i 6200 to kicha i tyle !!

NAIM jeżeli nawet założymy że musi grać w systemie NAIMa nie powinien mieć burczącego trafa !!!!

Dobrze grający nowy sprzęt zaczyna się powyżej 3kzł za klocek.

A na koniec - dobrze przerobiony sprzęt klasy taniego NADa może stawić czoła znacznie droższej konkurencji :)

A ja targając wzmachol Xindak po cichu miałem nadzieję że zagra tak że mi papucie spadną i na nim zakończę poszukiwania co się jednak nie stało :-/

To ja ci opowiem pewną historyjkę.

W sklepie z elektroniką szef pyta się sprzedawcy:

"Panie Kaziku który telewizor z tych co mamy jest najlepszy?"

Na to pan Kazik: "Dla klientów czy dla pana?"

"Dla klientów" odpowiada szef.

"A jak dla klientów to właśnie chciałem pana zapytać który ma być najlepszy"

Tego samego dnia klient pyta pana Kazika który telewizor jest najlepszy z tych co mają.

A pan Kazik na to "A ile chce pan wydać?"

Niestety ale masz rację.

Tyle że specjalnie szukaliśmy chwalonego Xindaka 6200 , 6950 no i NAIMa który za granicą jest wysoko oceniany.

Przeszło mi już kupowanie gazet bo tam bzdury piszą.

Bo jak ma recenzent opisać brzmienie g..nianego CDka za 1500zł ?

Ze to szajs ?

A sprzedawca swoje chwali.

Bo kto da im do " testowania " kolejne klocki ?

Z tym wydawaniem to nie tak do końca.

Wszystko co dobre musi kosztować - zwłaszcza teraz.

Choć i nie wszystko co kosztuje jest dobre - najlepsze w swojej cenie.

Wiem jak sam szukałem telewizora.

Były po 3kzł , ja kupiłem za 12kzł.

W rodzinie są też LCDki i plazmy w okolicach 4kzł i nie ma to nic wspólnego z jakością dobrego telewizora.

Tak jak ze sprzętem AUDIO - nowy wart uwagi zaczyna się od około 3kzł.

Z jednej strony ucieszył mnie fakt że dobre DIY podnosi znacznie brzmienie budżetowych klocków a z drugiej po cichu już z lenistwa wolałbym dać te 8kzł i mieć powiedzmy złotego pięknego DENONa z serii 1510AE

Fotki:

Xindak VS NAD.

Nie ma co ukrywać wygląd powala ;)

Na fotkach widać CD Philips CD303.

Piękny odtwarzacz z połowy lat 80'tych na CDM0 i TDA1540

Niestety nie zagościł u mnie za długo.

Gra bardzo analogowo , łagodnie co nie współgra z moimi głośnikami.

U kolegi wraz z lampami 300B tworzył wspaniały duet.

Szukałem dalej wzmacniacza...

I wpis w tym wątku kolegi JackaG się sprawdził :)

Pojechałem do Gorzowa do LiveAudio i przytargałem takie coś :)

• 3 miesiące później...

Krok po kroku to by " ktoś " musiał z kilka dni siedzieć żeby to opisać i dodać odpowiednie foty...

A i tak nie wiadomo czy byś dostał identyczne części z tymi opisanymi .

Choćby Black Gate N to dzisiaj unikat .

Swoją drogą masz tu wszystko opisane i to z porównywaniem.

Jeżeli nic to Ci nie daje , to odradzam grzebanie samemu.

Krok po kroku to by " ktoś " musiał z kilka dni siedzieć żeby to opisać i dodać odpowiednie foty...

A i tak nie wiadomo czy byś dostał identyczne części z tymi opisanymi .

Choćby Black Gate N to dzisiaj unikat .

Swoją drogą masz tu wszystko opisane i to z porównywaniem.

Jeżeli nic to Ci nie daje , to odradzam grzebanie samemu.

Zdjęcia są mi zbędne.Wystarczy jak ktos napisze w jednym poście co na co zamienić i tyle

• 1 rok później...

Witam

Przykra sprawa - spaliłem głośnik

Czy któryś z kolegów ma na sprzedaż głośnik Scan Speak Classic 18W-8535-00? - może być używany

potrzebny jeden ale odkupię też parę za rozsądną cenę

pozdrawiam

przepraszam za 0ff-topic

• 4 miesiące później...

Witam. Mam pytanie do wszystkich obeznanych w temacie NAD 521 czym można zastąpić Black Gate N .Zamówiłem 2 szt Blac Gate STD 10u ale po wlutowaniu zachwują się jakbym odwrócił polaryzację(wlutowałem prawidłowo).Chwilę pocharczy i brak dźwieku. Wstawię orginalne 22u i gra normalnie.Jestem początkującym w tym temacie.I wiem że wielu powie nie kombinuj bo popsujesz. Dla mnie to nie ważne cd kosztował grosze .Moje małe pole doświadczalne.

System:

Marantz PM7000(do przeróbki wkrótce)

Nad 521i

B&W DM303

kable:

Nordost Flatline MK3

Nordost Black Knight

W CD wymienione op-ampy na BB opa 2134pa.Czekam na oscony i zegarek.

Nawiązałem kontakt z gościem sprzedającym BGN ale cena dla mnie jest zaporowa 40usd sztuka plus około 15usd wysyłka.

Wymiana opampów przynisła dużą poprawę:Scena szersza i głęboka lokalizacja o niebo lepsza niż było na ne i przed ominięciem całego śmietnika za wzmacniaczami(Muda44 dzięki).

Wstaw białego Mundorfa MKP 10uF/250V zamiast BGN

mundorf w środku (trzeba powiększać otwory) i robi się ciekawie

niestety mój dostawca zegarka się nie sprawdził i muszę znależć nowy

znalazłem coś takiego

Ukryta Zawartość

ma ktoś zdanie na temat tego czegoś??

nie jest to wyższa półka ale budżet jest jaki jest kryształek dokupię jak trzeba

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.