Skocz do zawartości
IGNORED

Kabel-Przejsciowka Scart-Component

krzysztof2010

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich ,zwracam sie z prożbą o pomoc w rozwiazaniu nastepującego problemu. Sprawa dotyczy przewodu scart-component lub takiej samej przejściówki scart component, podaje link do wgladu

[shop.ferdek.eu/product_info.php?cPath=21&products_id=29] oraz

[antenysatelitarne.pl/c_popup_image.php/pID/100067]

Jaka jest prawda w tym temacie...czy jest to zwykły tzw bajer czy faktycznie dzieki temu, możliwe jest połączenie jako alternatywa , odbiornika TV CRT do np tunera TV "N" uzyskując tym samym lepszą jakość sygnału-obrazu.oraz w drugą strone , łącząc np odbiornik LCD z DVD lub tunerem cyfrowym np Ferguson nie posiadającym wyjść component czy HDMI. Dodam iż postanowiłem napisać o tym na kolejnym forum gdyż zdania są tak podzielone że nic tak naprawde nie mozna z tych dotychczasowych porad-informacji wywnioskować.50 na 50%.Z góry dziękuje za zainteresowanie pozornie prostym tematem i proszę o wypowiedzenie się , ale proszę uprzejmie...nie na zasadzie NIE BO NIE lub MOŻNA , OCZYWIŚCIE lecz bez uzasadnienia. Pozdrawiam wszystkich i z racji że jestem tu nowy i pierwszy raz , życze wszystkim w Nowym Roku zdrowia i wszelkiej pomyślności.

https://www.audiostereo.pl/topic/30921-kabel-przejsciowka-scart-component/

Jeśli posiadasz tuner sat z wyjściem SCART RGB i TV z wejściem SCART RGB to jest to najsensowniejsze i najwygodniejsze połączenie. Na dodatkowych kombinajcach nie zysaksz na jakości.

Sygnał komponentowy przez jednych uważany jest za równoważny za innych minimalnie lepszy - ja skłaniam się ku twierdzeniu że jest identyczny jakościowo i w przypadku TV CRT (PAL) nie zyskasz zupełnie nic kupując zamiast SCART RGB cokolwiek innego do połączenia

Uwaga poza tym na jeden niuans, component wystepuje w postaci analogowej YPbPr i taki moze byc uzyskany z Eurozlacza i w postraci cyfrowej YCbCr. U mnie okazało się, że owszem amplituner akceptuje i jeden i drugi, natomiast projektow wymaga juz cyfrowego a takiego z Eurozlacza sie nie uzyska.

• 2 tygodnie później...

Czyli reasumujc...mozna podlczyc tuner TV "N" do odbiornika CRT 16:9 w/w przewodem? Z tego co wywnioskowalem to w zasadzie tak ale nie polepszy to jakosci odbieranego sygnalu.....hmm

Tutaj jest artykul ale w druga strone..nie moge znalezc ....odwrotnie.. :(

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Znalazlem rowniez taki artykil...moze to pozwoli szanownym kolegom pomoc w rozwiazaniu tematu. Sam niestety z powodu malej wiedzy w tym temacie nie moge sobie pomoc i stad wlasnie podsylam mam nadzieje pomocne linki , dziekujac przy okazji wszystkim za wytrwalosc :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

cytacik z artukułu:

"W tym teście nie znajdzie się niestety kabel SCART, gdyż różnica w obrazie miedzy nim a resztą będzie bardzo mało znacząca."

czy to aby nie odpowiedź na twoje pytanie ? kolejny raz

>cytacik z artukułu:

"W tym teście nie znajdzie się niestety kabel SCART, gdyż różnica w obrazie miedzy nim a resztą będzie bardzo mało znacząca."

czy to aby nie odpowiedź na twoje pytanie ? kolejny raz>

moim skromnym zdaniem mylisz się sugerując że między euro i componentem nię będzie różnicy. Od jakiegoś czasu również interesuje się niuansami płączeń i obecnie po przeczytaniu podanych przez kolege wyżej artykułów popartych przemyśleniami i dotychczasową praktyką doszłem do wniosku że owszem różnicy między euro a componentem nię będzie jeśli porównamy euro (max 720/576) z komp. typu YPbPr w postaci analogowej (max 720/576) ale jeśli porównamy do komp. w postraci cyfrowej YCbCr (720p oraz 1080i/1080p tak -przynajmniej wynika z artykułu o konsoli) to różnica będzie. Moim zdaniem wszystko zalezy od rodzaju połączenia component zaaplikowanego w danym urządzeniu - np. mój tv crt ma component który obsługuje zrówno YPbPr jak i YCbCr ale dvd ma tylko YPbPr i dlatego skaler po komponencie w tym zestawieniu nie działa (dvd skaluje jedynie po hdmi ale z kolei nie ma go tv). W tym konkretnym problemie sądze że jeśli udało by się znależć przejsćiówke która realizowałaby (faktycznie!!!) przejście z euro na component typu YCbCr to zysk na jakości by był ale to jest chyba technicznie niemożliwe bo jak z 576 przejsiówka miałaby zrobić wyższą rozdziałke? chyba ze skalując ale chyba nie o to chodzi. Zaznaczam odrazu że to co tu napisałem to jest moja opinia i być może nie mam racji,

pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.