Skocz do zawartości
IGNORED

Najlepsze ECC82

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 6.10.2024 o 17:36, Airmike napisał:

jakie lamp na zapas 

Raytheon 12AU7A/ECC82 NOS/NIB made in Japan

EI Yugoslavia/ International ECC82/12AU7 NOS/NIB

ECC82 TUNGSRAM NOS VALVE TUBE (LC54)

Koniecznie para Mullard NOS

1 godzinę temu, ampman napisał:

Powodzenia... minimum 500zł przy dobrych wiatrach za Mullarda.

Nie, NOS z potwierdzoną autentycznością, co najmniej 1000.Ale niewiele jest lamp sterujących, które tak korzystnie modyfikują brzmienie. 

Mam 12AU7A Sylvania czarna anoda - ile dasz za parę? Nie ma jedną, ale więcej, więc nie pójdę na niską cenę.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Co do lamp NOS, mam zasadę. Zawsze nie używane, w fabrycznym opakowaniu, po rzetelnych pomiarach. Kupuję od zaufanych sprzedawców-2 w Europie, 3 w USA. Nigdy się nie naciąłem.Sylvania akurat, nie należy do ulubionych lamp. Nie używam. 

12 godzin temu, Airmike napisał:

@tomwox proszę cytuj wypowiedzi dokładnie bo ja nic takiego jak wyżej nie napisałem. To napisał @tomp86

Jasne, sorry.Moje niedopatrzenie. 

Mam tester, więc pudełko nie jest ci potrzebne do szczęścia. Zresztą takie pudełeczka do lamp można obecnie kupić na eBayu każdej marki i lampa staje się NOS:)

Edytowane przez ampman
W dniu 11.01.2025 o 22:13, ampman napisał:

Mam tester, więc pudełko nie jest ci potrzebne do szczęścia. Zresztą takie pudełeczka do lamp można obecnie kupić na eBayu każdej marki i lampa staje się NOS:)

Lampa staje się NOS, przez zakup pudełeczka na eBay. A to dobre! Nie wymyślił bym tego. 

Taka sytuacja. Kupiłem w ub. roku pomierzoną i dobraną parę NOS-ów Sylvania 12AX7, JAN czyli "militarnych".
Pograły kilka godzin, na drugi dzień jedna padła. Skontaktowałem się ze sprzedawcą, uczciwy, przysłał mi nową, też pomierzoną. Po włożeniu do wzmacniacza okazało się że trzeszczy i szumi jak szalona.
Dałem jej szansę że jak pogra kilka-kilkanaście godzin to się uspokoi, ale się nie uspokoiła.
Odesłałem sprzedawcy żeby sobie sam ją włożył do wzmacniacza i posłuchał. Był zaskoczony bo w pomiarach wychodziło że jest sprawna. Wniosek i naukę z tego mam taką że to co wychodzi w pomiarach to jeszcze o niczym nie świadczy.
Uważam że jeśli dana lampa jest w bieżącej produkcji, to lepiej kupić z bieżącej produkcji.

W dniu 11.01.2025 o 00:02, ampman napisał:

Mam 12AU7A Sylvania czarna anoda - ile dasz za parę? Nie ma jedną, ale więcej, więc nie pójdę na niską cenę.

Ukryta Zawartość

Oferty handlowe są w zakładce sprzedam/kupię. Lub na PW

Ukryta Zawartość

Nie ma trudnych głośników - tylko prądu czasem brak

Ja

inna sytuacja. Znajomy w lampach był zielony. Bał sie starych lamp jak diabeł wody święconej. Kupił w sklepie w Polsce nowe dobrane ecc82 z bieżącej produkcji. Wsadził do wzmacniacza - szumią! Złożył reklamację w sklepie - sklep reklamacji nie uznał, pracownik powiedział że u nich lampy nie szumią. Powiedział że mogą przyjąć lampy z powrotem ale zwrócą tylko 70% ceny. I pewnie krąży ten sam komplecik sklepowy po zielonych klientach a nuż trafi tam gdzie nie zaszumi albo na klienta który machnie ręką, a sklep swoje 30% ma na każdej takiej rundzie. A znajomy nie patrzy już na lampy z bieżącej produkcji, tylko wybiera lepiej brzmiącą starą produkcję tylko z pewnego źródła które gwarantuje że nic nie zaszumi.

W moim wzmacniaczu nie ma różnicy w brzmieniu między lampami z bieżącej i starej produkcji. Istotne są tylko parametry. NOS-y to zawsze jest loteria, nawet jak zaraz po zakupie są ok to nie ma pewności że za kilka miesięcy nie padną. A znajomemu polecam zmienić sklep a nie rodzaj lamp.

Edytowane przez GarbataPoczwara
1 godzinę temu, GarbataPoczwara napisał:

W moim wzmacniaczu nie ma różnicy w brzmieniu między lampami z bieżącej i starej produkcji. Istotne są tylko parametry. NOS-y to zawsze jest loteria, nawet jak zaraz po zakupie są ok to nie ma pewności że za kilka miesięcy nie padną. A znajomemu polecam zmienić sklep a nie rodzaj lamp.

Jeśli nie ma to tej różnicy to nie ma problemu. Jeśli jednak są różnice między obecną a starą produkcją to pozostają tradycyjnie dwie drogi. Pierwsza to zaakceptować fakt że obecna produkcja jest jaka jest ( jakość elektryczna i walory soniczne ) i druga ZABAWA W STARE KONSTRUKCJE. I tu pojawia się sprawa NOSów. Zgadzam sie że jest to swego rodzaju loteria ale sam decyduję o kosztach tej zabawy i jestem świadomy ryzyka które podejmuję. Po stronie zysków mam brzmienie które jest nieosiągalne do uzyskania stosując obecne produkcje ( konstrukcje, materiały itd ), możliwość poruszania się w swoich gustach sonicznych  ( patrz słynna tabelka ) oraz np fakt posiadania czegoś wyjątkowo swoistego ( niepowtarzalność i jednostkowość ). Pozostaje użyć trochę wiedzy ( swojej lub kolegów ), pragmatyki, cierpliwości aby samemu sobie pokosztować Złotej Ery Lampy. I wtedy mieć całościowe podejście do tematu. Bo wiele osób nadziewając się na jakieś jednostkowe przypadki generalizuje i twierdzi że stare to szrot itd. Pasuje tez pamiętać że stare fabryki lamp na świecie ( dla uproszczenia ) zamknięto około pół wieku temu i nigdy nie zostaną już odpalone. A ilość ich produkcji została bardzo mocno przetrzebiona i drożeje z każdym rokiem . Pojawia się b.dużo fejków. A i wielu kombinatorów dopisując piękne bajki do przeciętnych lamp ( sonicznie ) rzeźbi klientów. Kiedyś parkę RFT można było kupić za koszt paczki fajek, parkę Tesli za flaszkę. Dziś Tesle dogoniły TFki cenowo mimo że dzwiękowo nie mają do nich startu ( elektryczno-konstrukcyjnie owszem ). Dlatego zalecam sceptycyzm i zdrowy rozsądek. A nagrodą jest swój ukochany dzwięk i świadomość swoich gustów i drogi

Ja

I jeszcze jeśli można dodać do dyskusji lub skomentować . Wielokrotnie cytowane są te tabelki ( dotyczace 82 i 83 jek ). Wg mojej opinii nie ma tam wielu konstrukcji które sa wybitne w swoich klasach. A całe tabelki radziłbym traktować nie jako biblię tylko jako kierunki lub typ grania. Tez wiele lat temu się brandzlowałem tą tabelką , a dopiero jak wszystkie te lampy miałem na tapecie to sam wyrobiłem sobie swoje zdanie. Bo np umieszczanie w nich obok siebie Clear Topów obok np TF pokazuje tylko typ grania - z całym szacunkiem wysokim tonom RCA brakuje troszkę do niemca. A i cenowo są tam lampy z różnych parafii.

Więc polecam słuchać słuchać i jeszcze raz słuchać.

Ja

3 godziny temu, GarbataPoczwara napisał:

Być może w twoim torze nie ma różnicy lub jej nie słyszysz. A w innych torach inni słyszą różnice. Każdy obiera własną ścieżkę. Znajomy też obrał - trudniejszą ale bardziej ekscytującą, do tego popularnego sklepu i tak już nigdy nie wróci.

4 godziny temu, Airmike napisał:

Każdy obiera własną ścieżkę. Znajomy też obrał - trudniejszą ale bardziej ekscytującą

Nie wątpię że będzie bardziej ekscytująca. A im droższe lampy się kupi tym większa będzie ekscytacja.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jakiś zamożniejszy zwolennik NOS-ów czuje się bardzo podekscytowany:

obraz.thumb.png.d0aa7b3558a9ee772e954bd884e75929.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

16 minut temu, GarbataPoczwara napisał:

Nie wątpię że będzie bardziej ekscytująca. A im droższe lampy się kupi tym większa będzie ekscytacja.

na ogół tak właśnie jest, że za wyższą jakość ( dźwięku i ekscytację, którą wywołuje) więcej się płaci.

19 minut temu, GarbataPoczwara napisał:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jakiś zamożniejszy zwolennik NOS-ów czuje się bardzo podekscytowany

nie rozumiem co chciałeś pokazać tym przykładem poza tym, że ktoś widocznie sprzedaje trefny towar i nie chce zwrócić pieniędzy - nieuczciwych z biznesu się eliminuje - myślisz, że kupujący nie próbował  po dobroci rozwiązać ze sprzedawcą problemowej sytuacji po zakupie zanim sfrustrowany z bezradności umieścił komentarz?

Ale to w sumie dobry przykład bo gdyby ten zwolennik NOS posiadał większa wiedzę w temacie to by wiedział, że niektóre serie Svetlany nie tylko w tym typie lamp były po prostu trefne i własnie padały po dwóch dniach (seryjna wada fabryczna).  Podany w tym przykładzie zwolennik NOS nie odrobił lekcji, chociaż nie tłumaczy to w żaden sposób zachowania sprzedawcy bo on na pewno wiedział jaki towar upycha. Nie oznacza to, że wszyscy zwolennicy NOS na świecie są chodzącymi ofiarami losu oraz że wszystkie stare lampy są wyłącznie do śmieci, bo przecież mamy nową cudowną bieżącą produkcję 😉 

Ukryta Zawartość

Tanio nie jest. A relatywnie nie są to jakieś duże kwoty. Ale Swietek ze skrzydełkami już się od lat nie robi. I najprawdopodobniej nigdy już nie zrobi. 

Ja

9 godzin temu, kazek680 napisał:

Oferty handlowe są w zakładce sprzedam/kupię. Lub na PW

I co ci to dało? Nic. Ale polaczek z zazdrości zrobi wszystko...

Edytowane przez ampman

Poza tym są niektóre stare konstrukcje ( wojsko , medycyna) których eksploatację wycenia się na 10 tys godzin pracy. Nie widziałem nic podobnego w produkcji obecnej. 

2 minuty temu, ampman napisał:

Zasady powinny obowiązywać wszystkich uczestników forum. 

Ja

11 minut temu, kazek680 napisał:

Nie widziałem nic podobnego w produkcji obecnej. 

Sovtek EL84M

13 minut temu, ampman napisał:

Nie rozumiesz że zaśmiecasz wątki swoimi ofertami handlowymi?

Edytowane przez GarbataPoczwara

Nadal szukam jeszcze lamp ecc82 z sygnaturą dobrej przestrzenosci o klarownej ,krystalicznej górze i z dobrym szczegółowym detalem.Na jakiej lampie skupić się przy wyborze z dawnej produkcji?.

16 godzin temu, zbyniu 360 napisał:

Nadal szukam jeszcze lamp ecc82 z sygnaturą dobrej przestrzenosci o klarownej ,krystalicznej górze i z dobrym szczegółowym detalem.Na jakiej lampie skupić się przy wyborze z dawnej produkcji?.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, zbyniu 360 napisał:

Mullard u mnie gra i raczej to ciemne granie niż powiedziałbym klarowne i z detalem.Takiej odpowiedzi się nie spodziewałem.

Moje doświadczenia z Mullardami są takie, że jest tam detal, dużo powietrza i muzykalności. Świetna lampa do jazzu. Jeżeli pisząc o klarowności i detalu masz na myśli bardziej sterylność i dyscyplinę, to z tego co pamiętam z moich poszukiwań sprawdziłbym Tesle i Telefunkeny.

19 godzin temu, zbyniu 360 napisał:

Mullard u mnie gra i raczej to ciemne granie niż powiedziałbym klarowne i z detalem.Takiej odpowiedzi się nie spodziewałem.

W takim razie kup Hegla, będziesz miał niezrównaną klarowność, detal i wzorcową neutralność. Lampy słucha się, dla zupełnie innych doznań estetycznych. U mnie Leben cs600 z 12AU7 Mullarda-1963 r. i EL34 Telefunkena-1970 r. dał brzmienie docelowe i kompletne. Niczego już nie szukam.Nie ma lepszych lamp sterujących, tak pozytywnie modyfikujących brzmienie, jak Mullardy NOS. 

Mullard raczej nie jest wzorcem neutralności. TFki też raczej nie. Stary Mullard to piękny srodek , barwny soczysty. Ciut momentami zbyt slodko jak dla mnie. TFki kapitalne 3D powietrze szczegół. Ale gdy słucham bluesrocka to coś mi nie gra. Każdy inaczej rozumie neutralność.  Bugle Boye ewidentnie jak dla mnie z najlepszym balansem sonicznym ever. Ale znam słuchaczy którzy powiedzą nuda ! Nic się nie dzieje. Pozostaje pytanie czy to wada czy zaletą.  W mojej opinii to plus że lampę konkretną można słuchać godzinami i nie umęczy.

Ja

• Pokaż nowe odpowiedzi