Skocz do zawartości
IGNORED

Efektowny amplituner AV do kina

Olo78

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

szukam Waszej porady w kwestii wyboru amplitunera i źródła do niego. Aktualnie korzystam z zestawu Denon AVR1906, Samsung HD745 i KEF 2005.2. Sprzęt ma być przeznaczony w 90% do kina i w 10% do muzyki, raczej koncerty albo SACD niż stereo (od tego jest osobny system w innym pomieszczeniu).

Mam wrażenie, że zestawik kolumn KEFa stać na więcej. W tej chwili trudno się do czegoś przyczepić, ale ciężko się też zachwycać. Z Denonem gra on przyzwoicie i pewnie gdyby zależałoby mi na stereo, to szukałbym w tym kierunku, ale przeznaczenie tego systemu jest zupełnie inne. Czy macie jakieś doświadczenia z bardziej efektownymi amplitunerami? Może Yamaha, Harman albo Onkyo byłyby lepsze do takich zastosowań?

Dobrze byłoby też, aby miał efektywne przełączanie źródeł video - mam zamiar połączyć go z projektorem kabelkiem HDMI-DVI-D i puścić jednym kablem obraz z wszystkich możliwych nadajników (odtwarzacz DVD, telewizja, w przyszłości ew. komp). Zależy mi też na precyzyjnym systemie autosetupu - nie mam czasu babrać się w ustawieniach, ten systemik traktuje skrajnie utylitarnie.

Do tego ampli marzy mi się dobrze dobrane źródełko, najchętniej wieloformatowe, z połączeniem typu DenonLink (wszystkie formaty jednym kabelkiem między napędem a ampli).

Pomożecie? ;-)

Pozdrawiam,

Olo

https://www.audiostereo.pl/topic/30952-efektowny-amplituner-av-do-kina/

jeśli odpowiada Ci charakter brzmienie Denona to możesz wybrac model 2307 właśnie z HDMI (następca 2106)... Denony z serii 1306,1706,1906 grały identycznie, różniły się tylko wyposażeniem, natomiast 2106 grał już od nich lepiej więc analogiczna sytuacja powinna miec miejsce w tej nowej serii

co dokładniej chciałbyś poprawic w dźwięku ?? te KEFy to nie pełnowymiarowe kolumny i raczej nie wyciśniesz z nich efektownego brzmienia, choc możliwe że zmiana amplitunera nieco by pomogła (te kinowe Denony grają spokojnie, mało dynamicznie), może spróbuj jeszcze połączyc ten zestaw z jakimś amplitunerem HK (z HDMI jest już model 245)

don111

Co chciałbym poprawić w dźwięku? Przede wszystkim efektowność - ma być bardziej dynamiczny, przestrzenny i angażujący.

Może przeformuuję pytanie, żeby było łatwiej - biorąc pod uwagę powyższe założenia (90% kino, 10% koncerty z DVD), który z poniższych zestawów mi polecicie i dlaczego?

1. Denon AVR-2807 + Denon DVD-1930

2. Harman Kardon AVR635 + HK DVD 47

3. Onkyo TX-SR 804 + Onkyo DV-SP 504

4. Pioneer VSX-AX2 + Pioneer DV-696

5. Yamaha RX-V 1700 + Yamaha S-1700

Wszelkie dodatkowe propozycje mile widziane :-) NADa i Arcama musiałem odrzucić w przedbiegach - braki w sekcji wizyjnej (w moim pułapie cenowym).

Pozdrawiam,

Olo

Efektowny czy efekciarski ? - raczej szukasz tego drugiego - tak wnioskuję po opisie.

W tym wypadku ważny będzie subwoofer i odpowiedni dobór satelit - generalnie neutralne wzmacniacze/kolumny itd. nie są efekciarskie ...

Kyle

Źle wnioskujesz. Poza tym akurat kolumny zostają (KEF KHT 2005.2), chodzi o taki dobór amplitunera i DVD do nich, żeby wykorzystać cały ich potencjał przy oglądaniu filmów.

Też stałem przed podobnym wyborem tylko mój wybór był zawężony do zestawów Denon AVR-2807 + Denon DVD-1930 i Onkyo TX-SR 804 + Onkyo DV-SP 504. Słyszałem obydwa zestawy, ale ja wybierałem także pod kątem słuchania muzyki. W muzyce z tych dwóch napewno dla mnie ładniej grał Denon, w kinie różnic nie zauważyłem, zarówno dźwięk jak i obraz były bardzo dobre w obydwu. Onkyo TX-SR 804 ma certyfikat THX i moc pobieraną coś około 800W, więc przynajmniej na papierze do kina jak najbardziej się nadaje. Najlepiej jakbyś posłuchał obydwu i sam zdecydował. Posłuchaj jeszcze Harman Kardon AVR635 + HK DVD 47, bo Heniek to zawsze Heniek. Myślę, że wszystkie wymienione zestawy są porównywalne i skrajnych różnic między nimi nie będzie. Według mnie wybierz ten który okaże się najkorzystniejszy cenowo, a w kinie zadowolony i tak będziesz.

Ja też polecam posłuchać harmana, potężny bas nieporównywalny z żadnym innym wymienionym przez Ciebie zestawem, nie wiem jak ze szczegółowością twoich zestawów głośnikowych bo ich nie słuchałem bo harman lubi zaciemnić scenę.

potężny bas koledze akurat niepotrzebny bo w tym zestawie za bas odpowiada subwoofer, to nie są pełnowymiarowe kolumny... ale Harman mógłby się właśnie nadac bo gra o wiele bardziej dynamicznie od Denona, choc tak jak mówisz - zaciemnia trochę scenę

I jeszcze wracając do tych kht 2005.2 - one są efekciarskie i nie mów że nie ... przenoszą ( satelity ) od ok 200 Hz , góra podbita - brzmienie będzie oparte na subie ..... zastanawiam się czy w ogóle na tych satelitach będzie różnica w brzmieniu między np. Yamaha 1700 a 659 - może warto odsłuchać może się okaże że możemy zaoszczędzić ...

Kyle

Aleś się uparł - dobra, mogą być efekciarskie, skoro Ci tak zależy ;-))) Nie wiem czy słuchałeś, czy jesteś takim kozakiem że na podstawie parametrów już wiesz jak grają, ale mniejsza o to...

Podkreślam raz jeszcze - to nie ma być set do muzyki, jej słucham na lampie, w innym pomieszczeniu, dlatego takie a nie inne założenia. A w kinie ja osobiście nie szukam neutralności - ma być efektownie, wciągać w spektakl, a tego mi trochę brakuje w obecnej konfiguracji. Jeśli KEFy są efekciarskie, tym lepiej - łatwiej będzie mi osiągnąć zamierzony efekt. Mentalnie coraz bardziej skłaniam się do Yamahy, ale jeśli jeszcze ktoś coś podpowie, będę zobowiązany.

Takie głośniki są nieprzeciętne - radzę odsłuchać na swoim ulubionym filmie.

ps. sorry za moją upartość a kozakiem aż takim nie jestem :) nie chcę tylko abyś miał żylety w uszach ;)

Ja te głośniki od kilku miesięcy użytkuję z Denonem, który oceniany jest jako raczej jasno brzmiący. W dźwięku nie ma cienia nadmiernego wyostrzenia (się człowiek nie pokapuje, jak mu się wszystko rymuje...) ;-)))

Cały szum który robię dotyczy wyłącznie zmiany amplitunera na wyższą półkę i dokupienia do niego dedykowanego odtwarzacza DVD. A tu konkretnych propozycji i argumentów jak na lekarstwo... ;-/

Rozumiem że oczekujesz -zmiany- brzmienia ... załóżmy że denon jest raczej blisko górnej granicy "jasności" ( :P ) - więc jeśli to możliwe to i tak niewiele "jaśniej" może być .... może być jedynie wyraźnie "ciemniej" ... a tego chyba nie oczekujesz ;P Zmierzam do tego że nie jestem pewien czy jakaś naprawdę istotna zmiana może być możliwa ( in + dla potęgowania sopranów )

Rozumiem Twój tok myślenia, ale ja patrzę na to nieco szerzej. Soprany nie są jedynym elementem kształtującym brzmienie. Ja aktualnie nie mam zastrzeżeń do żadnej części pasma, ale brakuje mi dynamiki, uderzenia, żeby nie powiedzieć dosadniej pier...nięcia ;-))) Dlatego wcale nie twierdzę że ma być jaśniej - ma być po prostu inaczej. Bardziej kinowo, mniej grzecznie i ułożenie. Dlatego zastanawiam się nad HK lub Yamahą, zupełnie nie mam pojęcia jak brzmią Pioneer i Onkyo - help!

to co chcesz poprawic w brzmieniu oferują właśnie HK lub Yamaha, także w dobrym kierunku idziesz :)

w przypadku Pioneera i Onkyo różne opinie chodzą, na pewno to zależy od danego modelu ale jeśli osobiście nie zamierzasz odsłuchiwac konkretnych amplitunerów to w ciemno wybierałbym tylko z tych dwóch firm (HK, Yamaha)

hmmm czyli szukasz po prostu bardziej "kopiących" nagłym narastaniem dźwięków ?

Niemiecki test amplitunerów ( może coś wyłowisz ):

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tłumacz z niemieckiego na angielski:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie wiem czy słuchałeś tego zestawu z Cambridge Audio 540 R?? Moim zdaniem zauważyłbyś różnicę w porównaniu z Denonem. Osobiście czekam na CA 640 R, jego następcę tylko że nasz rodzimy dystrybutor będzie miał go na stanie nie wcześniej niż w lutym i to zapewne nie na poczatku :-). Sam stoję przed dylematem wyboru porządnego amplitunera. i właśnie zastanawiam się czy wybór ma paść na CA, Harmana czy może Nad-a, choć ten ostatni za nic nie chce przekonać mnie swoim wyglądem zewnętrznym ale podobno nie o to tu chodzi :-) Wcześniej też posiadałem Denona, który znudził mnie swoim brzmieniem :-) Pozdrawiam, i Mam nadzieję, że wątek dalej się rozwinie i usłyszymy kilku porad forumowiczów.

Po przemyśleniu sprawy, konsultacjach i przekopaniu sieci zdecydowałem się na Harmana. Mam tylko jedną wątpliwość - czy ma on możliwość konwersji sygnału z innych wejść (np. composit) do HDMI? Chciałbym połączyć go kabelkiem HDMI-DVI z projektorem, a oba swoje źródła (czyli DVD i tuner TV) wpiąć do amplitunera - zadziała?

Fakt, mało konkretny ten wpis ;-)

Chciałem kupić AVR 445, ale już wyczytałem że on nie przełącza wizji. Zostaje mi AVR 645, a on do moich KEFów trochę jak armata na wróbla ;-)))

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.