Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny 2-drożne na SEAS WT 171 H634 +?

michalwu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Jest to mój pierwszy post na forum. Przewertowałem przy pomocy wyszukiwarki forum niestety niewiele znalazłem na temat podanego w temacie głośnika. Wiem, że podobno montowany jest w kolumnach Sobieski, ale czy ktoś z forumowiczów miał z nim do czynienia przy robieniu własnego projektu? Parametry T-S: Fs=42Hz, Qts=0,30 Vas=36dm3.

Planuję podjąć próbę skonstruowania moich pierwszych kolumn 2-drożnych ale (jak pewnie każdy początkujący) mam wiele pytań i wątpliwości. Chciałbym zawrzeć je skrótowo w jednym temacie żeby móc później łatwo korzystać z odpowiedzi.

1. Jaki głośnik wysokotonowy polecalibyście do tego SEASa? Aby zawęzić zakres propozycji, narzucę pewne ograniczenia :) cena poniżej 130zł za sztukę, łatwy w aplikacji (w sensie dopasowania zwrotnicy itp.), żeby dobrze współgrał z midwooferem. Na podstawie przeczytanych postów wydaję mi się (czy dobrze?), że dobry będzie SEAS 27TDFC.

2. Wyliczyłem wstępnie obudowę i wyszło, że ma mieć 14,4l strojenie B-R 42Hz (oczywiście chcę zbudować monitory)

Czy strojenie B-R takie samo jak Fs niskotonowca jest wskazane? Zależy mi przede wszystkim na takim punktowym, kontrolowanym basie, bez buczenia.

3. Jaki materiał najlepiej nadaje się do zbudowania przedstawionego przeze mnie projektu? (kryterium jest cena/prostota wykonania) nie dysponuję narzędziami stolarskimi a i z umiejętnościami manualnymi szału nie ma.

4. Czy znalazłby się ktoś chętny, żeby (tak na szybko :) ) zaprojektować zwrotnicę jak będę miał już wybrane głośniki? Czytałem o projektowaniu ale przy moim zerowym doświadczeniu i nikłej wiedzy elektrotechnicznej wolałbym nie ryzykować zmarnowania potencjału głośników.

Proszę pomoc i wyrozumiałość, ponieważ jestem naprawdę początkujący (przeczytałem wiekszość artykułów z audiomanii i diyaudio ale to tylko sucha teoria..)

Pozdrawiam.

Kiedyś miałem kolumny na WT 171 XP + Scan Speak D2010 8513. Bardzo ładnie brzmieniowo to ze sobą współpracowało.

Co do obudowy , to w zakładach gdzie sprzedają płyty MDF - tną je na miejscu.

2010 to nie hi-endzik gra dobrze ale bez przesady:)

seas alu tez niezly co do zwrotek ,nikt ci z glowy ich nie wymysli chyba ze juz taki zestaw kombinowal wczesniej

tzeba sie oprzec na gotowych kitach lub porobic pomiary ( i 1001 kolejnych zwrotek)

To na początek - dobrze udokumentowany kit na tym głośniku . Kup , zrób i jak ci sie spodoba to OK a jak nie to zawsze mozna zmodyfikować zwrotnicę . Jednak ten tweeter też jest wycofany z produkcji i trudno go znaleźć .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-3970-100009402 1170310299_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

Dzięki za wpisy. Arturp bardzo ciekawy link. Jak oceniacie zamieszczony tam projekt? Czy wymienione części są do dostania w Polsce i czy nie jest to zbyt skomplikowane? :P Generalnie jakie są możliwości dostania tego SEASa K 26 F? A czy jeśli zamiast niego wstawić jakiś inny wysokotonowy (powiedzmy o zbliżonym paśmie przenoszenia) to zwrotnica nie mogłaby zostać ta sama? Nie bardzo rozumiem o co chodzi ze zrobieniem "pomiarów" żeby obliczyć zwrotnicę. Czy nie wystarczą parametry głośników od producenta?

Proszę o odpowiedź na pytania z pierwszego postu i jeśli ktoś miałby udokumentowane projekty w typie tego od arturap to byłbym bardzo wdzięczny za zamieszczenie ich :)

Pozdrawiam.

michalwu, 23 Sty 2007, 14:06

Możesz kupic podobne tekstylne kopułki Seas'a w Polinku w Polsce - najtaniej i uczciwie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Np 27tdfc-120PLN/ sztuka brutto ale to może wymagac dodatkowego strojenia zwrotnicy . K 26 pojawiają sie czasem na allegro .

Odwrotnie jest ponieważ wysokośc odsłuchu ( czyli wysokośc uszu słuchacza kiedy siedzi , jakieś 90-100cm )rekomendowana dla tych głosników wypada na wysokości woofera a zwykle jest na wysokości tweetera ale jak ustawisz je klasycznie i będzie ci sie podobało to tez OK.

,,Pomiary" to pomiary charakterystyki przenoszenia - w tym linku , który podałem jest taki pomiar załączony . Same parametry głosników nie wystarczą do zaprojektowania zwrotnicy . potrzebne sa pomiary lub genialny sluch .

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

A w przypadku zastosowania np. tego 27TDFC to zmiana w zwrotnicy byłaby bardzo duża? Czy dałoby się jakoś minimalnie coś zmienić tak na odległość bez robienia pomiarów? Nie musi to być wszystko tak idealnie dopasowane bo pewnie i tak nie wychwyciłbym żadnej różnicy :P

Czy w Polinku dostanę też pozostałe elementy wymienione w tym projekcie?

Ukryta Zawartość

Nie wiem jak samemu szukać tych części bo raz, że po raz pierwszy mam styczność z tego typu elementami, a dwa to jeszcze utrudnienie jest przez to, że po niemiecku opisane.

Co oznacza BR 50? że ma długość 50mm czy jest strojony na 50Hz? :P

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Trudno powiedzieć czy w przypadku zastosowania 27 TDFC zamiast o ryginalnego uzytego w projekcie trzeba wprowadzic duże zmiany . Bez pomiarów sie nie da zrobic tego odpowiedzialnie . Ale myślę ,że tragedii i tak nie będzie , to będzie grało .

W polinku kupisz wszystkie elementy bez problemu- zadzwon i podaj te elementy z listy załaczonej do projkektu a człwiek w polinku będzie wiedział wszystko. Kupuj rezystory metalizowane 10Watowe , kondensatory Jantzen MKP , cewki powietrzne z drutu o średnicy 1,4mm . BR 50 oznacza ,że jest to rura o średnicy 50 mm .

A najlepiej to wyslij im do Polinku linka do strony z projektem to sami ci wszystko przygotuja , zapakują i wyslą za pobraniem . Na prawde dobrze sie z nimi współpracuje.

...there is no spoon...

Ważne,

cyt. ,,Baßreflexrohr: BR 50 muß auf 60 mm Länge ge- kürzt werden."

czyli ta rurę o średnicy 50mm trzeba obciąc do długości 60 mm bo produkowane sa pewnie dłuższe ( 100 może 150 mm nie wiem )

PS

Ja tez nie znam niemieckiego ale to jest dla mnie jasne .

...there is no spoon...

• 3 tygodnie później...

michalwu, 23 Sty 2007, 17:17

"...>A w przypadku zastosowania np. (...) to zmiana w zwrotnicy byłaby bardzo duża? Czy dałoby się

>jakoś minimalnie coś zmienić tak na odległość bez robienia pomiarów? Nie musi to być wszystko tak

>idealnie dopasowane bo pewnie i tak nie wychwyciłbym żadnej różnicy :P..."

Uważaj, żebyś się czasem nie zdziwił. Poniżej masz fotkę... no właśnie, czego? QBA Sobieski?

Nie. To są seryjne Audiowave 171SE przebrane w budę mojej "produkcji" a`la Sobieski.

Zwrotnic nie ruszałem, tylko w całości przełożyłem do nowej obudowy. Litraż obudowy został prawie identyczny. Tunel BR został ten sam. Kable głośnikowe te same co wcześniej. Wzmacniacz ten sam. Ustawienie w pomieszczeniu to samo. Praktycznie nie zmieniło się nic poza wymiarami skrzynek (głębsze niż wyższe) i... katastrofą brzmieniową.

Po trzydziestym ósmym wykręceniu głośników i wymianie materiału tłumiącego wewnątrz skrzynek rzuciłem ręcznik i się poddałem. Nigdy nie udało mi się wrócić do brzmienia z oryginalnych obudów od Audiowave i kolumny musiały poszukać nowego właściciela. Także zalecałbym daleko posuniętą ostrożność w chodzeniu na skróty i omijaniu sprawdzonych, pewnych patentów, bo "...pewnie i tak nie wychwyciłbym żadnej różnicy..." może Cię bardzo drogo kosztować ;)

Ukryta Zawartość

post-6358-100008342 1171557494_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Fotki nie weszły...

Ukryta Zawartość

post-6358-100008340 1171557494_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

A tak przy okazji, gdyby komuś się na przykład chciało, to może byłby tak miły i wkleił cennik na Seas`a z tego linku powyżej? Nie wiem dlaczego, ale mój hajendowy komputer nie ma najmniejszego zamiaru go otworzyć...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.