Skocz do zawartości
IGNORED

Cyknięcia po dotknięciu klocków ???

raudio81

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

co jest grane ? nie wiem, może tak iskrzy pomiędzy moim nowym zestawem a moją zadowoloną osobą ;) ale za każdym razem jak zmieniam płytkę (dotykam cd) - mam lekkie pyknięcie - poza odczuciem na palcu słychać to w kolumnach (delikatnie) - to samo jak ręcznie zmieniam głośność na wzmaku...(aha - i nie ma tego cały czas - po jednym cyknięciu trzeba odczekać jakiś czas)

nie znam się na elektryce ...powiem tyle, że sprzęt jest podłączony kablami przez listwę DIY za 350 (taką samą ma np. Pilot i nie ma tego zjawiska) - wszyskto uziemione.... nowa instalacja bo nowy blok, żadnego przygasania świateł itp. wcześniej tego nie było ...

gdzie szukać winnego ;) i czy to groźne dla sprzętu zjawisko ? pozdr.

Dokładnie. Nie szurasz przypadkiem kapciami po dywanie? ;)

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

..i wszystko jasne,elektrostatyczne ( o ile pamiętam ) figle;)... gdyby nie jedno ale ;) - zmienił się tylko wzmak i kolumny,doszła listwa a wcześniej tego nie było.... beznadziejna wykładzina dywanowa (z punktu widzenia wytłumienia znowu jednak niezastąpiona za te pieniądze ) pozostawiająca włoski też się nie zmieniła..

dlatego mnie to zastanawia ;)

aha - klapki te same ;))

mozesz sie takze elektryzowac np. od sofy, zalezy z czego ma obicie. Ja mam sofe z tkaniny o nazwie bamara (odmiana alcantary) i niestety po wstaniu i dotknieciu czegokolwiek metalowego widac i czuc iskre. Ten efekt wystepuje zwlaszcza w zimie, kiedy wilgotnosc powietrza w mieszkaniu spada ponizej okolo 40%, bo dziala centralne ogrzewanie i wysusza powietrze. Wtedy ladunki elektrostatyczne powstaja latwiej. U mnie pomogl nawizacz (byle nie ultradzwiekowy, bo bedziesz mial wszedzie bialy pyl)

Najlepiej przed dotknieciem sprzetu wpierw dotykaj kaloryfera, metalowej lampki albo innego duzego metalowego elementu.

pzdr.

mozesz sie takze elektryzowac np. od sofy, zalezy z czego ma obicie. Ja mam sofe z tkaniny o nazwie bamara (odmiana alcantary) i niestety po wstaniu i dotknieciu czegokolwiek metalowego widac i czuc iskre. Ten efekt wystepuje zwlaszcza w zimie, kiedy wilgotnosc powietrza w mieszkaniu spada ponizej okolo 40%, bo dziala centralne ogrzewanie i wysusza powietrze. Wtedy ladunki elektrostatyczne powstaja latwiej. U mnie pomogl nawizacz (byle nie ultradzwiekowy, bo bedziesz mial wszedzie bialy pyl)

Najlepiej przed dotknieciem sprzetu wpierw dotykaj kaloryfera, metalowej lampki albo innego duzego metalowego elementu.

pzdr.

Zimową porą do obsługi przycisków w sprzęcie używam audiofilskiego patyka z plastyku , obsługa gołą ręką była bardzo stresująca , pozostał problem zmiany płyt.

Jeżeli wcześniej sprzęt też był uziemiony to faktycznie dziwna sytuacja. Podłącz sprzęt omijając listwę i zobacz czy coś się zmieniło.

Chciałem na początku napisać,że wcześniej może sprzęt nie był uziemiony jednak może miał 2 klasę ochronności i ładunek na nim był na tyle duży,że różnica potencjałów między Tobą,a sprzętem była na tyle mała,że ładunek z Ciebie łagodnie zrównywał się z poziomem wzmacniacza,a nie powodował przeskok iskry.

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

>radek862

Miałem to samo i myślaęłm jak Ty! Na początku wpadłem nawet w panikę: "Nowy sprzęt a tu kurka takie szczały". Obdzwoniłem Denona, sklepy, redkacje i...okazało się, że:

1. Rzecz całkowicie "normalna".

2. Okazało się, że siedząc na sofie miałem tam położoną jakąś narzutę, która jak się ją dotykało ładowała w moje dłonie ładunki.

3. Dywan tez może dawać iskry.

Nic się nie martw :-)

...no i dobrze :) ... cholera - nie moge sie powstrzymać i muszę i tu pochwalić się nowym nabytkiem - właśnie słucham płyt, które od roku leżały na półce bo sie ich słuchac nie dało :)))a teraz....

haha,ja tez to mam. okazalo sie ze jak siedze przy kompie na fotelu z ikei(plastikowe obicie) to po dotknieciu czegokolwiek metalowego mnie kopie.

najgorzej bylo jak mialem pozyczonego baltlaba bez pilota bo przy kazdym kontakcie ze mna sie wylaczal:)

>radek862

Znam to uczucie, oj znam :-). Inny świat, inne dźwięki, to jakbyś stał się "Muzycznym Wampirem'. Odbierasz świat w innych kolorach. Ale uważaj, to może Ciebie...ZABIĆ :-)

To iskrzenie to kolejny dowód, że miłość nie ma granic :-). Tylko ciekawe czy partnerka zgodzi się na trójkąt ? ;-)

Ps.

Jak widać przydałby się kiermasz obuwia audiofilskiego. Fajnie by było obejrzeć kolekcję zimową bamboszy od Krella czy Naima :-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.