Skocz do zawartości
IGNORED

TV LCD jako monitor do kompa

Darckar Caradrahs

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Przymierzam się do zakupu TV LCD, skłaniam sie do zakupu któregoś z produktów Samsunga np:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Docelowo ma to współpracować z moim zestawem stereo i zewnętrznym DVD ale na początku będzie on podłączony do kompa, a komp do wzmacniacza.

I tu moje pytanie, jakie są Wasze doświadczenia w użytkowaniu TV LCD jako monitora do PCta ?

Wiem że połączenie można zrobić przez DVI lub HDMI, jak to wygląda w praktyce, jak z jakością obrazu przy normalnym użytkowaniu PCta, a jak przy divx'ach ?

Będę wdzięczny za uwagi :-)

Dzięki

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/31141-tv-lcd-jako-monitor-do-kompa/

No wlasnie....przymierzalem sie do zakupu Ilyamy 22 cale widescreen bo to bardzo milusi monitor ale widze ze za podobne pieniadze moge miec TV jeszcze wiekszy. Pytanie tylko jak z obrazem (siedze dlugo) gownie przegladam www czasem w cos zagram.

-->Darckar Caradrahs, swego czasu bodaj któreś ludziska z www.diyaudio.com (ale głowy nie dam czy nie z innego foruma) bawili się w coś takiego.

Wnioski były następujące:

Aby wycisnąć wszystko co się da z takiego telewizora:

-łączyć przez dsub ew. analogową część DVI-I (w jednym i drugim przypadku słać analogowy sygnał vga, czyli RGB + VSync + HSync)

-posiedzieć nad ustawieniami w PowerStrip-ie (niestety nie każda karta graficzna na to pozwala) i dobrać optymalne dla danego telewizora

Tylko że to są informacje sprzed jakichś 2 lat, niekoniecznie jeszcze aktualne...

• Redaktorzy

a nie lepiej dopłacić "symbolicznązłotówkę" i kupić 26"? np. Samsung LE-26R32B :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

mam r71b i mogę powiedzieć, że jakość podłączenia do kompa przez d-sub jest bardzo dobra (jak na TV), natomiast po dvi (tu producent podaje, że dvi nie obsługuje funkcji PC) już nie jest tak kolorowo. Działać działa, ale trzeba trochę pobawić się z ustawieniami. Natomiast co do pytania czy sprawdzi się jako monitor do komputera to chyba na dłuższą metę nie (przynajmniej na dużych przekątnych i do dłuższej pracy nie wspominając juz o specjalistycznych programach).

Franc może i można dołożyc pytanie czy warto, spotkałem sie z opinią że jak TV LCD ma robić równierz jako monitor do PC to raczej sprawdza się to do ok 20-21 cali, potem pixele mozna mierzyć w centymetrach ;-)

Mam pokój o powierzchni max 20 m2 i to chyba na wyrost, więc chyba 23 wystarczy :-)

TV moze ropbic jako monitor ale jest bardzo znaczna roznica w jasnosci matryc do tych zastosowan. Matryca komputerowa ma o wiele wieksza maksymalna jasnosc od dedykowanej . CZyli dzialac bedzie, ale moze po prostu lekko meczyc. Ale wydaje mi sie, ze jako rozwiazanie tymczasowe sie nada.

Robert, ta IIyama w promocji 22cale panorama ma tylko wejscie analogowe D-SUB (jezeli myslisz o tej w atrakcyjnej cenie). D-SUB w kompie to juz przezytek, DVI rządzi. Tak więc cena jest dobra, ale za monitor odstajacy neico technicznie od pozostalych na rynku. Ale za to jakosc matryc IIyamy to mistrzostwo swiata, mam od 4 lat takowa i naprawde jak patrze u kumpli na te przepalone Nec-a, Philipsy, w pracy na mojego benq.... zal patrzec ;)

witam

niedawno kupilem monitor iiyama 22 cale (werscja ubozsza bez DVI za 1400 PLN)...

uzywam go do www, czasem jakas gra, do pracy z tekstem i jako telewizor (sygnal z karty tv)...

jezeli ktos potrzebuje duzy monitor do takich zastosowan to bardzo polecam... obraz jest ladny, nie smuzy, a rozdzielczosc 1680x1050 pozwala zmiescic na pulpicie naprawde duzo...

no i cena... w tym rozmiarze chyba bezkonkurencyjna...

pozdrawiam

Obecnie mam podłaczony komputer pod telewizor Mirai 32" kablem DVI-HDMI.

Normalnie używam monitora 19" Belinea 101902 (narazie odłączony, do czasu aż telewizor powieszę na ścianie - brak miejsca).

I powiem tak: przy rozdzielczości 1360x768 obraz jest naprawdę bardzo dobry. Pixele wbrew pozorom nie są aż tak wielkie jak mówią przedmówcy. Spokojnie można by było na tym pracować na dłuższą metę (choć przydałaby się wtedy bezprzewodowa klawiatura i mysz, żeby mozna było usiąść dalej :)

Połączenie DVI-HDMI daje dużo lepszą jakość obrazu niż D-Sub. Jedynym warunkiem jest zakup kabla dobrej jakości, bo na tańszych kablach obraz jest lekko przesunięty (sprawdzone przez wiele osób).

Jakość obrazu podczas odtwarzania filmów jest naprawdę dobra. A już filmy w HD wyglądają rewelacyjnie.

Jakość obrazu zależy oczywiście od parametrów matrycy i od tego z czym porównujemy. W moim przypadku odwzorowanie kolorów, czerń i kąty widzenia są lepsze na TV. Po prostu TV ma matrycę MVA a mój monitor TN. Jakość podświetlenia matrycy TV również jest lepsza.

Parametry matryc stosowanych obecnie w telewizorach, poza rozdzielczością, niczym nie odbiegają od matryc w dobrych monitorach. Jeżeli chodzi o jasność i kontrast (o czym ktoś pisał) to:

1) kontrast na poziomie 1200 i jasność rzędu 550cd/m2 jest podobna jak w większości monitorów na MVA

2) i tak nikt nie wykorzystuje tych parametrów w pełni, bo po prostu się nie dałoby się wytrzymać takiego obrazu

W przypadku telewizorów o mniejszych przekątnych trzeba zwrócić uwagę na rozdzielczość - większość TV LCD 20" ma rozdzielczość 640x480, a tym przypadku na komputerze nie popracujesz zbyt wygodnie. Telewizory od 27" w górę mają rozdzielczość 1366x768 (od 37" można już kupić FullHD - 1920x1080). Pomiędzy 20 a 27" bywa różnie - trzeba po prostu patrzyć jaka jest rozdzielczośc.

Robert Gdańsk

Właśnie kupiłem 22" monitor Belinea artistline 22W. Wszystkie parametry, jak równiez wyglad obudowy i menu wskazują na to, że jest to dokładnie to samo urządzenie co monitor 22" Iiyamy. Zastanawiałem sie, na ile brak DVI wpłynie na jakoś obrazu, ale po podłączeniu do karty Gigabyte Radeon X1600 jakoś obrazu jest całkiem dobra. Co ciekawe, tekst wyswietlany na ekranie wyglada lepiej niz w kilkuletnim topowym modelu 15" Brilliance Philipsa nawet z DVI... Prawdopodobnie z jakimś nowszym Matroxem obraz byłby jeszcze lepszy, ale zdecydowałem sie na wydajną kartę gdyż korzystam z tunera SAT.

Dla porównania

Ukryta Zawartość

post-59-100009207 1170310613_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>barni, 24 Sty 2007, 14:27

Jakość matryc jest ta sama, matryce produkuje tylko kilka firm, niekoniecznie znanych na polskim rynku elektroniki użytkowej. Problem tkwi w jakości użytej elektroniki, niekoniecznie lamp. Dla porównania, wagowo i obrazoleptycznie - monitory eizo vs reszta popularnych.

Okazuje się, że z Matroxów tylko Parhelia obsługuje rozdzielczośc 1680x1050 :-/

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Może nie wyraźnie widac na zdjęciach, ale to własnie 16:9...

W Komputroniku kosztuje 1469 zł, ale pewnie można znaleźc i taniej. Na Allegro (nowe) były chyba po ok 1250zł.

Belinea daje trzyletnią gwarancję "door to door" (Iiyama również).

• Redaktorzy

Ale Darckar przeciez wyraźnie napisał, że

>Docelowo ma to współpracować z moim zestawem stereo i zewnętrznym DVD ale na początku będzie on

>podłączony do kompa, a komp do wzmacniacza.

Czyli monitor LCD raczej nie wchodzi w grę, bo komp docelowo ma opuścić pokój odsłuchowy.

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Mogę się wypowiedzieć tylko o monitorach bo telewizora LCD nie miałem. A więc w monitorach LCD D-SUB to przeżytek i porażka. Mam możliwość korzystania z obu i DVI zawsze wygrywa. Łączenie dwóch cyfrowych urządzeń kablem analogowym (i konwersja sygnału w te i spowrotem) jest zupełnie bez sensu. Jak (monitor) LCD to tylko z DVI. Do telewizorów zapewne też się to odnosi, ale sam nie sprawdzałem.

• 3 tygodnie później...

Widzialem wczoraj, w nowootwartym salonie Appla w "Zlotych Tarasach",

chyba 40+ calowy telewizor "real HD" 1920/1080 Sony Bravia podlaczony

poprzez malenkiego Maca Mini do Internetu !

Rewela ! Ja tez chce tak ! Nawet okularow nie musialbym zakladac ! :)

(jeszcze tylko cyber-rekawice do obslugi ! :)

• Redaktorzy

zamiast maca wystarczy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - i nawet kompa nie trzeba właczać :) A swoją drogą miniMac to jest to - świetnie wygląda, jest ciche no i to MAC ;)

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

"I am an audiophile"

• 4 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.