Skocz do zawartości
IGNORED

Kino domowe do 12tys zlotych

jezikk

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

przeczytalem juz setki jak nie tysiace postow na temat budowania zestawow kin domowych. Ale mimo wszystko mam wielki dylemat. Mam jakis swoich faworytow (o tym pozniej) ale nie moge sie zdecydowac. Moze Wy mi cos pomozecie.

Przedstawiam krotka charakterystyke:

- pomieszczenie ok 30m2 (ca 5,5x6m)

- strona poludniowa (okna z roletami)

- mala ilosc mebli

- pomieszczenie otwarte na przodzie (lewa sciana) na przedpokoj

- otwarcie czeciowe (lada) na aneks kuchenny (ok 5m2)

- brak szczegolnych wyciszen

- kable do glosnikow znajduja sie juz w scianach i sa wyprowadzone przez

odpowiednie wypusty kabli

- kable do glosnikow frontowych: SPIRALLINETECH SILVER SPIRAL LINE

- kable do centralnego i surrandow: SPIRALLINETECH WHITE SPIRAL LINE

- system 5.1 (nie musi to byc zestaw dedykowany jako 5.1 przez

producenta, ale prezentowany zestw powinien bdb grac - moze to byc

skadanka z roznych glosnikow/firm)

- glosniki frontowe dobrze grajace zarowno w stereo jak i KD

- ok 70% czasu bedzie to KD, a pozostale 30% to stereo (glownie: rock,

pop, rnb, jazz, elektroniczna)

- wymagania kolorostyczne: glosniki najlepiej kolor czarny, wenge, dab

sloneczny.

- sprzet najlepiej srebrny, czarny (ale to juz sprawa 2 rzędna)

Wyglad pomieszczenia (szkic):

---------------------------------

TV |

| |

| |

| |

| |

/ |

/ |

/ |

| k |

| a |

| n |

| a |

| p |

| kanapa a |

| |

| |

------++++++++++++++++++---------

+ - oznacza przestrzen przeszklona

/ - lada kuchenna (otwarcie na aneks kuchenny)

- puste miesca oznaczaja otwarcie pomieszczenie na korytarz

Do systemu aktualnie podlaczone beda:

- nTV

- Polsat Cyfrowy

- Komputer HDPC (media PC)

- bedzie wspołpracowal z TV Pioneer 436SXE

- w przyszlosci rowniez z projektorem (HDTV).

A teraz o moich kandydatach:

KOLUMNY:

- B&W (603(4)x2, 602(1)x2, LCR600, AWS600)

- JBL Studio L (l890x2 (ewentualnie l880), L830, LC1, L8400)

- KEF IQ9 IQ3 IQ6C

- czekam na wasze propozycje

AMPLITUNER

- Yamaha seria 2700 (1700)

- Maranz SR8001 (7001)

- Denon AVR 4306 (2807)

- H/K 645 (445)

- czekam na wasze propozycje (mile widziane ale niebezwzglednie konieczne 3 lub wiecej HDMI)

Poradzcie co wybrac i w jakim zestawie. W nawiasach podalem alternatywy, gdyz musze sie zmiescic w okreslonej kwocie.

Licze na wasza pomoc w tej kwestji (mam nadzieje ze rysunek pogladowy pokoju bedzie czytelny).

przepraszam za tak dluuuugiego posta.

pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/31143-kino-domowe-do-12tys-zlotych/

Masz już tak konkretne i sensowne propozycje a teraz się pytasz wszystkich na zasadzie "co mi się spodoba najbardziej?", nawet gdybyś przeskanował swój mózg i wkleił do wątku to i tak nic by to nie dało ;)

>przeczytalem juz setki jak nie tysiace postow na temat budowania zestawow kin domowych. Ale mimo

>wszystko mam wielki dylemat. Mam jakis swoich faworytow (o tym pozniej) ale nie moge sie zdecydowac.

>Moze Wy mi cos pomozecie.

cały problem w tym że nie trzeba czytac tylko słuchac :)

polecam udac się na odsłuch i tą metodą wybrac odpowiadający zestaw....

ze swojej strony doradzałbym zamiast kupna bardzo drogiego amplitunera kina domowego kupic niższy, mniej "wypasiony" model i do niego dokupic porządny wzmacniacz stereo - wyjdzie podobna cena a jakośc muzyki będzie nieporównywalnie lepsza...

Czyli na przykladzie Denona lepiej brac 2807 i do niego np DMA1500 i podpiac go pod pre-out ???

Czytalem o taich rozwiazaniach ale ciagle sie zastanawiam nad regulacja glosnosci (bo czasem sie cicho a czasem glosno slucha) to raz a dwa to koniecznosc wlaczania kolejnego klocka podczas ogladania TV noi kolejny pilot do kompletu ;;)

na przykładzie Denona to myślę, że w zupełności wystarczyłby model 2307 (też ma HDMI już) :)

co do regulacji głośności to ja mam ustawiony potencjometr we wzmacniaczu na stałą godzinę i reguluje sobie tylko głośnośc w ampli kinowym

Nie uwazam aby bylo tak jak piszesz. Jak wiadomo jest sprzet lepszy i gorszy, czesciej sie psujacy, majacy jakies problemy, niedoskonalosci. A takich rzeczach mozna sie tylko na takich forach dowiedziec. To tu sa ludzie ktory maja go w domu i ze swoich obserwacji moga go ocenic. Ponadto nie wszystko mozna odsluchac a tym bardziej porownac kazdy z kazdy. Dlatego chetnie wyslucham ludzi co w ostatnim czasie budowali swoje zestawy i moga sie juz podzielic wrazeniami, uwagami, etc...

mam ten sam probem :) Po spędzeniu ogromnej ilości godzin w poszukiwaniu rozwiązania zdecydowałem się na: JBL CSS 1500 bo fajnie wyglądają :) mają dobre opinie jako sprzet do kina domowego, mozna dokupić kolejne dwie w celu posiadania systemu 7.1. Do kina wystarczą w zupełności. Mój kolega ma takie i jest bardzo zadowolony. Jako DVD mam Panasonica S52 i do tego odtwarzacz HD DVD Toshiba. W najblizszych dniach będę miał jeszcze SKY HD. Dlatego ważne jest dla mnie aby były minim 3 wejścia HDMI. Najciekawszą oferte jak dla mnei ma MARANTZ 7001. Nie jest kosmicznie drogi a na pewno do tych kolumn i do kina wystarczy a i jakiegoś koncertu będzie można posłuchać. Jednak z zakupem amplitunera się wstrzymałem ponieważ czekam na amplituner z HDMI 1.3. W przypadku filmów HD DVD jest to ważne bo są filmy z dźwiękiem True HD.

Co do łaczenia kina ze stereo to taką oto teorie sobie ubzdurałem. Zastanawiałem się i kombinowałem jak pogodzić kino domowe i stero I NIE DA SIĘ. Jak by nie kombinować to zawsze trzeba pójść na kompromis – żaden amplituner to nie jest wzmacniacz stero i te 170W co jest podawane to tylko na papierze. Mysłałem aby dołożyć wzmacniacz stereo do kina domowego a amplituner wykorzystywać jako preamp ale – wiele osób mówi że są problemy z poziomem głośności – kolumny centralne a reszta systemu, druga sprawa że amplituner psuje dźwięk ze wzmacniacza stereo, trzecia sprawa że charakter brzmienia będzie inny ze wzmacniacza a inny z amplitunera podczas oglądania filmów i kolejna sprawa – kolumny. Jeśli stereo to kolumny musza być odpowiednie do dobrego systemu stereo a co z kolumnami tylnimi i centralnym i subem. Nie mogą przecież odstawać kilkoma klasami od kolumn głównych bo to znów popsuje całe kino, a budować kino na wysokiej klasy kolumnach za xxxxxxx zł to jak dla mnie bezsensu bo aż takim kinomanem nie jestem a po za tym nie mam do tego warunków aby się obstawić kolumnami HI END :) I jeszcze jedna sprawa. Źródło dźwięku. Do kina wystarcza DVD za kilkaset zł no i HD DVD czy tam Blu Ray ( nie polecem ) Jednak żadne z tych urządzeń nie nadaje się jako źródło dobrego sygnału audio. Można oczywiście kupić denona 2930 czy 3930 lub inne wysokiej klasy DVD ale po co ? Za niewielka częśc tej kwoty ( za około 1000zł ) można kupić bardzo fajne dobre CD które zagra lepiej niż DVD za duuużo większe pieniądze Tak więc, teraz skupiłem się na kinie domowym, a w drugim pokoju za jakiś czas pobawie się w stereo. Z niewielkimi kolumnami, może z jakimś fajnym wzmacniaczem lampowym i CD. Ot tak, dla miłego posłuchania muzyki, a na „kinie” tez można poszaleć bo hi end to to nie jest ale do posłuchania masowej produkcji się nadaje

pozdr. dawmac

Niestety nie sluchalem tych JBL wiec sie nie wypowiem. Ale rozważałem zakup "jajek" KEF + DEnona 2307 jako KD i do tego KEF IQ9 +Denona 1500 i CD jako Stereo. Ale to troche by zagralo mi pokoj (~30m2) ktory to ma byc centralnym miejscem w domu.

Po wielu szukanich sklaniam sie do Marantza 7001 i glosnikow KEF IQ9 (fronty), IQ3 (tyl), IQ6c (centralny) + sub. Ale poki co nie udalo mi sie tego nigdzie odsluchac :/

jakie sa wasze doswiadczenia z takim zestawem ??

p.s. Uwazam ze czekanie na HDMI 1.3 nie ma sensu, patrzac na ceny nowosci mozna sie zawalu serca nabawic. Nowe ampli maja wejscia analogowe 7.1 wiec dzwiek z HDDVD mozna tak przeslac (oczywiscie po uprzednim zdekodowaniu). Tez myslalem aby czekac, ale po rozmowach z Arkadiuszem Walus z Kliniki Dzwieku odpuscilem sobie. Przytoczyl mi miedzy innymi argumenty jak dlugo sie to bedzie popularyzowalo, ile jest filmow HD-DVD/BlueRay ooglnie dostepnych to mozna smialo powiedziec ze bedzie to jeszcze przez 2-3lat margines. Wiec wydawanie ekstra 1-2tys tylko za to ze bedzie mialo hdmi 1.3 mija sie z celem. (a podobno taka ma byc cena nowego Denona 4307 ktory ma wyjsc ok czerwa - nieoficjalnie mowi sie o ok 8tys wrr....)

Filmów na HD DVD czy Blu Ray jest bardzo dużo i z miesiąca na miesiąc coraz więcej. HD DVD nie ma regionizacji więc można bez przeszkód kupować z USA za naprawdę śmieszne pieniądza. Ja w Anglii z ebaya płacę po 8 - 10 funtów za film w HD DVD a za nowości troche drożej. Więc nie są to ceny kosmiczne a jest z czego wybierać. Osoby które nie widziały fimu na HD DVD nie powinny sie wypowiadać że nie warto kupować nowości, że lepiej poczekać itd. Ja za swój odtwarzacz HD DVD Toshiby zapłaciłem 2000zł a teraz bym dał za niego nawet dwa razy tyle bo WARTO !! Obraz z DVD to przy HD DVD tragedia i nie pomaga nawet denon 3930. Nie da się z DVD zrobić obrazu choć by trochę przyminającego HD DVD. Nie dajcie się ogłupiać tekstami sprzedawców - " lepiej kupić drogie DVD czy drogi amplituner niż nowości techniczne " W taki prosty sposób pozbywają się sprzetu który za dwa - trzy miesiące by musieli sprzedawać za 60% ceny która jest aktualnie. Tak więc i tak źle i tak niedobrze :) Ja lubię nowinki techniczne i je kupuje. Wole stracić ileś tam złoty bo kupiłem nowość i się trochę taką zabawką pocieszyć :) niż kupić staroć i równiez stracić sporo i nie taka frajda jak z nowości :)

Co do cen - swiat jest wielki i ceny różne, wystarczy poszukać, troche znajomości i można duuuuużo taniej kupić :)

pozdr. dawmac

z HDMI czy bez to jest bez większego znaczenia przecież w przypadku amplitunerów... HD-DVD to bardzo fajna sprawa i ja (jako posiadacz ampli bez hdmi :P) już nie mogę się doczekac kiedy nieco spopularnieje ten standard :)

tymczasem mówicie tak jakby filmu HD-DVD nie dało rady obejrzec bez hdmi w ampli :P

Zarowno obraz jak i dzwiek mozna przeslac bez posiadania HDMI 1.3

Dlatego podtrzymuje swoja opinie ze nie warto czekac na hdmi 1.3 tylko mizna smialo kupic 1.2 - do wiekszosci zastosowan wystarczy. A jak hddvd upowszechni sie to mozna go po analogu podlaczyc (7/8 kabelkow RCA).

Niestety ale aktualnie technologia A/V to istna wyscig szczurow. Co chwile cos nowego sie pojawia, jakby tak chcecie nadarzyc za nowosciami to by wor pieniedzy nie wystarczyl. A znowu patrzac z 2 strony czekanie w nieskonczonosc - a bo za miesiac czy 2 wyjdzie cos nowego z tym albo tym tez sie mija z celem. Nie traktuje KD jak cos nie wim jakiej wagi. To poprosu ma ladnie grac. Ponadto aby docenic prawdziwe HDDVD trzeba miec TV fullHD ale nie hd ready. Osobiscie mam pionka 43'' i ogladajac material 720p i 1080p NIE widac roznicy. I nie jest to tylko moja ocena ale i kilku osob znajacych sie na HD. Wrecz sadzimy iz 1080p wyglada gorzej. Np nke mma ustawiona po hdmi wlasnie w 720p a nie 080i. Wynika to z faktu iz TV ma rozdzialke 1024x768.

Wiec przy takich dyskusjach to tez nalezy miec na uwadze.

Aby mieć dżwięk Dolby TRUE HD trzeba mieć urzadzenie z dekoderem tego własnie dźwięku. Nie ważne czy HDMI czy Componentem przesyłasz sygnał - jeśłi nie ma dekodera to i tak guzik z tego :)

Piszesz, że nie widzisz różnicy między 720p a 1080p i piszesz równiez że masz TV 43 cale z rozdziałką 1024x768 więc jakim cudem ten TV wyświetla 1080p ?? Przeciez 1080p to jest 1920 x 1080 więc jeśli do swojego TV wyślesz sygnał 1080p ( co jes źródłem sygnału 1080p ?? ) to on musi go "przeskalować w dół" do rozdzielczości twojego TV a taka operacja zawsze wiąże się z pogorszeniem jakości obrazu. Zawsze najlepiej jest jeśli sygnał jest wysyłany pixel w pixel z tym w TV. Kolejna sprawa to tylko po połączeniu HDMI można skalować sygnał do wyższych rozdzielczości, po componencie bardzo rzadno i ( chyba nigdy do 1080i / p ).

Wcale NIE PRAWDA że tylko na TV Full HD widać różnice między 720p a 1080p. Wszystko zalezy od źródła ( tuner satelitarnej TV, DVD, Blu Ray, HD DVD ) od posiadanych skalerów w TV itd. Nawet na TV FULL HD za xxxxxxx zł nie będzie ładnego obrazu w 1080p jeśli źródłem będzie np. zwykłe DVD. Nie ma cudów i nie można wierzyć że skalery potrafią z sygnału niskiej rozdzielczości zrobić obraz wysokiej jakości.

Polcem obejrzeć film z HD DVD i na 100% Twoje podejście zmieni się że nie ma sensu brać udziału w "wyścigu szczurów " :) Film z HD DVD tak cieszy oko że nawet najgorszy horor ogladam non stop z uśmiechem na twarzy :) Teraz tylko dźwięk do tego i będzie super :)

pozdr. dawmac

Telewizory nie bedace fullHD tez potrafia przyjac sygnal 1080p tylko ze go downscaluja.

Ale odbieglismy troche od tematu.

Mam takie pytanie co sadzicie o takim polaczeniu: Maranz 7001 + Kef iq9 (front), iq6c, iq3 (tyl). Jak to ze soba zagra, bo z denonem 2807 gralo ladnie. Ale niestety w krk nie udalo mi znalesc sklepu aby odsluchac je w takiej konfiguracji.

Zastanawiam sie rowniez na B&W ale ludzie pisza ze seria 600 to nie sa prawdzi kolumienki (powiem ze na mnie srednie wrazenia zrobily w KD). Ale ladnie w stereo zagraly.

Najbardziej efektownie w KD zagraly JBL L-890.

Poradzcie mi czy zestaw Maranz i Kef to dobre polaczenie ???

poczatkowo mialem dwa osobne systemy

tanie kino na bazie denona 1905 +pionek 575 i do tego kolumny diy i osobno wzmak stero i zrodlo i kolumny

denerwowalo mnie ilosc kolumn z przodu i zredukowaklem to

teraz fronty to kolumny z kina i ze stereo,wykozystuje pree out w denonie

od kad zmienilem tv .do calosci podlaczony jest jeszce komp przez spdifa i hdmi do tv

uzywanie tego nie jest klopotlowe ,jedynie pamietac nalezy w jakim miejscu ma byc gala w wzmaku stereo i tyle

co do zakupu kolumn cuz`ja preferuje diy ,ale zwrocil bym uwage szczegolna na fronty ,tyly dobrze by bylo aby byly tego samego producenta choc niekoniecznie tej klasy co fronty ,co do centrala -ja go nie uzywam ale jesli ktos chce nie moze on klasa odstawac od frontow bo drazni

nie wyobrazam sobie grania stereo z jakiego kolwiek .nawet b drogiego ampli

to nie to granie co wzmak stereo a te parametry po 170 W na kanal przy 6-7 koncowkach mnie smiesza

pewnie wszystkie koncowki naraz tyle maja

co do b&w wg mnie zaczynaja sie od seri 7... choc duze wrazenie zrobily na mnie male monitorki CDM1

przepraszam

cmd1 to stary model

mialo byc cm1

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

tdrozd, 31 Sty 2007, 01:16

-odnośnie kino domowe-

>to nie to granie co wzmak stereo a te parametry po 170 W na kanal przy 6-7 koncowkach mnie smiesza

>pewnie wszystkie koncowki naraz tyle maja

aż tak tragicznie to nie jest ... zwykle jest ok. połowa podawanej mocy przy wszystkich końcówkach .... czasem mniej - to zależy

moc deklarowana jest osiągana zwykle do dwóch końcówek

Nie liczę ampli Hi-end typu HYMN który niezależnie od ilości końcówek wysterowanych ( 1 lub 5 ) ma taką sama moc czyli ok 300W jeśli dobrze pamiętam

no nieszcze nie sfinalizowalem, negocjacje i ostatnie odsluchy trwaja. Niestety nie udalo mi sie posluchac jak gra Maranz z KEF (ale dostalem opinie ze mazanz ma podobne brzemienie co denon wiec sie powinien ladnie komponowac). KEF (iq7) sluchalem z nautilusie w krk. Niestety ze wzgledu na odleglosc od wawy/krk nie moge sobie pozwolic na wyporzyczenie kolumn na odsluch w domu, a szkoda....

Mam nadzieje ze wskazany wybor bedzie trafny, a co wy sadzicie ??

p.s. Dla innych majacy podobny dylemat moge napisac tak:

- B&W seria 600 w kinie sie nie sprawdzila, gra b.twardo ale jak dla mnie bez wyrazu.

- JBL E90 - budrzetowe kolumeninki ale niezle spisujace sie w kinie (w komplecie z 30 na tyl i 250sub pokojem ok 20-25m2 moge niezle zatrzasc)

- JBL L890 (Studio L 3) - to jest komplet dla osob szukajac rewelacyjnego kina domowego. Komplem moozna wyrwac za ok 8,5tys i w kinie chyba lepszego kompletu (w cenie do ~15tys) nie ma. Graja rewelacyjnie, efekciarsko ale zarazem cieplo, nie sa meczace a nawet duze pomieszczenie ok 40m2 moga niezle rozruszac. W Stereo tez sobie radzo dobrze ale dominuja w nich niskie tony, chodz gora -miod malina szczegolnie przy dvd-a i sacd gdzie mozna spotkac wyzsze podnosne (>20kHz) az sie czuje tez dzwiek. Nie kolumienki sa bardzo duze i trzeba miec duze pomieszczenie. W mniej niz 25-30m2 nie sa wstanie sie rozwinac (przytlaczaja basem)

- Whelefale 9.5 rozwniez przyjemne kolumeinki, niestety sluchalem ich w dosc niekorzystnych warunkach ale mimo wszystko warto na nie zwrocic uwage i dluzej przystanac.

- Dali Ikon -nie pamieam numerka 6 lub 7 (komplem cos kolo 12tys) - sluchalem kolumn niewygrzanych to "zygac mi sie chcialo".

- sluchalem jeszcze kilku innych zestawow ktorych juz nie bede wymienial bo z roznych wzgledow odpadly w przedbiegach (np: "wspolczynnik kobiecy" :> - nie ten kolor....)

- KEF - zostawilem go na koniec bo to wlasnie na niego padl moj wybor. Wybralem zestaw IQ9, IQ3, IQ6c - spelnial on zalorzenia kobitki (kolor, gabaryty, wyglad, wykonanie, ...) a i mnie przypasowal. Bral bardzo przyjemnie, rowno, nie wykazywal doninacji zadnego zakresu. Nawet do dlugim odsluchu w stereo nie meczyly. Sub ma troche inna kostrukcje (zamknieta) ale mimo to daje sie odczuc ten bas. Mam nadzieje ze zestaw rownie dobrze sprawdzi sie w KD jak w stereo. No oczywiscie w moich warunkach (ktore do najkorzystniejszych nie naleza). Napewno jak ten zestaw u mnie zagosci i sie wygrzeja to podziele sie opiniami. Mam nadzieje ze bedzie to juz wkrotce ;)

Tylko ciagle mam dylemat co do A/V ;)

tdrozd, 31 Sty 2007, 01:36

>trafa 300 W a 6*150w mocy:) perpettum

Jeszcze nie widziałem ampli z "trafem" 300W i mocą podaną 6*150W ;) Zresztą zarówno moc końcówek ( o czym pisałem ) jak i moc pobieraną z gniazdka a podaną przez producenta można między bajki włożyć. Moc pobierana jest większa a oddawana do końcówek mniejsza.

->Jezik

Porównaj podczas odsłuchu kolumny połączone w bi-amp. Wybierz jak najmocniejszy ampli - one są stosunkowo słabe i nie będzie sytuacji w której "ampli będzie za mocny do kolumn" - raczej może być odwrotnie.

podczas odsluchu nie testowalem bi-wireingu czy bi-amp bo niestety ale kable do blosnikow mam juz zaszyte w scianach i nie jestem wstanie teraz zrobic bi-... dla kolumn frontowych. Dlatego tez wszystkie testowalem przy standardowym podlaczeniu.

A co do ampli to jak mowilem wacham sie pomiedzy Marantz sr7001 a Yamaha v2700 (v1700 jesli nie starczy funduszy).

mozecie mi powiedziec ktory bylby lepszy ???

nie wnikajmy dokladnie w te cyferki:)

generalnie chodzi mi o to ze ampli nigdy nie maja deklarowanej mocy

poza tym nam do szczescia nie jest jej tyle potrzebne ,wazna jest wydajnosc pradowa koncowek mocy

im wieksza tym ty trudniejsze kolumny mozna polaczyc i nie bedzie efektu spowolnienia dzwieku i ciagniecia sie basu

niestety na wlasnej skorze doswiadczylem tego ze nic nie zastapi dobrego stereo i nawet drogie (mialem w domu denona 3805) i zrezygnowalem kupilem tanszego 1905 i za reszte zabralem sie za stereo

boje sie jedynie twojej akustyki

jak czytam gole sciany pewnie duzo wolnej przeestrzeni-bedzie dzwonic i latac po pokoju

bass moze sie wzbudzac,

ww opisane zjawiska moga nie wystapic trzeba poprostu sprawdzic to u siebie

co do twoich wyborow widze ze nie przypasily ci bowersy -i dobrze dla mnie seria 600 to tani budrzet

dla mnie b&w to zimne jazgotliwe suchotniki :))

kefy-fajne stereo (ze wzgledu na ten glosnik w glosniku ) ale gora troche plastikowa

nie wiem jak reszta 2 lata temu tez szukalem kolumn ale wkoncu zdecydowalem sie na diy -stosunek jakopsci do ceny nie do pobicia,jak masz dobrego stolarza to obudowy zrobisz jakie ci sie podobaja pod kolor reszty

no i beda w naturalnej okleinie a nie jakas folia

pomyslal bym nad polskimi producentami kolumn ,

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.