Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz stereo - Denon

kapibara

Rekomendowane odpowiedzi

Poszukuję dobry wzmacniacz najlepiej firmy Denon chyba ,że polecacie inną firmę. Zależy mi też aby wzmacniacz ten miał loudness. Zaznaczam , że podoba mi się dzwięk Denona, gdyż aktualnie mam amplituner denon dra 345 i jestem z niego zadowolony. Ale chciałbym odzielnie wzmacniacz i tuner. Rozglądam się za jakimś wzmacniaczem za około

300 zł. Co polecacie?

Z góry dziękuję za propozycje.

https://www.audiostereo.pl/topic/31148-wzmacniacz-stereo-denon/

Za 300zł to będzie trochę ciężko. Np. amplituner DRA-435R po mniej więcej tyle chodzi na Allegro, a chwalona seria PMA-x60 przynajmniej 400-500zł za niższe modele. Konkretnego/konkretnych modeli niestety nie podam, niech wypowiedzą się koledzy lepiej obeznani z różnymi modelami wzmacniaczy. No i wydaje mi się, że będziesz musiał podnieść pułap cenowy.

Nie wiem, dlaczego na forum milczeniem pomija się dwa fajne modele wzmacniaczy Denona, czyli PMA-250SE oraz PMA-350SE. Miałem 350-kę i wspominam ją bardzo dobrze, to był fajny budżetowy wzmacniacz, grający w sposób zrównoważony i muzykalny, z dość dobrą przestrzenią; PMA-350SE gra obecne u mojego kolegi i zawsze gdy u niego jestem, słucham go z dużą przyjemnością... Naprawdę polecam ten wzmacniacz ;-)

Poleca PMA-250 (non SE). Jestem posiadaczem tego wzmacniacz i jestem zachwycony. Za te pieniądze (tj w granicach 300 zł) jest do dostania. Nie spotkałem złej opinii na temat tego klocka, a osobiście jestem nim zachwycony. Ja swój egz. kupiłem za niewiele ponad 200pln, ale ceny tego modelu idą w górę!!! Nie często pojawia się na Allegro, ale warto czekać i polować. Porównywałem go z dwoma Techicsami (takimi niby mega wypasami) i z wielokanałowym amplitunerem Marantza (ka kilka kzł) i osobiście wybrałbym Denona.

Pozdrawiam

Kar001

Jeśli można, to chętnie się dowiem jakie są różnice między PMA-250SE a PMA-250 (non SE). Powiem szczerze, że spotkałem opinie (przyznam, że pamiętam gdzie), że PMA-250 jest lepszy od PMA-250SE. Nie znam i nawet nie widziałem 250SE... Jeśli można, to chętnie dowiedziałbym się czegoś więcej.

pozdr

Kar001

W mojej opinii Denon to troche taki 'cham muzyczny'... Napina sie, prezy, wali piesciami, jest orydynarny, malo finezyjny i zawsze 'wjezdza spychaczem gasienicowym' w piekny ogrod pelen kwiatow...

Nigdy nie potrafilem zrozumiec, jak moze sie podobac prezentacja Denona... Wzmaki tej marki z pewnoscia idealnie sie nadaja do jednego gatunku - rypanki, techniawy i wszelkiego 'lubudububam, bam, bam'... Pod bardziej wyrafinowany gust (jazz, klasyka, soul, itd.) szukac nalezy wszedzie, ale nie u Denona :(

Pozdrawiam,

Lete

->kar001

Pierwszy z brzegu link z googla, czyli:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Denon PMA 250SE Ł 160 Feb 97 A mix of control, delicacy and detail allows it to excel with any music.

Denon PMA 350SE Ł200 Apr 00 Musical and exceptionally sweet phono stage. No tone controls or remote.

Były też modele xx5UK, to następcy modeli SE; Użyj też wyszukiwarki na forum...

-> lete

Brzmienie PMA 350SE nie ma nic wspólnego z „chamstwem muzycznym” ;-) Nie jest to szczyt wyrafinowania, ale to naprawdę muzykalna i przyjemna prezentacja; rzeczywiście z niezłym basem, a raczej „drivem”... W sam raz do rocka, czy elektrycznego jazzu.

-> wkamil

;-D

Ukryta Zawartość

>krzych

Eh... :( Denon to naprawde 'orydynarny cham' w niemal kazdym towarzystwie - Musical Fidelity, Arcam, Audiolab, Cambridge Audio, wysokie modele Marantza, jakies Sony ES, czy nawet starego Pioneera...

Denon ma sztucznie podbite skraje pasma i wychlodzona srednice (slyszalem kilka modeli oraz odtwarzaczy CD - lacznie z bardzo mocno tuningowanym przez Piotrka608 Denonem DCD-1560 - wszystkie maja ta sama prezentacje dzwieku, po prostu "silowa" i "w morde").

"Drive" u Denona? - nie zidentyfikowano ('przywalenie' tak, ale nie zadne soczyste 'drive' typowo rockowe...)... (ps. prawdziwe 'drive' jest we wzmakach amerykanskich - chocby starszych modelach Harmana-Kardona, np. HK-680 lub najnowszych, ale juz drozszych klockach). Lepszy 'drive' jest tez chocby u Rotela, czy Yamahy...

Chcialbym uslyszec choc jednego Denona, ktory zagra przyzwoitym, soczystym na srednicy dzwiekiem, z dobrym 'dowazeniem' skrzypiec (poki co, sa mocno 'ulotne'), z aksamitnym i zroznicowanym zenskim vocalem (poki co, slyszalem jedynie agresywna prezentacje i to raczej nie byly kobiety, a kastraci...), etc. etc...

Moze po prostu za duzo wymagam, jezeli chodzi o sprzet tej klasy... Moze...

Pozdrawiam,

Lete

-> lete

Nie wiem, czy posiadłeś umiejętność czytania tekstu ze zrozumieniem; czy zauważyłeś, że w tym wątku rozmowa dotyczy używanych wzmacniaczy w cenie do 300 PLN... I w takich kategoriach, czyli 300-400 PLN, należy rozpatrywać ewentualne zalety i wady Denona PMA-350SE... A Ty szukasz Bóg wie czego i cudujesz... A to i tak fajny wzmacniacz był, kto go miał, to o tym wie ;-)

>wkamil

Przy okazji wspomnialem o ogolnym charakterze brzmienia firmowego 'Denona' - bez wzgledu na to, czy kosztuja 300 zl, czy 30.000...

To nie byla porada dla autora watku, tylko konstruktywna krytyka 'Denona' jako takiego, odnosnie wyboru...

Pozdrawiam,

Lete

kar001, 24 Sty 2007, 14:43

>Poleca PMA-250 (non SE). Jestem posiadaczem tego wzmacniacz i jestem zachwycony. Za te pieniądze

>(tj w granicach 300 zł) jest do dostania. Nie spotkałem złej opinii na temat tego klocka, a

>osobiście jestem nim zachwycony. Ja swój egz. kupiłem za niewiele ponad 200pln, ale ceny tego modelu

>idą w górę!!! Nie często pojawia się na Allegro, ale warto czekać i polować. Porównywałem go z dwoma

>Techicsami (takimi niby mega wypasami) i z wielokanałowym amplitunerem Marantza (ka kilka kzł) i

>osobiście wybrałbym Denona.

>Pozdrawiam

>Kar001

ja mam Denona PMA 260, obecnie stoi nieużywany bo kupiłem lepszy wzmak ale nawet szkoda mi się za grosze z nim rozstawac (kupiłem za 150zł) :)

jak za tą cenę to rewelacja, byłem zachwycony na początku - grał o wiele lepiej od mojego kinowego Denona 2106 :)

co do tego określenia "muzyczny cham" to coś w tym chyba jest - na pewno nie można mu odmówic olbrzymiej dynamiki (nawet specjalnie szukałem później nieco "spokojniejszego" brzmienia), bas szybki i bardziej "twardy", z wykopem ale dobrze kontrolowany, wysokie szczegółowe choc czasem nieco ostrawe, średnica faktycznie troche sucha i mało melodyjna (pod tym względem bardzo odczuwalna różnica na minus w zestawieniu z Marantz PM80)

Oczywiście może to nie dotyczyc wyższych modeli Denona, w końcu ten mój to tylko najniższy model z serii :)

>wkamil

Calkiem niedawno byla 'moda' na nabywanie Denona 1500AE i 2000AE - w prasie fachowej profesjonalnie oplacona kampania "ach, och, ech"... Teraz ten proces troche zastopowal, a nawet widac kierunek odwrotny - wyprzedaz uzywanych 1500AE (najczesciej) lub nieco rzadziej (2000AE). I co widzimy... Ludzie zaczeli zastepowac te Denony 'tandetnymi' chinskimi Xindakami, czy wszelakiej masci uzywanymi klockami z drugiej reki... Zaczely sie pojawiac obiektywne opinie o tych modelach - najczesciej pochodzace 'wrobionych' przez 'prase fachowa' uzytkownikow...

Najwyrazniej 'Denon tak ma', nawet jezeli chodzi o klocki ze sredniej polki - ta sama szkola 'chamstwa muzycznego'. Jezeli chodzi o najwyzsza polke, to niestety posluchac okazji nie mialem. Z duzym prawdopodobienstwem zakladam, ze takze i tam w tej klasie Denon rowniez postrzegany jest jako 'gburowaty osilek nie posiadajacy za grosz finezji'... :)

/Ps. tekst z przymrozeniem oka... :)/

Pozdrawiam,

Lete

lete, 25 Sty 2007, 10:48

>W mojej opinii Denon to troche taki 'cham muzyczny'... Napina sie, prezy, wali piesciami, jest

>orydynarny, malo finezyjny i zawsze 'wjezdza spychaczem gasienicowym' w piekny ogrod pelen

>kwiatow...

>Nigdy nie potrafilem zrozumiec, jak moze sie podobac prezentacja Denona... Wzmaki tej marki z

>pewnoscia idealnie sie nadaja do jednego gatunku - rypanki, techniawy i wszelkiego 'lubudububam,

>bam, bam'... Pod bardziej wyrafinowany gust (jazz, klasyka, soul, itd.) szukac nalezy wszedzie, ale

>nie u Denona :(

>

>Pozdrawiam,

>Lete

Zgadzam się w 100%

Mam od nowości PMA-360 (wtedy drugi albo trzeci model od dołu) - gra toto baaardzo średniawo

PO AWS Tosca było fajnie - zero szumów, małe zniekształcenia - jednak już po osłuchaniu i lepszych elementach towarzyszących wychodzi jego kiepścizna. Troszkę głośniej i chałas, większe skłądy i rozjeżdża się kompletnie, scena bardzo kiepska. Ja sie do Denona (niskie klocki) zraziłem

Co ciekawego powiecie o wzmacniaczu Denon PMA 860.

Warty jest polecenia.? Ile jest on warty?

Oto do niego link

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

lete

"... Teraz ten proces troche zastopowal, a nawet widac kierunek

>odwrotny - wyprzedaz uzywanych 1500AE (najczesciej) lub nieco rzadziej (2000AE). I co widzimy...

>Ludzie zaczeli zastepowac te Denony 'tandetnymi' chinskimi Xindakami, czy wszelakiej masci uzywanymi

>klockami z drugiej reki..

Mógłbyś wskazać jakieś konkretne przykłady? Nie widziałem jeszcze ażeby ktoś sprzedawał 2000AE i dosłownie jeden raz zetknąłem się z ofertą sprzedaży używanego 1500AE.... A jak wiadomo jedna jaskółka wiosny jeszcze nie czyni.... Aha i jakoś nie zastąpiłbym swojego Denona " tandetnym chińskim Xindakiem" czy jak mu tam, gdyż w moim mniemaniu jest to sprzęt na maximum 3 lata ( bez ciągłego dokładania doń). Obejrzyj sobie proszę rozbierane zdjęcia tego chama, zobacz jak jest zbudowany, posłuchaj z kilkunastoma parami kolumn i będziemy rozmawiać. Krytykować można wszystko, ja np. nie widzę nic pociągającego w Arcamie nawet z serii FMJ. Bardzo przyjemna muzyczka..... I nic więcej... Zero chamstwa...

Z tego co wiem 2000AE na tym forum mam ja i Kaszanka 7 (może się mylę). Czy fakt posiadania danego sprzętu przez raptem 2 osoby oznacza dla ciebie late- jak to określiłeś - modę?

Odnośnie zaś prasy, nie spotkałem się jeszcze z testem, który z najgorszego badziewia nie zrobiłby "prawie" srajendu. To jest zwykła " poprawność polityczna" , należy czytać między wierszami lub nie czytać w ogóle i słuchać samemu. Od teorii spiskowych byłbym jednak daleki i nie sądzę, że przedstawiciel Denona na Polske zapłacił wszystkim gazetom , żeby "o nim" dobrze napisali, to samo zrobili też w prasie zagranicznej. Denon by zbankrutował....

Denon 1500AE to nie Denon 2000AE. W bezpośrednich porównaniach Xindak XA 6950 vs 2000AE ten pierwszy niestety poniósł sromotną porażkę. Wygląd wzorowany czy jak kto woli zerżnięty z Marka Levinsona to jeszcze nie wszystko.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.