Skocz do zawartości
IGNORED

Narzędzia ręczne, elektronarzędzia...

Barthez

Rekomendowane odpowiedzi

Zerknij nas ofertę wurth

Wysyłane z mojego XT910 za pomocą Tapatalk 2

Wurth chyba nie ma sprzedaży internetowej a na ich stronie nie podają ceny oraz z jak twardego materiału są zrobione ich szczypce, jest tylko maksymalny zakres cięcia.

Domyślam się, że narzędzia z wurth są atrakcyjniejsze cenowo w porównaniu z knipex? ;)

To, że materiał będzie twardszy nie znaczy, że będzie bardziej wytrzymały, pęknie lub wyszczerbi się jak przesadzisz. Niestety nie ma narzędzi uniwersalnych, nie kupisz precyzyjnych szczypiec, które utną gruby drut bez szwanku dla ostrza. Ja mam knipexy z twojego linka i są świetne, mogę je szczerze polecić, używam ich też w pracy, dostają ostro po pupie i się trzymają. Nie ciągną materiału tylko go ładnie tną a i z ostrzeniem nie ma problemu bo mają jedną zupełnie płaską krawędź. A jak trzeba uciąć coś grubszego to mam to

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , również bardzo wygodne i trwałe.

Wurth chyba nie ma sprzedaży internetowej a na ich stronie nie podają ceny oraz z jak twardego materiału są zrobione ich szczypce, jest tylko maksymalny zakres cięcia.

Domyślam się, że narzędzia z wurth są atrakcyjniejsze cenowo w porównaniu z knipex? ;)

Wurth jest droższy :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ja mam do Was inne pytanie, jakich obcinaczek precyzyjnych bocznych używacie do elektroniki.

Takie do dziś mnie zaskakują jakością:

Ukryta Zawartość

Tanio kupione kilka lat temu w halach Węglobudu...

PS:

Wszystkie ostrza się szczerbią!

Mam nawet jakieś nożyce do cięcia linek stalowych hi-end`owego producenta; są ślady...

Ukryta Zawartość

Przede wszystkim warto abyś pogrupował sobie co czym tniesz.

Ja używam 3 narzędzi do tego celu i wszystko bardzo długo służy, oczywiście jakość wydłuża znacznie żywot takich narzędzi:

1) małe obcinaki precyzyjne do małych el. elektronicznych - drobnicy itd.

2)średnie obcinaki płaskie do np. nóg tranzystorów, drut do 1-1,5mm2 itd.

3) specjalne typowo elektryczne obcinaki-nożyce do grubszych spraw typu przewody 2,5mm2 wzwyż w granicach rozsądku czyli jakieś 20-40 mm2 w zależności od materiału, resztę już po prostu tnę piłką lub szlifierką.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) to jest przykład budowy takich nożyc.

Oczywiście wszystko się zuużywa, to normalne ale jeśli dość małym narzędziem tniesz grube przekroje to takie narzędzie nie ma prawa długo wytrzymać nie ważne czy to będzie china, bosch czy fiskars, do grubych przekrojów używam wyłącznie specjalnych nożyc podobnych jak pozycja nr3 - wyprofilowaniem w którym zwiększona jest powierzchnia cięcia i rozkład siły na materiale - okrągłym - w porównaniu do zwykłych obcinaczek płaskich, tną materiał jak szalone, kolejna sprawa to przy cięciu zwykłymi dużych przekrojów ostrze przy dużej sile po ucięciu "strzala" i tępi się będąc w układzie symetrycznym - czyli gdzie ostrza siebie widzą, a w takich obcinakach nożycowych ostrza za siebie zachodzą stąd dłużej służą. wyżłobienia w materiale to poprostu cięcie zbyt twardych materiałów lub słabej jakości materiał narzędzia. Czasem udało mi się jednak zrobić takie "strzałem" z prądu :D

Ukryta Zawartość

Dzięki za naprowadzenie na konkretne narzędzia. Postanowiłem kupić szczypce tnące o różnych rozmiarach ale markowych producentów i o określonych parametrach, które można sprawdzić w katalogach. Szczypce boczne tnące NEO wydają się być bardzo dobrą alternatywą dla droższych produktów ale dodatkowo awaryjnie zakupiłem knipexy.

Powoli też przymierzam się do zmiany wiertarko wkrętarki ( no name ), której używam do wiercenia otworów pod gniazda ( do 10mm ) i nieraz do pcb ( od 0.5mm ). Szukam czegoś lekkiego, trwałego i solidnej jakości, tak żebym mógł operować sprzętem jedną ręką a w przyszłości dokupić do tego stojak. Rozważam kupno lekkiej wiertarki/wkrętarki ale już nie zasilanej akumulatorami bo te sprawiają że jest dużo cięższa i ręka szybko się męczy podczas dłuższej pracy, koniecznie spustowa, z regulacją tak, żebym miał kontrolę podczas wiercenia. Z opinni w necie wywnioskowałem że dobra ( i prosta ) będzie ta Celma:

Ukryta Zawartość

do niej dokupiłbym końcówkę:

Ukryta Zawartość

Wiertarka z linku może być za ciężka, ale nie znalazłem nic ciekawszego co było by lżejsze o takich samych albo lepszych parametrach. Zakup miniwiertarek typu dremel raczej odpada z tego względu że są mało uniwersalne ( do wiercenia większych otworów w aluminium i tak potrzebowałbym wiertarki ).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam tą celmę, jest w porządku. Mechanika jest miodzio, chodzi prezyzyjnie, bez bicia. Bardzo dobra do pracy na statywie. Z ręki, z racji kształtu i twardości obudowy, do dłuższego używania raczej niewygodna. I wcale lekka też nie jest.

Ale, moim zdaniem, nie jest sprzęt, który zastąpi wiertarkę ręczną, akumulatorową. ;)

Z elektronarzędzi to bardzo przydaje się w warsztacie takie cośik:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Oczywiście że się przydaje ale kto takie "cosik" kupuje do amatorskich prac? No chyba, że nie wiesz co z pieniędzmi robić.

Pozdrawiam

Piotr

To podstawa!

;)

Powoli też przymierzam się do zmiany wiertarko wkrętarki ( no name ), której używam do wiercenia otworów pod gniazda ( do 10mm ) i nieraz do pcb ( od 0.5mm ).

Jak sporo majsterkujesz z tymi PCB to w miarę środków celuj w Dremel`o podobnych ze statywem.

Ukryta Zawartość

Uwaga przy zakupie aby pasowała indywidualnie zakupiona wiertareczka do statywu, bywają różne modele...

No i nawet przy tak, prawie idealnym prowadzeniu, jakże ważne jest stosowanie odpowiednich wierteł...

Ukryta Zawartość

Zamiast Dremela polecam Proxxona ze statywem. Ten dremelowy pozornie wyglada solidnie, ale samo mocowanie wiertarki jest za pośrednictwem plastikowego kubka z nakrętką :-/ Do tego Proxxon jest cichszy. Mam go, i do otworów w PCB, drobnych prac, cięcie, szlifowanie jest świetny.

Pozdr

Łukasz

Dremel; to prawda z tym tworzywnym mocowaniem.

Używam wiele lat, nie tylko do PCB.

Działa bez zarzutu.

Promy kosmiczne również zbudowane były z tworzywa... ;)

Promy kosmiczne również zbudowane były z tworzywa... ;)

Chciałeś powiedzieć:

"... i dlatego się rozlatywały..."

;)

Na poważnie.

Nie wiem o czym tam mówią (nie mam dźwięku na tym kompie z którego teraz piszę). Ale jeśli jest zarzut do podatności na boki...

każde wiertło o średnicy poniżej 1mm przy kontakcie z twardym podłożem będzie podatne.

Trzeba punktować.

W przypadku PCB z dziurką w punkcie lutowniczym "samocentrowanie" jest wskazane...

• 5 miesięcy później...

No i to kluczowe pytanie o udar pozostaje mi rozstrzygnąć....

Mam osobną przewodową wiertarkę z udarem, więc może nie potrzeba mi wkrętarki z udarem...? Z drugiej strony, jak się stoi na drabinie i nagle jest 1-2 dziury pod kołki do wywiercenia gdzie udar jest potrzebny, to lecieć po wiertarkę jest wkurzające...

W tej chwili wybór zawęziłem do Makity: bhp453 za 175 euro (z udarem) lub model bdf456 (wyższa linia chyba, bez udaru ale trochę wyższy moment, budowa bardziej kompaktowa) za 200 euro. I nadal cholera nie wiem co brać.

Udaru używam sporadycznie, dotychczas miałem wkrętarkę bez udaru i było ok. Tą jednak chcę kupić na lata do prac okołodomowych (np. budowa tarasu w tym roku) i mieć temat z głowy.

Ja w końcu kupiłem sobie Makitę BHP456 z 2x3Ah Li-ion. Skorzystałem z dobrego kursu euro wobec funta obecnie. Ma metalową skrzynię biegów i 4polowy silnik. Mam nadzieję, że posłuży lata.

Powrót po dłuższej przerwie...

Dobry wybór.

Jak na rzecz tak uniwersalną oczywiście.

A ja dużo ostatnio majsterkuję.

Nie pamiętam czy tu wyrażałem zdziwienie, że jeszcze nie mam narzędzia zwanego multi-cutter.

No i mam. Co prawda mało markowe, patrz tanie.

Co prawda porównywałem z markowym. Kupiłem nawet bardzo profesjonalne ostrza.

W zasadzie narzędzie niezastąpione w specyficznych warunkach. Np. cięcie w rogach i otwory w ściankach gipsowych...

Co do pozostałych funkcjonalności lipa, szczególnie szlifierka ;).

Filmy znajdziecie na YT.

Nieco zawodu (po prostu mam dużo narzędzi specjalizowanych) ale przydatne.

Grzegorz, ten multi-cutter, multi tool to zajebista sprawa. Moje marzenie od dłuższego czasu. Bardoz ułatwia wiele prac - wycięcie w k-g puszki na gniazdko, obcięcie listwy przypodłogowej już zamontowanej, etc. Ile razy bawiłem się dłutkiem czy innymi wynalazkami z kiepskim efektem, a możnaby to zrobić w sekundy mając to narzędzie. Mnie chodzi po głowie bosch, ale jest dość drogi, szczególnie na okazjonalne użytkowanie to może być drogo.

Obecnie szukam także zestawu kluczy-nasadek do grzechotki. Kupiłem niedawno do pracy przy motocyklu/aucie klucz dynamometryczny, ale nie mam pełnego kompletu nasadek i podczas ostatnich prac musiałem kupowac pojedyncze sztuki, co nie jest tanie. Czy znacie jakichś polskich producentów dobrych kluczy?

Powrót po dłuższej przerwie...

• 2 lata później...

Temat spadł mocno w dół - szkoda trochę.

Miałem do zrobienia dość pieczołowitą robótkę wymagającą wykorzystania miniszlifierki a'la dremel. Mam jedną na sprężone powietrze, ale obecnie brak kompresora :( więc postanowiłem nabyć elektryczną. Musiała być lekka i poręczna z regulacją obrotów. Wybrałem produkt marki proxxon 28515 tudzież Micromot 50E. Nie żałuję, ba jestem bardzo zadowolony. Moment ma całkiem niezły, szlifując grube zgary lakieru nie miałem kłopotu z wybieraniem materiału. Długa praca nie była problemem, nie przegrzewała się. Wibracje na obudowie małe. Jak za 250zł - czad - polecam.

Zachęcony jutro zobaczę jak sobie radzi ze ściąganiem rdzy z płotu z frezem węglikowym :D

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.