Skocz do zawartości
IGNORED

Kable głośnikowe - co wybrać?

Snajper

Rekomendowane odpowiedzi

Obecnie są kabelki w wersji totalnie podstwowej: 2x4mm2 miedź na dół, 2x2.5mm2 miedź srebrzona na górę. Oba to Oehlbachy. Po całe 8-10 PLN za metr...

Audiophilia nervosa mnie męczy ;), więc kombinuję, na co by je tu zmienić, żeby było fajnie. Wymagania są następujące:

- raczej bi-wire (próbowałem kilku drutów w single-wire i to zdecydowanie nie było to; kabelki za parędziesiąt PLN/m wysiadały przy moich poczciwych Oehlbachach w bi-wi),

- długość niestety to 2x4.5m,

- nie będę musiał sprzedawać nerki, żeby je kupić (czyt. do 800, no najwyżej 1000 PLN),

- mogą być z metra, bez konfekcji,

- mogą być nowe, używane, wyciągane z ruskiego czołgu, albo i z resztek stacji MIR,

- nie będą kastrować góry,

- nie będą ograniczać dynamiki,

- mogą odrobinę wycofać średnicę, przeżyję, ale nie mogą jej eksponować,

- mogą uwypuklić nieco bas, tyż przeżyję, ale nie mogą go odchudzić, albo rozmazać.

Póki co wymyśliłem sobie Monitor Atmos Air 309 na dół i to samo w wersji 195 Silver na górę... Ale jeszcze nie udało mi się ich posłuchać. Ale może na coś jeszcze powinienem zwrócić uwagę?

• Redaktorzy

9 metrów za poniżej 1000 pln... Nie lepiej w takim razie jeszcze trochę poodkładać? Poleciłbym Argentum, ale one są droższe. Może zresztą jakiś najtańszy model, nie wiem, sprawdź na stronie.

Ja polecam Tarę Labs Prime 1000, u mnie się świetnie sprawdza. Jest dostępny bi i single wire. Duża kultura, widać różnicę jak na dłoni. Mam go od swojego kumpla u siebie i nie chcę mu go za "chiny ludowe" oddać. Gorąca rekomendacja !!!

Ultralink Ambience - 180m/b ,za tą cenę jest praktycznie bezkonkurencyjny:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Wszystko co wymieniłeś że chcesz by takie cechy posiadał kabel znajdziesz w Sonus Olivie (srebro solid core) i Anti cables ( miedź solid core). Przy tym ceny są normalne.

Natomiast argentum jest dobry ale już dużo droższy, ma bardziej otwartą górną średnicę, więc myślę, że nie spasuje skoro chcesz ja nawet schować. Dwie pierwsze propozycje są natomiast bardzo równe i prawdziwie analogowe.

Anti-cable - Zydelek gdzie to posłuchac u nas? Ile to kosztuje z konfekcja np 2x2,5m? Czy z Zollerem to zagra?

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Dzięki wszystkim za odzew. Jadę więc hurtowo:

jozwa maryn, 26 Sty 2007, 17:10

> Nie lepiej w takim razie jeszcze trochę poodkładać?

Na razie nie mam do tego przekonania. Ograniczenie nie wynika ze składania, tylko z wyboru. :)

Frank, 26 Sty 2007, 17:13

> Lepszy jeden bardzo dobry ,niż przeciętne dwa.

Póki co u mnie było dokładnie odwrotnie. Aczkolwiek kabelki, których próbowałem, nie były raczej BARDZO dobre...

lex153, 26 Sty 2007, 17:29

> Ja polecam Tarę Labs Prime 1000, u mnie się świetnie sprawdza.

Jak to cenowo stoi i gdzie można obadać organoleptycznie?

proplayer, 26 Sty 2007, 18:05

> Miałem więc wiem co mówię :)

Możesz coś jaśniej? Nie lubię odpowiedzi "nie bo nie". Moja córa za często ich używa... ;)

Zydelek, 26 Sty 2007, 20:11

> Wszystko co wymieniłeś że chcesz by takie cechy posiadał kabel znajdziesz w Sonus Olivie (srebro solid core)

Dzięki, pchłem zapytanie. :)

Machidiel, 26 Sty 2007, 20:33

> Snajper, może coś z Wireworld'a?

Na przykład?

xniwax, 26 Sty 2007, 20:30

>Anti-cable - Zydelek gdzie to posłuchac u nas? Ile to kosztuje z konfekcja np 2x2,5m? Czy z

>Zollerem to zagra?

U nas ani w Europie nie ma przedstawiciela. Mozna zakupić przez internet płacąc kartą. Osobiście jestem pod wielkim wrażeniem tych kabli. Wrózę im świetną sprzedaż. Jak ludzie zaczna słuchać to zobaczysz co będzie się działo:):). Jeśli się nie śpieszy Tobie to za dwa tygodnie trochę ich będę miał (czyli będą dostępne w Polsce).

Koszt oficjalny w USA od 20$ za stopę. Przeciętny set (komplet oprawiony) to wydatek w zależności od długości od 50-200$. Zaręczam, że bije konkurentów za ZNACZNIE wieksze pieniądze ale to juz przy innej okazji.

Pozdr.

> Zydelek

Mam nadzieję, że dasz znać jak będziesz miał, może kolega też skorzysta.

Kolegę Snajpera przepraszam za podłączenie się do tematu.

Snajper;Radzę sprawdzić Polskie Hotline, bogata oferta i bardzo dobry kontakt z właścicielem.Wiem co piszę,miałem u siebie na testach prawie wszystkie modele i wszystkie są godne uwagi.Jeśli jesteś z okolic Wrocławia to zapraszam do mnie,mam w tej chwili w domu wszystkie modele z lini spiral.

Sorki, że się podepnę pod wątek.

Czy któryś z kolegów forumowiczów posiada lub posiadał kable głośnikowe ( Albedo BLUE )

Proszę o własne opinie na temat tych kabelków. W necie nie wiele znalazłem na ich temat a przymierzam się do zakupu.

Pozdrawiam !!!!!

Heh dziwie się że tak niechętnie podchodzisz do tematu kabli. Masz bardzo fajny system, który wedłóg mnie póki co nie jest w stanie rozwinąć skrzydeł.

Jeżeli chcesz tanie i dobre rozwiązanie to polecam Challengera z Ultralinka. Jest też wersja do bi-wire, którą również można kupić ze szpuli. Cena dużo poniżej twojego budżetu. Kabelek naprawde świetny jak na swoją cene. Od niego zaczoł się mój bakcyl na punkcje audio. Według mnie ma on świetną góre z dobrą stereofonią, niezłą średnice, i solidny bas, który może nie jest wybitnie kontrolowany, ale również nie rozłazi się. Kiedyś mnie podkusiło coś żeby kupić sobie Monitor Atmos 195. kabelek dwa razy droższy, ale wyleciał z mojego systemu po dwóch tygodniach. Wygrzewanie nic nie pomogło, i tak był gorszy od Ultralinka.

Fajne są też kable XLO z tym że tu już byś musiał troche więcej wydać. Np. Xlo Pro650f + ER-14. Fajny komplecik, ale niestety żaden z tych kabli pojedyńczo nie będzię sadysfakcjonował. Na Pro650f będziesz miał mało wysokich, a na ER-14 nie poszalejesz na basach.. Dlatego ja okazyjnie kupiłem XLO Ultra 6 ponieważ jako pojedyńczy kabel gra lepiej niż wyżej wyminiony duet.

Ale póki co wypożycz sobie z Polpaku tego Challengera myśle że ci się spodoba.

Pozdrawiam

Własnie, XLO Ultra 6 to świetny kabel i można go dostać z drugiej reki (np na allegro) poniżej 1 kzł.

I znów hurtowo...:

Zydelek, 26 Sty 2007, 20:11

>Wszystko co wymieniłeś że chcesz by takie cechy posiadał kabel znajdziesz w Sonus Olivie (srebro

>solid core)

Dostałem szybką odpowiedź na zapytanie (brawo, to się nie zdarza w przypadku polskich firm zbyt często). Niestety, zaproponowana cena przekracza mój budżet trzykrotnie. :(

Jaro66, 26 Sty 2007, 21:43

> Snajper;Radzę sprawdzić Polskie Hotline

O HotLine również myślałem. Na razie czekam, aż znajomek sobie takowe sprawi. I wtedy obadam... :)

Acha, jestem z Wwy, więc trochę daleko do Ciebie mam. :( Mimo to dzięki za zaproszenie! :)

Danielus, 27 Sty 2007, 00:49

> Jeżeli chcesz tanie i dobre rozwiązanie to polecam Challengera z Ultralinka.

Próbowałem tego kabelka w wersji single-wire. Nawet mam go cały czas. Grał w sumie OK, ale odzierał system z dynamiki. Dźwięk bardziej usypiał, niż bawił... Jednak górę miał lepszą, niż moje szroty. Biorę więc pod uwagę nabycie czegoś dobrego na dół, a na górze zastosowanie właśnie Ultralinka.

Co do XLO Ultra - opisy i recenzje wyglądają. Tylko drogo... :( A jeszcze bardziej mi się podoba wersja Ultra 12. :) Tylko to już panicznie drogo... ;(

Podobno z XLO jak i Tara problemem jest to że sporo z drugiej ręki jest podróbek. Sama Tara miała kiedyś proces o sprowadzanie dla siebie kabli "Made in USA" z dalekiego wschodu, wiec w gruncie rzeczy może nawet nie tyle chodzić o podróby co o kable z tej samej fabryki co robi lub robiła dla Tary.

Dokładnie zgodze sie z barni ,nawet jest temat jest w chwili obecnej na forum poruszany ze mozna poprostu trafic na podróbke ... najlepiej kupic u dystrybutora jezeli oczyswiscie jest taka mozliwosc ,ja swój IC kupiłem prosto od producenta i wiem ze to jest oryginał.... pozdro

Faktycznie z Tarą były problemy z podrabianiem... Myślę , że moje są prawdziwe... Jest kilku ludzi, którzy oferują takie wyroby z drugiej ręki po dobrych cenach i mam pewność, że to są prawdziwe kable. Można zawsze porównać kabelek, który się kupuje z produktem sklepowym. Tary mają pewną wadę jak dla mnie. Zaczynają dopiero grać po kilku tygodniach słuchania (szczególnie jeżeli chodzi i IC). Nie wiem czy tak jest faktycznie, może to bardziej wynika z powolnego przyzwyczajania się ucha ludzkiego do dźwięku. Ale w opinii znajomych, którzy u mnie przecież nie mieszkają też miałem podobne wnioski. Polecam serdecznie te kabelki, bardziej wprawieni powiedzą, że są lepsze... ale cóż... czy tylko o to chodzi, aby ciągle mieć coś lepszego ... Dopasujmy kabelki i słuchajmy płyt. Można wątek rozwijać w nieskończoność.

Zawsze byłem sceptycznie nastawiony do kabli. Ale teraz wiem, że poszukanie właściwego zestawu kabli jest bardzo trudne. Ośmielam się wyciągnąć tezę, że kabelki to jakieś 15% brzmienia systemu - Ameryki chyba nie odkryłem ...

Ukryta Zawartość

post-14652-100009073 1170310825_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Słuchaj ja do swoich S40 v4 po wielokrotnych odsłuchach zaaplikowałem XLO ultra12 bi-wire sadze ze wiecej juz sie nie wyciagnie jesli chcemy szczegółowosci przestrzeni i dynamiki I to polecam !!!!

Gość

(Konto usunięte)

Ja polecam kabelki do bi-wire takie jak w opisie "o mnie", czyli na góre Audionova Solaris, a na dół Audioquest Type 8. Solaris daje szczegóły, a AQ bardzo fajną średnicę i potężny ciepły basik... Zachęcam do spróbowania takiego zestawu...

• 1 miesiąc później...

Ostanio miałem na długich testach Ultalinka Matrixa2 4x12AWG Bi-Wire.

Bardzo dobrze wykonany kabel z oryginalnej konfekcji. Zapakowany w ładne firmowe etui.

Po podłaczeniu zgodnie z oczekiwaniami tragedia - skrzeczy i gra sama średnica i góra, po 20 godz. grania grał znów sam dół. Po ok 150 godz. zaczął GRAĆ.

Gra bardzo ładnie - ciepły, potęzny, zróznicowany bas o dużej rozdzielczości. Średnica bardzo ładnie sklejona z basem i górą, muzykalna i naturalna.

Góra - lekko zaokrąglona i nieco cofnięta.

Idealny kabel do ostrawych zestwów. Można go słuchać całymi dniami bez bólu głowy.

W tej cenie wart posłuchania!!!

Po przeczytaniu powyższych wpisów poddaję się. Ile osób tyle propozycji, więc jeszcze jedna więcej nic by nie zmieniła. Najlepiej wypożyczyć (albo tanio kupić i po solidnym przesłuchaniu odsprzedać) kilka modeli i wybrać ten który w Twoim (to bardzo ważne słowo więc powtórzę - Twoim!) systemie "zagra" najlepiej. Równie skutecznej metody nie ma!

Powodzenia.

• 3 miesiące później...

Który z często dostępnych i łatwo zbywalnych kabli ma BARDZO DOBRĄ! kontrolę basu przy tym nie kastryując dolnych rejestrów. Zależy mi aby nieco bas przesunać do środka, utwardzić i wyklarować na tyle na ile mozna to zrobić kablem. Zależy mi aby pojawilo się jak najwięcej konturów. Mój typ to Reason, kolega poleca van den hula breeze. czy to będzie dobry wybór czy polecicie coś innego? kabelków będe szukał na rynku wtórnym.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.