Skocz do zawartości
IGNORED

Skrzynki proac ukończone... piękne??

dialer

Rekomendowane odpowiedzi

andrea29

Bo to miało być dowcipne, śmiech to zdrowie ;-) Oczywiście nie twierdzę, że Proac 2.5 to kolumna idealna, ja po prostu chciałem zbudować porządne kolumny najtańszym kosztem, po zbudowaniu Gainclona, który zjadł Creeka uwierzyłem w DIY. Co do rozlazłego basu to sam ocenię, bo nie ma to jak krytyczny odsłuch, a będę miał okazję odsłuchać u znajomego w większym pomieszczeniu ponad 20 m. Jeżeli miałbym spróbować Akkusa to uderzałbym w wyższe modele, na te na razie mnie nie stać, na razie ;-), ale dziękuję za wskazanie dalszych możliwości rozwoju. Jeżeli Proaci, które kosztowały mnie ok. 2,5 tys. zagrają na wysokim poziomie to już będzie coś.

Pozdrawiam

Andrea29

Wątek ten dotyczy Proaca(klona) także nie dziwota, że tyle o tym modelu.

Konstrukcja w zasadzie prosta jak bat na plecach miłośnika ruskiego dziekałonu.

Ale jak ta konstrukcja gra ??? HOHO i jeszcze lepiej.

Oczywiście ktoś zaraz napisze ,że wysokie to nie te,bas mógłby być niższy i oczywiście będzie miał rację.

Tyle tylko,że ten model broni się jako całość i naprawdę Andrzeju trudno znalezć ciekawsze głośniki nawet za dużo większe pieniądze(nie jestem odosobniony w tej opinii).

Rogus

Niechaj klon będzie z Tobą ,a jak odpalisz Kulty 2.5 to daj znać jak grają.

:))))

Znajomy kiedyś kupował kolumny, słuchalismy R2.5 i VA Beethoven(tańsze, pomimo, że same przetworniki w nich pewnie droższe) podpięte do KAV300. VA basu miały wiecej, wysokie tony moze i lepsze(SS9500 zdaje sie), za to wokale, instrumenty i realizm bez porownania lepszy w R2.5. Po chwili słuchania nikt się nawet nie zastanawiał co gra realniej. Jeżeli klony grają jak oryginały, to nie wiem, czy nie sprzedam swoich ss(doższych) i nie kupię tamtych. Gdyby wszystko było takie proste, to np Audience52 powinny być lepsze od R2.5. Same przetworniki w Dynaudio przynajmniej tej samej klasy(McGyver by powiedział, że kopułka sporo lepsza, nie porównywałem), niskośredniotonowy napewno teoretycznie lepiej zaaplikowany(mniejsza-odpowiedniejsza dla niego obudowa).

Jeżeli ktoś jest z Poznania, możemy się spotkać w TopHiFi i poprosić o porównanie np. Dynaudio i ProAc, sam jestem ciekaw. R2.5 nie są najlepszymi kolumnami na świecie, napewno są za drogie(ot, choćby VA, który potrafi zapakować więcej i droższe przetworniki, a całość sprzedać taniej). Dźwięk z tego co pamiętam bdb, chętnie odświeżę wrażenia, są chętni?

Frank i Rogus,wcale proaci nie bronią sie same,koszt kitu akkusa czy na usherach czy na audaxach jest niewiele większy (budy mają drogie,lepiej wykonać samemu) a dźwięk jest o sporooooooo lepszy i to pod każdym względem.Ja bym nazwał proaci źle zrobioną konstrukcję,z mega basem zamulonym.Tłumaczycie sie tym że jak sie podlącza pod gówniany wzmak to źle gra.Rozumiem że m.in mój marantz jest gówniany. Powiem Wam tak,przejechało na nim troszke kolumn i żadne nie grały tak beznadziejnie jak proaci! Poza tym teraz zaczyna mnie dobijać ich wyrtrzymałość mocowa (niskośred)..nie to poprostu pomyłka...Wybierzcei sie na AS,czy do Wejherowa i posłuchacie produkcji p.Albeckiego,jest tez sporo kitów na Exelach,Etonach,Visatonach. Te kity są w "podobnej cenie" zagrają i tak o kilka klas wyżej.Ja wiem że sie podniecacie tym że Scan kosztuje u nas cos kolo 800zl,zagranicą zas spoooooro mniej,chyba cos kolo 400zl,więc ten głosnik nie jest najwyższych lotów,poza tym spokojnie może konkurować z najlepszymi Vifami ,mam tu na myśli XT(mam dziwne wrazenie że kopiuje słowa Igoda).Kurde,jesteście tak ślepo zapatrzeni ,że aż strach pomyśleć,no cóż macie taką mentalność - proac i nic poza tym w tej cenie.Ale powiem Wam że na błędach sie człowiek uczy.Ja cały czas powtarzam ,przejedźcie sie do np p.Albeckiego ,posłuchacie kitu na usherach czy audaxach i mi,Andrei i Mcgyverowi uwierzycie! Spróbujcie,sami sie przekonacie na własne uszy! Aha,juz wiem czemu bas sie zamulał,to faktycznie wina moje wzmaka,on sie automatycznie przy takich kolumnach przełącza w tryb WORST DIRECT ....ciekawe że na innym sprzęcie bas jest powalający a na odsłuchach DWÓCH RÓŻNYCH (!) klonów jest do d... Rozumiem że przykro jest słyszeć takie słowa jak sie utopiło ciężko zarobione pieniądze w takim syfie,ale ludzie,macie inteligencje,sporo z Was już w życiu przeżyło a Wy jestescie tak ślepo w to zapatrzeni,nie dopuszczając do myśli czegoś innego.Ja naprawde,powtarzam,pojedźcie do Akkusa,posłuchacie kitów p.Albeckigo i przekonacie sie o naszych słowach!!!Niebede tu wspominał że jak ma sie sprzęt pomiarowy,odrobine wiedzy tez mozna cos samemu złożyć. Ktoś sie czepiał że własciciel,czy projektant proaca sie zna i wie co wypuścił.Raz kolega z innego forum - diyaudio.pl przejżał gazetę bodajże Audio cos tam (tam gdzie są wykresy z pomiarów),okazało sie że diabelnie drogie konstrukcje są tak beznadziejnie zrobione,z takim syfiatym strojeniem itp że ...płakać i uciekać! Nawet kolega Misiomor opisywał na zakładce DIY chyba cos o Utopiach - porażkee i tyle...Wychodzę tu na przeciw z propozyjcą do DIY'owców,może zorganizujemy jakies odsłuchy dla niedowiarków? Bo ja juz nie mam siły wszystkim tego tłumaczyć! Ja Was proszę o jedno: nie bądźcie ślepi,MYŚLCIE i nie dajcie się zwieść,bo sami nawet niewiecie jaki szmelc na rynku sprzedawają i co można z ludźmi zrobić dla kasy!

aha,jeszcze jedno...chciałbym napisać że niechcę Was obrażać,być złośliwy,my (Ci co odkryli prawde :P ) chcemy dla Was jak najlepiej,chcemy Wam doradzić,aby Wasze naprawde ciężko zarobione pieniądze nigdy nie szły w złym kierunku.

Ok Gipsy2 teraz może już przestań krytykować klony, a najlepiej napisz że są super, bo jak je w końcu skończymy i nam się nie spodobają to rzecz jasna będziemy chcieli je sprzedać a po takiej "reklamie" to będziemy mogli je użyć jedynie jako opał ;-) hehe

Ale w tym celu trzeba by skrzynie rozłożyć, a ja mam mieć wszysto klejone + wkręty. No chyba że przednią ściankę można zamontować bez jej klejenia, nie wiem, jakaś uszczelka?

Ale... na razie się nad tym nie zastanawiam poważnie, skończe, posłucham, może mi się spodoba.

Nie trzeba rozbierać skrzyni. Są sposoby.

Gypsy2, chcesz posłuchać naszego ulepszonego klona? Mamy mniejszą objętość, inne strojenie i tweeter Dynaudio D260 Esotec, poza tym modyfikowany Marantz PM68 (te same wnętrzności co PM7000) powinien Cię zainteresować. Innych ciekawych również zapraszam.

MCgyver,jak dałes inną kopułkę,inną bude ,strojenie to to klon proaca chyba nie jest :) Dziś Jozwa Maryn wybiore sie i posłucham orginałow,mam tu taką możliwość w Krakowie,ale opinie dopiero wieczorem,teraz mykam na zajęcia na uczelni...więc do zobaczenia

>gipsy2

>Dla mnie bas z proaców jest na poziomie gnd 17-80-8 STX'a (tego akurat kiedys w domu mialem).Moja opinia jest >konstruktywna tylko temu,gdyż nieco kolumn przez uszy mi przeleciało,i wiem że marantz,nad,a choćby te >najtańsze mają normalny bas i tyle.

heh, czy to stwierdzenie jest prawdziwe czy była to przenośnia? bo tutaj chyba trochę kogoś fantazja poniosła z tym stx'em... :)

acha, z drugiego zdania wynika, że pm7000 ma taki sam bas jak np. nad? czyli "normalny"?

pytam absolutnie nie złośliwie...:) tylko wydaje mi się, że to trochę ferwor dyskusji naznaczył tą opinie...

ale na poważnie to taki głos (McGywer, gipsy2, andrea29) jest rzeczywiście bardzo ok i z zainteresowaniem go przeczytałem, (co skłoniło mnie również do komentarza niektórych sformułowań :))

jak już będę miał kolumny to na pewno postaram się skorzystać z doświadczeń (np. McGywer'a) i spróbować przestroić skrzynie... no jeśli będzie chciał się podzielić wiedzą i doświadczeniem...:))

heh, no i weźmy pod uwagę fakt, że dla niektórych to pierwsze kolumny, czasem trudno jest uwierzyć na słowo, trzeba się samemu przekonać... dzieciństwa nie pamiętacie? :)))

pzdr.

kravietz7

>>>Gipsy2

Strasznie sie zacietrzewiles, zupelnie jakby chodzilo o znacznie wazniejszejsza prawe. Nie za bardzo odpowiadaja mi medrcy, ktorzy uwazaja ze maja monopol na neomylnosc. Zanim zdecydowalem sie na budowe klonow zapoznalem sie z prawie cala, dostepna w Internecie literatura. I zapewniam Cie, ze jest w swiecie co najmniej kilku facetow, pewnie lepiej osluchanych od Ciebie, ktorzy sa, lub byli zadowoleni z klonow.

Od poczatku tez wiedzialem, ze nie sa to kolumny dla wszystkich. W moim przypadku zdecydowanie sprawdzaja sie w przypadku muzyki kameralnej. Czasami maja pewne problemy w przypadku wielkich monumentalnych wykonan (ale pewnie niewiele kolum radzi sobie z tym perfekcyjnie, sporo zalezy takze od pomieszczenia).

Mam dosc kiepski wzmacniacz, ale mimo to wystarczy abym puscil Concerty Vivaldiego w wykonaniu Trevora Pinnocka (oraz kilkadziesiat innych plyt) aby zdac sobie sprawe, ze cala ta zabawa z budowa klonow byla nie tylko wielka frajda ale i zakonczyla sie pozytywnym efektem. I bez wzgledu co bedziesz tutaj wypisywal, ja i tak jestem ze swoich kolumn zadowolony. A o to chodzi- czego takze zycze innym forumowiczom ktorzy zdecydowali sie przezyc swoja pierwsza przygode z DIY i Proacami

PS

A swoja droga jest to watek dotyczacy klonow Proacka, i nie widze powodow abys tak natarczywie reklamowal w tym watku Akkusa. Jesli chcesz byc konstruktywny wykorzystaj, swoje niewatpliwe doswiadczenie, do tego aby doradzic innym co powinni zrobic aby ich klony zabrzmialy najlepiej.

Pozdrowienia.

Rhs

Witam,nie reklamuje Akkusa,jakbyś przeczytał uważnie to to jest przykład (godny polecenia).Moje dygresje na temat proaców są zakończone,poprostu róbcie co uważacie za słuszne ...aa jeszcze jedno (a jednak sie doczepiłem :P ),piszecie że niby jestem nie omylny w tej sprawie,uwież,w tym akurat jestem, i cały czas powtarzam idźcie posłuchać konkurecji (żeby nie było że Akkus).Pozdrawiam

>> Macgyver

Montujesz przegrodę przez otwór po wooferze. Jak dobrze dostroisz to nie wrócisz już do dużej skrzyni, nie będziesz chciał

latwo powiedziec trudniej zrobic ciekawe jak wsadzisz przez otwor po woferze cos do srodka i ajk cokolwiek tam na stale wkleisz

Gipsy2

a no i jeszcze jedno, nie czepiajcie sie pierdół >>>>

jak wiec widac dokladnie o to samo nam chodzi. Czy potrzebne bylo do tego 30 postow!!!

Widzisz na tym forum sa tez ludzie (mam nadzieje ze wiekszosc), ktorzy sluchaja muzyki a nie wylacznie sprzetu tak jak Ty.

Przeczytaj swoje wlasne slowa jakie zapisales w swoim: o mnie i gleboko sie nad nimi zastanow.

Czasami dobrze jest wsunac do szuflady CD -ka jakis kompakt i posluchac muzyki.

To lagodzi obyczaje i bywa przyjemne (nawet, a moze szczegolnie z ProAcow).,

pozdrowienia,

Rhs

gipsy2

Trudno pisać o 2.5/klon używając do testu PM7000.

Nieodpowiedni wzmacniacz do tych kolumn może doprowadzić do obserwacji zgodnych z Twoimi.

To niebywały mezalians taka konfiguracja.

Przy tak skonfigurowanym systemie Twoje spostrzeżenia są prawdziwe ,bas będzie się lał po podłodze i dotrze do WC skąd spłynie ciągiem kanalizacyjnym do kanałów ściekowych.

Polecam ponowny odsłuch z użyciem bardziej wrafinowanych urządzeń wzmacniających.

:))

Z tego co tu piszesz sadze, ze w przypadku swoich klonow 2.5 musiales popelnic jakis blad konstrukcyjny.

W zalaczeniu przesylam Ci link do najpopularniejszej strony "klonowej". Porownaj swoje klony z obrazkami.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie wszystko stracone moze to jeszcze da sie naprawic!

Pozdrowienia,

Rhs

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

gipsy2

Nie zapominaj, że nie ma czegoś bezwzględnego co podoba się każdemu, bo tak to byłby jeden model głośników i wszyscy byliby zadowoleni. Gusta są różne, dlatego zarówno Akkus jak i Proac znajduje nabywców. Zresztą na ostateczne brzmienie systemu nie składają się tylko kolumny, wiesz o tym prawda, a wzmacniacze które wymieniłeś to naprawdę żadna rewelacja, że nie wspomnę o pomieszczeniu, kablach i źródle. Ja np. nie potrzebuję kolumn z fajerwerkami, sztucznie podkręcającymi poszczególne zakresy pasma, ja szukam kolumn które powiedzą prawdę o muzyce, której słucham i mam nadzieję usłyszeć to na Proacach, jeżeli nie usłyszę trudno, będę szukał dalej. Ale mam duże szanse, słuchałem Proac Studio 125 i tak właśnie było. A tak w ogóle to nie zatrzewiaj się tak, rozmawiamy tylko o kolumnach :-). Trochę dystansu.

Pozdr.

Witam

Panowie wrzucie na luz nie róbcie na forum "polskiego piekiełka".

Co prawda temat jest w zakładce "Stereo" a nie "DIY" choć bardziej pod ten podpada, ja go traktuję jako DIY czyli Do It Youself, więc na forum oczekuję konstruktywnych rad a nie ogólników i kłótni.

Wiecie jak poprawić dzwięk opiszcie to na forum , jeżeli nie chcecie zdradzać swoich rozwiązań to nie zabierajcie głosu w dyskusji a dajcie anons w dziale ogłoszeń. Możecie polecić dobre sprawdzone projekty, ekstra. Czekam na nowe wątki w dziale DIY.

Mam nadzieję że klon Proaca będzie w moim przypadku pierwszą i nie ostatnią kontrukcją. Na razie cierpię na chroniczny brak wolnego czasu.

>> McGyver

Czy głośnik Dynaudio D260 Esotec jest dostępny, wydaje mi się że Dynaudio zaprzestało sprzedaży samych głośników.

niewiem ile razy mam powtarzać ze słuchalem nie tylko mojego klona,ale tez innego,i niedawno orginałów.Słuchem tez tego na nadzie,cambridge oraz orginała na vincencie. Wszędzie było to samo,jakoś mój marantz umi normalnie ,cudnie zagrać na Audaxach,Vifach,a scana nie pociągnie? ufff...myśleć Panowie...spróbujcie sobie zrobić symulacje obudowy z tym głosnikiem,padam ze śmiechu.....ale myśle że czas zakończyć spór bo i tak każdy bedzie przy swoim,niema sensu dalej tego ciągnąć...i oto moje ostatnie 2 stwierdzenia: 1.nie słyszałeś - nie komentuj 2. Wasze pieniądze,nie moje,róbcie co chcecie

gipsy2- dzięki za odwagę w wyrażeniu swojej opinii :)

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Do wszystkich

Przegroda oczywiście nie wejdzie w całości przez dziurę po wooferze, więc trzeba ją wsadzić w dwóch częściach. Reszta to sprawa wyobraźni przestrzennej, pogłówkujcie, da się.

Tweetery Esotec nie są dostępne, kto zrobił sobie zapasy ten ma.

Gipsy2 Marantza warto upgradować, zapraszam do mnie na odsłuch modyfikowanego, wtedy już nikt nie będzie zarzucał mezaliansu. Zresztą niespecjalnie sensownie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.