Skocz do zawartości
IGNORED

Avance Omega MKII vs. AA Phoebe II

Ksawery

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Zastanawiam się nad wyborem kolumn do stereo. Mam na oku dwa modele. Proszę o sugestie osób, które słyszały jednych lub drugich (albo obydwa modele). Są to Avance Omega 509 MkII i Audio Academy Phoebe II.

Avance słyszałem, tyle że Omega 509 (bez MkII) - bardzo spodobał mi się dźwięk.

Phoebe - jeszcze nie słuchałem, bardzo chciałbym, ale słyszałem i czytałem same dobre opinie o tych kolumnach.

Zastanawiam się także nad wzmacniaczem - chciałbym go dobrać do kolumn.

Mam około 25 m2 (może trochę więcej) pokój odsłuchowy (salon). Muzyka - różna, od pop, rock, elektronika, po jazz i dub.

Bardzo proszę o opinie.

Może ktoś w Trójmieście bądź okolicach posiada Phoebe II i byłby skłonny pomóc mi - umożliwić mały odsłuch.

Pozdrawiam,

Ksawery

https://www.audiostereo.pl/topic/31212-avance-omega-mkii-vs-aa-phoebe-ii/

Kolega chce kupić nówki ?

Jak nie to proponuję AA Hyperion III z drugiej ręki. Wersja III chodzi na allegro za 2k a obecnie jest wystawiona wersja IIIs za 3k. Nic tylko brać.

Hyperion to zacne kolumny. Po co szukać dalej jak takie cacka są w zasięgu ręki.

Ja jestem z moich bardzo zadowolony. Pokój mam 30m2 a bas słychać ;-). Można brać w ciemno.

pzdr

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Obie kolumny są oparte na wooferach Vifa TC18. Avance mają dwa takie woofery na kolumnę, Phoebe po jednym. W związku z tym Avance nadają sie do raczej większych pomieszczeń, a Phoebe do mniejszych.

Co do porównań technicznych, Phoebe mają solidniejsze skrzynki, a Avance mają lepsze tweetery.

Gabaryty Twojego pomieszczenia sugerowałyby wybór większych kolumn niż Phoebe. Jeżeli Audio Academy, to raczej modele Mimas lub Hyperion.

• Redaktorzy

Ksawery - poszukaj Hipków jak radzą moi przedpiszcy, miałem Hyperion II i w 21 metrach wcale nie byłyo za dużo basu etc.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

tak Leszku, Vify z Avanców nazywają się BC. Avance zawsze zamawiało w DST do swoich kolumn wersje specjalne przetworników, mniej lub bardziej różniace się od tych produkowanych seryjnie.

Bardzo dziękuję za wszystkie opinie. I jeszcze małe wyjaśnienie: Phoebe II mógłbym kupić nowe, Avance używane - taka była (jest?) opcja.

Co ewentualnie moglibyście zaproponować do odsłuchu lub jako potencjalnie, godny zastanowienia produkt (do kwoty ok. 2k)?

Przecież juz wspomniałem:

używane AA Hyperion III za 2K.

Naprawdę można brać w ciemno - kolumny mają zrównoważone brzmienie, uniwersalne. Stosunek cena/jakość przy cenie 2k trudny do pobicia.

pzdr

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Nie dawno miałem przyjemność z kolumnami Dana 509.Jezeli te Omegi sa tak samo strojone jak te Dany to z czystym sumieniem dołączam się do grona proponujacych AudioAcademy.Bas w Avance był uwypuklony, niekontrolowany, nieczytelny.Swego czasu kiedy AudioAcademy miało siedzibę w Łodzi na Piotrkowskiej słuchałem Phoebe w pomieszczeniu ok 40m.I powiem wam szczerze że nie czuło się ze nie dają rady.Podejrzewam że w dziedzinie basu będą bardziej liniowe anizeli Avance.

Pozdrawiam

Za taką cene wziąłbym Hyperiony III, ale takiej ceny nie widziałem. W ogóle, to chyba trudna sztuka dostać takie używane kolumny. Jeśli znasz sprzedawcę, który odstąpi Hyperiony III, proszę o kontakt. Tą ofertę na IIIs z Allegro znam, ale cena ponad 3k jest dla mnie zbyt wysoka.

Pozdrawiam

Trzeba wykazać odrobinę cierpliwości.

Ja moje kupiłem właśnie przez allegro za 2K.

Potem też były inne oferty za 2K.

Kolumny za tą cenę warte są każdej wydanej złotówki ...

pzdr

Jesli juz mialbym wybierac miedzy oba modelami i firmami to bez watpienia AA poniewaz graja swietnie.

Co do Avans to powiem ze moje kontakty z ta marka byly bardzo niemile te kolumny przegraly nawet konfrontacje z duzo tanszymi Phonarami Volume 1 i to zdecydowanie pod kazdym aspektem dzwieku.

Moim zdaniem to przereklamowany produkt promowany namietnie przez naszych zkorumpowanych pismakow!

To jest już wersja III? Nie wiedziałem, myslałem ze to co jest obecnie na stronie AA to Phoebe II. W takim razie traktujcie ten wpis jako errate do poprzedniej erraty. Co nie zmienia faktu, ze spośród tweeterów znajdujacych sie w omawianych tutaj dotychczas kolumnach Seasik KT25 jest najlepszy.

Anno, Dali 450 to świetne kolumny zbudowane na głośnikach z wyższej półki. Woofery w 450 sa takie, jak w Twoich Dali Grand Diva (mają tylko węższe ramki koszy) a tweeter jest wersją specjalną Seasowskiej kopułki KT26 stosowanej równiez w ProAc Studio 100 które też znasz. Zakup Dali450 w dobrym stanie z drugiej ręki to najlepszy pomysł jaki został wyrażony w tym wątku. Gratulacje Anno!

Tak, wiem, w pośpiechu napisałem nazwę większego modelu z serii Grand (pewnie dlatego, ze konfiguracja przetworników jest bardzo zblizona do tej z 450, tylko tweeter inny). Zresztą Diva i Coupe mają takie same woofery.

Warto być może nadmienić, że 450 mają bardzo solidnie wykonane obudowy pokryte wysokiej jakości naturalnym fornirem, i perfekcyjnie polakierowane. Szczególnie w wersji w kolorze mahoń wyglądają nadzwyczaj efektownie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-3550-100008941 1170311036_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mały Revelator to kopułka jakich mało. Tylko kilka firm produkuje 28mm jedwabne kopułki (np. Dynaudio, Scan-Speak, Morel, Dayton, Usher, choć dwie ostatnie marki to raczej w dużym stopniu naśladownictwo). Scan-Speaka 9700 oceniam wysoko, choć osobiście preferuję Esoteca Dynaudio.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Oto najwyższy model z serii: Dali Grand:

Ukryta Zawartość

Niestety fatalne zdjęcia w najmniejsazym stopniu nie oddają urody tych sympatycznych kolosów. Nowe kosztowały 18000zł za parę.

Sorry za offtopic, nie mogłem się powstrzymać.

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.