Skocz do zawartości
IGNORED

Podrabianie kabli

barni

Rekomendowane odpowiedzi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jeśli się nie mylę to ten Nordost "Quattro Fil XLR-XLR HI END " jest sprzedawany w odcinku 0,75cm ,

a oryginalny nigdy nie był w takiej dlugości .Po prostu oryginał przecieto na dwa krótsze 0,75 cm ,zeby uzyskać cenę ok. 2000zł za sztukę czyli 4 000zł za dwa ,a nowy chyba coś 4000-4500 zł za 1.5m ;-)

Przy przecieciu oczywiście zniszczono wiele z zalet tego skądinąd wspanialego kabelka.

Ukryta Zawartość

Witam.Pierwszy raz się wpisuję i od razu trafiłem na na rozmowę ślepych o kolorach.Jasne że słychać różnicę między kablami.Nie chodzi tu o pułapy cenowe ,lecz różne kable.A te grają inaczej.Głusi słuchają sprzętu a mądrzy muzyki i od razu słyszą różnice.

Przypadki sprzedaży podrabianych kabli m.in. Cardasa i AQ na Audiogonie były wielokrotnie dyskutowane na samym forum AudiogoNu, jak i na Audio Asylum. Z naszego podwórka znamy m.in. historie o Transparentach "bez puszek". Problem jest więc realny.

Firma Cardas wprowadziła nawet do swojego cennika usłuchę pt. autentyzacja kabli. Koszt chyba 20$.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Elberoth, 28 Sty 2007, 17:38

>Firma Cardas wprowadziła nawet do swojego cennika usłuchę pt. autentyzacja kabli. Koszt chyba 20$.

Eleberoth, a jak oni to robia,moze odsluchuja podejrzany kabelek i jak gra kiepsko to wystawiaja mu etykietke "podrobiony" ;")

a tak na marginesie - w wielu domach nie słucha się Muzyki tylko czyta się napisy na sprzęcie,kablach,i im bardziej tajemnicze,skomplikowane tym dżwięk podobno jest lepszy - czasem,aż się scyzoryk w kieszeni otwiera !!o zgrozo.

dla handlarzy to powód do radości,bo można gawiedzi wcisnąć największy chłam :(

Denon PMA 925R, Sony TA F690ES, ST-S590ES, NuBERT NuBox 360, AKG K550, Graham Slee Solo klon, BCL.

"Doświadczenie jest ostatecznym kryterium prawdy".

bonaventura, 28 Sty 2007, 17:24

>Witam.Pierwszy raz się wpisuję i od razu trafiłem na na rozmowę ślepych o kolorach.Jasne że słychać

>różnicę między kablami.Nie chodzi tu o pułapy cenowe ,lecz różne kable.A te grają inaczej.Głusi

>słuchają sprzętu a mądrzy muzyki i od razu słyszą różnice.

>A te grają inaczej<

Tak same z siebie? Wydaje mi się że kable lub przewody to mają przenosić sygnał, prąd...

Gdyby ktoś nie zauważył w jaką aparaturę wyposażony jest ich test bench, prezentuję szczegóły.

OH MY GOD!!!!

IT'S A BOOMBOX!!!!!!!!!!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zmieniamy tylko jeden element-kable.Reszta cały czas ta sama, łącznie z utworem muzycznym z tej samej płyty.Czy istnieje jakaś inna metodologia?Słuchac różnice jak nie wiem co.Ale trzeba słuchać muzyki.Czyli .co autor chciał powiedzieć.Tu, ma to uzasadnienie.

Hehe, to moze kiedys przyjdzie taki czas, ze przed zapodaniem wybranej plyty bedzie trzeba zaaplikowac sugerowane dla niej kable. Czyli dla jednego gatunku muzycznego takie kable a dla innego inne ;-) Bo inaczej nie zagra i w ogole, a audiofil sie nie tyknie ani nie zblizy...

Skoro ja piszę, to znaczy, że to moje zdanie, ani niczyje inne.

Poza tym już ktoś tu kiedyś wykazał w swoim tescie (chyba niejaki Lukar), jak wygląda sprawa słyszenia u wszelkiej maści specjalistów od IC, sieciówek, formatów stratnych, bezstratnych itd... Wyniki były żenujące, na niekorzyść tychże.

-> Maki

"Skoro ja piszę, to znaczy, że to moje zdanie, ani niczyje inne.

Poza tym już ktoś tu kiedyś wykazał w swoim tescie (chyba niejaki Lukar), jak wygląda sprawa słyszenia u wszelkiej maści specjalistów od IC, sieciówek, formatów stratnych, bezstratnych itd...

Wyniki były żenujące, na niekorzyść tychże."

Test, o którym piszesz, znany jako "Eksperyment ", został przeprowadzony przez MariuszaJ i można go znaleźć tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Ukryta Zawartość

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Do Maki.Zawodowi muzycy nie słuchają audiofilsko(patrz:koncert Możdżera,co On wygaduje!)Im wystarczy wyobrażnia.Pozostali muszą mieć tylko słuch.Za 2 pln. też może brzmieć lepiej niż za 2 tys,ale umiejętność polega na zdolnośći różnicowania.A ta wymaga słuchu i znajomości ,a raczej umiłowania muzyki.Jeśli nie słyszysz muzyki to szkoda forsy i czasu na te techniczne bajery.

Ja bym nie ferował takich wyroków odnośnie umiłowania muzyki, słuchu itd. na odległość, Kolego. Jeżeli myślisz , że lepiej słyszysz muzykę jako taką, to możesz się głęboko mylić. W ogóle co to ma do rzeczy w odniesieniu do paramertów dźwięku jaki wyskakuje z głośnika???

Dość tego.Wszystko ma do rzeczy! Przecież właśnie słyszysz te parametry !Nie oglądasz ich na ekranie.Co mnie obchodzą parametry.Mam słyszeć muzykę. Publicznie zadeklarowałeś ,że nie słyszysz różnic.To jaki mam wniosek wysnuć?

Że w przeważającej większości nie słyszę różnicy, taki wniosek i tylko taki.

A że Ty nie słyszysz muzyki z niektórych kabli, to ... sam nie wiem, co napisać... Ciekawe co Ty byś usłyszał z archiwalnych nagrań takiego np. Heifetza... ja mogę tego słuchać na radiobudziku i słyszę muzyke...

Do Maki.W tym problem,że słyszę róznicę w każdym kablu.Jest tyle niuansów.I można wydać duże lub małe pieniądze i usłyszeć więcej lub mniej, cena nie gra roli.Z tym radiobudzikiem dużo racji ale z przyczyn "audiologiczno-psychologicznych"unikam słuchania muzyki z takich żródeł.Lepiej niech sobie gadają w tym radiobudziku.Ale jakieś dywagacje!!!Dobranoc.

Wiem, sorry za offtopic.

Swoją drogą ciekawe, czy jeżeli ktos zrobiłby "udaną replikę" jakiegoś znanego kabla, tak jak to się robi z innymi rzeczami, uregulowałby to jakos prawnie itd. - to czy za małe pieniądze sprzedawałyby mu sie te kable...

Mysle ze jezeli np;Audionova wprowadzilaby kabel ktory gra tak samo jak Tara Air 1 bo jest tak samo zbudowana to mysle ze by mialo to wziecie- tymbardziej ze by napisali ze to zamiennik Tary jest:) Aczkolwiek niektorzy by nigdy tego nie wzieli bo w cenie byloby za malo zer i juz by niewypadalo takiego taniego kupowac do ich super sprzetu:)))

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.