Skocz do zawartości
IGNORED

Wybór CD do 500 zł.

krzysztof4444

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanownych forumowiczów .........jestem początkujacym " audiofilem" wkraczającym w wielki świat muzyki hi-fi.

Na dobry poczatek kupiłem wzmacniacz Denon 980 R , poczyniłem trójdrożne kolumny ;;głośniki to niskotonowy Scan Speak ,średniotonowy Seas ,kopułka Vifa-na dzień dzisiejszy spalona usiłowałem ją przewinąć ale się poddałem.Obecnie jestem na etapie zakupu CD z drugiej reki na Allegro w cenie do 500 zł jednak nie starszym jak 10 lat.Moje wymagania co do sprzętu nie są zbyt wygórowane zależy mi na dużej średnicy z głębokim planem może to być okupione kosztem basu .Muzyki jakiej słucham to trochę rock.jazz wszystkiego po trochu .

Na forum dotyczącym CD przeczytałem bardzo dużo różnych wątków ,jednakże im więcej czytam tym trudniejszy staje

się wybór .Proszę o pomoc w wyborze i wskazaniu jaki madel mam kupić.Na dzień dzisiejszy nie jestem w stanie nic wybrać.

Z góry dziękuję za pomoc i POZDRAWIAM Krzysztof

https://www.audiostereo.pl/topic/31229-wyb%C3%B3r-cd-do-500-z%C5%82/

Faktycznie do tej kwoty to jest z czego wybierać i może to być dylemat.

IMHO nie rezygnowałbym na Twoim miejscu z cedeków starszych niż 10 letnie, ponieważ kiedyś robiono klocki trochę solidniej i nie cięto kosztów przy byle pierdołach - w tej cenie można znaleść całkiem wysokie modele i naprawdę nieźle grające ale własnie często są to produkty z okolic +/- 90r. W takich przypadkach ważny jest oczywiście stan techniczny i czy sprzedawca udzieli jakiejś gwarancji rozruchowej oraz warto wiedzieć jaki laser siedzi w cd zeby mieć ewentualne pojęcie ile kosztowałaby hipotetyczna wymiana. Sam kiedyś kupiłem niezły model pioneera pd 7300 za grosze ale laser niestety juz zaczynał szwankować a że nowy kosztuje w oklicy 200zł zwróciłem sprzęt - oczywiście przed zakupem takie warunki ustaliłem, ale jest wiele dobrych otwarzaczy na bardzo popularnych laserach sony kss, które kosztują 20-50zł i mozna je wymienić samemu.

Witam.....znalazłem parę CD oto moje typy

1. Nad 522

2.Technics SL -PS -770A

3.Marantz CD 4000

4.Harman Kard 740

....a moje pytanie jest nastepujące w razie wpadki jaki byłby koszt wymiany w nich lasera..

A moze jednak ktoś by dokonał zmiany kolejności { dobra wyrazistość brzmienia i duża przestrzeń } pozdr.

cześć!

Napisałam do Ciebie na priv

Mam marantza cd 67mkII i zaproponowałam go za mniej niz 500zł (400) stan prawie idealny, zadnych rys, oryginalny pilot.

Tuning: wymiana niektórych kond, wzm op BB OPA2132 (lub jak wolisz to 2604), gniazdo IEC z filtrem sieciowym, ominięcie tranzystorów mutujących (moge cofnąć), wytłumienie CD matami bitumicznymi

Pisze też na forum aby umożliwić ocene propozycji przez innych ;)

Myśle że to rozsądna prop

jesli ci zalezy na srednicy Marantz bedzie dobrym wyborem urzadzenia tej marki znane sa z nieanacznego wypchniecia tego zakresu i jest to zabieg jak najbardziej udany

Ps Technics -nie polecam

witam ponownie ....proszę o udzielenie informacji ,

który z tych dwóch CD wybrać ( dzisiaj muszę podjąć ostateczną decyzję )

...NAD 522 ............. SONY ST - S530 ES

pozdrawiam Krzysztof

...........ale numer myślałem że to CD - wersja ES . Jest w dziale ogłoszeń.DZIĘKUJĘ za wyjaśnienie.

Następnym zakupem do mojego wzmacniacza denon 980 r z pewnością będzie tuner ale jeszcze nie teraz.

Może wobec tego wskażesz , który z tych CD wybrać

Technics SL-PS 770 A godny polecenia

Nad 522 -jaki był jego poprzednik-seria ,wiem tylko że koniec produkcji to 1999 rok

i że grają dużą średnicą (dzisiaj koniec aukcji) warto!

pozdrawiam

Mam schemat serwisowy do Technicsa SL-PS770 i wynika z niego, że tam jest poczwórny op-amp w obudowie czternastonóżkowej, jakaś wersja LM833, więc do wymiany, ale prostego drop-in jakimiś DIP8 się nie zrobi, trzeba kombinować podstawki, przelotki, albo wrąbać tam złącze na daughter-card i na niej majstrować obwody op-ampów. Tak więc też nie polecam! ;)

>Bierz tego 522 z Allegro....naprawde warto !!

Po takim wpisie cena tego NADa "szybuje" za te 3 godziny do 500-600 zl, a forumowicze "tluka" sie o niego rowno :) Kupowanie na Allegro wymaga ciszy i spokoju... Takie komentarze warto puszczac na Priv, jezeli chcemy pomoc :)

Pozdrawiam,

Lete

........ w testach wyczytałem ,że najlepsze serie CD Nad to 510. 512, 514 .522 gra górą z małą ilością basu .może go kupię ale jeszcze muszę przemyśleć ponieważ gościu jednoznacznie nie powiedział ale wskazał na wymianę lasera ( wiem że są tanie ).A jak bym go chciał poddać tuningowi to jest to samo co CD Nad 521.Na Forum znajduje się piękny opis tuningu 521 ?

A wracając do tego technicsa to w testach wyczytałem ,że jest to flagowy jego model który w swojej cenie nie ma sobie równych i bije CD kosztujące po 2500zł.

Mam jeszcze dwie oferty sprzedaży Marantz cd 67mkII po tuningu oraz cd Yamaha 496 po kompleksowym tuningu

Czy warto takie ,,grzebane"kupować ?

pozdr.

........ w testach wyczytałem ,że najlepsze serie CD Nad to 510. 512, 514 .522 gra górą z małą ilością basu .może go kupię ale jeszcze muszę przemyśleć ponieważ gościu jednoznacznie nie powiedział ale wskazał na wymianę lasera ( wiem że są tanie ).A jak bym go chciał poddać tuningowi to jest to samo co CD Nad 521.Na Forum znajduje się piękny opis tuningu 521 ?

A wracając do tego technicsa to w testach wyczytałem ,że jest to flagowy jego model który w swojej cenie nie ma sobie równych i bije CD kosztujące po 2500zł.

Mam jeszcze dwie oferty sprzedaży Marantz cd 67mkII po tuningu oraz cd Yamaha 496 po kompleksowym tuningu

Czy warto takie ,,grzebane"kupować ?

pozdr.

Cokolwiek bys nie kupil, nie dowiesz sie jak to gra w Twoim systemie, dopoki tego nie posluchasz u siebie.

I tak... moze okazac sie, ze teoretycznie bardzo dobry CD zupelnie nie zagra (kiedys mialem mozliwosc sluchac bardzo, bardzo dobrego CD, ktory na moim zestawie po prostu sie zamulil i zagral gorzej, niz zwykly kieszonkowy discman - mowiac obrazowo). Kwestia zestawienia elektroniki to podstawa.

Pozdrawiam,

Lete

krzysztof4444, 2 Lut 2007, 13:31

>A wracając do tego technicsa to w testach wyczytałem ,że jest to flagowy jego model który w swojej

>cenie nie ma sobie równych i bije CD kosztujące po 2500zł.

Jak był nowy, to też czytałem o nim same dobre rzeczy, ale wtedy już miałem od kilku lat SL-PS840 i mam go nadal. SL-PS770A zastąpił 2 podobne do siebie modele SL-PS740A i SL-PS840 prawdopodobnie ze względu na umieszczanie ich w prasie na tej samej półce brzmieniowej. Być może słusznie, nie porównywałem nigdy z 740, na pewno SL-PS840 ma inną konstrukcję, na razie nie znalazłem w nim op-ampów.

Jeśli chcesz kupić i mieć, a nie do tuningu, to możesz brać IMHO tego Technicsa pod uwagę. Na pewno nie będzie problemów z częściami lub serwisem w razie czego, bo to Panasonic.

• 2 tygodnie później...

WITAM.....kupiłem jednak CD NAD 522 .

Mam pytanie czy mogę bez dodatkowych przeróbek zastosować OPA 637 .Kondensatory elektrolity 22 uf za i przed op-opamami wymieniłem na SCR 10uf . pozdrawiam

-->krzysztof4444, jak ognia wystrzegaj się marantzów CD4000 i CD5000, są to nienajlepsze (głównie ze względu na napęd) najprostsze philipsy CD723 - tylko ubrane w ciuszki marantza.

Jako że sam złożyłeś kolumny, to mogę Ci zaproponować (jeżeli nadal chcesz kupic najprostszego philipsomarantza) abyś poszukał sprawnego philipsa CD721(CD711/CD710/CD720) (i innych z tej rodziny, czasem też ubranych w ciuszki marantza), możesz takiego znaleźć za kilkadziesiąt złotych i niedrogo zmodernizować.

Na bazie napędu i płyty głównej CD721(takie same siedzą w CD710/CD720/CD711 i paru najtańszych marantzach) były zbudowane odtwarzacze takie jak Alchemist APD 32A (dość głębokie modyfikacje), EXPOSURE XCD (kosmetyczne zmiany) i Cairn Swan.

W razie czego zapraszam do tematu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

..."Krzylo" - jak dotychczas CD Nad nie ma problemu z czytaniem CD-R -ów nie wiem jak CD-RW ponieważ takich nie posiadam .

Tak mi się wydaje ,że w 70-ciu procentach problem dotyczy zacierającej się prowadnicy po której porusza się laser / wystarczy kropla oleju wazelinowego /.

..na allegro jednak zamówiłem OPA 627 zobaczę co z tego wyjdzie..

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.