Skocz do zawartości
IGNORED

Monitory bez basu - jakie głośniki ??

Yotomeczek

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem na etapie tworzenia projektu monitorów. Mam pytanie - jakie doradzicie głośniki do dwudrożnych monitorów, które z założenia nie mają grać niskim basem ? Monitory mają stanowić uzupełnienie systemu z dwoma basowymi modułami (zasilane z osobnego wzmacniacza poprzez zwrotnicę elektroniczną z reg fazy i odcięcia). Wymagania jakie stawiam monitorkom to wysokiej klasy dźwięk, jak najbardziej przestrzenny, muzykalny, detaliczny, o zróżnicowanej barwie. Czyli chcę zrobić monitorki, które będą grały bez niskiego basu - za to maksymalnie dobrze w zakresie >100Hz (ciąć mogę w zakresie 40-120) Obudowy zamknięte wytłumione całkowicie.

Budżet na same głośniki to ok 1500PLN (choć wiadomo - jak się okaże że warto dołożyć np 500PLN to powstaną kilka miesięcy później najwyżej :D )

Po wstępnym rozeznaniu (i kilku poradach wyjadaczy) kandydaci na tandem to Vifa XT18WO-09-08 ("drewniana") i Scan Speak D2905-9500. Myślicie że to zagra ? Czy warto jakąś inną parkę ?

Ma to być coś w stylu zespołu na fotce (może tylko monitorki bardziej okrągłe będą)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

lancaster, 28 Sty 2007, 17:11

>Na średnicę to chyba lepiej dać mniejszy(np 12-15cm)glośnik...

>Takie maluchy są czesto 2razy lżejsze a co za tym idzie lepszy detal i szybkość.

Nie wiem, czy 12cm da radę przenosić liniowo od ok 100Hz (obudowa zamknięta) ...

Jakoś nie wydaje mi się żeby seas H1212 zagrał tak dobrze jak SS D2905-9500 - ale co ja tam wiem (dlatego pytam)

XT18WO-09-08 ma masę ruchomą Mms 11.100 g - a taki np 18W8545 20,0g (18W8535 15,5g) - więc z detalem i szybkośią powinno być dobrze.

Najcenniesze są oczywiście uwagi "praktykujących" składanie kolumn DIY :D

Vifa XT przy 120Hz nie jest za dobra. Kupa zniekształceń, odradzam chyba że ktoś lubi taką prezentację. Ja sam spróbowałbym w takim przypadku zestawienia Scan 18W8542 (stary ale jary i polecany przez wielu, wysoka efektywność, duża średnica cewki, piankowe zawieszenie, polipropylenowy 18W8543 z tym samym napędem w pomiarach zniekształceń pokazał wysoką klasę) z Seasem 27TBFC/G albo Peerlessem HDS (810921). Oczywiście zestawienie to proponuję według założenia "obsługa zakresu 120Hz - 20kHz z niskimi zniekształceniami i wysokim SPL przy pomocy zestawu 2-way TW"

W pomiarach na zaphaudio Vifa XT18WH09 ma pomiędzy 150 a 200Hz feler polegający na tym że piąta harmoniczna praktycznie dotyka drugiej i trzeciej. Jak ktoś lubi to jego sprawa, sam bym na pewno nie użył tego głośnika tak nisko.

misiomor, 29 Sty 2007, 10:49

>W pomiarach na zaphaudio Vifa XT18WH09 ma pomiędzy 150 a 200Hz feler polegający na tym że piąta

>harmoniczna praktycznie dotyka drugiej i trzeciej. Jak ktoś lubi to jego sprawa, sam bym na pewno

>nie użył tego głośnika tak nisko.

A może warto dołożyć do jakiegoś Excela albo Focala ? A wysokotonowiec OK ?

9500 to dziwny gwizdek, podwójny rezonans i sporo czwartej harmonicznej przy 2kHz (dziwne, bo w absolutnej większości gwizdków czwarta harmoniczna jest "najgrzeczniejsza").

Focale - niewiele o nich wiem, jedyny Focal jakiego widziałem pomierzonego niczym się nie wyróżnił. Excele - W18EX może się nada, ale IMHO tylko na pochyłej ściance i przy bardzo niskim podziale w rodzaju 1.5kHz. Natomiast Nextelowy W18NX - zupełnie nie wiem dlaczego ma on jednak wysoki break-up membrany (do pewnego stopnia widoczny na wykresach zniekształceń), w nowym, większym W22NX poradzili sobie z tym problemem.

Mam podobną sytuację ale budżet skromniejszy.

Na głośniki max. 700(+ zwrotnica) i nieco inny podział sub - satelity (40-50 hz) z basem w zakresie ok. 50-80 hz mocniejszym od tannoy M2.Pokój ma 5,6 na 3,8 m, kolumny na scianie mniejszej bez możliwości zmiany ustawienia.Pokój "dziwny" akustycznie (będę z tym walczył) niezły niski bas, przy słabym średnim.

Reszta informacji - wzm. pass aleph3 (klon oczywiście)

- sub. na tonsilach (gdn 30/100/8 i 30/100/7 tandem- obudowa pasmowo-przepust. zamknięta)

Myślę,że ostinato nie jest jedynym wyjściem.Może Vifa M18WH + Seas 27TBFC/G ale brak (na forum nie znalazłem) zwrotnicy?

Pozdrawiam .

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

witek_z, 29 Sty 2007, 12:17

>Focal: TC 120 TD5

>Focal: Audiom 6WM

Ten 6WM ma rezonas ok 120Hz i ponoć gra od 150Hz - więc minimalnie się rozmija z założeniami.

Kopółka ciekawa :D

witek_z, 29 Sty 2007, 16:17

>Hmmm... no to może Focal: 6W 4254

>napisz jaki chcesz zastosować głośnik na bas.

Na razie jako moduł basowy robią Acoustic Research AR3i (obudowa zamknięta z głośnikiem 30cm)

A można w Polsce kupić same głośniki Elaca ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.