Skocz do zawartości
IGNORED

Prosze o opinie na temat wzm.IharpAudio

narsiltm

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie!

Sluchal ktos wzmacniaczy firmy IharpAudio? Oferta tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Prosze o opinie i pozdrawiam:)

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/31490-prosze-o-opinie-na-temat-wzmiharpaudio/

Znam wzmaczniacze Iharp w szerokiej ofercie i prawie każdy model słuchałem i testowałem .Komponenty użyte do ich produkcji są z najwyższej półki . Starannie wykonane od strony technicznej ,jednak obudowa mogłaby być z lepszych materiałów. Dźwięk hm ?,to zależy od systemu ponieważ są to specyficzne wzmacniacze. Bardzo dobrze czują się w towarzystwie ociężałych kolumn którym trzeba dodać szybkości , gorzej wypadają z szybkimi ponieważ grają dosyć sucho ,ale za to rekompensują szczegółami tutaj jest klasa dobra jak na cenę . A tu fotka jednego z systemów opartych o wzmacniacz IHarp na lampach KT-88

narsiltm do Iharpa raczej szukałbym dokładnego Cd niż zmulonego ?chick miałem okazję słuchać wzmacniacza na 300B S&audio, czyli steffaudio to całkowicie odmienny sposób prezentacji .

• 1 rok później...

Witam tak sie składa ze posiadałem wzmacniacze obydwu producentów. Pierwszym był wzmacniacz stefana na lampach 6h13c, słuchałem tez jego wzmacniacza na lampie 6c33c (transformatory głosnikowe toroidy o srednicy kilku cm - smiech). Wadą wzmacniaczy Stefana jest to iz są wykoane z najbardziej marnch elementów dostępnych na rynku druga wada to jak wspomniełem małe transformatory - bas sieda juz na godz 10-11 tzn pojawieją sie znieształcenia. Obudowa moze nie najbardziej estetyczna ale dosc solidna a i jeszcze 1 minus pokręło głosnosci przyklejone na suer glue bądz kropelke - mi odpadło po tygodniu. Ale w tej cenie czego oczekiwac. Przy cichym słuchaniu przyzwoity dzwięk.

Co do Iharp audio wzmacniacze solidniej wykonane (lepsza, ba bardzo dobra elektronika) Transformatory jeszcze nadal za małe (wypowiadam sie o modelu na kt88) ale chociaz w przeciwie do wzmacniaczy stefana jest bas.

Dzwiek jak dla mnie ciut za mało lampowy nie tak nasycony jak np triody amplifona mniej przestrzenny. Podłączyłem kiedys dla porównania nada 320 bardzo podobnie brzmiały z lekkim plusem w strone iharpa. Moge polecic producenta nie jest to juz garazowa robota elementy bardzo dobrze spasowane mysle ze wzmacniaze bezawaryjne (mało elementów i bardzo dobrej jakosci).

Na koniec podaje link do zdjęcia mojej rzeróbki wzmacniacza iharp audio.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam!

Tak się składa, że jestem posiadaczem trzeciego z kolei wzmacniacza S&Audio (niestety nie miałem możliwości słuchać Iharpa). I mam zgoła odmienne wrażenia - w tej chwili posiadam EL84 PP - po 4 lampy EL 84 na wyjściu (wczescniej EL34 PP i KT88 SE). To co charakteryzuje dzwięk to niesamowity rozmach, dynamika, bardzo nisko schodzący i dobrze kontrolowany bas - który ma barwę! Piękna średnica i dźwięczna, rozbłyskująca i bardzo dokładna góra.

Co do wykonania - nie jest to może szczyt osiągnięć techniki i wysublimowanej estetyki, ale każdy kto pierwszy raz widzi a potem słyszy mój system robi wielkie oczy i "uszy" i pyta co to, a skąd to itd.

Jeśli chodzi o wypowiedz nautilusa81 - moze po prostu trafil na poczatki produkcji Stefana - wiadomo - bledy mlodosci.

Poznizej zamieszczam zdjecie swojego wzmacniacza - a jak znajde - dożucę zdjęcia 300B SE ze stajni S$Audio - to już prawdziwe dzieło sztuki.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I obiecane zdjecia 300B S&Audio

Ukryta Zawartość

post-748-100004870 1208423102_thumb.jpg

post-748-100004871 1208423102_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam ponownie wzmacnicz Stefana miałem kilka lat temu (podajze ok 6-7 jak naliczyłem)i był to wzmacnmiacz na lampie 6h13c a nie 300B wiec róznica w dzwięku napewno spora na korzysc 300B.

Co do wykonania to jestem pod wrazeniem widze ze Stefan zrobił spore postępy jeszcze gdyby te kubki na transformatorach były metalowe to juz była by rewelacja.

Włascicielowi tego bardzo ładnego wzmacniacza - to musze przyznac zaleciłbym zapytac producenta jakich uzył kondensatorów sprzegających i wymienic je na jakies audiofilskie np mundorf bądz hovland ja tak kiedys zrobiłem (zastosowałem sredniej klasy scr kp zamiast seryjnych) i efekt był wyraznie słyszalny. A tak na marginesie ile ksztuje taki wzmacniacz na 300b u Stefana (ewentualnie jesli to jest tajemnica prosze o wiadomosc na priva)

Pozdrawiam i zycze producentowi wiecej takich konstrukcji bo widze postęp i to zdecydowany jesli dzwięk tez sie tak poprawił jak wygląd to moze sam sie zdecyduje i zlece taką konstrukcje.

Pozdrawiam.

Ja także witam ponownie!

Szkoda że na forum nie udziela się Stefan - pewnie sam mógłby odpowiedzieć na kilka pytań.

Z tego co ja wiem, wzmacniacz ten był robiony we współpracy z właścicielem (a moim przyjacielem) - i tak:

- "kubki" na transformatorach są metalowe - i to ze stali nierdzewnej "niemagnetycznej" (moje zresztą też ;))

- kondensatory sprzęgające to JUPITER-y

- w zasilaniu BC Aerovox

Pozdrawiam - Dominik

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.