Skocz do zawartości
IGNORED

Nowy subwoofer i problem :(

sebol81

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Niedawno zakupiłem nowy sub firmy Jamo - model E7sub. Wszystko pięknie ładnie tylko po około tygodniu coś dziwnego zaczęło się dziać z trafo we wzmacniaczu. Przez około tydzień sprzęt chodził ładnie, trafo buczało powiedzmy w normie. Ale ostatnio jak subwoofer był w stanie "uśpienia" trafo nagle SAMO Z SIEBIE zaczęło dość głośno buczeć (a raczej brzęczeć). Generowany dzwięk był około 4 razy głośniejszy od normalnego buczenia... Po kilkunastu minutach wróciło do normy... Następnego dnia znowu ta sama sytuacja - tylko tutaj odciąłem zasilanie i włączyłem ponownie - buczenie ustało chyba za 2 próbą... Na razie przez 2 dni chodzi w normie...

Co jest grane? Czy takie zjawiska są w normie? Czy ktoś z Was spotkał się z czymś takim?

https://www.audiostereo.pl/topic/31500-nowy-subwoofer-i-problem/

witam,

aby nie mnożyć wątków dorzucę swoje pytanie-problemik, mianowicie aktywny sub podpięty do Denona 1507 (ust. normal) film DD a sub miczy, jak zmienię w setupie na

normal+main to się odzywa ale zbiera niskie pasmo z reszty gośników. Ten sam

film ten sam sub ale podpięty bezpośrednio do dvd sygnał analogowy i wszystko ok. Amp z dvd

spięty coaxialem co jest grane w czym tkwi problem , w setupie ampa już kombinowałem ?

poza tym odtwarzając muzykę w dts w ampie nie świeci się dioda przy źródle

dts to samo z płytami w DD ??

pozdr

-> sebol81

Też miałem podobny problem z buczeniem trafa. Trwało to w sumie jakiś tydzień. Do teraz póki co jest cisza. Dlaczego trafo buczało i co się "naprawiło" - nie wiem.

Ale IHMO jeśli trafo nie nagrzewa się jakoś specjalnie mocniej, niż normalnie, zaś sam sub gra prawidłowo (czyli zniekształceń czy też przesterowań), to nie masz się co martwić. Poczekaj troche, może się uciszy, a jak będzie Cie to brumienie dalej denerwowało, to oddaj po prostu suba na gwarancji.

-> dart

"w setupie ampa już kombinowałem"

To pokombinuj jeszcze. Bo widać, że wina napewno leży w ustawieniach amplitunera.

"poza tym odtwarzając muzykę w dts w ampie nie świeci się dioda przy źródle

dts to samo z płytami w DD ??"

Sprawdź w setupie DVD, jaki rodzaj cyfrowego sygnału wysyła. Bo jeśli ustawiłeś, żeby dla sygnałów DD i dts był sygnał PCM, to wtedy amplituner dostaje normalny zapis Stereo. Nie wiem, jaki masz sprzęt (nie napisałeś nic o nim w "o mnie"), dlatego nie jestem w stanie nic więcej pomóc.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

No i sub znowu się odezwał...

Zaczęło trafo brzęczeć głośniej przez około kilka minut i przestało... Powoli mnie to zaczyna denerwować...

Czym to jest spowodowane?

No i czy gwarancja obejmuje takie zjawiska?

Sub jest cały czas podłączony do sieci i pstryczek zasilania jest ustawiony na auto... Trafo zaczęło tak nieprzyjemnie brzęczeć (przez kilka lub kilkanaście minut) po około tygodniu. W ciągu dnia sub może gra kilkadziesiąt minut... Odzywa się po kilku/kilkunastogodzinnej przerwie gdy nie gra - w sumie na razie odezwał się jakieś 5 razy w mojej obecności...

Moim zdaniem brzeczenie pochodzi z luznnych plytek na rdzeniu w trafoku. Najlepszym sposobem byloby posmarowac plytki z kazdej strony zwyklym bezbarwnym lakierem do drzewa (NITRO), zostawic na jakis czas zeby calkowicie przeschlo i problem brzeczenia powinien ustapic. Ale niewiem czy przypadkiem rozkrecenie suba niespowoduje utraty gwaracji (niewiem jak z plombami). No i ostatecznie oddac suba na gwarancje. Daj znac czy udalo Ci sie to brzeczenie usunac

• 4 tygodnie później...

markew...

Zrobiłbym dokładnie tak jak mówisz ale sub jest na razie na gwarancji więc nie zamierzam w nim grzebać...

Na razie ta przypadłość zniknęła i nie pojawia się (odpukać w niemalowane drewno)...

Poczekamy, zobaczymy... Na razie dzięki za opinie...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.