Skocz do zawartości
IGNORED

Co to jest - Rzeczywistosc ?

Vlad

Rekomendowane odpowiedzi

Czy zamiast bic w nieskonczonosc polityczna piane,

badz opowiadac w kolko te same, durne kawaly,

nie potrafilibyscie wymyslec czegos - naprawde wlasnego i oryginalnego ?

Ilekroc pojawia sie jakis niebanalny problem, zapada w temacie glucha cisza.

A po kilku dniach, znow ta sama mielonka, pyskowki i belkot.

Proponowalbym zaczac prace "od podstaw" i na poczatek, aby zmusic troche

mozg do pracy, postarac sie sformuowac kilka/nascie definicji, na ktorych

moglibysmy opierac sie w toku dalszych dyskusji, aby mialy one jakis weryfikowalny

konkretny sens, z ktorym moznaby rownie "sensownie" - polemizowac.

Jako pierwsza proponuje : rzeczywistosc.

Bardzo prosilbym o stworzenie osobnego watku dla ewentualnej polemiki

z moja propozycja, aby w tym (dla przejrzystosci), znajdowaly sie same definicje.

Oczywiscie krytyka samych definicji moglaby miec miejsce w tym watku.

Propozycje definicji innych kluczowych pojec, rowniez - bardzo mile widziane !

https://www.audiostereo.pl/topic/31519-co-to-jest-rzeczywistosc/

Vlad

Według prof. Fernando di Cholesterola,

definicja Wielkiego Modelu, wygląda następująco:

Jakie domostwa preferują Pelikany,

obudiwę otwartą, zamknietą czy też bassreflex?

Inny akaemik, polskiego pochodzenia, sir John Wielbłąd, uważa,że do zdefiniowania Rzeczywistości Podsrawowej, wystarczające jest użycie tzw. "trójzęba Helmuta":

SEX, PINIENDZE i POLITYKA.

Pozdrawiam

z Rotterdamu :-)

dobra, to ja coś "wyrzeźbię", choć nie jestem ekspertem a zadanie niełatwe...

Skoro pytasz o rzeczywistość, a nie o byt znaczy, że chodzi Ci o inny aspekt istnienia bytu niż ten wypływający z jego autonomii. Rzeczywistość jako rodzaj bytu jest również pojęciem transcendentalnym, więc definicja klasyczna jest niemożliwa (nie można wskazać na termin nadrzędny aby następnie podać różnicę gatunkową). Można mówić o aspektach rzeczywistości i starać się ją definiować opisowo, krok po kroku.

Pojęcie "rzeczywistość" jest dwuczłonowe, zawiera "rzeczy" i "widzialność".

Zatem rzeczywistość jest bytem relacyjnym, widzialność nie jest jednak tu widzialnością dosłowną. Relacyjność wskazuje również na wtórność w stosunku do bytu będącego jednością (to co JEST) i warunkującego istnienie relacji. Rzeczywistość jest zatem złożeniem podmiotu i przedmiotu. Pomimo tego, że relacyjność odnosi się do liczby 3 - tj. ktoś (1) przyporządkowuje czemuś (2) coś (3), można uprościć ją do relacji podmiot - przedmiot, traktując to "czemuś" tj. "nazwę" jako część integralną podmiotu. Rozumiem przez to uświadomienie przedmiotu (które w szczególnym przypadku jest jego nazwaniem). Złożenie przedmiot - podmiot jest funkcją "umysłu bytu", czyli też jedności przynależącej do istnienia. I tutaj tkwi problem, bowiem podmiot musi mieć jakieś narzędzie do tego, aby móc cokolwiek "uświadomić" sobie o przedmiocie. A co gorsza, to "uświadomienie" wcale nie musi być z definicji mentalne (czyli będące częścią umysłu jako "zdwojenia" jedności), wg niektórych ontologów świadomość nie jest pochodną życia. Świadomość ma np. krzesło, okno, itd... Uświadomienie wypływa więc z bytu.

Ale ja dla uproszczenia przyjmę, że świadomość jest funkcją życia - mam taką Kartezjańską intuicję :-)

Rzeczywistość ogranicza się więc do bytu uświadomionego przez podmiot. Podmiot ten poprzez uczestnictwo w istnieniu jest w stanie być w tej relacji. Ponieważ każda funkcja (zmiana) umysłu podmiotu generuje nową relację, można powiedzieć, że podmiot tworzy sobie pewne odwzorowanie przedmiotu w funkcji czasu, niekoniecznie adekwatne do bytu. Odwzorowanie to jest rzeczywistością dla tego podmiotu. Nie jest jednak bytem samoistnym, jest emanatem świadomości. Byt jako byt pozostaje nienaruszony. Coprawda świadomość może objąć byt jako całość, ale nie może go poznać w jego nieskończonej różnorodności. Można bowiem pomyśleć sobie o WSZYSTKIM, ale tylko na poprzez rozczłonkowanie na byty konkretne i zbiory, w skrajnym przypadku zbiorem dopełniającym do WSZYSTKIEGO jest zbiór rzeczy "o których nic nie wiemy" - ale wskazujemy na nie właśnie w ten sposób.

Rzeczywistość (na tym etapie mojego rozumienia problemu) jest rodzajem "polaryzacji" bytu tj. jej zdwojenia w umyśle (jako jedności). Nie jest adekwatna z bytem, w tym sensie można mówić o rzeczywistości "urojonej". Wiem, że śmierdzi do fenomenologią i relatywizmem, ale na ten moment tak mi się to przedstawia, jako laikowi...

americano

Popteram Teorię Definicji Ornitologów :-)

Z jednym wyjątkiem:

który Ornitolog chodzi do góry nogami - ten z Grenlandii czy ten z Antarkydy?

A może rację ma, Oritolog z Równika, który chodzi i widzi "w poprzek"? :-)

Pozdrawiam

Punkt odniesienia zdeterminowany jest osobniczo, więc wiem, że atoposowa rzeczywistość jest generalnie inna (nie tylko dlatego, że ma syriański sznyt) niż moja, choć ma pewne elementy zbieżne np. ocena działania bandy 20. Ale nawet ten element wirtualnej rzeczywistości wywoływał u obu rzeczonych odmienne reakcje. Świeżo doświadczony atopos wygrażał, szamotał się, odgryzał się na prawo, a czasem na lewo, chodził skarżyć się do konkurencji/niekonkurencji, gdy doświadczony wcześniej - piszący te słowa - przyjmował wszystko ze spokojem, znajdując kolejne potwierdzenie swych wcześniejszych spostrzeżeń dotyczących mikrospołeczności forumowej.

Z tego żartobliwego wywodu wynika, że jeśli mamy mówić o rzeczywistości jako absolucie, to drogi atoposie musisz najpierw odrobić zadanie domowe, czyli określ punkt odniesienia, a reszta pójdzie jak z płatka..

>soso

Czyli twierdzisz, ze Ja STWARZAM Rzeczywistosc ?

Vlad The Reality Maker

Podoba mi sie ! :))

Zawsze mi sie wydawalo, ze Rzeczywistosc to WYLACZNIE - Ja,

a reszta to - ULUDA !

Pozdrawiam

(pomimo tego, ze Twoje istnienie jest..tego..no...problematyczne)

Nie no Vlad, takie prowokacyjne pytania zadajesz???

Zaraz Cię przejrzą i dostaniesz bana za pisanie o filozofii. Przedtem jednak internetowy-intelektualista-lenam udowodni ci, że tak naprawdę nie istniejesz, bo bełkoczesz bez sensu, a kolega psychiatra (Pitdoga i Jozwy Maryna - możliwe, że to jeden i ten sam), zdiagnozuje cię internetowo... No i jak będziesz wtedy wyglądał???

Poza tym wiesz, że rzeczywistość istnieje tylko dlatego, że ją obserwujemy. Zadajmy sobie raczej pytanie jak dotrzeć do rzeczy samych w sobie... To jest dopiero dyskusja zasługująca na zakładkę DIY (bo >stereo< to nie, przecież stereo jest tylko złudzeniem - stąd tak częste tam rozważania o grających kabelkach zasilających :)))

americano

"każdy sobie stwarza rzeczywistość"

Zgadzam się :-)

ale

Obserwator

robi to często

"z niewielką pomocą malych przyjaciół" :-)

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Eee coś się wątek nie rozwija. Nie to co wątki o dupach i wódzie. Taka myśl mi się nasunęła, raczej nie filozoficzna:

Rzeczywistość, jest sumą naszych złudzeń....

Zwłaszcza widać, to po niektórych użytkownikach Internetu, którym się >real< myli z >wirtualem

No rzeczywiscie cos slabo !

Czyzby uzytkownicy Audiostereo byli mniej bystrzy od swych kolegow z HFM ?!

Przeciez to wielokrotnie mniejsze forum, a Tam juz 4 strony i 70 wpisow !

Pokazcie Im kto tu rzadzi i jest - inteligentniejszy !

Dajecie Stryjeckiemu, pluc Sobie w twarz ?!

Zwroccie uwage na uzytkownika : Skrzydlo, calkiem sensownie czasem nawija !

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a moim bardzo skromnym rzeczywistość jest czymś zupełnie niepoznawalnym. Zachodzi tutaj identyczna relacja jak między mrówkami a filozofem - opisane w Głosie Pana Stanisława Lema.

Jestem pod tym względem pesymistą i żadne semantyczne i logiczne zabiegi jak do tej pory mnie nie przekonały.

The odd get even.

Rzeczywistość istnieje tylko w sensie "wulgarnym" - a co to jest to mozna spytac babci klozetowej - bo ona wie tez!!!!

W sensie "uniwersalnym" - skreślamy ze słownika i nie uzywamy - bo nie wiadomo co oznacza w ogole, albo oznacza cos innego dla kazdego....;)

...i zagadka rozwiazana....... rzeczywistosc byla i....... ni ma........czyli.........ruski cyrk....:)

A co Ty, mozesz zrobić dla Vectora?

A ,k**wa chcesz ,to masz tą rzeczywistość :-))

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kościół zawsze przyjmie 30 srebrników od władców za wykonane dla nich usługi.

W przeprowadzonej pod tym artykułem ankiecie >czy zgadzasz się z Owsiakiem< twierdząco odpowiedziało 91%. To już więcej niż w Polsce domniemanych katoli i znacznie więcej niż wyznawców Rydzyka grabiącego podatników na kolejne 12milionów, rękami kaczo-chien.

Jeśli będzie szło tak dalej to może nie skończyć się na przegranych wyborach ale od razu na zburzeniu tej rydzykowej budy i potopieniu kaczek w szambie. Ja w każdym razie będę głosował na jakichś lewicowych ultrasów - na pohybel z kaczystanem.

Ukryta Zawartość

• 2 miesiące później...
  • 7 miesięcy później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.