Skocz do zawartości
IGNORED

TS10 vs Paradigm 1000 v.4

malinf1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Po roku użytkowania przenoszę sprzęt Onkyo 603/403 + Tannoy (F4+FC+FR) do salonu o powierzchni 42m2 (dwa skosy w suficie) szukam suba do 2 tyś ale wskazane żeby było mniej :) myślę o paradigm 1000 v4 moge go mieć za 1,9 użytkowanie suba 60/40 Stereo/KD Waże żeby sub był ciemny bo tannoye ciemny dąb. Najchętniej wziąłbym TS10 ale mało o nim opinii za to o pardigm same dobre opinie... Proszę o pomoc ew mogą być inne suby czekam na propozycje.

https://www.audiostereo.pl/topic/31648-ts10-vs-paradigm-1000-v4/

Da radę przecież na max nie będę słuchał... chodzi tylko o poradę i sugestię co w tej cenie kupić i dlaczego... najchętniej poczytałbym opinnie użytkowników PS 1000 i TS10 ale nie tylko tych... może jakiś B&W albo JBL?? Ma kosztować max 2 tyś i kolor ciemny żeby pod Tannoy-e mi podchodził

Witam,

Co prawda posiadam TS8, a nie TS10 i to w o połowę mniejszym metrażu, ale myślę, że jest to jeden z najmniej docenianych sub'ów. Bardzo dobrze nadaje się do muzyki, ma fajny punktowy bas, taki jak lubię. Czy TS10 dobrze się sprawi w Twoim pomieszczeniu - nie wiem, bo go nie słuchałem, ale osobiście - nawet w ciemno - postawiłbym na B&W 600 lub 650. Nie zawiedziesz się.

Jeśli sub do muzyki to raczej odpada ten Paradigm (bas nie jest zbyt punktowy), za to w kinie kasuje większość konkurencji w tym przedziale cenowym, tylko do 42m to już raczej PS1200 :)

Osobiście do 2 tys. (ja dałem niecałe 1,9) to polecam jeszcze suba którego posiadam, Infinity Beta SW12 z mocnym wzmacniaczem 500W a więc z dobrą kontrolą basu i wystarczająco potężnym uderzeniem w kinie, co prawda trzeba troche intensywnie na nim pograć aby się dobrze wygrzał, czyli miesiąc czasu co najmniej (na początku nawet stwierdziłem że jest kiepski do muzyki ale po wygrzaniu jest rewelacja). Dodatkowo ma fajny patent - system kalibracji dopasowujący brzmienie do wielkości pokoju (troche ustawień jest i trzeba się pobawić ale świetnie działa - eliminuje praktycznie wszystkie rezonanse i dudnienia).

malinf1:

>Da radę przecież na max nie będę słuchał...

Coś mi się wydaje, że Ty już wybrałeś sobie suba jakiego chcesz kupić i teraz chcesz utwierdzić się w przekonaniu że dobrze wybrałeś :)

Paradigm PS1000 czy PS1200 jest bardzo dobry zarówno do kina jak i do muzyki... Tylko tutaj podkreślam, że do WOLNEJ muzyki (Kate Melua itp)... Przy szybkiej muzyce po prostu zostaje styłu... I to daleko z tyłu... Jak jest szybki kawałek, a gałka głośności jest dodatkowo "podkręcona" to na 2 tupnięcia we frontach będziesz miał 1 tupnięcie w subie... A to już przyjemnie nie brzmi...

Ja do 42m2 wybrałbym PS1200v4... Trochę droższy ale lepszego kopa daje :-)

spoko decyzja nie zapadła jeszcze i narazie odłożona w czasie bo najpierw jakaś plazma 42 cale min. a tak wogóle to Onkyo 603 mi się zepsuło :( niby nic wielkiego bo psuje się gałka od podgłasniania działa tylko wtedy jak bardzo wolno podgłaśniam ... jak już szybciej to wariuje albo stoi w miejscu... z pilota za to działa OK Miał ktoś tak?? Dobrze że na gwarancji i to polskiej :)

Plazma 42 cale min???

No nieźle... Jak operujesz taką gotówką to proponuję zainwestować też w lepszego suba... Opłaci się !!! Zamiast zabawek PS1000 czy PS1200 pomyśl nad PW2200 lub Servo-15 - obydwa Paradigma. To są już prawdziwe cacka, a jak brzmią... Dla mnie bajka... Tutaj poczujesz prawdziwą moc. No i najważniejsze - te 2 suby świetnie się sprawdzają zarówno w kinie jak i muzyce (nawet szybkiej)... Aż się można zdziwić jak te "potwory" świetnie sobie radzą z dynamiką :)

Chciałbym takiego Servo-15 posłuchać w "Jurassic Park IV" :-)

Onkyo już gra :) a ja zastanawiam się na TS8 1000zł z FV normalny legal z polską gwarancją mega tanio... no zakup i tak jeszcze nie prędko i będę szukał TS10 raczej... a swoją drogą czemu polecacie suby B&W ? Tanie nie są... a do mojego salonu to 600 będzie za mała... a 650 to prawie 2,5 tyś

Jednej rzeczy tylko nie rozumiem, jeśli 600tka będzie dla Ciebie za mała, to mam pytanie czy ty kiedykolwiek widziałeś TS 8??? a nawet lepiej, TS 10??? O ile o TS 10 można powiedzieć, że jest mały to o TS 8 już pozostaje tylko "KOLIBEREK", gdybym szukał subwoofera do głośników komputerowych to może i by się sprawdził, ale jak dla mnie te subwoofery to jest porażka, wolałem już wiele bardziej starego dobrego Tannoy M10. B&W ASW grają po prostu dobrze bo nie pierdzą tak jak reszta, tylko mają stosunkowo dobrej jakości bas, który jest trzymany w ryzach a potrafi też zejść jak trzeba.

TS8... Wybaczcie ale prawie uśmiałem się do łez :)

malinf1... Czy Ty widziałeś kiedykolwiek tego suba na oczy? On samą wielkością już powinien odstraszać... To jest chyba najmniejszy sub na świecie jakiego kiedykolwiek widziałem :) Już mój do kompa jest chyba większy... A jak mały sub może dobrze grać :) No chyba że będziesz kilkanaście cm od niego siedzieć to może coś tam usłyszysz... Słuchałem tego kolibra w MM i powiem wam, że mój kilkuletni sub Creative Labs od kompa gra lepiej...

A jak to TS8 wstawimy do 42m2... malinf1, pozostawie to bez komentarza bo jeszcze byś się obraził na mnie :)

TS10 podobnie...

No ale nie mnie tu decydować :)

przyszedł mi do głowy nowy pomysł na moje 42m2 mianowicie JBL E250 tylko nie wiem jeszcze jak z kolorystyką muszę sprawdzić... przemawia za nim to że 1tyś zostanie w kieszeni w stosunku do B&W 650... z tego co poczytałem na forum miłu sub i nikt nie narzeka myślę że na 42m2 spokojnie da radę :) a możę się mylę?

Pewnie ze niema co go porownywac z B&W 650 bo wedlug mnie jest lepszy , potezniejszy w brzmieniu w muzyce 650-ka jest rowniejsza natomiast do KD E250 jest jeszcze raz podkreslam wedlug mnie jest lepszy

>>piskle smoka

Który lepszy... Jednemu podoba się taki bas, komuś innemu podoba się inny bas... To kwestia gustu - a jak wiadomo o tym się nie dyskutuje :) Ty wybrałbyś E250, z kolei ja wybrałbym B&W650 :)

Dlatego najlepiej poszukać, posłuchać i wybrać taki jaki komu odpowiada....

cenowo też nie ma co porównywać B&W 650 do E250 :) to prawie tysiąc zł więcej... mi głównie chodzi o to żeby E250 nadążał w muzyce za frontami F4 :) a w kinie to już powinno być naprawdę super :) tak mi wpadł jeszcze do głowy Jamo E7SUB zamknięta skrzynia pewnie lepiej nadąży za frontami za to w kinie nie łupnie tak jak E250... mam rację?

ostani pomysł... jak gra ta taniocha Magnat Monitor Sub 300 A ?? Niech ktoś napisze jak to się ma do chociazby E150...

malinf1...

Wybij sobie z głowy tego Magnata jak i inne marketowe tandety... Nie mówię tutaj o serii OMEGA Magnata bo te grają "potężnie" :)

Co do E7sub - mam go i jestem zadowolony... Jak chcesz o nim trochę poczytać to poszukaj na tym forum bo już trochę wypowiadałem się na jego temat... Luknij też w opinie...

• 1 miesiąc później...

Witam po przerwie

Dziś właśnie pojechałem po stolik do mój cały sprzęcik audio no i TV jeszcze nie zakupiony ale będzie plazma :) (o tym inny wątek) no i zaczełem przy okazji rozmowę o subach... po chwili okazało się że Pan ma w magazynie czarny wystawowy JBL E250P... jako że ta firma mieści się w domu jednorodzinnym to żaden sklep ani nic takiego obejżałem go... zero rysek jak nówka z kartonu podłączyłem... gra w chwili obecnej brakuje mu maskownicy ale będę ją miał za tydzień do tego dostałem gratis kabel prolinka ale za dopłatą wymienię go na profigolda bo firma od przyszłego tygodnia będzie miała je w ofercie. Także sprzęt jak nowy no faktycznie nowy :) oczywiście paragon albo faktura vat na rzyczenie i 2lata gwarancji i to wszystko kosztowało mnie 1200zł :)))

A teraz jak to gra… Powiem tak w tej chwili dusi się na 13 m2 ale za dwa tygodnie sprzęt wreszcie wędruje do nowego salonu 40m2 ale jeżeli chodzi o tego suba to mówiąc krótko jestem zachwycony bo KD bez porządnego suba to porażka a nawet w stereo ten sub świetnie uzupełnia moje Tannoy-e F4 i bardzo ładnie za nimi nadąża! jestem naprawdę ZACHWYCONY coś pięknego! Dziękuję wszystkim za rady i sugestie :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.