Skocz do zawartości
IGNORED

GŁOŚNIKI KOMPUTEROWE.....

Rekomendowane odpowiedzi

Na targach w Monachium pokazano DALI Zensor - wersje aktywne!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dokładnie, to są to kolumny pasywne (pasywny podział pasma) z wbudowanym wzmacniaczem STEREO w jedną z kolumn, a druga jest bez elektroniki ("klasa konstrukcyjna" Microlab Solo 6). Wg. mnie lepiej mieć obie kolumny identyczne pod wzgl. budowy, by szansa na ich różne brzmienie była jak najmniejsza.

geithain rl906 - sa male, ale dzwiek podobno maja wielki

Jeśli wierzyć pomiarom producenta, to schodzą może minimalnie poniżej 55Hz @-3dB . 3D pewnie świetne, bo koncentryki.

PSI mają wysokie szumy własne,

Jak kolumny tak drogie, mogą mieć taką niedoróbę?! FAIL normalnie.

Chyba to:

Nie, nie, to coś zupełnie innego. Jak włączasz/wyłączasz nuberty przyciskiem z tyłu, to jest zupełnie niegłośne cyknięcie - to o tym piszą.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Kyle

Te Dali nie maja aktywnej zwrotnicy? Nie przesadzal bym ze to poziom Microlab, Dali ma tam swoje przetworniki, a i pewnie wzmacniaczne lepsze, plus BT aptX.

Geithain rl906 bardzo interesujace, ciekawe czy dorownuja pod wzgledem sceny Eclipse TD-M1.

Tu kolejna ciekawa konstrukcja na komode, biurko, generalnie do mniejszych pomieszczen, Mini-Maggie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez DawidM

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Te Dali nie maja aktywnej zwrotnicy? Nie przesadzal bym ze to poziom Microlab, Dali ma tam swoje przetworniki, a i pewnie wzmacniaczne lepsze, plus BT aptX.

Napisałem "poziom konstrukcyjny", mając na myśli ogólną budowę (wzmacniacze w jednej kolumnie i pasywny podział) Natomiast jakość użytych wzmacniaczy i głośników, czy elementów zwrotnicy może być zupełnie inna, ale jestem przekonany, że pewnego poziomu przy ich pomocy nie przekroczą, skoro na skutek innego wypełnienia objętości jedna z kolumn będzie grała nieco inaczej (w wydzieloną komorę raczej nie wierzę, choć nie wykluczam - bo gdyby ją zastosowali, to sprawa wyglądałaby ciekawiej dla tego zestawu). Edytowane przez Kyle

w aktywnym 2droznym poziom wyzej beda pewnie wlasnie opal event, geithain, psi, quested, pmc,

dorzuc do listy:

psi a17 - teraz niestety dosyc drogie sa, bo frank wysoko, ale maja duza przestrzen i niewiarygodnie precyzyjna scene

geithain rl906 - sa male, ale dzwiek podobno maja wielki, niewiarygodnie holograficzny dzwiek 3D

amphiony one15/one18- pasywne, ale wszyscy je wychwalaja pod niebiosa

pmc TwoTwo sa drogie, ale TBII2s tez graja bardzo dobrze

a ja rowniez bardzo ciekawy jestem aps klasik, byc moze bede mial mozliwosc ich posluchac

Aj nie mieszaj :) Te amphiony prezentują się znakomicie ale odsłuchać je w Polsce raczej będzie ciężko

A co sadzisz o oczku nizej czyli NuPro A200? Glosniczek troche mniejszy, membrana 15 cm, schodzi do 39 Hz wiec niewiele wyzej od A300, a cena zasadniczo bardziej zachecajaca - 700 euro? Poza tym chyba wszystkie zalety wiekszego brata, te same rozwiazania itp.?

Na pewno łatwiej ustawić na biurku A-200:

$_75.JPG

Quadral Signum 90, Denon DRA-800H

Jako chwilową odskocznię i rozważenie różnych za i przeciw odnośnie słuchania tylko i wyłącznie przy biurku, polecam poniższy temat :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Krak_oN

Temat ciekawy, jednak moj ekran z Imaca gasnie kompletnie po 3 minutach - tak mam go ustawiony, chyba ze ogladam film (to takze raczej z odleglosci 1,5 metra). Mam go raczej na niskich wartosciach, a caly swoj zestaw obsluguje z pilota dolaczonego do Simple lub za pomoca smartphone'a. Takze rozwiazanie jest bardzo proste. Jak dla mnie PC Audio lub odtwarzacz sieciowy i podlaczone pod niego aktywne kolumny to najlepszy "setup" do niewielkiego pomieszczenia czy sypialni, szczegolnie jesli sluchamy do 2 metrow od zestawu. Do glownego pokoju mozliwosci jest juz wiecej.

Wiekszego problemu z wada wzroku szukal juz bym wlasnie w smartphone'ach, ktore maja wiekszy wplyw na wady wzroku.

Z intrygujacych pomyslow, sluchal ktos?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez DawidM

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Z intrygujacych pomyslow, sluchal ktos?

Ukryta Zawartość

Ciekawi mnie równomierność pasma i poziom THD w tych głośnikach. No i realne pasmo przenoszenia, bo w 85Hz-20khz @-3dB jakoś nie wierzę (jeszcze jak w średniej byłem, to uczyli, że przy braku informacji przy jakim spadku określone jest pasmo, przyjmuje się -3dB)

Ukryta Zawartość

Z jeszcze bardziej fikusnych rzeczy, ta sama firma:

Ja podlaczylem do Simple Audio, stary CD Player JVC 164 ktory wygrzebalem z garazu. Zagral lepiej niz kombo DAC w srodku Simple Audio Listen plus pliki z Itunes. Jeszcze lepsza scena, dzwiek troche inaczej ulozony, dla mnie lepiej. Choc jedna wada, zdecydowania glosniej, takze do malych pomieszczen odpada, wiec zostaje z tym co w srodku "Listen" plus pliki z Itunes.

Edytowane przez DawidM

Z jeszcze bardziej fikusnych rzeczy, ta sama firma:

Ach ten Dawid i jego wspaniałe odkrycia. :D

Z głosników wykorzystujących wibracje powierzchni, ten pomysł jest znacznie lepsiejszy:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Dejniel
  • 2 tygodnie później...

Cześć, mój tor to lovely cube po modach i dual mono ak4399. Podłączanie do tego głośników przez jacka to ponoć kiepski pomysł dlatego dotegowałbym wyjścia RCA. Poszukuję monitorów do 1000zł w oko wpadły mi np. Presonus eris e5 lub głośników do +/- 500zł. Co do miejsca użytkowania ciężko mi się określić bo niedługo studia... Dlatego załóżmy, że to niewielki pokój. Proszę o jakieś propozycję bo w głośnikach jestem zielony.

zapomniałem dodać, że słucham praktycznie wszystkiego oprócz rapu, najwięcej metal/rock, elektronika, lubie mięsity basior ale żeby nie wchodził na inne pasma, jeżeli ma to jakieś znaczenie

@ Kyle

Dawaj więcej spostrzeżeń na temat nowych monitorów :) zostają ? przypadliście sobie do gustu ? Też jestem wielkim fanem A7X więc ten temat mnie ciekawi.

@ Kyle

Dawaj więcej spostrzeżeń na temat nowych monitorów :) zostają ? przypadliście sobie do gustu ? Też jestem wielkim fanem A7X więc ten temat mnie ciekawi.

Monitory Nubert zdecydowanie zostają. ADAM A7X w porównaniu do nich grają nieco pudełkowato i mają wycięty najniższy bas (co w niektórych utworach słychać, że A7X pewnych rzeczy nie grają). A7X mają też większe szumy własne (co na początku użytkowania A7X nieco irytuje). A7X są gorzej wykonane (krzywo pomontowane potencjometry regulacji barwy choćby, do tego stopnia, że aby odszukać nastawę neutralną, to trzeba w A7X liczyć przeskoki na wyczucie). Nubert A300 mają jakiś błąd firmware, bo jak przestaną grać, to czasem słychać niegłośny pisk z losowej kolumny, który mija po ponownym włączeniu i ew. wyłączeniu jakiegoś dźwięku. A300 powinny też mieć kable trójżyłowe i odprowadzanie ładunku z metalowych elementów, bo czuć na nich mrowienie. W ostatecznym rozrachunku Nubert dla mnie są po prostu lepsze od A7X (lepszy dźwięk kolokwialnie mówiąc i lepsze wykonanie). Nubert A300 dosyć dobrze znikają - przestrzeń jest dobra, na pewno nie gorsza niż w A7X. Nie wiem, czy nawet nubert ogólnie nie znikają lepiej od A7X. Ogólnie Nubert grają nieco inaczej niż A7X, więc trzeba się na początku "przezwyczaić". Edytowane przez Kyle

Ten mniejszy model, Twoim zdaniem zagra lepiej od Kef X300A, Epoz Aktimate mini+ B czy Blue? Masz jakies porownanie Kyle?

Zgadza się to co napisałeś. Ale mi chodzi o coś innego. Nurberty tak jak Audiomatus AS100 nie posiadają fabrycznie bolca (gniazdo IEC posiada, ale nie jest podłączone) - u Ciebie metalowe elementy głośniki mrowią, u mnie metalowa obudowa wzmacniacza nie.

Edit: Zrobiłem ten test o którym pisałeś i nie ma żadnego mrowienia.

Potwierdzam, że wzmacniacze Audiomatus AS100, a także nowy AS125 oraz monobloki AM400 wykonane są w drugiej klasie izolacji (przewód uziemiający kabla zasilającego nie jest podłączony do masy urządzenia) i nie mogą być przyczyną ewentualnego zaistnienia pętli masy.

Edytowane przez Andrzej Matusiak
  • 3 tygodnie później...

Witam, zamierzam zaopatrzyc sie w zestaw glosnikowy do komputera (stacjonarnego). Nie posiadam zadnej specjalnej karty dzwiekowej, wzmacniacza, DACa, etc. Jednak z czasem chcialbym poszerzyc horyzonty o w/w i nie ograniczac sie jedynie do glosnikow. Budzet (na same glosniki) to ok. 1000zl. Zestaw glownie do sluchania muzyki, roznogatunkowej, wpasowujacy sie zarowno w utwory z glebszym bassem, jak i np. 'Cztery Pory Roku'. Wiem, ze za ta cene nie mam prawa wymagac Bog wie czego, jednak przez wglad na to co napisalem we wstepie prosilbym o rzetelne sugestie, w tym rowniez okreslenie, czy zestaw powinien byc w konfiguracji 2.0, czy 2.1.

W zaleznosci jak duzy pokoju, z jakiej odleglosci bedziesz glownie sluchal, gdzie beda stac kolumny? Po tych informacjach bedzie mozna cos doradzic.

Poki co wynajmowane mieszkanie studenckie wiec nic stalego w kwestii pokoju. Totez nie tworzylem, do pytania adnotacji o wymiarach. Pokoj na oko 10-12m2, forma prostokata, komp z biurkiem na dlugiej scianie. Monitor 24''. Mozliwy (na chwile obecna) rozstaw glosnikow, to dlugosc monitora po obu stronach (czyli lacznie w odleglosci 3 monitorow 24''). ''Na swoim'' pewnie uderze w troche szerszy rozstaw glosnikow. Z modeli ktorym sie przygladalem, to: Edifiery r2730db oraz Microlaby Solo 7c/9c. Kolega ma u siebie Solo 6c, ale jesli chodzi o efekt, to powiem, ze nie bylem jakos mega zachwycony. Bass nie byl tym czego oczekuje (kolega posiada same glosniki, podlaczone do lapka, bez zadnych dodatkow; mozliwe, ze to on ogranicza glosniki, nie mam pojecia, nie sprawdzalem ich w innej konfiguracji sprzetowej). Wspomne jeszcze, ze kilkuwatowe Creativy lokatora za 2 dyszki (obecnie) po rozkreceniu na full ''stosunkowo'' do tych solo 6c (100W) mnie zaskoczyly dosc pozytywnie. Oczywiscie nie barwa i czystoscia dzwieku, ale ukrytymi pokladami mocy. Czekam na sugestie :)

Budzet (na same glosniki) to ok. 1000zl. Zestaw glownie do sluchania muzyki, roznogatunkowej, wpasowujacy sie zarowno w utwory z glebszym bassem, jak i np. 'Cztery Pory Roku'. Wiem, ze za ta cene nie mam prawa wymagac Bog wie czego, zestaw powinien byc w konfiguracji 2.0.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tylko do nich to ja juz bym szukal standy albo dobre absorbery na biurko.

Kilka dni temu kupiłem dla brata głośniki Edifier R2600 (pod wpływem opini w necie ;P ) brat chciał mieć "gotowca" bez żadnej zabawy w dobieranie klocków i muszę przyznać, że jak za nieco ponad 600zł grają zaskakująco dobrze, naturalne brzmienie i niezła dynamika, dobrze brzmi na nich rock, metal i o dziwo klasyka! w ciężkiej muzyce elektronicznej bas dostaje trochę zadyszki, ale za te pieniądze trudno wymagać czegoś lepszego... Mogę polecić za te pieniądze nic lepszego z nowych nie dostaniecie z pewnością są to też lepsze głośniki od Microlabów które brzmią sztucznie...Warto postawić je na jakiś standach, na biurku będą się marnować, wyciągnięte prosto z pudła potrzebują też rozgrzewki po kilu godzinach mocnego grania brzmienie uspokaja się.

Edytowane przez zeta-j

z 2.1 to najlepsza propozycja do 1000zl. (mozna tez poszperac na ebay'u np. niemieckim)

Ukryta Zawartość

z 2.0 sklanial bym sie ku propozycji Szrota, tylko tak jak mowilem absorbery pod nie, jesli powedruja na biurko, lub standy.

Tu takze dobra propozycja, mialem, w pelni moge polecic do 500zl (graja podobnie jak drozsze NuForce S3), z tymi originalnymi standami - rzadko dostepne do 600zl mozna brac:

Ukryta Zawartość

Starczy jeszcze na DAC'a do tych Edifierow, polecam cieplo brzmiacy rPAC lub cos opartego na Burr Brownie PCM5102. Jesli chcialbys cos tanszego to np. Hifiman 101, takze z nimi gra bardzo dobrze.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

@DawidM

Nie ukrywam, ze design tez jest czyms na co zwracam uwage. I tu bezkonkurencyjnie propozycja Szrota wygrywa.

Czy moglbys rozwinac mysl odnosnie tych absorberow? Moze zle wklepuje w wyszukiwarke, ale chyba nie znalazlem wynikow temu odpowiadajacych. Jakies przykladowe zdjecia, jak to mialoby wygladac. A jesli dobrze rozumiem, to czy jakas sztywna gabka albo zeszyty w warunkach studenckich zdadza egzamin?

Jesli juz te Roth Oli, to w jaka karte dzwiekowa i DACa powinienem celowac w przyszlosci?

Edytowane przez Tonny

To bierz je bo to dobre paczki.

Z najtanszych propozycji:

Ukryta Zawartość

drozsze

Ukryta Zawartość

jeszcze drozsze

Ukryta Zawartość

Dalem tak dla przykladu, zebys wiedzial co kupic. Jesli maja stac na biurko, to jak najszerzej, z jak najwieksza iloscia miejsca wokol siebie, w tej samej odleglosci. Chodzi o to by jak najmniej pobudzaly biurko, mam tu na mysli wibracje, gdyz to degraduje dzwiek. Karta, jesli obecnie masz cos zintegrowanego w plyte glowna, to nawet ten Hifiman 101 da Ci wyrazna poprawe brzmienia. Druga sprawa jest taka ze one maja BT, wiec mozesz stwierdzic ze chcesz tak sluchac muzyki, bo np. jest Ci wygodniej, nie slyszysz halasow z komputera itd. ;)

Generalnie pozniej mozesz sobie wzbogacic, rozbudowac zestaw na tysiace sposobow.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy moglbys rozwinac mysl odnosnie tych absorberow? Moze zle wklepuje w wyszukiwarke, ale chyba nie znalazlem wynikow temu odpowiadajacych. Jakies przykladowe zdjecia, jak to mialoby wygladac. A jesli dobrze rozumiem, to czy jakas sztywna gabka albo zeszyty w warunkach studenckich zdadza egzamin?

Koledze pewnie chodziło o coś takiego

Ukryta Zawartość

Zeszyt książki też zdadzą egzamin;)

Ukryta Zawartość

Witam serdecznie. Przymierzam się do zakupu głośników do mojego komputera. Głośniki głównie służyc będa do słuchania muzyki, ew. czasem do oglądania filmów ponieważ do grania używam słuchawek. Mam płytę główna MSI gaming 3, z czipsetem muzycznym Realtek ALC-1150. Dzwięk wspomaga program Sound Blaster. Nie zamierzam kupować dodatkowej karty dzwiękowej. Myślę nad głośnikami MODECOM HF40/SHF56/60 ew. Genius SP-HF1800A, lecz problem tkwi w tym, że, mam mało miejsca na biurku a te głośniki są dość duże, chociaż może bym je umieścił gdzieś obok monitora. Proszę o pomoc w podjęciu mojej decyzji. Czy jest sens do zintegrowanej karty dzwiękowej kupować takie głośniki ? czy lepiej kupić jakieś mniejsze głośniczki 2.1, np. logitech z523 ? Proszę o polecenie czegoś, ew. pomoc w wyborze jakiegoś modelu z tych co wypisałem. Pozdrawiam i liczę na konkretne opinie :).

Mam płytę główna MSI gaming 3, z czipsetem muzycznym Realtek ALC-1150.

Jeśli implementacja tego układu nie jest spaprana, to jest to bardzo dobre źródło i obiektywne pomiary mogłyby zawstydzić niejeden audiofilski grajek.

Szczerze to jestem zadziwiony jakością jaką wyciągam w słuchawkach na tej karcie dzwiekowej. siędzę w odległości 50-100 cm od monitora, czyli tyle ile będą stały ode mnie głośniki. Czy te Geniusy to dobry wybór ? czy może opłaca się dołożyc trochę więcej i wziąc trochę wiekszą jakość ? zależy mi na tym, aby głośniki nie były zbyt duże.

Te Genius SP-HF1800A to straszny gniot biorąc pod uwagę nierównomiernosć pasma i jego szerokość. Lepiej sięzainteresuj Edifier R1280T (po przyciszeniu basu o 50% wzgl. wartości środkowej, powinny grać całkiem naturalnie i zniezłym zejściem)

Ukryta Zawartość

tu gorzej wypadły, ale bez tragedii:

Ukryta Zawartość

Ew Edifier R1600TIII są jeszcze lepsze:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Kyle
  • Pokaż nowe odpowiedzi