Skocz do zawartości
IGNORED

GŁOŚNIKI KOMPUTEROWE.....

Rekomendowane odpowiedzi

łał jest nowy samosn :)

ale z jaka wstązką ile "nitek" :)

zapowiada sie ciekawie szkoda ze nie 8 cali mozna by zaspawać ten reflex gąbka i było by slicznie ale i tak mozna :)

i tylko 9 stów samson RXA6 - czy tano bedzie znaczyło ze wzmacniacz tam ucieto, nawet radiatorów nie ma .. ale

nie nie 900 zł - juz 600 :) rozwalaja system ? :)

jeszcze mnie pokusi :)

Edytowane przez erazm2

moge wsciec sie i utytłac, paść na morde bylem wytrwał, byle małych świństw gonitwa nie wciagnęła mnie - dopuki wierzysz we mnie miła w tym jest moja wielka siła z zyciem mnie nie pogodziłaś ale z samym sobą tak, mam przy sobie gorzką pamieć, mam Twoj usmiech co nie kłamie wiem ze juz mnie nic nie złamie :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Recenzje:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Edifiery tez mialem, wiec moge Ci odpowiedziec na pytania, najlepiej na PW, jesli zalezy Ci na czasie. ;)

doleciały dzisiaj do mnie Microlaby H21 - to NIESAMOWITE ile z takich gabarytów można wykrzesać

zmieniłem z Roth Charlie, które idą w odstawkę

zdecydowanie do polecenia

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A tak z ciekawości - ile bym musiał wydać na monitory bliskiego pola + DAC usb/pci - i czy w ogóle to jest możliwe na takiej powierzchni (biurko o szerokości 120 cm, głębokie na 80 cm) - by wyraźnie "prześcignąć" moje mini tj. wiekową, choć wciąż rześką Yamaha PC E410?

Chociazby Simple Audio Listen ktore mam. Co prawda do wiekszego basu potrzebujesz jeszcze dodac subwoofer, jednak ja go nie potrzebuje. ;) Mozliwosci jest sporo.

wy tu przyjaciele sobie zartujecie czy na powaznie?

ze niby simple w klasie d z niczym przescigaja Yamahe z niczym

przeciez to ta sama klasa "z niczym"

znowu rosnie legenda a'la sobieski qba - czy ten zaczarowany krag sie nie kończy ;)

nie ma to jak raz stracic punkt odniesienia

tak sie pracuje nad ludzkim postrzeganiem tego co jest lub ma byc uznawanie za godne poządania

stawia sie mini klocek z japoni mowi wszystkim ze teraz nastapi przełom i rewolucja i nagle wszyscy po koleji jadą ze "qba" to jest to - przestają kiedy zoastaną postawieni oko w oko pomiedzy qba a ....

czaruja tymi mini wypiardkami i czarują ....i coraz wiecej sobie za nie liczą - złota zyła marketingu ;) nic wlozyc duzo policzyc

to ze komuś sie podoba simple to nie znaczy ze to jakos "masakruje" e410 -to jest zwyczajnie niemożliwe

a własnie ze lenovo na atmosach masakruje - wiecie jaka ma przestrzen :)

i co z tego ?

tylko jedno to jest zmiana percepcji tam nic niczego nie przesciga ani nie masakruje - masakruje sie tylko ludzki punkt odniesienia do oczekiwań zmienia sie wzorce i nie dlatego ze sa lepsze tylko dlatego zeby nic włozyc duzo wyciągnąc .... Z KIESZENI i aby ludzie jeszcze sie cieszyli ze zapłacili za nic - ale zeby sie cieszyli to najpierw trzeba przestawic wzorce dobre nazwac bee a niedobe łaaau i pracuaj nad tym i to ostro wszelacy "pacułowie"

ale to sie niebawem skonczy koniec tych popiardówek ala sobieski bliski, blizszy z kazdym rokiem :) w końcu nastąpi powrót do normalnosci

ps

by WYRAZNIE przescignąc e410 to trzeba tyle ile kosztuje "usher v601" :) a nie zmian w percepcji

albo tyle ile kosztuje jbl ti2000

ja je przescigam taniej ale i usherami bym nie pogardził ;)

opowiadanie ze nie user a simple to mnie osobiscie brzydzi ;) ... nie tyle dlatego ze to nieprawda ale dlatego ze to zmienia nastawienie konsumenta , tworzy nowego konsumenta - konsumenta uformowanego do tego co chce mu sie sprzedawac a nie do tego co dla niego dobre

zakup simpe przy vs ten np samson z gory jest jak dla mnie totalnym nieporozumieniem chyba ze ktos poprostu musi takie lub kocha bonsai ;) .....na miłosników rady nie ma, osobiscie to załuje ze zarażaja swoją miłoscią bo jest mi chorobą czasów a oni ze wzajenmnoiscią załują mnie - no i git ;)

Edytowane przez erazm2

moge wsciec sie i utytłac, paść na morde bylem wytrwał, byle małych świństw gonitwa nie wciagnęła mnie - dopuki wierzysz we mnie miła w tym jest moja wielka siła z zyciem mnie nie pogodziłaś ale z samym sobą tak, mam przy sobie gorzką pamieć, mam Twoj usmiech co nie kłamie wiem ze juz mnie nic nie złamie :)

Wpierw trzeba posluchac. Potem wypowiadac osady. Sluchales kolumn marki Eclipse. Male, niepozorne, a jak gra. ;)

Moj maly Marantz w klasie D gra na poziomie NA6005 + PM6005 + rdac. Tylko taki zestaw to 800 funtow, zas ja kupilem 510 za ponad troche 100 funtow.</p>

Edytowane przez DawidM

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

słuchałem kilku i wystarczy

mam oglad na całą sprawe - nie bedę co kazda miniatura chodził i słuchał - bo to zwyczajnie szkoda czasu nie zrobią czegos diametralnie odmiennego niz tamte ktore juz były

dla mnie nidy nie bedziue to wybór pomiedzy rodzajem kolumn ale wybór pomiedzy wzorcami , czego kto został nauczony i co mu wpojono lub jak został zaprogramowany (przez marketing)

Edytowane przez erazm2

Widzisz, czasem warto jeszcze troche pochodzic. Np. nowy Elac B5 gra wysmienicie, a jest oparty na przetworniku aramidowym, choc dla mnie wyglada to jak kevlar. To tak jak ludzie sobie upatrzyli ze niby "3 way" gra gorzej niz "2way". Jesli dobrze zaprojektujesz i zestroisz "3way", to nawet nie bedzie czego porownywac z "2way". Podobnie jest np. z kolumnami opartymi o pelnopasmowy przetwornik.

Ot forma ciekawostki, moze komus sie ta wiedza przyda:

Ukryta Zawartość

Tak jak powiedzialem wczesniej, dla mnie wiekszosc tanich monitorow studyjnych nie nadaje sie do sluchania muzyki dla przyjemnosci, sa zbyt suche, techniczne, analityczne.

;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez DawidM

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

łał jest nowy samosn :)

ale z jaka wstązką ile "nitek" :)

zapowiada sie ciekawie szkoda ze nie 8 cali mozna by zaspawać ten reflex gąbka i było by slicznie ale i tak mozna :)

i tylko 9 stów samson RXA6 - czy tano bedzie znaczyło ze wzmacniacz tam ucieto, nawet radiatorów nie ma .. ale

nie nie 900 zł - juz 600 :) rozwalaja system ? :)

jeszcze mnie pokusi :)

Pisz, że po polsku! (wiesz ... zdania, przecinki i te sprawy ;) )

Co do ceny Samson RXA6, to para kosztuje 1678zł :

Ukryta Zawartość

... daj mi proszę linka, do tych kolumn w cenie 600zł za parę.

Ukryta Zawartość

600 za szt

tyle widze a czy tak jest jak widze to nie pytałem

bo i na razie nie mysle o zakupie zresztą pod dawna nie kupuje rzeczy nowych zbyt wiele mnie to kosztowało, dzis lubie poczekac na uzywane

choc jednak mysle ale sie powstrzymuje, nie wiem jak długo :) pewnie do czasu az sprzedam jakies graty

gdyby tam było 8' zawalczyłbym odrazu by to wybadać

Edytowane przez erazm2

Tak jak powiedzialem wczesniej, dla mnie wiekszosc tanich monitorow studyjnych nie nadaje sie do sluchania muzyki dla przyjemnosci, sa zbyt suche, techniczne, analityczne.

Dawno temu miałem Edirol MA20D, a później przez chwilę KRK RP5 (I generacji) to taką prezentację można polubić - kwestia przyzwyczajenia, gustu.

Do słuchania to się nie nadają tanie Hi-Fi np. Belwood Exelance 10 (takie monitorki chińskie za 500zł swojego czasu).

Można je odszukać tutaj:

Ukryta Zawartość

Są to topowe monitory tej firmy. Grają jak kupa (brak przestrzeni, brak dynamiki, rozmyty bas, zero znikania ... kupa ... po prostu kupa).

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

Witam

Prośba o podpowiedź.

Musze ograniczyć przestrzeń na biurku...

Potrzebuję aktywnych głośników ale o nie za dużych gabarytach bez woofera (klasyczne 2.0).

Wejście RCA z karty dźwiekowej z PC + dodatkowej RCA na cd/radio.

Przeznaczenie: słuchanie muzyki dla przyjemności przy pracy + czasem GRA W STRZELANIE dla prawie dorosłego dziecka

Nie zależy mi na studyjnej precyzji - ale szczegółowość w muzyce wskazana :)

No i trochę bassu...

Microlab H21 - prawie OK - brak tylko jeszcze jednego wejścia RCA

Edifier R1600TIII - chyba trochę za duże gabaryty

Budżet do 600 zł ( w porywach 100-150 mogę dożucić)

Edytowane przez qot

Ukryta Zawartość

I nawet sie nie zastanawiaj. Jak masz pytania to pisz, gdyz sam je mam i nie zamierzam juz ich zmieniac. Orginalnie kosztowaly 400 funtow. Zintegrowana karta dzwiekowa nie bedzie CI juz potrzebna, gdyz podpinasz je poprzez USB. :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez DawidM

Dzięki Dawid

Na pewno jest warte swoich pieniędzy...

Ale kartę muzyczna mam spoko (AIM sc808).

W dodatku nie mam jak podłączyć radia przez RCA.

No i chyba małe nie są... ;)

Są jeszcze jakieś inne propozycje?

Sa male, graja duzym dzwiekiem.

AKbZRqf.jpg

e9FAwmh.jpg

RCA polaczysz przez przejsciowke jack-RCA, ew. uzyjesz radia poprzez BT. Dzwiekowo czy kwestia wykonania/zastosowanych technologii to polka produktow takich jak B&W MM1/Focal XS Wireless Book/Dynaudio Xeo2 etc. Czyli kwot z przedzialu 1500-2500zl.

Co lepiej bedzie plumkac Bajm w polaczeniu z SONY NWZ-E585B?

Koda4A

Ukryta Zawartość

Edifier r1000tcn

Ukryta Zawartość

Od razu mowie, ze 2+1 nie wchodzi w gre, a oferta w UK bardzo marna. Jak takie glosniczki wypadna w porownaniu do Crative Gigaworks T40S2? Odtwarzacz MP3 juz mam, mozna by go jakos w domu wykozystac. Ale chodzi mi po glowie tez takie Micro:

Sony cmt-s20b

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Z tych trzech typow to Koda. Tylko to nie na biurko, raczej na standy. Ew. Uzywane mini Denona, Teac czy taki Pionner. Oczywiscie majac na uwadze budzet czyli z tego co widze do 60-70 funtow.

Dlaczego koda? Jest jeszcze Edifier 980 z bass reflexem z przodu za 50.

Co lepoej zagra: minwieza nowa czy kolumny nowe?

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Drodzy forumowicze, czy ktos z Was mial do czynienia z ktorymis kolumnami aktywnymi firmy Audio Pro serii Addon? Szczegolnie z tymi mniejszymi, T12 na przyklad. Bardzo interesuje mnie opinia na temat ich brzmienia. Jak je oceniacie, z czym mozna je porownac, wady i zalety, doslownie wszystko. Dziekuje za wszelkie opinie.

Ja sluchalem T9, to glosnik BT. Bardzo dobre brzmienie w stosunku do ceny moze ciut za duzo basu, ale glosniki BT od tego sa, by robic wrazenie. Generalnie jest to Skandynawskie brzmienie, cieplejsze, muzykalne, ale na pewno nie kluchy, do tego sporo detali i fajna scena. Jak masz okazje kupic, to bierz, nie zawiedziesz sie. :)

Dlaczego koda? Jest jeszcze Edifier 980 z bass reflexem z przodu za 50.

Co lepoej zagra: minwieza nowa czy kolumny nowe?

Wroze z fusow. Koda zawsze dawala sporo za cena ktora oferowala, do tego sa na oko lepiej zrobione. Do 60 funtow to lepiej bierz takie kolumny. Za dobre uzywane mini musisz dac min. 150 funtow. Pomijam okazje ktore czasem sie trafiaja, ale to tez trzeba wiedziec co kupic, z czym polaczyc. Ew. taki glosnik BT jak podalem wyzej. Do sluchania muzyki z telefonu czy odtwarzacza z BT Ci wystarczy, brzmieniowo znacznie lepszy niz takie kolumny za 60 funtow. Tylko juz cena wyzsza. ;)

Edytowane przez DawidM

• 2 tygodnie później...

Ktoś chce przygarnąć parkę Dynaudio Bm5a mkII (1.5 roku stan idealny, papiery kartony itp., cena śmieszna)?

Info na PW.

Ktoś chce przygarnąć parkę Dynaudio Bm5a mkII (1.5 roku stan idealny, papiery kartony itp., cena śmieszna)?

Info na PW.

Monitory poszły do nowego właściciela, a ja testuje Prespnus S8.
  • 2 tygodnie później...

Presonus troche się bałem bo firma nie ma wielkiego doświadczenia z monitorami. Trochę z ciekawości spróbowałem bo czytałem sporo dobrych opinii na ich temat. To specyficzna konstrukcja wspolosiowa ido tego tubowy wysokotonowy. Wady wspolosiwej konstrukcji leczone są jakimś specjalnie napisanym algorytmem. Monitory te są bardzo dokładne. Pomimo tego że to to dwie drogi z 8' średnica jest bardzo przejrzysta, nie ma mowy o wycofaniu czy braku szczegółów. Moje wcześniejsze dynki b5a w porównaniu z nimi to baedzo przyjemne ale jednak bagienko. Wysokie tony bardzo czytelne ale nie męczą. Dół gra równo i nawet bez suba nie ma uczucia jego braku. Najlepsze jest to że te monitory maj naprawdę fajna scenę nie tylko w szerz ale i w głąb i przy tym naprawdę szeroki sweet spot. S8 to spore klocki na pewno nie na biurko. Przed zakupem na pewno trzeba ich posłuchać bo nie każdemu może sie podobać brutalne walenie prawdy o nagraniach. U mnie zostają w parze subem od dynaudio.

Z tego co widziałem ostanio ich ceny poszły w górę, ale nawet przy takiej warto. A i jeszcze jedno to cholernie głośne monitory.

Przyznaję że test zrobiłem z S8 trochę pod wpływem.

Tego filmiku

I opinii na www.gearslutz.com

Ale jak na razie jestem bardzo zadowolony z nowych paczek.

Spore krowy z jeszcze większym dźwiękiem.

Do 7k przymusowa pozycja do posłuchania dla wielbicieli studyjnego i nie tylko dźwięku.

Jest świeża marka głośników komputerowych po Microlab, Edifier dostępna w Polsce.

SVEN

Ukryta Zawartość

Najlepszy dostępny model to SVEN 2.0 STREAM MEGA R 120W bi-AMP

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Quadral Signum 90, Denon DRA-800H

Magiczne 120W, to prawie jak magiczne 150000km przebiegu w samochodach ktore mozna kupic w polskich komisach. ;D

Magiczne 120W, to prawie jak magiczne 150000km przebiegu w samochodach ktore mozna kupic w polskich komisach. ;D

120W na dwie kolumny - to jest możliwe. Edifier R2600 ma 124W (2x30W, pewnie na sopranach + 2x32W pewnie na basach).

Ja to rozumiem, ale chyba nikt nie oczekuje takiej mocy w takiej kwocie. Szczegolnie ze dla wiekszosci w zupelnosci wystarcza znacznie mniej. Ja slucham muzyki glownie na 10-20% mozliwosci mojego Marantza czy Simple Audio Listen i nie mam potrzeby sluchac glosniej. Generalnie, czysty marketing. ;)

Edytowane przez DawidM

Muzyka to transjenty. Słuchasz zwykle z mocą średnią np. 2x1W, ale transjenty mogą mieć chwilową moc np. kilka W. Jak słuchasz głośniej, z mocą kilku W, to transjenty mogą wyskoczyć na właśnie te "naście", a może nawet i "dziesiąt". Sam mam dwudrożne, podstawkowe monitorki, w których siedzi 200W/ kolumnę (w jednej kolumnie jest wzmak 100W na bas + kolejny 100W na gwizdek).

Swoją drogą byłem w szoku, jak zobaczyłem ten film

, na którym grały kolumny herbeth, napędzane wzmacniaczami z wskazaniem mocy - chwilami było kilkaset W. Muzyka była dynamiczna - przy plumkaczach mocy potrzeba znacznie mniej.

Edytowane przez Kyle

Okej, tylko to na oko ponad 20m2 i pozycja odsluchowa byla okolo 4-5 metrow. Do tego nalezy dodac wydajnosc-efektywnosc tych watow. Inaczej wzmacniacze lampowe nie mialy by sensu. :P

Ta muzyka nie leciala cicho, czy na srednich poziomach glosnosci, to byl glosny odsluch. Poczatek filmu jest jego dobrym wyjasnieniem. Wszystko zalezy od tego ile masz funduszy, jak duzy pokoj, w jakiej odleglosci siedzisz od "setup'u", oraz jakiej muzyki glownie sluchasz i jak glosno.

Wszystko zalezy od tego ile masz funduszy, jak duzy pokoj, w jakiej odleglosci siedzisz od "setup'u", oraz jakiej muzyki glownie sluchasz i jak glosno.

Nie do końca tak jest. Gdyby to zależało tylko od odległości miejsca odsłuchowego od zestawu, żaden z producentów nie ładował by końcówek mocy często 100 i wiecej Wat RMS na przetwornik w konstrukcjach do bliskiego pola. I nie chodzi tu o wyciągnięcie max głośności by można się tym pochwalić na papierze bo przy okazji takie konstrukcje mają wbudowane limitery.
  • Pokaż nowe odpowiedzi