Skocz do zawartości
IGNORED

GŁOŚNIKI KOMPUTEROWE.....

Rekomendowane odpowiedzi

Hmm no w sumie na to 2.1 + wzmak to moge wydac wiecej;p Tak na kolumny licze okolo 350zl/szt i na razie kupie 2 kolumny na biurko + wzmaka (uzywanego z mozliwoscia podpiecia aktwynego suba i suba kupie pozniej).

Wiec z kolumn co tam polecacie? Kolumienki tez maja generowac bassik;) Z wygladu podobaja mi sie Wharfadle diamondy seria 10, ale czytalem opinie ze nie graja fajnie. Jak znajde czas to podjade gdzis ich przesluchac. Ale czego moge szukac jeszcze?

A co powiecie o tym?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

DAC (USB), RCA line in, jack line in, pilot, wzmacniacze w osobnych kolumnach.

Z UK można je mieć za 1900 + wysyłka.

Ukryta Zawartość

A co powiecie o tym?

Ukryta Zawartość

DAC (USB), RCA line in, jack line in, pilot, wzmacniacze w osobnych kolumnach.

Z UK można je mieć za 1900 + wysyłka.

Drogo :))) 4 calowy woofer, pasywne zwrotnice, bassreflex z tylu... łatwo mozna znalezc dla nich solidna konkurencje w nizszej cenie, powiedzmy Fostex pm-0.4 + Audinst to bedzie jakies 750 + 550 = 1300 zł. No ale oczywiscie co Quad to Quad :) Kto wie czy nie lepiej kupic wersje pasywna za polowe tej ceny i dobrac odpowiedni wzmacniacz...

Ukryta Zawartość

W ogóle powiedzcie mi jak się ma Audinst HUD-mx1 do E-MU 0204? Zastanawiam się nad kupnem jednego lub drugiego by podłączyć to pod głośniki Microlab Solo7c i nie mam pojęcia co wybrać...

• 2 tygodnie później...

Okazyjna cena E-MU PM5 (firma renomowana jeśli by ktoś nie znał E-MU):

Ukryta Zawartość

- para za tysiąc zł. ... normalnie te monitory kosztują 1,8-2 tys. PLN para, czyli do kupienia za połowę ceny !

ps. nie znam sprzedawcy itd.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Kyle

Rowniez okazja:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Normalnie kosztuja sporo wiecej :)))

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Widzieli

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?

Ciekawe jak graja, moze to byc dobra alternatywa do Creative T3;)

Ukryta Zawartość

W ogóle powiedzcie mi jak się ma Audinst HUD-mx1 do E-MU 0204? Zastanawiam się nad kupnem jednego lub drugiego by podłączyć to pod głośniki Microlab Solo7c i nie mam pojęcia co wybrać...

Moze sie przyda

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Test tanich Modecom MC-S2 -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ; MC-S1 za chwilę będzie ciężko dostać, choć te nowe to to samo w innej obudowie i ze zmienionym pilotem :) Ja bawiłem się starszym modelem i za tę cenę na pewno lepiej niż jakieś tanie Logitechy czy Creative.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez homzik

Nowy test porównawczy i pomiary głośników 2.1 :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

bardzo podobny test 2.1 po polsku

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Quadral Signum 90, Denon DRA-800H

pomiary modelu modelu H-500 5.1 Microlab

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Quadral Signum 90, Denon DRA-800H

Recenzja Focal XS -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ; Ciekawe czy rzeczywiście dużo lepsze to od Companionów Bose

Ukryta Zawartość

Trzeba by posłuchać, cena znacznie wyższa, na pewno Focal zastosował tam swoje przetworniki. Za tą cenę to już chyba trochę przesada, jakby kosztowały tylko co BC3/BC5 to można by się zastanowić.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Porównanie Modecom MC-HF24 i MC-HF40 -

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Recenzja Focal XS -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ; Ciekawe czy rzeczywiście dużo lepsze to od Companionów Bose

W wielu recenzjach powtarza się, że grają dobrze na niskich i średnich poziomach głośności...także w tej recenzji jest mowa o trzeszczeniu wysokich częstotliwości przy ok. 80 % wysterowania.....gdzieś indziej wyczytałem że grają znacznie ciszej niż Bose Companion 5...dla mnie niestety przy tej cenie to tak być nie powinno.....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Generalnie to pewnie bardzo dobre głośniki multimedialne, niemniej to na co Zyzio zwrócił uwagę mnie także zastanawia, czy do końca warte swojej ceny.

Ukryta Zawartość

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dziś miałem okazję ze znajomym melomanem przesłuchać Focal-e XS w miejscowym iSklepie.

Zastaw wygląda interesująco, satelitki są dosyć spore i wysokie (konstrukcja 2drożna), oraz moduł basowy troszkę grubszy i wyższy niż aqustimas z Bose c3.

Jeśli chodzi o sam dzwięk: pierwsze rzucają się w ucho tony wysokie, które są przejrzyste i szczegółowe(dużo lepsze niż w moich Companion 3) Brzmienie gitary akustycznej-świetne! środek również zasługuje na uznanie,wokale brzmią naturalnie i przekonująco. Tony niskie dobre, lecz moim zdaniem nie tak dobre jak z c3. Możliwe że to wina akustyki pomieszczenia, ale bas z kompanionów ma lepszą kontrolę i jest bardziej różnorodny, ogółem ciekawszy.

Zawiodła w Focal'ach przestrzeń. Nawet na chwilę nie mieliśmy wrażenia że dzwieki oderwane są gdzieś dalej od satelitek, jak ma to miejsce w Bose c3. Wiem że nie wszyscy tego oczekują, bo nie do końca to naturalne, ale dla mnie jest to jeden z powodów dla których nie kupiłbym Focal XS. Scena i rozmieszczenie instrumentów w przestrzeni również bez rewelacji w tej cenie, tzn. wokal słychać między satelitkami, ale nie jest tak oderwany jak w C3.

Ogólnie Fokal XS to dobry zestaw 2.1, bardziej audiofilski niż Companion 3, ale nie tak muzykalny jak zestaw Bose. Cena 1700zł w radomskim iStore (Podobno promocyjna), moim zdaniem zbyt wysoka jak na ogólną jakość. W niewiele wyższej cenie można kupić zestaw mini Yamaha Pianocraft e840, wiem że to zupełnie coś innego niż kolumny 2.1, ale jakość dzwieku jest NIEPORÓWNYWALNIE lepsza niż w omawianych Focal'ach XS, jednym słowem-przepaść.

Dzięki za rzeczowy opis.

Dziś miałem okazję ze znajomym melomanem przesłuchać Focal-e XS w miejscowym iSklepie.

Zastaw wygląda interesująco, satelitki są dosyć spore i wysokie (konstrukcja 2drożna), oraz moduł basowy troszkę grubszy i wyższy niż aqustimas z Bose c3.

Jeśli chodzi o sam dzwięk: pierwsze rzucają się w ucho tony wysokie, które są przejrzyste i szczegółowe(dużo lepsze niż w moich Companion 3) Brzmienie gitary akustycznej-świetne! środek również zasługuje na uznanie,wokale brzmią naturalnie i przekonująco. Tony niskie dobre, lecz moim zdaniem nie tak dobre jak z c3. Możliwe że to wina akustyki pomieszczenia, ale bas z kompanionów ma lepszą kontrolę i jest bardziej różnorodny, ogółem ciekawszy.

Zawiodła w Focal'ach przestrzeń. Nawet na chwilę nie mieliśmy wrażenia że dzwieki oderwane są gdzieś dalej od satelitek, jak ma to miejsce w Bose c3. Wiem że nie wszyscy tego oczekują, bo nie do końca to naturalne, ale dla mnie jest to jeden z powodów dla których nie kupiłbym Focal XS. Scena i rozmieszczenie instrumentów w przestrzeni również bez rewelacji w tej cenie, tzn. wokal słychać między satelitkami, ale nie jest tak oderwany jak w C3.

Ogólnie Fokal XS to dobry zestaw 2.1, bardziej audiofilski niż Companion 3, ale nie tak muzykalny jak zestaw Bose. Cena 1700zł w radomskim iStore (Podobno promocyjna), moim zdaniem zbyt wysoka jak na ogólną jakość. W niewiele wyższej cenie można kupić zestaw mini Yamaha Pianocraft e840, wiem że to zupełnie coś innego niż kolumny 2.1, ale jakość dzwieku jest NIEPORÓWNYWALNIE lepsza niż w omawianych Focal'ach XS, jednym słowem-przepaść.

A jak z poziomem głośności ? Są w stanie zagrać głośno i czysto ?

"A jak z poziomem głośności ? Są w stanie zagrać głośno i czysto ? "

Z pewnością w tym aspekcie lepiej wypadają focal'e niż Companion'y 3.

Można spokojnie słuchać do 80% głośności, dźwięk wtedy jest dosyć mocny i czysty, ale na 100%

nie jest już tak dobrze. Góra staje się agresywna i dźwięk jest b.niewyraźny.

Ogólnie Focal'e grają głośniej przy niższych zniekształceniach niż Companiony,ale i tak jak na tą cenę...

Jednak trochę przesadziłem z tymi 80%. 'Bezpieczne' słuchanie Focal'ów kończy się na ok 70% mocy

i na takiej głośności dźwięk np. werbla jest lepszy niż z BC3 (czuć uderzenie z satelity).

Z pewnością Focal'e nie zadowolą fanów głośnego słuchania bo na wyższej głośności satelitki dosłownie

"pierdzą" co w moim odczuciu przy tej cenie jest niedopuszczalne.

Witam

Przeczytałem cały wątek i dalej nie wiem co wybrać.

Potrzebuje fajnie grającego zestawu 2.0, 2.1 nie chcę bo nie mam zamiaru stawiać suba na biurku:)

Cena do 400-500zł i najlepiej wielkości nie większej niż Microlaby H11

Zastanawiam się nad:

1. SAMSON StudioDock 3i

2. Microlab H11

3. Altec Lansing FX3022

Ukryta Zawartość

4. JBL Duet III

Pozdrawiam :)

Ukryta Zawartość

Przekleję tylko swój post z innego wątku:

Ukryta Zawartość

A co do studiodock 3i mam z nimi problem, strasznie długo się wygrzewają - ich brzmienie rodzi się powoli w bólach z tygodnia na tydzień. Wydaje mi się że to raczej wada mojego modelu, chyba napiszę do producenta maila. Poza tym są super, jak recenzji w "what hifi". Ich największy atut to żywość dźwięku, brzmią jak wodospad. A i basik jakiś tam jest.

Ale są to już małe głośniczki hifi i moim zdaniem żeby cieszyć się nimi trzeba postwić je na standach - im bardziej się rozkręcają tym bardziej mi ich brakuje. Nie rozumiem jak można głośniki typu solo upychać gdzieś na półce rozklekotanej meblościanki.

Ukryta Zawartość

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

Dzięki.

Te Reloopy są fajne, tylko zastanawiam się czy dadzą radę w grach, czy jednak odpuścić sobie i wziąć je albo Samsony a grać na słuchawkach.

Sprawdzałeś jak u ciebie Studiodocki grają w czymś innym oprócz muzyki?

Tak, ale jestem bardzo mało wymagający w tej kwestii i dla mnie jest ok. Nie jestem fanem basu, mam pokój 12m2. Grają lekko rzecz jasna. Basem nie zatrzęsiesz ścianami. Muza z lat 80' gdy bas nie był w modzie brzmi bardzo lekko.

Poza tym na prawdę ciężko jest mi coś obiektywnie napisać o samsonach - mam wrażenie że ich dźwięk jeszcze pływa, a kupiłem je dwa miesiące temu. Dla przykładu dynamika stopy i werbla przez pierwsze dwa tygodnie przypominała stukanie młotkiem, dopiero później dźwięk zaczął mięknąć...

Nie mam niestety dobrej karty/DACa, a poziom wbudowanego przetwornika oscyluje wokół integry w moim kompie (realtek ac888 - jak na integrę niezły). Przydałoby się coś lepszego, ale na razie nie mam kasy. Do tego brak standów.

No i bassreflex z tyłu - potrzebują dużo powietrza z tyłu.

Spróbuj wziąć coś z bassreflexem z przodu, ale tu już wybór się zmniejsza. Dlatego kolejnym plusem używanego stereo jest mnogość wyboru i opinii w w necie. A jak sprzęt nie będzie odpowiadał to można sprzedać po cenie za którą się kupiło.

A jakiej muzy słuchasz? Jaki masz pokój i jaki sprzęt miałeś wcześniej?

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

Nowe Focal XS Book - 299 Euro

Ukryta Zawartość

post-1391-0-81802900-1305975794_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez kichanadeta

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Teraz mam stareńką mini Philipsa FW326. Pokój ok. 24m2, ale nie zależy mi na nagłośnieniu pokoju bo i tak będę składał osobne audio pod tv. Głośniki będą stały ok. 30-40cm od ściany.

• Pokaż nowe odpowiedzi