Skocz do zawartości
IGNORED

AUDAX TM025F15

pmwas

Rekomendowane odpowiedzi

wszystkie Audaxy to jest shit, oprócz linii prestige - ale i linia prestige to nie jest żadna hi-endowa rewelacja - ot, przyzwoity głośnik klasy średniej, klasą ciut poniżej Vify PL, co prawda inny ma cechy, inny charakter, ale tak właśnie z dużą dozą subiektywizmu bym ocenił te głośniki. W niektórych aplikacjach głośniki te są bardzo pożyteczne, ale nie zmienia to faktu że nie jest to żaden szał.

Niższe serie to jest ścierw, to znaczy grają też przwoicie jak za swoje pienidze, ale wykonanie jest tragiczne, próchniejace zawieszenia, cewki zsuwające się z karkasów - tak wygląda sprawa po 7-8 latach. W dodatku firma nie istnieje i w razie uszkodzeń nie będzie gdzie kupić zamiennika - kupowanie głosników audaxa w tej chwili to jest samobójstwo, no, chyba że chcesz głośnik na kilka lata potem zamierzasz go wyrzucić.

https://www.audiostereo.pl/topic/31855-audax-tm025f15/#findComment-714466

>Argos

Żaden shit, porządne głośniki. U mnie od wielu lat grają ich wysokotonowe 25mm i bardzo je sobie chwalę, nic sie psuje i brzmią lepiej - z moją zwrotnicą - od ScanSpeaków 2010 i Vify D27. Można Audaxy spokojnie kupić w Madisound za stosunkowo niewielkie pieniądze. Może nie szał, ale nie shit. Jakbyś nazwał polskie GDWK?

https://www.audiostereo.pl/topic/31855-audax-tm025f15/#findComment-714474

ta, własnie gdwk... razu pewnego użyłem membrany i cewki od gdwk żeby zreanimować audaxa w którym cewka odpadła od membrany... przynajmniej mam pewność ze teraz nic od niczego się nie odklei. To że masz akurat parę audaxów które jeszcze działają to się ciesz, daj na mszę i się dobrze pomódl, bo ja niestety trochę się naoglądałem rozwalonych audaxów i własnie na tym opieram moją opinie że to tandeta. Jeśli audax to tylko seria prestige, cała reszta to jest jakość bazarowej chińszczyzny.

co do madisound - to co oni tam mają to są niedobitki, najciekawszych modeli nie ma, zostały jakieś kaszaste AP 170 na plastikowych koszach a z serii prestige tylko 10tka aerogelowa i węglowa 13stka i w zasadzie nie wiadomo czy jeszcze za pół roku będą nadal.

https://www.audiostereo.pl/topic/31855-audax-tm025f15/#findComment-714705

Zwrotnice w moich kolumnach są trzydrożne, 18dB /oktawę, Audaxy pracują w tych warunkach od 3,4 kHz. Jeśli każesz im pracować na cały regulator od 2 kHz przez jeden kondensator, to efekt jest taki jak napisałeś. Poza tym akurat moje TWO25A1 są chłodzone ferrofluidem i dzięki temu wytrzymują większa moc.

Przerobiłeś Audaxy na Tonsile, ciekaw jestem, jak to zagrało?

https://www.audiostereo.pl/topic/31855-audax-tm025f15/#findComment-715484

Akurat ja spod ogona sroce nie wypadłem i wiem jak należy filtrować głośnik żeby go nie zjarać. Ale co innego zjarać a co innego jak się cewka odkleja od membrany albo luzują zwoje i całość się zsuwa z karkasu więc nie musisz mnie pouczać.

Poza tym 3ci rząd, i 3,4 kHz to jest kpina z ciężko pracującego ludu miast i wsi - jeśli ktoś firma zaleciłby mi stosowanie takiej filtracji w normalnej kopułce o średnicy 25mm to bym zabił go śmiechem.

Co do przerobionego Audaxa na Tonsila - grało jak grało, ale to miało w ogóle działać bo żabojadzki wynalazek raczył się rozkraczyć. I to wcale nie na filtrze 1st order 2kHz i grajac normalnie a nie na max. A nawet gdyby to są 25 mm wtysokotonówki które tyle wytzrymują - oczywiście mają duże zniekształcenia i nie należy ich tak ciąć ale się nie rozwalają.

https://www.audiostereo.pl/topic/31855-audax-tm025f15/#findComment-715584

>co do madisound - to co oni tam mają to są niedobitki, najciekawszych modeli nie ma, zostały jakieś

>kaszaste AP 170 na plastikowych koszach a z serii prestige tylko 10tka aerogelowa i węglowa 13stka i

>w zasadzie nie wiadomo czy jeszcze za pół roku będą nadal.

Ty sie Argos nie znasz a Madisound cos slabo stara..... Minima Audio twierdzi ze ma ciagly dostep do glosnikow Audaxa

Od razu widac kto jest potentatem na rynku audio. Polak potrafi.

Polska gurom!!!!

https://www.audiostereo.pl/topic/31855-audax-tm025f15/#findComment-715748

>Argos

1. Nie pisałem o zjaraniu, tylko że są takie skutki. jak sam mówiłeś. Przy za dużych wychyleniach membrana może spaść, odkleić się, itp.

2. Nikt ci niczego nie zleci, nie licz na to.

3. Śmiechem możesz zabić najwyżej siebie, jak się będziesz śmiał do lustra.

4. 18 dB na oktawę i 3.4 kHz to żadna kpina, tylko normalna praktyka. Ja mam takie kolumny. Z wysokotonówek najlepiej graja tu właśnie 25mm miękkie Audaxy. ScanSpeak i Vifa, z tej samej półki cenowej, odpadaja. Zwrotnice były zaplanowane właśnie pod Audaxy.

5. Życze sukcesów z Tonsilami. Nawiasem mówiąc w Madisound można kupić nowe cewki do Audaxów za 30 zł sztuka.

https://www.audiostereo.pl/topic/31855-audax-tm025f15/#findComment-715907

Po pierwsze bądź łaskaw czytać uważnie - napisałem "zaleci" a nie "zleci". A co do zlecenia to nie bądź też tego taki pewien.

Po drugie to że w aplikacji 3 drożnej normalną praktyką jest że stosuje się podziały 3.5 albo wyższe, ale że taki podział jest konieczny i to przy nachyleniu filtra 18 dB to już normalne nie jest. I raczej nie mów mi co jest normalną praktyką bo to przypomina uczenie księdza pacierza.

Po trzecie - jeśli mówisz że porównywałeś z Vifami D 27 i Scan Speeaku D2010 to co ty możesz wiedzieć o Vifach i Scan Speakach z tego przedziału cenowego... Akurat podałeś przykłady najbardziej przedpotopowych głośników z oferty Tymphany więc może lepiej nie uogólniaj. Poza tym to ze tobie akurat nie wyszło nie znaczy że innym nie wychodzi.

Po czwarte - jeśli sądzisz że klejenie ma prawo puścić przy wychyleniu 1 mm to znaczy że nic nie wiesz o głosnikach. Kup sobie pierwszy z brzegu chiński glośnik i sprawdź jakiej siły potrzeba żeby oderwać membranę od cewki - będziesz wiedział jaki właśnie bullshit wypaliłeś. Sprawa jest prosta - uzyli gównianego kleju który puścił po pewnym czasie - nie ma to nic wspólnego z filtracją - zbyt nisko puszczony tweeter prędzej się przegrzeje niż rozklei. W tych konkretnych kolumnach fitltr był 2 rzędu przy około 3 kHz, jeśli ktoś twierdzi że to są za wysokie progiu na Audaxowe nogi to pośrednio potwierdza tylko ze ten glośnik to kupa złomu.

Po piąte - rzeczywiście genialny pomysł ściągać cewki do Audaxów z USA - na pewno będzie się opłacało doliczając koszty transportu. Za tyle kasy można kupić całe nowe głośniki. No i rzeczywiscie sama cewka cokolwiek pomoże buahahahaaa... potrzebna jest cewka równo przyklejona do membrany a tego nie zrobisz bez odpowiednich narzędzi - może jeszcze gdyby cewka była nawinięta na aluminiowym karkasie to możnaby było unieruchomić ją w szczelinie i kleić membranę, ale w tym wynalacku nawinięta była akurat na plastiku i chwiała się jak Kwas w katyniu - przy próbie centrowania domowymi metodami nadda się a po wyjęciu dystansów wróci do pierwotnej formy i będzie ocierać o szczelinę.

Po szóste - i tak zajechałbym dalej na tonsilu niż na Audaxie. To ze wyrażasz sie z taką pogardą o przetwornikach Tonsila znaczy że nic o nich nie wiesz, znam przynajmniej kilka nowoczesnych konstrukcji (większość niestety OEM), a nawet w przestarzałych postpioneerowskich wynalazkach trwałość sławetnych piankowych zawieszeń wynosi ok. 15 lat - przynajmniej drugie tyle ile wytrzymuje guma (!) w kevlarowym Audaxie, mimo że teoretycznie guma powinna być znacznie trwalsza. Jesli więc miałbym zrobić sobie kolumny na tanich Audaxach to wolałbym sięgnąć po Tonsile.

https://www.audiostereo.pl/topic/31855-audax-tm025f15/#findComment-715923

Po pierwsze bądź łaskaw czytać uważnie - napisałem "zaleci" a nie "zleci". A co do zlecenia to nie bądź też tego taki pewien.

Po drugie to że w aplikacji 3 drożnej normalną praktyką jest że stosuje się podziały 3.5 albo wyższe, ale że taki podział jest konieczny i to przy nachyleniu filtra 18 dB to już normalne nie jest. I raczej nie mów mi co jest normalną praktyką bo to przypomina uczenie księdza pacierza.

Po trzecie - jeśli mówisz że porównywałeś z Vifami D 27 i Scan Speeaku D2010 to co ty możesz wiedzieć o Vifach i Scan Speakach z tego przedziału cenowego... Akurat podałeś przykłady najbardziej przedpotopowych głośników z oferty Tymphany więc może lepiej nie uogólniaj. Poza tym to ze tobie akurat nie wyszło nie znaczy że innym nie wychodzi.

Po czwarte - jeśli sądzisz że klejenie ma prawo puścić przy wychyleniu 1 mm to znaczy że nic nie wiesz o głosnikach. Kup sobie pierwszy z brzegu chiński glośnik i sprawdź jakiej siły potrzeba żeby oderwać membranę od cewki - będziesz wiedział jaki właśnie bullshit wypaliłeś. Sprawa jest prosta - uzyli gównianego kleju który puścił po pewnym czasie - nie ma to nic wspólnego z filtracją - zbyt nisko puszczony tweeter prędzej się przegrzeje niż rozklei. W tych konkretnych kolumnach fitltr był 2 rzędu przy około 3 kHz, jeśli ktoś twierdzi że to są za wysokie progiu na Audaxowe nogi to pośrednio potwierdza tylko ze ten glośnik to kupa złomu.

Po piąte - rzeczywiście genialny pomysł ściągać cewki do Audaxów z USA - na pewno będzie się opłacało doliczając koszty transportu. Za tyle kasy można kupić całe nowe głośniki. No i rzeczywiscie sama cewka cokolwiek pomoże buahahahaaa... potrzebna jest cewka równo przyklejona do membrany a tego nie zrobisz bez odpowiednich narzędzi - może jeszcze gdyby cewka była nawinięta na aluminiowym karkasie to możnaby było unieruchomić ją w szczelinie i kleić membranę, ale w tym wynalacku nawinięta była akurat na plastiku i chwiała się jak Kwas w katyniu - przy próbie centrowania domowymi metodami nadda się a po wyjęciu dystansów wróci do pierwotnej formy i będzie ocierać o szczelinę.

Po szóste - i tak zajechałbym dalej na tonsilu niż na Audaxie. To ze wyrażasz sie z taką pogardą o przetwornikach Tonsila znaczy że nic o nich nie wiesz, znam przynajmniej kilka nowoczesnych konstrukcji (większość niestety OEM), a nawet w przestarzałych postpioneerowskich wynalazkach trwałość sławetnych piankowych zawieszeń wynosi ok. 15 lat - przynajmniej drugie tyle ile wytrzymuje guma (!) w kevlarowym Audaxie, mimo że teoretycznie guma powinna być znacznie trwalsza. Jesli więc miałbym zrobić sobie kolumny na tanich Audaxach to wolałbym sięgnąć po Tonsile.

https://www.audiostereo.pl/topic/31855-audax-tm025f15/#findComment-715924

https://www.audiostereo.pl/topic/31855-audax-tm025f15/#findComment-715925

Osobiście także wybrałbym raczej Tonsila, bo tanie wysokotonówki z magnesami neodymowymi zą bardzo wrażliwe na przegrzanie i z natury jednorazowe. (Wszystko sklejone na stałe.) Koszyk z plastiku też nie należy do najurodziwszych, choć z daleka nie wygląda najgorzej (np JPW Millennium).

Największą zaletą jest możliwość zastosowania w kolumnie centralnej z powodu niemagnetyczności oraz małej średnicy, co umożliwia dosunięcie głośników niskotonowych jak najbliżej siebie.

https://www.audiostereo.pl/topic/31855-audax-tm025f15/#findComment-715941

>Argos

... potrzebna jest cewka równo przyklejona do membrany a tego nie zrobisz bez odpowiednich narzędzi - może jeszcze gdyby cewka była nawinięta na aluminiowym karkasie to możnaby było unieruchomić ją w szczelinie i kleić membranę, ale w tym wynalacku nawinięta była akurat na plastiku i chwiała się jak Kwas w katyniu - przy próbie centrowania domowymi metodami nadda się a po wyjęciu dystansów wróci do pierwotnej formy i będzie ocierać o szczelinę.

Ty jednak nie wiesz o czym piszesz.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/31855-audax-tm025f15/#findComment-715978

pewnie że nie wiem, gówniany audax nie jest obiektem moich marzeń i mam lepsze rzeczy do obciążania pamięci niż sprawdzanie gdzie i po ile można kupić membreanę do Audaxa. Sam zresztą pisałeś o CEWKACH a nie o komplentych membranach z cewkami.

Po drugie i tak nie zmienia to faktu ze jeszcze trzeba to przesłać zza wielkiej wody, trzeba też zrobić międzynarodowy przelew - wyjdzie grubo więcej niż 30 PLN nie wspominając o absurdalnie długim czasie oczekiwania. Dzięki bardzo. Membrany do Tonsili mozna było kupić za 10 PLN sztuka i były zrobione znacznie lepiej.

porlick - wśród Tonsili zdarzają się kichy i niezłe głośniki, ale jak chcesz wiedzieć z czym się je Audax to poproś kolegę toptwenty żeby pokazał ci zdjęcie tej membrany którą wrzucił ale od drugiej strony.

Możesz też zapytać forumowicza o ksywce "markx" co sie stało z Audaxami w jego kolumnach Mission w momencie kiedy jedna z nich upadła - plastikowy kosz nie wytrzymał i oderwał się magnes. Podobny myk widziałem tylko raz w życiu - w przypadku glośnika STX, ktory jednak w ogóle nie miał magnesu nitowanego do kosza lecz przyklejany - nie odłamał się gówniany plastik tylko zwyczajnie konstrukcja nie była oblicaona na takie atrakcje. Tak więc o czym my tu mówimy - porównujemy te Audaxy do najmniej udanych Tonsili i STXów i tylko w konfrontacji z takim czymś mogą wypaść lepiej... o mamo...

https://www.audiostereo.pl/topic/31855-audax-tm025f15/#findComment-716022

Zakończę temat retorycznym pytaniem - jak to jest że poważne takie firrmy jak Focal, Scan Speak, Vifa, Accuton nie oferują w sklepach internetowych części do swoich głosników (a przynajmniej nie w detalu i nie za śmieszne pieniądze i czasem w stanie surowym - usiłowałem kiedyś kupić nakładkę przeciwpylową do PL 14 WJ bo komuś dzieci powgniatały, okazało się że sprzedają niechętnie i nielakierowane - bo nakładka jest lakierwana dopiero razzem z membraną po naklejeniu) a inne można kupić prawie całe w częściach.

Pytanie jest retoryczne gdyż odpowiedź jest oczywista - niektóre rzeczysię nie psują z byle powodu i nikt nie potrzebuje częsci zamiennych...

https://www.audiostereo.pl/topic/31855-audax-tm025f15/#findComment-716046

Zakończę temat retorycznym pytaniem - jak to jest że poważne takie firrmy jak Focal, Scan Speak, Vifa, Accuton nie oferują w sklepach internetowych części do swoich głosników (a przynajmniej nie w detalu i nie za śmieszne pieniądze i czasem w stanie surowym - usiłowałem kiedyś kupić nakładkę przeciwpylową do PL 14 WJ bo komuś dzieci powgniatały, okazało się że sprzedają niechętnie i nielakierowane - bo nakładka jest lakierwana dopiero razzem z membraną po naklejeniu) a inne można kupić prawie całe w częściach.

Pytanie jest retoryczne gdyż odpowiedź jest oczywista - niektóre rzeczysię nie psują z byle powodu i nikt nie potrzebuje częsci zamiennych...

https://www.audiostereo.pl/topic/31855-audax-tm025f15/#findComment-716047

Zakończę tym, że Audax niczego nie oferuje w żadnym sklepie internetowym. Sprzedaje to Madisound. Audaxy kiedyś były oferowane miłosnikom DIY, więc nic dziwnego, że sprzedawano również części zamienne. Produkcja głośników Audax dla rynku DIY została wstrzymana, pozostały membrany, więc je sprzedają., jak wiele innych części. Głośnik TW0250/1 to bardzo dobrze tweetery za nieduże pieniądze i dlatego porównywałem je właśnie z tymi ScanSpeakami i Vifami, które podobnie kosztują, a grają w moich kolumnach o wiele gorzej niż Audaxy.

Niedawno kupiłem membranę do tweetera Morel 33. Czy to znaczy, że to też jest dziadostwo, bo można je kupić?

Co ma do tego nakładka przeciwpyłowa? Czy 10 dolarów to jest jednak dużo, czy śmiesznie mało? Trudno sie w tym połapać. Prywatna wojna wydana firmie Audax, jakie to polskie.

https://www.audiostereo.pl/topic/31855-audax-tm025f15/#findComment-716152

>>>toptwenty, 2 Mar 2007, 13:32

...Prywatna wojna wydana firmie Audax, jakie to polskie.

A tam wojna ..... Audaxa juz dawno nie ma wsrod zywych Wojna z trupem?????

Audax oglosil bankructwo kilka lat temu .

Swoja droga to Audax nawet jako istniejaca firma nigdy nie zdobyl znaczacej pozycji ani na rynku DIY ani OEM - takiej chocby jak Vifa , Peerlees czy Focal....

Pozdrawiam

Snape

https://www.audiostereo.pl/topic/31855-audax-tm025f15/#findComment-716166

Tak, własnie, krucjata przeciwko AP 170 i AP 130 - głośnikom które ostaly się tylko dlatego że przez 3 lata odkąd Audax nie istnieje nikt nie zechciał tego kupić. To raczej ty toptwenty zrobiłeś z audaxów ołtarzyk bo akurat te głosniki udało ci się jako tako zaaplikować 3cim rzędem przy 3,5 kilo i nie dasz sobie powiedzieć że to jest nietrwały śmieć, nawet jeśli mówi to osoba która troszkę się Audaxów narozbierała w zyciu i ponaprawiała. Ale zawsze lepiej jest bić pianę i bronić złomu jak Rydzyk Wielgusa bez wzgledu na fakty.

Poza tym nigdzie nie napisałem że wszystkie głośniki Audaxa są kiepskie, wyraźnie napisałem ze głośniki z linii prestige są OK (chociaż mają swój specyficzny charakter który sprawia że są głosnikami mało uniwersalnymi a ilosć sensownych aplikacji jest o wiele bardziej ograniczona niż w przypadku choćby znienawidzonych przez ciebie Vif i Scan Speaków) no, ale wolisz to tak widzieć i robić z igly widły. Nakup sobie w Madisound 2 albo 3 komplety membran do swoich audaxików bo pewnego dnia mozesz się obudzić z ręką w nocniku - głośniki się rozpadna mimo 3cich rzędów i 3,4 kHz

https://www.audiostereo.pl/topic/31855-audax-tm025f15/#findComment-716278

>Argos

Nie zrobiłem ołtarzyka, tylko sprowokowałeś mnie tym swoim bluzgiem: "świerwa" i "shit". Po prostu nie lubię mieć do czynienia z chamskim słownictwem, i kiedy mogę, staram się reagować.

Możesz zreperować nawet i 10 ton czegokolwiek, ale takie słowa jak te cytowane wyżej dyskwalifikują cię i pozbawiają racji wszystkim, co mówisz. Żółć i plwocinę zachowaj dla swoich kumpli.

Bez odbioru.

https://www.audiostereo.pl/topic/31855-audax-tm025f15/#findComment-716511

buahahahaaaa... Teraz to mnie rozwaliłeś - jakiś ty delikatny! Normalnie napisałbym ROTFL ale to wcale nie jest zabawne - masz wąty do mnie i nie powiesz mi tego wprost od razu tylko piszesz jakieś bzdury o madisoundach, o tym ze 3ci rząd i 3,5 khz to jest normalna praktyka w przypadku 25 mm kopułek, dopiero jak wymiękasz w merytorycznej dyskusji okazuje się że nie pasuje ci to że użyłem mało wyszukanych słów, żałosne. Ja po prostu mam jaja żeby nazwać rzecz po imieniu, jak uważam coś za ścierwo to piszę o tym ścierwo, jak mam coś do kogoś to piszę mu o tym prosto z mostu, mozesz to nazywać brakiem kultury jak chcesz, napisałbym gdzie to mam, ale pwenie dostałbyś zawału jak byś przeczytał kolejny wyraz spoza słownika poprawnej polszczyzny.

Po drugie jednak zburzyłem twój ołtarzyk - nie obraziłem ani ciebie ani twojej rodziny - widocznie obraziłem twój obiekt uwielbienia skoro tak się oburzasz. Na tym forum znajdziesz wszystkie możliwe niezenzuralne określenia ale ciebie akurat oburze to które dotyczy Audaxów. Nie ośmieszaj się...

https://www.audiostereo.pl/topic/31855-audax-tm025f15/#findComment-716533

>Możesz zreperować nawet i 10 ton czegokolwiek, ale takie słowa jak te cytowane wyżej dyskwalifikują

>cię i pozbawiają racji wszystkim, co mówisz.

przeczytałem to sobie jeszcze raz i zbaraniałem - czy według ciebie każdy kto używa słowa "shit" lub "ścierwo" (przy opkazji oświecę cię ze to drugie jest wyrazem jak najbardziej cenzuralnym) nie może mieć racji? Dobrze to rozumiem? BUAHAHAHAHAHAAA... Sam to wymyśliłeś czy zaczerpnąłeś ten tekst z koła Radia Maryja?

https://www.audiostereo.pl/topic/31855-audax-tm025f15/#findComment-716536
  • 3 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.