Skocz do zawartości
IGNORED

Modernizacja komputera

marcinw899

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Za ok 2 miesiące mam zamiar wymienić kilka cześci w kompie. Jest on uzywany głównie do internetu, filmów, muzyki CS-a i czasem to nowych gier.

1. Czy opłaca sie kupować DDR2?

2. Czy opłaca się inwestować w płyte z PCi Express (obecnie mam Radeon 9800 Pro na AGP)-i zastosowac np przejściówkę z PCi na AGP czy jednak kupic tansza z AGP. (nowe karty graficzne wychodza jescze na AGP?)

Procesor to na 90% będzie Athlon Xp 64 3200+ (lub ewentukanie inny XP 64 ale w cenie do 350 zł)

Karta graf Radeon 9800 Pro (zostaje)

Audigy SE (zostaje)

Dysk 40 GB (zostaje)

zasilacz 300 wat Huntkey (zostaje)

Proszę o pomoc/

https://www.audiostereo.pl/topic/31884-modernizacja-komputera/

Ile masz jakiego RAMu i jaki OS chcesz używać?

Kupiłbym większy dysk i lepszy, mocniejszy zasilacz, bo obecny wkrótce się spali, jeśli ma być tam Athlon. Musi być co najmniej 350W do tego procka.

Nie kupowałbym Athlona - za bardzo się grzeje, jest przez to kupa hałasu i strasznie gorąco się robi w pokoju.

Obecnie używam desktopa Compaq Evo P4 2.4GHz 0.5GB i jest dużo fajniejszy niż Athlon XP 1800+. Nie słychać go prawie wcale nawet w nocy i wcale się nie nagrzewa i jest bardzo mały. Korzystałem z procków Pentium we wszytkich wersjach, od P200MMX poczynając i wg mnie są lepsze jeśli nie chodzi tylko o liczbę MHz i nie zamieniłbym na AMD, nawet 2x szybszy.

Na grach się niestety nie znam.

Wg. mnie do tego typu zastosowań nie ma sensu kupowac płyty głównej pod złącze PCI Express i takiej samej karty graficznej. Masz całkiem dobrą kartę teraz, a jest to najdroższa częśc każdego komputera. Wymiana miałaby sens, gdybyś był maniakiem gier i potrzebował lepszej karty aby grać w najnowsze gry. Tak jak radzi Molibden kupiłbym tylko więcej RAMu i wymienił zasilacz na jakiś markowy, np. Chieftec.

Wg. mnie do tego typu zastosowań nie ma sensu kupowac płyty głównej pod złącze PCI Express i takiej samej karty graficznej. Masz całkiem dobrą kartę teraz, a jest to najdroższa częśc każdego komputera. Wymiana miałaby sens, gdybyś był maniakiem gier i potrzebował lepszej karty aby grać w najnowsze gry. Tak jak radzi Molibden kupiłbym tylko więcej RAMu i wymienił zasilacz na jakiś markowy, np. Chieftec.

Molibden: porównujesz "piecyki" P4 z A64 pod względem wydajności i temperatury?? i to w tę stronę??! :O... wolne żarty ;) (a Athlony XP to ZUPEŁNIE INNA BAJKA!).

A64 jest bardzo dobrym wyjściem ustępującym jedynie nowym C2D Intela - i własnie to bym Ci jednak polecił - jakiś tańszy model Core2 Duo

marcinw - uważam, że PCI Express jest lepsze. Ale oczywiście ból z kartą graficzną AGP. Czasami można jednak trafić płytę główną z PCI i AGP i to może być dobre wyjście. Ja mam płytę asusa z agp i teoretycznie dobrą kartę X800XT. I teraz jak bym chciał zmienić to praktycznie cały komputer bo pamięć DDR, karta AGP, procek to zwykły Athlon. Dlatego też jak możesz wybierz rozwiązanie przyszłościowe. Jak masz kasę to nie żałuj. A nóż/widelec wyjdzie super nowy CS.

Jeśli w grę nie wchodzi wymiana płyty głównej, karty graficznej i HDD to się jeszcze może impreza opłacać.

Czyli praktycznie można dodać więcej RAM - wymienić kości na max. obsługiwane, uaktualnić wszelkie bios i sterowniki. Zmiana procesora już jest problematyczna (czasem się nie opłaca) ale jeśli mamy starego Athlona czy Durona to Nowy Xp w wersji mobilnej (niskonapięciowej) nie będzie się grzał i wyczaruje więcej pamięci (trzeba poszukać największego jaki płyta obsługuje). Warto kupić dobry kilkukilowy zasilacz.

Reszty nie warto ruszać. Jeśli zmienisz pamięć na DDR2 to musisz razem z płytą, wtedy zazwyczaj dysk na SATAII a jak trafisz na płytę bez PCI to i pozostałe klamoty musisz wymienić na złozcza PCIE. Potem okazuje się że obudowa nie spełnia wymogów termicznych, nagrywarka nie odsługuje jakiegoś formatu zapisu, i wychodzi na to że kupiłeś cały nowy komputer, który zresztą i tak jest już przestarzały ;)

Więc to wybieranie rozwiązań >przyszłościowych< się nie opłaca. Modernizacja opłaca się do momentu wyciśnięcia ostatnich potów z posiadanych podzespołów. Przejście na inne systemy interfejsów płyty to kupno nowego komputera.

Windows XP lub w najbliższym czasie Mandriva

Obecnie mam P4 1,7 GHz, płyta gł Winfast (stara typu ECS z wybrzuszonymi kodami i resetowaniem sie biosu:/), pamiec 256 Sd :/

płyta i pamiec do wymiany- moze jednak procka zostawic?? (płyty pod neigo kosztuja 100-130zł)

pamiec napewno 1 GB- niewiem czy DDR czy DDR2.

Jeśli chodzi o >Pentiumy< to nie mam doświadczenia. Można też wymienić kondensatory na płycie (podobno servisy to robią).

Mnie chodziło o to, że stare Athlony mocniej się grzały i miały mniej pamieci L1 L2 niż modele Athlona XP. Wiec w tym wypadku zmiana procesora miała sens.

Ponieważ jednak musisz wymienić płytę i tak dokupić pamięć, to sądzę że powinieneś poszukać jakiejś przechadzanej do tego procesora.

Poszukaj płyty pod ten procesor i klamoty które masz (za wyjątkiem pamięci bo te będziesz kupował od nowa) czyli musi mieć złącza PCI i AGP, ATA100-133. I raczej będzie to płyta pod pamięci DDR bo wydaje mi się ze pod DDR2 są płyty z nowszymi złączami. (ale jeśli znajdziesz płytę do P 4 z DDR2 to weź taką samą, speeda większego raczej nie będzie a ceny pamięci są praktycznie teraz jednakowe). Możliwe że znajdziesz płytę pod ten procesor Pentium 4 ze zdublowanym kontrolerem SATA (ale to praktycznie nie ma znaczenia bo dysku nie będziesz wymieniał).

Do tego dokup 1 GB RAM w jednej kości będzie kosztował przynajmniej 350-400zł. (nie wiem jak się dobiera pamięci do Peniuma).

No sam już widzisz że tylko przy takiej zmianie wychodzi 500zł. Jeśli zasilacz masz za słaby to używanego Fortrona kupisz za 60 a jeśli cooler stary to może też chłodzenie większe za drugie tyle.

sprawdź taką płytę PLYTA Socket 754 ASRock K8SLI-ESATA2 . Będziesz mógł przejść łagodnie z AGP na PC-Express. Ale jest niestety na zwykłych DDR (po prostu przed połączeniem się Niemiec bo po połączeniu to już DDR2:)). Niestety procek inny. Pod Twojego starego procka będzie chyba trudno coś znaleźć z nówek.

Jako niespec od miesiąca jestem posiadaczem takiego takiego "vintage". Ostatecznego wyboru dokonałem "na ucho" - jest cichutki. Jeśli idzie o parametry mam coś ze trzy razy więcej niż miałem. Do tego desktopa zamieniłem na wieże. Desktop był fajny, póki i tak stał na nim taki tradycyjny monitor - no i jeszcze słuchałem muzyki z kompa (dawne dzieje) - łatwiej było wymieniać płyty. A teraz mam więcej miejsca na biurku i nic mi nie szumi :D

Przyjemniej się więc słucha muzyki. Za plecami stoi wzmacniacz lampowy - i to jest to. MP3 zostawiam innym.

Z bajerów mam dwa gniazda do monitora. Kiedyś skorzystam ;-)

Tak naprawdę zależy to po prostu od tego, do czego komputera używamy. Komputera używam dużo ale nie gram. Nie mam czasu i po prostu (a może przede wszystkim) ochoty. Mogę więc w tym technologicznym wyścigu nieco odstać. Trochę, bo swoje wyduszą producenci oprogramowania i aby mieć tak naprawdę to samo, trzeba mieć szybszy procesor, więcej pamięci... Postęp w podstawowym oprogramowaniu biurowym sprowadza się właściwie do coraz większych wymagań sprzętowych.

>>Molibden:

Tak jak napisał josef - od Athlona 64 z procesorów intelowskich zimniejsze jest dopiero Core Duo.

Zasilacz HuntKey jest dobrym zasilaczem (to nie jest shit typu Codegena).

>>Gregowal:

Płyty główne z AGP i PCIe zazyczaj nie mają dobrej wydajności - odradzam.

>>Qubric:

Nie spotkałem jeszcze płyty gł. wogóle bez starego PCI. Zazwyczaj są 2 albo 3 na nowych płytach.

>>Marcinw899:

Możesz albo kupić nową płytę pod Socket 478 albo zmieniać też procka.

W obu przypadkach musisz zmienić pamięci (nowe płyty s478 potrzebują DDR). W przypadku zmiany procka stosunkowo tanio wyjdzie przesiadka na gniazdo AM2 AMD. Jakiś Athlon 64 na AM2, do tego pamięci DDR2 i grafika na PCIe. Albo jeszcze taniej (ale starsza technologia) AMD Socket 939 (podobnie jak w przypadku AM2 tylko pamięci DDR1).

W przypadku AM2 i nowych inteli trzeba się liczyć z tym, że płyty mają już tylko jedno gniazdo PATA na płycie, czyli podłączyć można tylko 2 urządzenia. Reszta SATA.

Mimo, że huntkey to dobry zasilacz, do nowej konfiguracji polecałbym zmianę na coś trochę mocniejszego (Chieftec 350W albo nieco tańszy ModeCom 350W z serii MC).

Podjąłem decyzję- zmieniam płyte i ram, procek zostaje. Zamiast zasilacza (w sumie 1 GB ramu chyba nie ciągnie prądu az tak duzo więcej niz 256?) a zaoszczędzoną kasę wolę przeznaczyć na ciche chłodzenie proca i karty graf (zastanawiam sie nad pasywka zallmana)

Pozdrawiam, i dziękuję za rady

• 10 miesięcy później...

przerabianie (przelutowanie) wtyku PS/2 na USB - klawiatury

Czy orientuje się ktoś może, czy można kabel klawiatury, odnajdując oczywiście który kabelek do którego, przelutować jej złącze PS/2 na USB? Czy przypadkiem nie ma taka klawiatura z USB jakiejs elektroniki w środku, że USB ja czyta? Spotkałem sie z prostymi przejściówkami z USB na PS/2 dodawanymi di obecnych klawiatur, ale w druga stronę to nie (no i ta kwesti alektroniki w środku klawiatury).

Chodzi o to, że mam stara klawiaturę łamaną Microsoftu i chciałbym ja podłączać do laptopa, a w nim tylko wejścia USB.

> Chodzi o to, że mam stara klawiaturę łamaną Microsoftu i chciałbym ja podłączać do laptopa, a w nim tylko wejścia USB.

Ależ są takie przejściówki. Mam takową z allegro i działa ze starą klawiaturą Compaq i laptopem USB-only.

...a czy do przeglądania netu, aplikacji biurowych, zero gier :) warto doinwestować w wiecej RAM-u niż posiadane 1Giga? Mam HP nx 7400 z jakimś dual core... W zasadzie jedyne co mnie denerwuje to dość długi start komputera - kiedyś szybciej się ładował...

pzdr

Wyczysć rejestr, wywal wszystko co niepotrzebnie się uruchamia z systemem i jesli masz opcje w biosie to możesz zablokowac niektóre funkcje.

Wiecej pamięci się przyda... za wyjątkiem windy 98 która obsługuje do 512 RAM

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.