Skocz do zawartości
IGNORED

Profesjonalny Duplikator JVC BR-7000ERA

Rekomendowane odpowiedzi

Witam... Dołączam do was. Postanowiłem sprawdzić jak to jest :) Sprzęt zbudowany jak czołg. Jestem pod wrażeniem jego wnętrza. Mam szczęście bo egzemplarz który posiadam jest praktycznie jak nowy. Dźwięk znakomity. Potwierdzam wszystkie zalety opisane przez was. Co do wad... szukam. Pewnie nie znajdę bo wyrosłem już ze słuchania kabli i płyt testowych. Skupiam się na muzyce tak jak było to dawno temu :) I to właśnie sprawia największą frajdę... Mam wreszcie sprzęt który umuzykalni mi cały wieczór bez konieczności zmieniania płyt w odtwarzaczu. Pasowałby do niego Revox PR99, tylko przedział cenowy troszkę inny. Ale może... :) Pozdrawiam.

ps. Muszę zrobić zapas kaset.

• 1 miesiąc później...

Witam entuzjastów JVC-ERY,

śledzę ten wątek od samego początku i magnetofonowy toże !

Od niedawna posiadam ten piękny "klocek" - japa mi się rozdziawia jak przesłuchuję nagrania - na razie z posiadanych płyt analogowych ( przez wzmacniacz a nie bezpośrednio ) i mam pytanie:

czy wskaznik przesuwu taśmy ma działać tylko przy odsłuchu czy także w czasie nagrywania ?

Mam TDK HS-240 High Quality Standard w doskonałym stanie ale pierwsze 20-30 obrotów wskaznik porusza się niemrawo mocno w lewo od zielonego pola zanim złapie regularne prawidłowe.

A tak na marginesie to jestem pełen uznania dla fachowych uwag i pasji większości tego sympatycznego grona "zakręconych w taśmy " !

Pozdrawiam wszystkich serdecznieeee !

- Wojciech

Witam raz jeszcze, sorki, przeoczyłem słuszną wcześniejszą uwagę jednego z kolegów : wskaznik trakkingu działa tylko przy odsłuchu !

Mam inną kwestię : podłączony duplikator do wzmacniacza ma czynne wskazniki obu kanałów i chodzą one w takt muzyki cały czas nawet przy pauzie i na "luzie" ! mam nadzieję, że ten typ tak ma.

Ktoś tu wspominał, że duplikator grzeje jak piecyk a ja nie zauważyłem tego nawet po kilku dobrych godzinach zabawy.

Pozdrawiam !

W.

• 1 miesiąc później...

Witam wszystkich w tym wątku. Koniec roku blisko więc trzeba jeszcze ożywić dyskusję nt wad i zalet duplikatora, ale na razie pytanie o instrukcję: kto posiada i może odstąpić ? Oczywiście na dogodnych warunkach...

Pozdrawiam Noworocznie

Wojtek

Wojtek

Szukasz instrukcji obsługi,czy serwisowej?

Przyłączam się do zyczeń noworocznych,a co do poprzedniego wpisu,ze przydał by się Revox PR-99,to mi się udało tak to złożyć.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ktoś,ale już nie pamietam kto zdobył to z firmy gdzieś pod Warszawą.Mam nadzieje,ze się objawi.

Ja nie mam żadnej insrukcji.

audioplastek, 19 Lis 2009, 17:00.

Wskazniki będa chodziły cały czas kedy bedzie podłączone żródło .

czyli ........gra Duplikator ..wskazniki cykają . zatrzymujac Duplikator -mając podłączone żródło -wskażniki będa cykac pod podłaczone żródło .Jeślinie ma nic podłączonego powinny cykac TYLKo przy odtwarzaniu..Przełączając ...żródło -odtwarzanie będa cykac albo pod żródło ,albo pod odtwarzanie . .

Mam 4 sztuki i Zadna nigdy sie nie zagrzała .

Z Najlepszymi Noworocznymi Życzeniami dla wszystkich witam !

dulon184,

wszystko jasne z tym "cykaniem " - dzięki, jakoś sam nie wpadłem na to, widocznie byłem nieco zakręcony ! już nie to spojrzenie niestety co dawniej, ha ha !

Jeszcze jedno : każda kaseta 4-godzinna musi mieć "przeleciane" od początku jakieś 15 obrotów wg licznika aby przy odtwarzaniu muzyki taśma trzymała obroty. Czy to wynika z rodzaju taśmy, że taka cienka czy może być inna przyczyna, techniczna ? brudne rolki czy co ?

Głowica jest czyszczona co kilkanaście godzin pracy - może to za często ?

Pozdrawiam -

Wojciech

• 3 tygodnie później...

witam

no to przywlokłem tego kloca z Niemiec na plecach, bo te "nasze" juz chyba nieosiągalne :)

...w związku z tym, że gdzieś mi szlag trafił w tym amoku 1 pokrętło to się pytam się czy ktoś z Szanownych Wariatów ma taki elemencik na zbyciu??

pozdrawiam

jakby coś się znalazło:

GG 10587103

a skoro już tu wpadłem przez ten komin to podpowiem:

... nie ma potrzeby!! nawet dotykania głowicy po roku jeśli używasz nowych i czystych kaset.

Jesli nie jarasz, chowasz kasety w antystatycznych opakowaniach (lub przynajmniej je chowasz :) )

będzie ok

- noo, czyli jeśli mieszkasz w szpitalu powinno grać :) tak zresztą jak i ze wszystkim co 'gra i buczy' w trybie HI-FI

a póki co szukam tego szarego 'śmigadełka' od potencjometru -MA KTO TO ???

pozdrawiam

W "naszych" egzemplarzach większość nakładek na potencjometry była zgubiona. Z tego co pamiętam koledzy znaleźli jakieś zamienniki.

witam

...znam te zamienniki -mogę je załatwić hurtem po zecie, tylko że to trochę nie to :)

(ale przyznaję LEPIEJ WYGLĄDAJĄ NIŻ ORYGINAŁY!!)

w polskich rzeczywiście były pozdejmowane wszystkie +1. w niemieckich i austryjackich nie zawsze -z reguły były, bo tam lud bardziej rozumny i jaj sobie nie robili, gdyż głupota za dużo ich kosztowała.

tu oczywiście inaczej dlatego pozdejmowali. zresztą i tak w PN tylko były + parę w tv.

ja miałem wszystkie pokrętła. mój pochodzi ze studia zrzeszonego z ZDF -piękny jak z fabryki + pudło klamotów.

męczyłem temat aż się dało wyciągnąć (o litrach gorzały nie mówię)

ps

tak mi się podoba że chyba go schowam

...jak zajmą ten syf kosmici to się nim wykupię :):):)

Gość sofistan

(Konto usunięte)

Ogłoszenie!

Właśnie stałem się posiadaczem Duplikatora JVC BR-7000ERA :-). Do pełni szczęścia brakuje sprawdzenie jego wszystkich możliwości, ale zanim do tego dojdzie muszę go oczyścić i nasmarować, bo jest deczko zapuszczony. Póki co już mnie cieszy jego "gęba" wypucowana pianką Sidolux :-). Robi wrażenie.

Pozdrawiam wszystkich

Jacek

Ostatnio dostałem od znajomego ok 90 kaset video nagranych -filmy .okazało się że nie ma glosu na żadnej kasecie -a nagrane były filmy na wszystkich kasetach .

Problem okazal sie banalny .Wystarczyło kable na wyjściu przełozyc na ostatnie od dołu RCA z tyłu klocka .Wie ktos dlaczego nie było glosu na środkowych RCA? Moze podnośna dżwieku na kasecie była inna? Albo cosik innego?

Dźwięku nie ma na tych górnych złączach bo widocznie taśmy nie są nagrane w trybie HiFi. W tych duplikatorach jest tak że mają one całkowicie dwa niezależne tory dźwięku. Złącza dolne wyprowadzają sygnał z toru wzdłużnego, i z nich należy korzystać w wypadku starych nagrań zrealizowanych z użyciem urządzeń nie posiadających toru multiplexu głębokościowego.

Jest o jednocześnie wadą i zaletą tego urządzania.

Zaleta , gdyż oba tory nie mają elementów wspólnych i dla profesjonalnej diagnostyki nagrania jest to jak najbardziej pożyteczne.

Wadą, gdyż w zwykłych domowych magnetowidach w wypadku chwilowego zaniku sygnału spowodowanego złuszczeniem się warstwy magnetycznej urządzenie na ułamek sekundy przełącza się na tor wzdłużny, po czym jak tylko zakłócenie (drop-out) zaniknie z powrotem wraca do odczytu HiFi - w duplikatorze mamy niestety w tej sytuacji tylko upiorne pyknięcia.

Gość sofistan

(Konto usunięte)

Mam problem ze swoim duplikatorkiem:

podłączyłem duplikator i gramofon do wzmacniacza, odpaliłem winyl (wskaźniki w JVC zareagowały na muzykę idealnie), wszystko ustawiłem krok po kroku zgodnie ze wskazówkami na Forum i...dupa blada :-). JVC nie chce ruszyć ani z nagrywaniem, ani z odtwarzaniem. Po wciśnięciu PLAY czerwona dioda miga przez parę sekund i wszystko wraca do pozycji STOP. Tak samo gdy przycisnę REC lub PAUSE. Podejrzałem od góry i zobaczyłem, że mechanizm otula taśmą głowicę, ale po chwili wraca do pozycji wyjściowej. Użyłem taśm nowych, na zmianę TDK i Panasonic, przewija w obie strony, ale nie chce wystartować. Kontrolka WARNING nie świeci. Dodam, że wyczyściłem tor przesuwu, spryskałem kontaktem styki, spryskałem głowice VIDEO90.

Będę wdzięczny za wskazówki co może być przyczyną tej usterki.

Pozdrawiam Wszystkich

Jacek

P.S.

Wieczorem, po powrocie z pracy zamieszczę zdjęcia, może one coś wyjaśnią.

Może ja coś doradzę :))

1.Po wciśnięciu play taśma jest wyciągana z kasety i opasywana na bębnie. Po tej czynności słyszalne jest ciche pstryknięcie (powinna zadziałać krańcówka uruchomiająca silnik). Jeżeli nie ma tego pstryknięcia to już wszystko jasne.

2.Otwórz pokrywę nad bębnem i wciśnij play. Pod koniec ruchu opasowującego taśmę popchnij palcem obracające się duże białe plastikowe kółko (w prawo do oporu). Powinno zadziałać.

3. Krańcówka znajduje się pod spodem przy silnikach przewijających. Trzeba odkręcić płytkę drukowaną od spodu. Na bolec popychający krańcówkę wystarczy nałożyć kawałek grubej koszulki z przewodu. Właściwie to tam są dwie krańcówki. Ta o którą nam chodzi jest głębiej osadzona.

U mnie tak to zadziałało :))

Pozdrawiam.

Kółko któremu trzeba pomóc :) w prawo do oporu...

Jacekk011 przepraszam za wykorzystanie zdjęcia.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A na ten bolec nałóż koszulkę z przewodu...

tomektoon przepraszam za wykorzystanie zdjęcia :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość sofistan

(Konto usunięte)

Funky5-

Trafiłeś bezbłędnie! Wykonałem dwa pierwsze kroki z Twojego wpisu i wszystko gra :-). Koszulkę na bolec nałożę jutro, a dziś będę nagrywał, odtwarzał, znowu nagrywał.... :-). Zrobiłem już próbę, nagrywa, odtwarza, TRACKING na zielonym polu bez żadnej regulacji, żadnych pyknięć, trzasków, pisków :-)(odpukać). Bardzo dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam serdecznie

Jacek

Właśnie tłuke kolejna partie analogów na Duplikator JVC ..

Po nagraniu ok 25 analogów nic złego sie nie dzieje . maszyneria zapitala superancko .

Właśnie tłuke kolejna partie analogów na Duplikator JVC ..

Po nagraniu ok 25 analogów nic złego sie nie dzieje . maszyneria zapitala superancko .

Gość sofistan

(Konto usunięte)

U mnie też śmiga aż miło, nagrałem już 10 płyt i jestem w muzycznym raju :-)))))). Słucham właśnie Alchemy Dire Straits i mam wrażenie jakbym stał wśród publiki, sąsiedzi pewnie też mają podobne odczucia :-)))

Gość sofistan

(Konto usunięte)

Funky5-

Wczoraj założyłem kołnierz na bolec (zdj.1) i niestety bez rezultatu, aby uruchomić muszę pchnąć białe,plastikowe koło zębate. Na zdj.2 uwieczniłem optymalne położenie, tuż przed pchnięciem białego kółka. Może jest jakiś inny sposób?

post-23607-100003978 1264765946_thumb.jpg

post-23607-100003979 1264765946_thumb.jpg

post-23607-100003980 1264765946_thumb.jpg

Zmień pasek gumowy napędzający mechanizm napinający taśmę. Pasek założony jest na osi małego silnika od spodu mechanizmu, w pobliżu dolnej części zespołu bębna wirującego. Jeżeli to nie pomoże to trzeba się liczyć z nasmarowaniem mechanizmu smarem TF, gdyż brud mógł się zapiec na prowadnicach i trybach.

Ten bolec musi załączyć krańcówkę. Może rzeczywiście gdzieś coś blokuje. Prawdopodobnie brakuje dosłownie milimetra. Blaszka od krańcówki jest dosyć długa.

Można to sprawdzić kładąc duplikator na boku. Odchyl płytkę drukowaną i włącz play. Wszystko będzie widać. Musi "pstryknąć". Tam trzeba szukać.

Powodzenia :)

• Pokaż nowe odpowiedzi