Skocz do zawartości
IGNORED

Lampowy Fan-Klub Amplifona ;-)

Rekomendowane odpowiedzi

piok,

zadzwoń do A. Piwowarczyka (tutejszy nick Amplifon, tam masz wszelkie namiary), pogadaj z nim i dowiesz się, ile kosztuje WT30-II i wszystko, co chciałbyś jeszcze wiedziec; widzisz, to nie jest wątek sponsorowany, tylko klubowy ;-)

możesz też sprawdzić cenę na Allegro, gdzie Andrzej wystawia(ł) te wzmacniacze ;-)

x.

szlufik ,

a co to za kabel zasilajacy od wireworlda ?Czy porownywales z innymi ( np z Neelem Gold)?

Zawsze myslalem, ze wystarczy dobry zasilajacy do cd , ale chetnie sprobuje ze wzmakiem WT 40.

marslo

Konto w trakcie usuwania

"Witam

Dziękuję za e-maila. Wzmacniacz WL25 jest obecnie nie produkowany.

W stałej produkcji są modele WT30 oraz WT40.

Ceny przedstawiają się następująco

WT40-II 6500 PLN dostępny od 01.09.2008

WT30-III 5500 PLN dostępny od 01.09.2008

W chwili obecnej mam do sprzedaży wzmacniacz WT30-II w promocyjnej cenie 3300zł i porównywalnej z ceną do WL25.

Jest to model "przejściowy" pomiędzy wersją drugą a trzecią.

Wizualnie dostosowany do nowej wersji ale zbudowany na elementach z poprzednich modeli.

Przesyłam zdjęcia w załączniku.

Niestety nie współpracuję w chwili obecnej z

żadnym salonem w kraju a praktycznie całość produkcji trafia na eksport.

Odsłuch możliwy jest tylko bezpośrednio w firmie. Możliwa jest również

wysyłka wzmacniacza na odsłuch po wpłaceniu kaucji.

W razie wszelkich pytań proszę o kontakt telefoniczny ponieważ jestem praktycznie cały czas poza firmą i nie mam dostępu do internetu 504-134-089.

Pozdrawiam

Andrzej Piwowarczyk"

Najtańszy model wypadł z produkcji, bo taką jakość mają chińskie modele za 1/3 ceny. Uczciwe podejście.

WT30 i WT40, to nie tyle lepszy i gorszy model, ale o innym charakterze. Jeden jest bardziej nastawiony na dopalenie średnicy, a drugi na lepszą wydajność.

A w salonach nie ma sprzedaży, bo zagraniczne kontrakty wykluczają istnienie tego samego sprzętu w różnych cenach. Każdy by przejechał kilka km przez granicę... Bezpośrednio od producenta można taniej, ale w tym kontekście prywatna korespondencja nie powinna trafić do publicznej sieci. Chyba, że w klubie jest czarna owca i chce zaszkodzić firmie.

marslo,

po tym co doświadczyłem z tym producentem teraz to bym chyba wziął w ciemno, ale oczywiście do CD.

Wuelem, nie rozumiem twojego komentarza, może poprostu kup sonie tego chińczyka za 1/3 ceny.

Nawet jeśli ma tą samą jakość, w co wątpie, to zobaczymy jak Chińczyk da Ci pracę.

Więc kupujmy polskie, bo dobre. I dajemy sobie zarobić, tak czynią wszyscy (no prawie) na świecie.

>Najtańszy model wypadł z produkcji, bo taką jakość mają chińskie modele za 1/3 ceny. Uczciwe

>podejście.

Nie znam i nie spotkałem sie z chinskim lampowcem za 1/3 ceny wl 25 czyli 1000 zł który by wyglądał (jakosc wykonania i zastosowane elementy) i był zbudowany jak amplifon.

A tak z ciekwosci powiem ze srarszy jadis orchestra to konstrukcja identyczna jak amplifon wl 25 (inne są transformatory) a pozostałe elemeny prawie to samo tyle ze jadis kosztował prawie 3 razy tyle co w Polsce amplifon.

Ps wt-40 zdecydowanie lepiej brzmi i wydaje mi sie ze wygląda tez lepiej (kazdy ma inne gusta) niz "chinski" markowy cayn A-88t . Zresztą w zachodniej prasie podajze w audiophile Wt-40 został wyzej oceniony tyle ze kosztuje tam tez odpowiednio wiecej.

Przecząc mojemu wpisowi zaprzeczacie samemu właścicielowi firmy, bo ja akurat z pamięci zacytowałem właściwie jego słowa.

Robiłem przymiarkę do zakupu Amplifona (jako jednego z wielu branych wtedy pod uwagę), jednak gra mi co innego. Ale zadowolenie, to podstawa...

nautilus81, 19 Lip 2008, 14:03

>>Najtańszy model wypadł z produkcji, bo taką jakość mają chińskie modele za 1/3 ceny. Uczciwe

>>podejście.

>

>Nie znam i nie spotkałem sie z chinskim lampowcem za 1/3 ceny wl 25 czyli 1000 zł który by wyglądał

>(jakosc wykonania i zastosowane elementy) i był zbudowany jak amplifon.

Ale już za 1500zł można kupić dobrze grającego chińskiego lampowca na dobrych częściach i nie wymagającego modyfikacji (np. Yaqin MC100B).

>A tak z ciekwosci powiem ze srarszy jadis orchestra to konstrukcja identyczna jak amplifon wl 25

>(inne są transformatory) a pozostałe elemeny prawie to samo tyle ze jadis kosztował prawie 3 razy

>tyle co w Polsce amplifon.

Trafa są bardzo ważne. Kiedyś porównywałem dwa niemal identyczne wzmacniacze, różniły się trafami wyjściowymi, jeden miał EI a drugi toroidy. Grały bardzo różnie.

>Ps wt-40 zdecydowanie lepiej brzmi i wydaje mi sie ze wygląda tez lepiej (kazdy ma inne gusta) niz

>"chinski" markowy cayn A-88t . Zresztą w zachodniej prasie podajze w audiophile Wt-40 został wyzej

>oceniony tyle ze kosztuje tam tez odpowiednio wiecej.

Porównywanie wamacniacza na KT88 ze wzmacniaczem na "diabełkach" przy użyciu tych samych kolumn jest błędem. Na kolumnach z którymi KT88 zgra się świetnie, "diabełki" mogą zagrać ultramulasto, i odwrotnie, na kolumnach pasujących do diabełków KT88 mogą niemiłosiernie drzeć ryja. Tak więc zwycięzca takiego porównania będzie różny w zależności od tego jakich kolumn się użyje.

Nie wyobrażam sobie żeby A88T zagrał dobrze z którymiś WLMami.

Ja proponuje Akustyka rr2 są duzo lepsze niz sparki 5 audio physica i ushery x-719 ale grają i tak chłodniejszą srednicą niz esa continuum ale za to z większą przestrzenią i odziwo mniejszym basem tzn nie schodzą tak nisko (pewnie zasługa obudowy zamkniątej).

Moze srednica jeszcze ulegnie zmianie po dłuzszym okresie wygrzewania (narazie moze ok 20 h) (pierwsze godziny grania bez rewelacji, dzwiek za ostry za chłodny ale z czasem sie zdecydowanie poprawił).

Rewelacyjne wysokie tony ale nie są one łagodne jak np w vienach bethoven, czy wyzszych modelach kef np reference. Jest ich duzo jak w kolumnach ushera ale są tez bardziej przejzyste. Bardzo mi sie podoba w tych kolumnach to ze nie słychac dziury między wysokimi tonami a srednicą co miało miejsce np w sparkach 5. Jedyny mankamentem (a moze zaletą jesli mówimy o neutralnosci) tych kolumn to jak wspomniałem ciut za chłodna srednica a mianowice nie ma az takiego nasycenia jak np w scan speaku uzytego w esach continuum.

Co do basu to powiem tak gdybym miał kupowac kolumny i puscili mi 2 konstrukcje - obudowe zamkniętą i bas reflex to po pierwszych minutach słuchania zdecydował bym sie na bas reflex ale po dłuzszym słuchaniu swoich płyt i ulubionych kawałków wydaje mi sie ze lepszym rozwiązaniem jest obudowa zamknieta. Nie ma moze tego super niskiego pasma ale jest szybkosc, precyzja co daje dzwiękowi wiekszą neutralnosc a ta jest zaletą akustyka rr2.

Szlufik co z kolcami. Ja tu sie chce pochwalic na forum swoim nowym nabytkiem a nie mam kolcy.

Pozdrwiam i wpadaj jak cos ze swoimi proacami 140 to porównamy bo moich to raczej nie udzwigne do Ciebie (ok 40 kilo sztuka - stolarz sie popisał).

Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...

po raz pierwszy jestem na stronie klubu,

dopiero po przeczytaniu Waszych wpisów rozumiem dlaczego nie ma cen na stronie firmy,

w tym kontekście udostępnienie prywatnego maila powyżej to bardzo nieładnie, potem każdy potencjalny nabywca (nie wykluczma siebie) będzie podejrzany.

nautilius81,

w Polsce jak to określiłeś ludzie łykają chińskie a nie kupują np. amlifona właśnie z powodów skazanych przez zwykłego banana, nawet na forum łatwiej zetknąć się z chińskimi produktami niż z amplifonem, niestety firma musi docierać do potencjalnych odbiorców i podawać na stronie internet. aktualne inf. i nie chodzi tu o nachalny marketing, na forum łatwiej dowiedzieć się o zakończeniu produkcji dussuna99 niż o aktualnej ofercie amplifona któremu życzę jak najlepiej.

ale przyczynę logicznie wytłumaczył wuelem, do którego miałbym pytanie o por. amplifona 30,40 z almarro.

Witam, doświadczenia wprawdzie nie mam, ale jeżeli dobrze pamietam, to Pan Piwowarczyk wymienił kiedyś na forum Dynki jak kolumny z którymi jego wzmacniacze na pewno nie zagrają...

Sam teraz jestem na etapie poszukiwania jakichś dobrych monitorów do WT-40.

Jak coś fajnego usłyszę to mogę dać znać oczywiście.

A gdyby ktoś miał jakieś konkretne rekomendacje do posłuchania to oczywiście byłbym wdzięczny za takie wskazania.

Pozdrawiam

hazardzista-nie sugeuj się tym co napisał juro bo to brednie. Zbyt dużo jest elementów w torze audio żeby z całą stanowczością napisac że coś zagra lub nie z jednym tylko elementem toru.

Zresztą co to znaczy nie zagra???Za mało dynamiczne kolumny, może za mało basu albo wysokich.

A jeśli nawet tak jest to może jednak okazac się że komuś taki dzwięk odpowiada.

W audio słowo napewno można sobie schowa między bajki -bo ile ludzi tyle opinii.

No cóż niektórym trzeba chyba dużymi literami pisać, żeby czytali ze zrozumieniem!?!

Zastrzegłem przecież, że sięgam do pamięci i że cytuję wypowiedź producenta!

Pan Piwowarczyk chyba wie co mówi skoro tak kategorycznie wypowiada się na temat doboru kolumn do swoich wzmacniaczy - cytuję "brednie" producenta:

"Jeżeli chodzi o kolumny z mojego wcześniejszego wpisu to proponuję TRIANGLE (ANTAL) i praktycznie wszystkie modele, Cabasse (Jonki) i wyższe mdele, Audio Physic Virgo (ale chyba tylko te wcześniejsze serie) i wiele innych za mniejsze lub większe pieniądze.

Prawdę mówiąc łatwiej mi wymienić kolumny których nie polecam. A więc Dynaudio, kolumny w oparciu o głośniki Scan Speka ( mówię tutaj o nisko-średniotonowych) a także ostrożnie podchodziłbym do Vify."

Koniec cytatu.

Jest to wypowiedź z 10 września 2003 w temacie "Amplifon w audiophile".

>>>hazardzista5

Nie chcę być złośliwy ;), ale nie mogę się powstrzymać. Więc proponuję kup amplifona do swoich dynaudio, może będzie za mało basu albo wysokich, może te kolumny okażą się za mało dynamiczne w połaczeniu z amplifonem, ale może ........ taki dźwięk będzie Ci odpowiadał (sic!) :o

A poważnie to życzę oczywiście dokonania dobrego wyboru i pozdrawiam.

juro-to jeśi chodzi o zrozumienie to Piwowarczyk określił że nie poleca a nie że napewno nie zagrają.

Czujesz subtelną różnicę? :)

Pomimo tego że ktoś nie polecał czegoś ja mam kolumny na Vifie i jestem baaaardzo zdowolony z tego wyboru.Natomiast słuchałem Amplifona +CD Burmester z Trianglami+srebrne okablowanie. Jazgotki-tak krótko można napisac.

>>> Zawi

W moim rozumieniu jest tak, że jeżeli ze wszystkich dostępnych na rynku, producent wymienia jedną firmę, której nie poleca to znaczy że te kolumny sie wyjątkowo nie zgrywają ze wzmacniaczem, ale to może moja nadinterpretacja.

Co do Triangli to się zgadzam. Słyszałem je wprawdzie z inną lampą, ale był to mimo wszystko jazgot (chociaż podobno w odświeżonej serii Esprit jest zmodyfikowany, czy też inny gwizdek i gra to podobno spokojniej).

Kontynuując temat doboru kolumn do amplifona, to ja jestem świeżo po zmianie Densena 100 na WT-40.

Densen był dobierany do moich obecnych (jeszcze tylko przez chwilę) monitorków AE evo1.

Przy ich zakupie porównywałem je jeszcze z Dynkami 42 i wierzcie lub nie, ale zagrały z Densenem lepiej (to znaczy dla mnie lepiej) niż dynki, chociaż to podobna szkoła - dużo niezłego basu i lekko wyeksponowana średnica. I teraz clue wywodu, WT-40 gra poniżej przeciętnej z tymi evo1, które moim skromnym zdaniem maja podobną charakterystykę do Dynaudio 42. Stąd też wyciagam ostrożnie wniosek, że z Dynaudio też by nie zagrał. Na koniec skaza na mojej teorii - test z przed kilku lat w HF i Muzyka. WT-40 był testowany właśnie z dynaudio 42 (znów jeżeli dobrze pamietam) i o dziwo redaktorowi testerowi takie zestawienie przypadło do gustu, ale z drugiej strony wiemy wszyscy, że gustibus non disputantum est (czy jak to się pisze). Wniosek? Trzeba słuchać, słuchać i ........słuchać :) Pozdrawiam

Witam!Od kilku lat używam monitorów Avance Signature3Mk2 do WT-30-2 i dla mnie to bardzo dobre zestawienie(w umiarkowanie dużym pomieszczeniu).Amplifon bardzo dobrze gra z głośnikami Castle`a a jedno z najlepszych zestawień to właśnie Audio Physic Virgo2 gen.Detale zawsze można doszlifować poprzez dobór kabli.

czytam z uwagą opinie Kolegów,

mam za sobą próbę dynaudio focus + inna lampa tj. primaluna, występowały tam problemy typu wydłużanie niektórych dźwięków i i ogromane rozjaśnienie ale to już indywidualne cechy PL i tego modelu dynek, z drugiej strony była wspaniał muzykalność i z tego powodu dalej prefrowałbym takie połąćznie dynki + lampa. problemem dla mnie nie jest poziom głośności, chodzi tylko żeby wzamcnaicz w miarę panował nad kolumnami, słyszałem opinie że amplifony są dość wydajne prądowo stąd brałem pod uwagę takie połączenie. Z drugiej strony ta opinie producenta, która badzo dobrze o nim świadczy - nie opowiada jak niektórzy producenci bez podstaw że "to napędzi wszystko".

chociaż dynaudio i kolumny na scanach są dosyć popularne. U mnie wysępuje dobór elektroniki do kolumn bo nie zamierzam ich zmieniać.

Witam. Co do amplifona a mianowicie wt-40 i doborze kolumn do niego to wczesniejszy odsłuch jest koniecznoscią. Mnie srednio podoba sie zestawienie z kolumnami ushera, ponoc zle tez gra z b&w.

Swietnie ten wzmacniacz gra z audio physic new tempo ale tylko podpięty pod 8 ohm (kolumny 4 ohm).

Dobrze sie spisywał z audio physic spark 5 ale przy mnejszych składach do rocka i ostrzejszej muzyki te kolumny sie nie nadają. Co do scan speaka i amplifona - w esach continuum piękna nasycona srednica ale troche spowolniony dzwięk wg. mnie za trudne kolumny nawet dla wt40.

Obecnie słucham akustyków rr2 na scan speakach revelatorach i wbrew opini pewnych uzytkowników są to rewelacyjne głosniki i po wygrzaniu z amplifonem grają naprawde dobrze. Jest dynamika, przestrzen, neutralnosc i perfekcyjne wysokie tony. A i jescze jedna uwaga przy odsłuchu uzywac kilku róznych kabli. Miałem sytuacje ze głupi kabel psuł udane zestawienie.

Pozdrawiam.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.