Skocz do zawartości
IGNORED

Lampowy Fan-Klub Amplifona ;-)

Rekomendowane odpowiedzi

> Amplifon

Napisz PW do Redakcji.

Bez niej nie da się.

nie zakładaj nic z góry; bądź nieskazitelny w słowach; nie bierz nic do siebie; rób wszystko najlepiej jak potrafisz.

Kol. Redakcja miał wyjechać na weekend, bardzo możliwe że spotkał fajne żeńskie towarzystwo i weekend troszeczkę się przedłużył. Ja poczekałbym na odpowiedź, ciesząc się równocześnie szczęściem naszego Kolegi Redaktora. Bo przyjemnych chwil nigdy za wiele!

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

Ciezko trzeba najpierw odkręcic kilka srub w dolnej czesci wzmacniacza (podajze inbusy) dopiero potem mozna wysunąc tą płytke z tyłu co są przykręcone gniazda ale tez nie wysuniesz do konca bo bedziesz ograniczony kablami od transformatorów. A i ze 2 godziny zabawy zeby to zrobic. Pozdrawiam

No właśnie cięzko jak cholera-tylko jak odkręcic te pieprzone śruby przy transformatorze.

Jakoś to musiało byc prościej skręcane -no chyba Amplifon nie utudniałby sobie życia

• Redaktorzy

Nie na weekend, tylko na roboty do lasu. Wróciłem i wczoraj przekazałem pytanie do reklamy. Przepraszam za opóźnienie, tak sie złożyło, trzy dni czołgałem się wśród mchu zbierając próbki różnych chęchów do analiz. Dzisiaj jeszcze sprawdzę, czy jest reakcja.

Witam po dłuższej przerwie :)

Dojrzałem, przemyślałem, poczytałem, posłuchałem i ...

chyba wstąpię do tego "Klubu", jestem po rozmowie z A.P. i jutro najprawdopodobniej

uda mi się zrobić wpłatę na nowy model 40, po dłuższej (w sumie dwóch) rozmowie z AP,

poinformowaniu go jakie mam kolumny, namówił mnie i obiecał, że to zagra, więc teraz

tylko aby do czwartku, kiedy przyjedzie kurier i przywiezie paczkę ze szkłem :)

Co sądzicie o podpięciu tego nowego do audio physic Yara II? ktoś już testował?

bo nie znalazłem żadnych tematów na forum, wierzę, że A.P. wie co mówi.

Tutaj już jest jakieś skromne zdjęcie tego ze zmienionym nie tylko środkiem,

ale i nową płytą czołową, czarnymi bokami już nie z drewna itd.

https://ssl.allegro.pl/item464697227_amplifon_wt40_ii_nowa_wersja_promocja.html

Od czasu, kiedy uporałem się z moim CECkiem na winylu (pewnie wielu z Was pamięta),

CD poszły w odstawkę i nie żebym narzekał na dźwięk z Primara, ale kiedy posłuchałem

trochę lampy u kumpla, w sumie z przypadku, to mnie zakręciło już na amen :)

Muzyka daje moc ciału, pogodę zmysłom i nieśmiertelność duszy!

Miałem Wt-40 z audio physic spark 5 i było fajnie duzo przestrzeni ale zdecydowanie lepiej grał amplifon z new tempo - rewelacja ale uwaga pisze to juz chyba 3 raz podpiętymi pod wyjscie we wzmacniaczu pod 8 (a kolumny 4 ohm) wiec pierwsze co to zrób sobie taki test z Twoimi kolumnami. Kolejną wazną sprawą są kabelki - warto poexperymentowac troche. Dobrze gra na nordostach i obecnie na przesłuchiwanym polskim hotline - rewelacja. Przy nieodpowiedim okablowaniu zagra niestety moze nie zle ale nie za fajnie.

Pozdrawiam.

szlufik, 29 Paź 2008, 13:34

>Potwierdzam

Ja też potwierdzam :) rano wpłaciłem kasę i A.P. miał wysłać, przy dobrych wiatrach

jutro najdalej w piątek będę się raczył nową zabawką. Kolumn raczej nie przewiduję

do zmiany, z Primarem grają mi naprawdę rewelacyjnie i nie chciałbym tego zmieniać.

Mam nadzieję, że A.P. wie co mówi i nie naraziłby mnie na dyskomfort i siebie na

złą opinię, tym bardziej, że naprawdę dość długo poświęciliśmy na rozmowy i dużo

mi powyjaśniał, przyznał też, że bardzo się cieszy z takiego mojego podejścia

i tym chętniej wyśle mi gwarantowany dobry egzemplarz, wybitnie współpracujący

z tymi moimi Yara'mi i tu mu ufam, że tak będzie :)

Gorzej wypada jego stwierdzenie, że za parę dni spakuję Primara i odsprzedam,

bo po odpaleniu tej lampy nie ma powrotu i oby miał rację :D

Tu mam dwie fotki podesłane prze A.P., marne ale widać różnice, jak dojedzie

to zrobię porządne, po swojemu, w czasie wygrzewania przynajmniej mnie nie rozniesie :)

post-18307-100002524 1225358679_thumb.jpg

post-18307-100002525 1225358679_thumb.jpg

Ja tak miałem z Audio Analogue Puccini Se (dual mono). Jak podłączyłem Wt-40 do systemu to juz powrotne podłaczenie Pucciniego nie miało sensu . Podobine było z Tacd amplifona tylko tym razem w salonie audio (szlufik wziął swoje tacd (juz na lapkach mullarda) a ja swojego audio analogue paganiniego. Po podłączeniu jednego za drugim kolosalna róznica na korzysc amplifona. Po wyjsciu z salonu audio zamówiłem własnie to cd dla siebie. Wt-40 jest dobrym wzmacniaczem ale najlepszym urządzeniem jakie Piwowarczyk zrobił jest odtwarzacz Tacd.

Pozdrawiam.

Shrek.pl,

gratulacje i witam w klubie ;-) drobna porada - na samym początku wymień lampy wejściowe, firmowe 5963 JAN Philips nie brzmią najlepiej, dość dużo się pisało o tym w wątku fan-klubowym... wymiana lamp wejściowych, to najprostszy sposób by zyskać dość znaczącą poprawę brzmienia Amplifona ;-) poczytaj wątek, ja polecam: ECC82 Telefunkena lub Mullarda oraz ECC802S Tesli (na 802ki Telefunkena nie ma co liczyć, są rzadkie i drogie ;-) nieźle też sprawdzają się jugosłowiańskie ECC82 Ei, mogą też być jakieś NOSy Sylvanii itp., ostatecznie wypróbuj 12AU7 ElectroHarmonixa, ale to gdy zawiodą próby zakupu NOSów ;-D moim zdaniem, dopiero po zmianie lamp wejściowych, można dobierać kolumny, kable itd. chyba, że w nowych wersjach wzmacniaczy A.P. nie stosuje już JAN Philipsów z zielonymi nadrukiem... ;-)

x.

Jak przyjedzie niestety jutro ;( wczoraj nie udało się wysłać, bo za późno wpłaciłem

i kurier już przejechał przez Staszów, to zaraz podam Wam dokładnie jakie mam lampki

na wyposażeniu. Nie mam pamięci do tych wszystkich symboli, ale coś kojarzę, że nie

w egzemplarzu jadącym do mnie, nie ma JANków tylko lepsze, inne, gdzie właśnie to

stanowiło ważną część rozmowy o brzmieniu z moimi AP. To było podkreślone, się zobaczy.

PS. Zdjęcia są innego egzemplarza, przysyłając mi je, A.P. miał na celu pokazanie mi

tej nowej szaty srebrnej, nie żółtej, nowych boków z akrylu, nie obsadzonych lamp,

lampy to indywidualne nasze ustalenia, jakby zamówienie odbiegające od standardu.

No to mam! Rozpakowałem, totalny pad szczęki, obrazki tego nie pokażą,

nawet moja żona, która bardzo się bała tego mojego wynalazku kiedy

weszła jak odpaliłem, to zrobiła duże oczy i skomentowała "ale piękne"

więc już problemy rodzinne mam jakby z głowy :)

Teraz meritum. Lampki są standardowe niestety, choć nie wiem czy to

aż taka ujma, bo parę godzin juz gra, nie dość ze jest z każdą chwilą

lepiej, to moje odczucia są takie, że jeśli te lampy są "byle jakie"

to ja już nie wiem, co się dzieje, kiedy wsadza się np. "Mullard'a"!

Już po pierwszych dźwiękach mam odczucia, że pół życia już za mną,

niestety stracone. Gdzie ja miałem mózg jak kupowałem Primare?? szok.

Za cenę tego i nawet CD Amplifona jest dopiero jeden klocek Priamare,

a niestety, ten ostatni ląduje bardzo daleko od lampy, nawet jak to

Wy znający się mawiacie, na filipsiakach. Szkoda słów, jestem w takim

szoku, że długo będę miała banana i znowu chce mis się odsłuchiwać

całe moje archiwa muzy na nowo :)

Zobaczymy za dni parę, mam 3 dni totalnie wolne, nawet z domu nie

wychodzę, bo bliskość sporego cmentarza mnie blokuje, więc jest

pięknie. Już zmontowałem skarbonę, żeby do końca roku zamówić CD.

Idę po bandzie, teraz tylko od Was muszę zdobyć jakiś namiar, coby

zanabyć jakieś oryginalne Mulard'y czy jakieś inne w tej klasie,

już trochę poczytałem więc wiem mniej więcej ocokamnan :)))

Później zrobię porządne foty, to zapodam linka.

Moje szczere gratulacje !!! Cieszę się razem z Tobą. Ja mialem więcej szczęscia, bo zdecydowałem się na Amplifona już wiele lat temu, mimo, że różnie wtedy o nich mówiono i pisano. Posłuchalem i nie było odwrotu - nie ma do dzisiaj !! Pozdrawiam i życzę zadowolenia ze słuchania muzyki a nie sprzętu.

Ja kiedys chcałem wziąsc swojego amplifona do salonu audio zeby posłuchac bowersów 804 (były za połowe ceny ze wzgledu na nową serie z diamentową kopułką). Sprzedawca z salonu (audio klan) stwierdził cytuje: "połączenie bowersa 804 z amplifonem to tak jakby pan załozył do mercedesa koła od poloneza". Wkórwił mnie tym tekstem i nie kupiłem bowersów ani zadnej innej rzeczy z tego salonu i nie kupie.

Podobna sytuacje miałem juz z zaprzyjaznionym salonem audio jak powiedziałem słowo Amplifon to cos marudzili ale po podłączeniu zmienili zdanie i powiedzieli ze nawet by chętnie sprzedawali klocki amplifona.

Nie wiem skąd w Polakach taka niechęc do polskich produktów chyba wszystko przez FSO Polonez.

Podobną sytuacje miałem z kolumnami akustyka i tu jak zwykle poszedłem do zaprzyjaznionego salonu o rade i co usłyszałem " Ponad 5 tys za same głosniki plus zrobienie paczek - za tą cene moze Pan miec dobre markowe kolumny, a nie jeden juz próbował zrobic i nie wyszło itp...) i co zamówiłem w ciemno głosniki i projekt. Nowe kolumny zaraz po podłaczeniu grały lepiej niz AP spark 5. Kilka dni póziej wziołem je do salonu sie pochwalic (na odsłuch wprosił sie tez szlufik :). I co znowu zdziwienie sprzedawcy ze to gra i to jak a porównywalismy z kolumnami z przedziału ponad 10 tys (po wygrzniu grają znacznie lepiej). Po odsłuchu szlufik pogolił swoje proac 140 i zrobił "niemarkowe" akustyki :)

Teraz w głowie mam kolejny pomysł na zrobienie "ulepszonych" akustyów w nieco fikusniejszej obudowie z lepszymi podzespołami zwrotncy (mundorf i cewki tasmowe) i okablowanie wewnętrzne hotline. Zresztą Pan Andrzej Piwowarczyk ma wpasc do mnie bądz do szlufika na odsłuch bo jest zainteresowany tymi głosnikami a w jakim celu - jeszcze nie wiem .

Co do cd to mozesz wpasc posłuchac (tez mam w nim wymienione lampki na mullarda).

W pierwszej kolejnosci bym na Twoim miejscu wypozyczył z salonu nordosta red dawna (lubi amplifony i audio physic) a następnie go oddał a jak Ci sie spodoba (ja słuchałem kilkanascie kabli gosnikowych i interkonektów i mnie on najbardziej podpasił). Następnie bym zamówił za 1/4 ceny hotline blue spiral - bardzo podobny charakter brzmienia.

Ale sie rozpisałem - sorry.

Pozdrawiam.

Narazie wygrzewamy, zdaję sobie sprawę, że tak naprawdę to on zagra dopiero

za jakieś dwa tygodnie. Niemniej jednak to, co mnie dzisiaj dotknęło, to jedna

z najprzjemniejszych chwil w życiu jakie pamiętam i zapamiętam długo, włącznie

z miną mojej żony, o dzieciach nie mówiąc. Oni mają po 17 lat i pierwszy raz

w życiu zobaczyli pracującą/żarzącą się i grającą lampę wogóle. Musieli byście

widzieć reakcję, zwyczajowo nie da się tego opisać :)))

A.P. w rozmowie dzisiejszej mi powiedział, że jak nadarzy się okazja, żebym kupił

Mullard'y i już nic więcej do szczęścia nie będzie potrzeba. One nie zagrają

ponoć diametralnie lepiej wg. niego, ale inaczej, co jest nie bez znaczenia.

Jestem ogromnie ciekaw tego zjawiska, Nad CD ze spokojem sobie pomyślę. W tej

chwili sporo innych wydatków, jakieś święta za pasem, ale damy radę :) Póki co

przeprosiłem mojego stareńkiego Denona z serii DCD-735 i powiem Wam, że daje

radę, gra wręcz świetnie, może nabędę sobie jakąś nową konstrukcję, tymczasowo,

a pod koniec roku dzwonię i zamawiam u A.P., nie ma zmiłuj.

Teraz na koniec powiem Wam jeszcze jedną śmieszną rzecz, poszedłem po bandzie

całkiem - mój Primare już stoi i gra u nowego właściciela, tak to się kręci :)))

Aha, jeszcze miałem się odnieść do Twoich przygód z salonami nautilus81, mam te same

doświadczenia. Jedno wręcz mnie rozbawiło, przy ogólnej rozmowie, że chciałbym posłuchać

Amplifona, czy w ogóle maja jakieś zdanie, możliwości, to się nasłuchałem ... żehoho.

Jakie to badziewie, nie gra, ciężko kolumny dobrać, a już na KT88 to bez szans, piszczy

nie gra i takie tam podobne bzdety. W innym momencie, w rozmowie z poniekąd fajnym

człowiekiem z tegoż saloni (pracownikiem), podczas odsłuchu i luźnej rozmowy powiedział,

(przyznał się), że on wie i twierdzi, że Amplifon, to zajebista konstrukcja, szczególnie

na uwagę zasługuje model sprzed lat ..25, że jego kolega ma 30 i jest jego częstym gościem,

że z wielką przyjemnością chodzi wspólnie słuchać muzy do niego, bo Amplifon, to jednak

dziwnie niepowtarzalne brzmienie, a ma na co dzień do czynienia ze sprzętem różnej maści.

zebym nie słuchał tych bredni, że on musiał przytakiwać, bo lubi tę pracę, ale powinienem

sam posłuchać i ocenić, że chętnie mi umożliwi to u swojego przyjaciela na 30. Szok, nie?

i teraz weź tu człowieku idź z pieniędzmi, do takich dwulicowych szuj :)

Nordost jest najlepszym kablem do amplifonów i kolumn opartych na dunskich przetwornikach. Najgorszym kablem jaki miałem był niestety polski srebrny argentum (a ponoc tylko srebro do lamp ).

a ja lecę na Antycablach głośnikowych (pożegnanie z Goertz było szybkie) i Tara labs air1 i też jest super. No ale amplifon zasila równie mało markowe kolumny Minas Anor-nie ma co ich słucha podobnie jak amplifona bo to szajs bodono jest niezwykły

Miałem nizszą serie głosnikowych 2/4 i nie było rewelacji przynajmniej na audio physicac. Ale trinagle to całkiem inne kolumny na całkiem innych głosnikach a to znacząca róznica.

Piszecie o wymianie lamp wejściowych, wszystko dobrze, tylko mam pytanie teraz

i o precyzyjną odpowiedź proszę. Wymieniamy 6 szt na jednakowe czy tylko te dwie

skrajne (mam teraz Philipsa, rozpoznaję po zielonym nadruku)? Dwie skrajne są

jednakowe, po dwie do wewnątrz są 4 jednakowe i nie bardzo kumam jak postąpić.

Czy ktoś ma jakieś źródło zakupowe, dobre, pewne i szybkie? Bo naczytałem się,

że można się nadziać na mullard'a ale tylko z nadruku, czyli szara rzeczywistość.

Trochę szukałem w sieci i mam jakieś linki do sklepów, można kupić, zapłacić,

tylko czy to po pierwsze w dobrej cenie, po drugie może ktoś już tam kupował?

http://thetubestore.com/

http://store.tubedepot.com/12au7.html

Jestem skłonny nabyć, bo inaczej nie sprawdzę czy jest inaczej/lepiej, a jak

nie sprawdzę, to nie daruję :) nie ma chyba nikogo w mojej bliskości, żeby

wspólnie najpierw włożyć i potestować przed zakupem, poza tym, jest tylu Was,

że nawet jak bym nabył Mullard.y i mi nie pasowały, z pewnością ktoś mi je

zabierze, bez proszenia :)))

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.