Skocz do zawartości
IGNORED

Lampowy Fan-Klub Amplifona ;-)

Rekomendowane odpowiedzi

Gość rydz

(Konto usunięte)

friday wypożycz okablowanie ULTRALINK PLATINIUM AMBI-MK 2-10. Tak naprawde dopiero to okablowanie uświadomiło mi jaki jest skok jakościowy pod względem brzmienia w porównaniu z kablami do 100 zl za metr. Przedewszystkim precyzja,przestrzeń i ogromna scena dżwiękowa! Z Audio Physic ściany po prostu powinny (zniknąć). Fakt że okablowanie drogie.Pozdrawiam Amplifonowców rydz.

friday wypożycz okablowanie ULTRALINK PLATINIUM AMBI-MK 2-10. Tak naprawde dopiero to okablowanie uświadomiło mi jaki jest skok jakościowy pod względem brzmienia w porównaniu z kablami do 100 zl za metr. Przedewszystkim precyzja,przestrzeń i ogromna scena dżwiękowa! Z Audio Physic ściany po prostu powinny (zniknąć). Fakt że okablowanie drogie.Pozdrawiam Amplifonowców rydz.

Dzięki za odpowiedź.Cena nowego w Polpaku faktycznie ambitna. Ciekawe ile kosztuje w Kanadzie. Aż tak bardzo we wpływ kabli na brzmienie to ja chyba nie wierzę ale spróbuję wypożyczyć może zmienię zdanie. Przyznam jednak, że z tym atlasem i z dobrze zrealizowana płytą mam wrażenie znikania ścian. Głębia i szerokość sceny jest imponująca a brzmienie to sam miód. Znajomy, wielbiciel klasyki muzycznej określił to tak "teatr muzyczny na 17 m2 " A co ze słynnym nordostem red dawn, warto próbować ? Jest jakaś używka na allegro.Pozdrawiam.

Dzięki za odpowiedź.Cena nowego w Polpaku faktycznie ambitna. Ciekawe ile kosztuje w Kanadzie. Aż tak bardzo we wpływ kabli na brzmienie to ja chyba nie wierzę ale spróbuję wypożyczyć może zmienię zdanie. Przyznam jednak, że z tym atlasem i z dobrze zrealizowana płytą mam wrażenie znikania ścian. Głębia i szerokość sceny jest imponująca a brzmienie to sam miód. Znajomy, wielbiciel klasyki muzycznej określił to tak "teatr muzyczny na 17 m2 " A co ze słynnym nordostem red dawn, warto próbować ? Jest jakaś używka na allegro.Pozdrawiam.

RED DAWN poleca sam Andrzej Piwowarczyk ,notabene konstruktor Amplifona

Piotr

RED DAWN poleca sam Andrzej Piwowarczyk ,notabene konstruktor Amplifona

Przywiózł do mnie Amplifona, pytałem go o kabelki ale chyba wolał nie polecać bo ta nazwa nie padła.

Pozdrawiam.

Przywiózł do mnie Amplifona, pytałem go o kabelki ale chyba wolał nie polecać bo ta nazwa nie padła.

Pozdrawiam.

Wszystko zależy od kolumn i co chcemy osiagnąc. U mnie red dawn się spisywał z akustykami rr2 / audio physicami podobnie hotline blue spiral , pare kabli nie grało van den hule , qued silver spiral , nie grał też srebrny argentum. Najlepsze kable jekie dane mi było słuchac z amplifonem i jadisem (miałem jakis czas te dwa wzmacniacze jednoczesnie) plus akustyk rr2 to były srebrne albedo monolith które przywiózł klient akustyków. Potem sam kupiłem sobie te kabelki , potem znowu sprzedałem bo zmiana systemu a teraz znowu o nich myslę.

Pozdrawiam

W zwiazku ze swoimi ostatnimi przygodami z Amplifonem, informuje ze wszystko juz gra...

Walnieta lampa mocy zostala wymieniona na nowa u Piwowarczyka w ramach gwarancji.

Owe wspomniane wyzej przesterowanie srednicy było powodem, nic innego, jak tylko zaśniedziałym stykiem w jednej z lamp mocy.

Podkreslam, ze w razie jakikolwiek problemów z Waszymi Amplifonami, polecam w pierwszej kolejnosci dzwonic do producenta, Pan Andrzej to bardzo życzliwy i pomocny czlowiek...

Ha! Z Amplifonami to chyba większych problemów nie ma,problemy to raczej w sasiednim Klubie? Jeśli już problem wystapi to życzę wszystkim takiego serwisu jak Amplifon.

Amplifony są zrobione bardzo porządnie nie odbiegają od zachodniej konkurencji , lampy padają ale inne typy np kt88 tez taki ich urok. W lampowcach jak padnie lampa to pół biedy ale jak padnie tranzystor a tak też się zdarza czasami to już nie jest ciekawie.

A W CZYM WIDZISZ PROBLEM Z WYMIANĄ TRANZYSTOA?W PORZĄDNYCH WZMAKACH TRANZYSTORY OSADZONE SĄ W PODSTAWKACH,ODKRĘCASZ OD RADIATORA TYLKO I WYJMUJESZ JAK LAMPĘ Z COKOŁU.A NAWT JAK NIE SĄ TO LUTOWNICA DO RĘKI I 3 NOGI DO WYLUTOWANIA.

Większym problemem jest naprawa wzmacniacza tranzystorowego np.Luxmana lub Accuphase ,bo szczerze mówiąc bałbym się do pierwszego lepszego serwisu oddać aby nie pozamieniali części lub nie wymienili na tańszy odpowiednik(gorszy) jakiegoś tranzystora.Kiedyś serwisant powiedział mi , że są tranzystory Sanken-a tanie i takie gdzie jedna sztuka kosztuje ok.1000 zł. a można ją zastąpić znacznie tańszym odpowiednikiem nawet innej firmy .A niestety z uczciwością serwisów bywa różnie.Ku przestrodze dopiszę tylko , że kiedyś kupiłem do radia lampowego 6 lamp u pana Floriana Szcześniaka z Wa-wy i 2 z lamp były zepsute -machnąłem ręką gdyż 50 zł. nie majątek ,ale nigdy u niego nie kupię żadnych lamp i nikomu go nie polecę -jak mówi porzekadło "RAZ PSU OGON OBCIĘLI"

Piotr

Spokojnie panowie,ja tylko sugeruje,że jeżeli ktoś miał styczność z elektroniką praktyczną,to wymiana tranzystora nie jest problemem,a wyobraźcie sobie ile trzeba się namęczyć, żeby wylutowć układ scalony z ponad 20 nogami i żeby go nie usmażyć przy okazji ,a co do serwisu to podzielam obawy kolegi 23031970

A W CZYM WIDZISZ PROBLEM Z WYMIANĄ TRANZYSTOA?W PORZĄDNYCH WZMAKACH TRANZYSTORY OSADZONE SĄ W PODSTAWKACH,ODKRĘCASZ OD RADIATORA TYLKO I WYJMUJESZ JAK LAMPĘ Z COKOŁU.A NAWT JAK NIE SĄ TO LUTOWNICA DO RĘKI I 3 NOGI DO WYLUTOWANIA.

Chodziło mi oczywiscie o wzmacniacze tranzystorowe. Z wymianą tranzystora może i nie ma większych problemów - wlutowac byle gówno i tak będzie grało ale wiem że tranzystory się paruje a z tym to już będzie chyba spory problem. Nawet dobre marki kolumn parują głośniki i to nawet znanych producentów.

jeżeli chodzi ci nautilus o parowanie tranzystorów tak jak lampy to nie jest to prawdą,tranzystory w przeciwieństwie do lamp są bardzo powtarzalne,oczywiście zależy jaki margines sobie założymy,w drogich tranzystorach to na pewno dobierane są pary npn i pnp ale przy budzetowych to jak leci i dlatego tranzystor wyparł lampę,jest tani w produkcji powtarzalny i trwały

Edytowane przez Rezyslaw

no wlasnie, bo my tu nie słuchamy tranzystorów

a tak a propos ostatnio zauważyłem jakis wysyp Amplifonow w ogłoszeniach, to chyba za sprawa drożejącego prądu w przyszlym roku:)

Edytowane przez czodaboy
Gość rydz

(Konto usunięte)

czodaboy jak przesledzisz wpisy z ostatnich lat to z lampami jak zwykle ,idzie zima! Trzeba dogrzać mieszkania!Tak na poważnbie słucham amplifona od kilku lat,próbowałem przejść na tranzystor kilka razy ,zawsze brakowało mi tego Pierwiastka dzwięku,którego na tranzystorze nie mogłem odnalesć.Pozdrawiam. rydz.

Przepraszam,,,. ale natłuklem bykow.No ale miałem dzisiaj wędzenie,ech raczej wczoraj.

Co do wysypu Amplifona sa cztery sztuki ,z czego dwie wystawia Pan Andrzej,pominę innych producentów.Kołyszą się jak na fali w dziesiątkach egzemplarzy.Dobrych snów.rydz.

Co do wysypu Amplifona sa cztery sztuki ,z czego dwie wystawia Pan Andrzej,pominę innych producentów.Kołyszą się jak na fali w dziesiątkach egzemplarzy.Dobrych snów.rydz.

Co do amplifonów na allegro to normalna rzecz , kiedyś były jednoczesnie trzy manleye stingray choc to mniej popularne wzmacniacze.

Co do tranzystorów to dobre firmy na bank je parują - nie mogłem znalezc która dokładnie firma to robi ale kiedyś gdzies czytałem. Jedno jest pewne ja bym nie chciał mieć wzmacniacza (wysokiej klasy np accuphase) modyfikowanego/naprawianego przez wymiane jakiegoś tranzystora (no chyba ze dobrane tranzystory takiej samej firmy jak w oryginale) ale nie na zasadzie "jeden padł i wsadze byle jaki i tak będzie grało'.

Co do traznystorów to tez nie mój typ. Miałem naima (który słynie z raczej ciepłego grana) i nie mogłem na nim słuchac. Kupiłem hybrydę unisona i jest ok bo gra bardziej jak lampa niż tranzysor. Pozdrawiam

no wlasnie, bo my tu nie słuchamy tranzystorów

a tak a propos ostatnio zauważyłem jakis wysyp Amplifonow w ogłoszeniach, to chyba za sprawa drożejącego prądu w przyszlym roku:)

Nie wiem dokładnie ile prądu pobiera Amplifon i jak to się ma do np. wzmacniacza tranzystorowego o mocy ok 100W.

Mnie nie tyle zastanawiają wydatki związane z prądem lecz koszty związane z wymianą lamp.

Było o tym już kilka wpisów.

To że lampy padają to oczywiste ale jeśliby założyć wymianę kompletu lamp raz w roku - to koszt 400zł/rocznie - dość spory wydatek.

Gość rydz

(Konto usunięte)

Nie wiem jak jest z Wt40. U mnie w trzydziestce lampy wytrzymują 1400-1600 godzin,a więc mamy rok słuchania dzień w dzień po około 5 godzin.Kiedy będziemy słuchać po dwie godziny to mamy już dwa lata. Komplet lamp mocy można dobrany kupić za 300 zł. rydz.

Nie wiem dokładnie ile prądu pobiera Amplifon i jak to się ma do np. wzmacniacza tranzystorowego o mocy ok 100W.

Mnie nie tyle zastanawiają wydatki związane z prądem lecz koszty związane z wymianą lamp.

To że lampy padają to oczywiste ale jeśliby założyć wymianę kompletu lamp raz w roku - to koszt 400zł/rocznie - dość spory wydatek.

Ale przecież w przypadku gdy jedna z lamp sie skonczy, to nie trzeba zaraz kupowac kompletu tak? Mozna sparowac jedna do pozostalych tak jak to zrobil mi wlasnie Piwowarczyk.

A mnie nie martwi koszt wymiany lamp ,opony , olej itd.w samochodzie też trzeba wymieniać i też są koszty.Posiadając wzmacniacz lampowy co jakiś czas trzeba po prostu płacić podatek(wymiana lamp) za przyjemność obcowania z brzmieniem lampowym.

Poza tym , co mają powiedzieć posiadacze wzmacniaczy na lampach 300B ,to są dopiero wydatki -są takie lampy 300B gdzie sztuka kosztuje kilkaset zł.

Jedynie ,co mnie trapi to dzień w którym skończą się zapasy lampy 6s33s

Piotr

• 2 tygodnie później...
Gość rydz

(Konto usunięte)

Koledzy Amplifonowcy pytanie dotyczy lamp mocy ,posiadamy komplet z którego pada jedna z lamp,kupujemy drugi komplet z którego pada też jedna z lamp,zostają dwa komplety dobranych lamp po 5 sztuk,teraz tak ,czy możemy wstawic na lewa stronę trzy z jednego kompletu i trzy na prawą stronę z drugiego? Może też Pan Andrzej z Amplifona tu zerknie i się wypowie. Z góry dziękuje za wpisy w temacie.

Puk,puk, śpicie już?

Wiem ,że można wysłać do P.Andrzeja Piwowarczyka 3 działające lampy z kompletu a czwartą on dopasuje - dzwoniłem kiedyś do niego w tej sprawie.

Z drugiej strony skoro wzmacniacz ma autobias ,to teoretycznie "kwartowanie"(parowanie) lamp nie powinno mieć aż takiego znaczenia , gdyż

rozrzut parametrów poszczególnej lampy jest korygowany przez autobias

Piotr

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.