Skocz do zawartości
IGNORED

Lampowy Fan-Klub Amplifona ;-)

Rekomendowane odpowiedzi

Liczy się wydajność prądowa a nie wat.

Wcześniej dokładnie to napisałem.Trudne kolumny lepiej wysteruje Krell niż lampa,zwłaszcza SE.Za trudne kolumny uważam nie tylko takie,które mają niską skuteczność ale również dołki impedancji.Zestawienia na które się powołujesz dowodzą tylko,że w przypadku wzmaka lampowego,bardziej liczy się synergia,dopasowanie niż rzeczywiste parametry.Na tej zasadzie kolumny Father Pio zagrają z diabełkami ale z tranzystorem już nie(to z waszych opisów).Mój Krell ma tylko 50w-40w z Amplifona to przy nim słabizna-nie mam oczywiście na myśli jakości brzmienia a jedynie wydajność.Gdybym napisał ci co myślę o zestawieniu Sonusów z diabełkami-to musiałbym obrazić tych,którzy je polubili.Słyszałeś kiedyś kolumny Dynaudio z SE albo inną małowatową lampą?Niczego to nie dowodzi poza tym,że są lepsze i gorsze zestawienia.Amplifon WT40 to fajny wzmacniacz-wielka szkoda,że przestał być produkowany.

to po co się ślinić nad "trudnymi" kolumnami

może niech lepiej znawcy-projektanci uwzględnią co lubią wzmacniacze

nabywcom też ta wiedza da w efekcie więcej radości

bo te "trudne" to sztuka dla sztuki, do tego wcale nie gra toto lepiej, wręcz odwrotnie

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Wcześniej dokładnie to napisałem.Trudne kolumny lepiej wysteruje Krell niż lampa,zwłaszcza SE.Za trudne kolumny uważam nie tylko takie,które mają niską skuteczność ale również dołki impedancji.Zestawienia na które się powołujesz dowodzą tylko,że w przypadku wzmaka lampowego,bardziej liczy się synergia,dopasowanie niż rzeczywiste parametry.Na tej zasadzie kolumny Father Pio zagrają z diabełkami ale z tranzystorem już nie(to z waszych opisów).Mój Krell ma tylko 50w-40w z Amplifona to przy nim słabizna-nie mam oczywiście na myśli jakości brzmienia a jedynie wydajność.Gdybym napisał ci co myślę o zestawieniu Sonusów z diabełkami-to musiałbym obrazić tych,którzy je polubili.Słyszałeś kiedyś kolumny Dynaudio z SE albo inną małowatową lampą?Niczego to nie dowodzi poza tym,że są lepsze i gorsze zestawienia.Amplifon WT40 to fajny wzmacniacz-wielka szkoda,że przestał być produkowany.

Zależy jaka lampa i jaki tranzystor. Dokładnie jak pisałeś parametry mocy głownie we wzmacniaczach tranzystorowych są chyba z kosmosu. Dla mnie 30 wat z SE gm70 czy 845 to jak 300 wat z tranzystora (przynajmniej tych podawanych na papierze).

Sonusy amator 1 z diabełkami grały kapitalnie (z amplifonem dobrze a z kolegi SE 18 wat prawie idealnie) , z tranzystorem nada którego mam w zastępstwie słabo. Dla mnie te kolumny są stworzone do lampy. Gdzieś w necie podniecali się połączeniem z monoblokami ancient audio na diabełkach (muszę poszukać ten tekst).

Znalazłem wypowiedź Pacuły na temat połącznia Amator 1 z inną integrą ancient audio (300B):

"Silver Integra to sporo słabszy od Granda wzmacniacz, a to ten ostatni sobie radzi z Electami I. Myślę, że skomplikowana budowa II specjalnie dobrych widoków nie rysuje. Chyba, że słucha Pan w bardzo małym pomieszczeniu. Pod tym względem Dynaudio Special Twenty-Five mogłyby się wydawać lepsze, bo są tylko dwudrożne, jednak mają one bardzo niską impedancję i trzeba by dla nich transformator nawinięty na 4 Omy. Jeżeli taki Pan ma, to powinno być bardzo dobrze Wysokie tony tych kolumn są cudowne i pozwolą oddać klasę urządzeń Ancienta w całej glorii i chwale"

Wojciech Pacuła

Kolumny Father Pio mają niemal idealnie równą impedancję i owszem grają praktycznie u wszystkich moich znajomych z lampami. U kolegi zagrały gorzej z końcówką accuphase z pre Mark Lewinson niż z Amplifonem choć i znalazły by się również wzmacniacze tranzystorowe z którymi zagrają.

Moje drugie kolumny (harbeth) również grają kapitanie z tylko 18 watami z 6c33c i taka moc mi w zupełności wystarczy.

Moje SE ma jest szybsze i ma lepszy bas niż wt40 czy Jadis Orchestra.

SE=Zamuł to mit.

30 wat SE z gm70 czy 845 (mam na myśli porządne wzmacniacze jakich słuchałem) lepiej wysteruje kolumny niż "papierowe" 300 wat z tranzystora i to nie jest mit.

Pozdrawiam.

Jest szansa że jeszcze kilka WT-40 powstanie..... jak złożymy zamówienie na kilka sztuk :-)

Z oferty Amplifona na pewno znika WT-30 (z przyczyn ekonomicznych).

Powstaje za to nowy wzmacniacz, tylko będzie ok. 4 razy droższy od WT-30 :-(

Mam pytanie do kolegów Co po Amplifonie WT-30? Na jaką lampę warto zmienić Amplifona? Oczywiście fajnie by było gdyby jakość/cena była tak samo korzystna.

to po co się ślinić nad "trudnymi" kolumnami

może niech lepiej znawcy-projektanci uwzględnią co lubią wzmacniacze

nabywcom też ta wiedza da w efekcie więcej radości

bo te "trudne" to sztuka dla sztuki, do tego wcale nie gra toto lepiej, wręcz odwrotnie

Ja bym powiedział więcej - te "trudne" to taki wypadek przy pracy.

Czy ktoś się kiedyś zastanawiał, w jakim celu są produkowane ?

Jest szansa że jeszcze kilka WT-40 powstanie..... jak złożymy zamówienie na kilka sztuk :-)

Mam pytanie do kolegów Co po Amplifonie WT-30? Na jaką lampę warto zmienić Amplifona? Oczywiście fajnie by było gdyby jakość/cena była tak samo korzystna.

Krell kav 300i-taka była moja droga.Paradoksalnie decyzje zapadły po wizycie w Staszowie.Zdałem sobie sprawę,że jest jeszcze wiele rzeczy,które chciałbym usłyszeć.

Bardzo fajny wzmacniacz to manley stingray. rochę gorszy jadis orchestra (poziom amplifona).

Mam do panów pytanie Szybki Gonzo i Triode jak mniemam jesteście posiadaczami wzm. lampowych a jakie macie kolumny jeśli można wiedzieć ???

Ja mam Aries Classic(2 way SS Illuminator)-Amplifona miałem,teraz gram na dzielonym Krellu.

Dziękuję za propozycję wzmacniaczy, jednak planuje zostać przy lampie. Długie słuchanie bardziej odpowiada mi na lampie.

Rozważam jeszcze końcówkę mocy np. Xindaka i preamp lampowy.

Tylko, że ciężko z odsłuchem takich konfiguracji (sprzęt używany).

Dziękuję za propozycję wzmacniaczy, jednak planuje zostać przy lampie. Długie słuchanie bardziej odpowiada mi na lampie.

Rozważam jeszcze końcówkę mocy np. Xindaka i preamp lampowy.

Tylko, że ciężko z odsłuchem takich konfiguracji (sprzęt używany).

Masz tak samo jak ja.

Poszukaj wzmacniaczy Single Ended i nie sugeruj się niską mocą. Przestrzeń i barwa będzie nieosiągalna dla tranzystora.

Poszukaj wzmacniaczy Single Ended i nie sugeruj się niską mocą.

Opis pasuje do PhaSta Retro. Tylko niestety za daleko abym mógł odsłuchać na swoich głośnikach i porównać z Amplifonem. Do tego jeszcze preamp przydałby się.

Witam!

Nie mam żadnego doświadczenia z listwami, stabilizatorami napięcia itp.

Zamiast zwykłej sieciówki używam podstawowy model firmy Supra, subiektywna ocena to poprawa dynamiki.

Tak przy okazji to jak "poprawić" bas w Amplifonie (WT-30) ?

Pewnie tak jak wszystko inne: lampy, źródło i kable.

A jakie konkretnie to już zależy od reszty systemu. Z kabli (IC i głośnikowe) na basie lepiej niż srebro sprawdza się podobno miedź. O lampach sterujących 12AU7/ECC83 - bo one w Amplifonie w największym stopniu obpowiadają za brzmienie - znajdziesz w tym wątku wiele informacji.

Witam jakie są wasze doświadczenia przy stosowaniu kondycjonerów,listew sieciowych,stabilizatorów napięcia,filtrów z amplifonami?

Sprobuj sobie furutecha e-tp80

Niestety tańsze rozwiązania to fikcja

Witam!

Nie mam żadnego doświadczenia z listwami, stabilizatorami napięcia itp.

Zamiast zwykłej sieciówki używam podstawowy model firmy Supra, subiektywna ocena to poprawa dynamiki.

w stopniu minimalnym - jak radzą koledzy

w stopniu znacznym - wymiana toroidów

"...na pohybel gównozjadom po obu stronach lady..."

Pewnie nie słuchał, ale wie lepiej. Panie Andrzeju jak idą prace nad nowym wzmacniaczem na gm70 jeśli to prawda oczywiście?

kolego co to zmianie w temacie??

słuchałem wt 40 i wzmacniacz jakolwiek pięknie wygląda i gra na średnicy i górze, to niestety niedomaga na basie.

swego czasu rozmawiałem na temat wymiany torodiów na LO u pana leszka

konstrukcji z przerobionymi trafami nie słuchałem

kolego co to zmianie w temacie??

słuchałem wt 40 i wzmacniacz jakolwiek pięknie wygląda i gra na średnicy i górze, to niestety niedomaga na basie.

swego czasu rozmawiałem na temat wymiany torodiów na LO u pana leszka

konstrukcji z przerobionymi trafami nie słuchałem

Tak też czułem bo jakoś sobie nie wyobrażam takiej wymiany, przynajmniej do przeprowadzenia w prosty sposób. Osobna sprawa to poprawa brzmienia w którą też nie wierzę. Tak że jak coś polecacie to piszcie o sprawdzonych rzeczach w przeciwnym razie powstaje tylko niepotrzebny zamęt.

A co do niedomagań WT40 na basie to co konkretnie masz na myśli?

Uważasz że problem leży w toroidach?

Wzmacniacz GM70 pomału ale do przodu. Nadal walka z trafami wyjściowymi. To co właśnie tu polecacie czyli trafa Ogonowskiego niestety delikatnie mówiąc nie spełniają moich oczekiwań. Kilka różnych prób i coraz lepsze efekty ale jaszcze trochę to zajmie zresztą robię to tez z doskoku bo mam inne zajęcia.

Edytowane przez amplifon

wnioskuję, z pana wypowiedzi, że używanie torodiu jest najlepszym rowiązaniem w wzmacniaczu?

ba śmiem twierdzić, że według pana opini transformator nie ma znaczącego wpływu na brzmienie.

jeśli chodzi o bas, to moja odczucia są następujące.

brak mu szybkości, jest obfity ilosciowo, brak mu różnorodności.

powiem inaczej z jednej lampy na kanał można uzyskać dynamike z lampy 633.

wcale nie twierdze, że amplifon jest zły.

małe składy+ wokale brzmią bardzo dobrze

mam inne zdanie.

za dynamike również odpowiada akustyka?;-p

Edytowane przez terror twins

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.