Skocz do zawartości
IGNORED

Lampowy Fan-Klub Amplifona ;-)

Rekomendowane odpowiedzi

ale na razie wsadziłbym jedna sztukę ktora sie wysypuje.

Z wymianą tylko jednej czasami są problemy, bo nie chce "grać" z pozostałą trójką. Najlepiej dozbierać na całą dobraną kwadrę.

Edytowane przez Imacman

Zdaje sobie sprawe ztego faktu ale wole zeby gralo byle jak niz nie gralo nic przez pare tygodni :)

Miałem podobny problem i wymieniłem jednego diabełka - dobierana lampa wyłączała Amplifona po 5 minutach grania, wsadzona w inny wzmacniacz grała normalnie. To może być loteria, dlatego radziłem zakupić cała kwadrę.

To nie przejezyczenie . mozna wstawic ecc83 na miejsce ecc82 , punkt pracy nie bedzie optymalny dla ecc83 ale nic sie uszkodzi . Ecc83 ma wieksze wzmocnienie ale nie slychac tego.

w Amplifonie masz dożywotnią gwarancję(płacisz tylko za ewentualne części) ale w przypadku takiej podmianki lamp wejściowych....ciekawy jestem co na to Andrzej Piwowrczyk?Siemensy grają miękko?hmm raczej chłodno i detalicznie przynajmniej z rodziny 12au7/ecc82

Edytowane przez Rezyslaw

Siemensy grają miękko?

Graja lepiej niż oryginalne JANY , na pewno bardziej detalicznie , nie tak szorstko.

ciekawy jestem co na to Andrzej Piwowrczyk?

Pewnie nic , bo piec ma juz 3 lata i dawno po gwarancji.

A po cholerę taki zabieg?

Aby zmienić trochę brzmienie , które nie do konca mi pasuje. Co nie wyklucza tego ze to najlepszy wzmak jaki zagral u mnie w domu.Poza tym sporo się tu naczytałem jakie to świetne efekty daje wymiana JAN'ow

Edytowane przez kocurmarcin
Gość rydz

(Konto usunięte)

Ale nie odpisałeś na moje drugie pytanie,bo pierwsze słyszę by pakować lampy Ecc-83 do Amplifona.

Nawet gdyby można,to świetnych lamp Ecc-82 ich zamienników jest od pyty więc po,co?.

Jeżeli chodzi o JANY to wcale nie taka kiepska lampa jest.

Ale nie odpisałeś na moje drugie pytanie,bo pierwsze słyszę by pakować lampy Ecc-83 do Amplifona.

Nawet gdyby można,to świetnych lamp Ecc-82 ich zamienników jest od pyty więc po,co?.

Jeżeli chodzi o JANY to wcale nie taka kiepska lampa jest.

Dokładnie, po co?

Skoro ECC82/12AU7 są na dodatek znacznie tańsze od ECC83/12AX7.

tak jak pisałem po okresie gwarancyjnyn w serwisie płacisz tylko za części jeśli coś padnie robocizna za free a jeżeli lubisz modyfikować sprzęt to wymień kondy sprzęgające tzn icel-e w amplifonie,napisz jaka reszta toru pozdro Paweł

Źródło Lampucera na PCM1798 ze stopniem lampowym WK-WA na lampkach Amperexa Bugle Boy + konwerter asynchroniczny JarkaC i Monitor Audio RS6. Transport komputer.

Co do kondkow to czytałem ze Mundorfy nie wytrzymują temp. Co byś polecił? Pan Piwowrczyk pisał ze w wersji 2 sa montowane lepsze kondki niz jedynce.

Źródło Lampucera na PCM1798 ze stopniem lampowym WK-WA na lampkach Amperexa Bugle Boy + konwerter asynchroniczny JarkaC i Monitor Audio RS6. Transport komputer.

Co do kondkow to czytałem ze Mundorfy nie wytrzymują temp. Co byś polecił? Pan Piwowrczyk pisał ze w wersji 2 sa montowane lepsze kondki niz jedynce.

w wersji 2 masz właśnie icel-e w amplifonie, mundorfy nie wytrzymują ale olejowe (mundorf silver oil),są bardzo detaliczne,miałem je w amplifonie i słuchałem z sonus faber electa amator 1,nie podeszły mi te kondy,dla pojedyńczych instrumentów było ok ale jak grał większy skład to już nie ogarniałem ,można je wlutować ale skrócisz ich żywotność i są dość drogie,z taszych weź pod uwagę czerwone jantzeny albo obligato,efekt słyszalny od razu ,na icel-ach jest taki mały kocyk możliwe ze jak masz teraz siemensy to ten efekt się kompensuje,duży wpływ mają też kable głośnikowe ale to jest temat rzeka a z dobrych lamp wejściowych do amplifona to warto zinwestowć we wspomniane już przez Ciebie amperexy albo telefunkeny

Fajnie , dzięki za wskazówki bo zastanawiałem sie jakie kondki, a to zrobię w pierwszej kolejności , później lampy wejściowe. U mnie kable narazie bez rewelacji mam miedziana skrętkę DIY , ale tym się będę bawił na końcu . Myślę natomiast w dalszej perspektywie nad zmiana kolumn bo MA maja metalowa kopulke i czasami jest za ostro na gorze.

Miałem podobny problem i wymieniłem jednego diabełka - dobierana lampa wyłączała Amplifona po 5 minutach grania, wsadzona w inny wzmacniacz grała normalnie. To może być loteria, dlatego radziłem zakupić cała kwadrę.

Podejżewam ,że wsp wzmocnienia dobieranego diabła był zupełnie inny niż w pozostałej trójce,u mnie dobrany diabełek wyłożył się po miesiącu ,jak dobieramy 1 szt to trzeba wysłać pozostałą trójkę celem dobrania do niej czwartego diabła choć nie wiem kto się w to bawi bo grane lampy magą być mocno "rozbieżne".W Staszowie Piwowarczyk dobiera kwadrę z jednej serii produkcyjnej co i tak nie daje gwarancji ,że jakaś sztuka nieoczekiwanie padnie ale lepiej już się nie da dobrać

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Paweł, właściwe sparowanie tych lamp zajmuje ok 1 tygodnia.

Jeśli ktoś to robi w godzinę to albo nie wie co robi albo rżnie klienta po rogach :)

Rozrzut 6c33c jest ogromny ale prawidłowo pomierzone i dobrane lampy grają intensywnie 4-5 lat i nie ma prawa rozjechać się BIAS.

To nie przejezyczenie . mozna wstawic ecc83 na miejsce ecc82 , punkt pracy nie bedzie optymalny dla ecc83 ale nic sie uszkodzi . Ecc83 ma wieksze wzmocnienie ale nie slychac tego.

jeśli nie rozróżniasz grania na ECC82 od grania z ECC83 to po cholerę Ci jakakolwiek lampa :(

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

jeśli nie rozróżniasz grania na ECC82 od grania z ECC83 to po cholerę Ci jakakolwiek lampa :(

Akurat w tej aplikacji nie rozróżniam , pisałem dlaczego tak możne być.Ecc 83 nie ma optymalnych warunków pracy.

Jakie wartosci tych sprzegajacych ?

4 x 0,1uF , 4 x 0,22uF ?

Akurat w tej aplikacji nie rozróżniam , pisałem dlaczego tak możne być.Ecc 83 nie ma optymalnych warunków pracy.

Jakie wartosci tych sprzegajacych ?

4 x 0,1uF , 4 x 0,22uF ?

4x0,47uF

4x0,22uF

Jeśli ktoś to robi w godzinę to albo nie wie co robi albo rżnie klienta po rogach :)

Rozrzut 6c33c jest ogromny ale prawidłowo pomierzone i dobrane lampy grają intensywnie 4-5 lat i nie ma prawa rozjechać się BIAS.

Nos jest nos,lampa która przeleżała kilkadziesąt lat na magazynie może paść nawet w dobrze dobranej kwadrze czy parze zwłaszcza jeżeli to jest diabeł i nikt nie wie od czego to zależy,miałem taki przypadek(jednorazowo) ale przecież nie będę płakał

Edytowane przez Rezyslaw

mogą być większe pojemności ,jak lutowałem mundorf siver oil to miałem podwojone,ważne żeby nie były mniejsze niż producent wlutował,teoretycznie przy większych pojemnaościach powinno być lepiej na basie,ja nie słyszałem

Kolega wstawił na chwilę Siemensy z czystej ciekawości bo miał akurat pod ręką a tu wielkie poruszenie, wstawiłby ecc81 i też by grało. Wiadomo wzmak jest skonstruowany pod ECC82 i taka lampka powinna tam na stałe grać i gra.

Edytowane przez ruteksen
  • 1 miesiąc później...

Witam, mam pytanie jaką wartość ma bezpiecznik w Amplifonie WT40II, potrzebuję informacji, a nie mam chwilowo dojścia do swojego wzmacniacza?

Z góry dziękuję za info.

Pozdrawiam

Marek

• 2 miesiące później...

Witam,czy testował ktoś w WT 40 sprzęgające srebrne kondy Jantzen silver z-cap,mam osłuchane obbligato premium gold,mundorf silver oil,jantzen superior-ciekawy jestem waszych doświadczeń?pozdrawiam Paweł

Nie sądziłem , że diabełki tak długo wytrzymują ? Słyszałem , czy przeczytałem kiedyś na forum , że diabełki mniej się zużywają , gdy wzmacniacz gra głośno aniżeli cicho ale jak jest naprawdę , to nie wiem .

Piotr

Nie sądziłem , że diabełki tak długo wytrzymują ? Słyszałem , czy przeczytałem kiedyś na forum , że diabełki mniej się zużywają , gdy wzmacniacz gra głośno aniżeli cicho ale jak jest naprawdę , to nie wiem .

a najdłuzej wytrzymują jak nie grają wcale tylko sobie leżą w pudełku.

poza tym diabełek powinien kosztować z 500 para minimum w stosunku do tego z czego jest zrobiony i jaka jest

lampą o skomplikowanej budowie.

najlepsze diabełki sprzedaje Florian z malowanymi pinami na złoty kolor i tzw.selekcjonowane.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Nie sądziłem , że diabełki tak długo wytrzymują ?

Moje pierwsze graja juz chyba ze 3 lata a Starego Audiofila (obecnie w rękach DJ Achmeda) jeszcze dłużej.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.