Skocz do zawartości
IGNORED

Układ offsetu do Passa

witek_z

Rekomendowane odpowiedzi

Matthew, 21mV to super jak na Passa, 1 mV to mistrzostwo świata, mnie chodzi o ukłąd aktywnego układu kontroli offsetu do tego wzmacniacza. (Chcę mieć na wyjściu po prostu 0,0V)

oczywiscie na op sevo. Bardzo prosty cwaniaczek pilnujacy offset na wyjsciu. Zaleznie od uzytego op masz mniejszy lub wiekszy offset ale i tak bardzo maly. W Hybrydku bede wlasnie takie cos stosowal.

Przeszkadza mi offset ponieważ chcę użyć Mini Passa do sterowania głośnika wysokotonowego (zwrotnica DCX 2496) (kondensator odcinający składową stałą w szereg z głośnikiem nie do przyjęcia)

Przeszkadza mi offset ponieważ chcę użyć Mini Passa do sterowania głośnika wysokotonowego. (zwrotnica DCX 2496) (kondensator odcinający składową stałą w szereg z głośnikiem nie do przyjęcia)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

pytanie 26:

"Some people are concerned about the direct connection of a >100 W amplifier to the tweeter voice coil, fearing damage due to low frequency turn-on and turn-off transients. Such fears are quite unfounded, because the slow transients cause little voice coil displacement below the driver resonance frequency. Of greater concern would be a permanent, large DC voltage at the output of the amplifier, but this can be easily checked with a voltmeter. A 200 mV DC output voltage would cause about 8 mW of constant power dissipation in the tweeter, which is insignificant."

Chyba większość zna angielski, dla tych którzy nie, oto streszczenie:

Nie trzeba oddzielać wzmacniaczy 100W od tweetera kondensatorem odcinającym DC, bo "pyknięcia" przy włączaniu i wyłączaniu mają za małą częstotliwość by spowodować wychylenie głośnika. Offset jest ważniejszy, ale jeśli jest w "normie" to nic się głośnikowi nie stanie. 200mV offsetu wydziela na głośniku 8mW mocy, co jest do pominięcia.

pozdro,

L.

Ukryta Zawartość

200mV to kupa sygnalu!! tylko 20 razy mnie od max pradu. mmebrana nie moze byc tak wypchnieta przez prad. Dla basu max to 50mV choc teraz gdy sa dobre op norma jest 0.2mV Oczywiscie servo poowduje straty na basie i krecenie faza sygnalu na basie ale dla wysokich jest konieczne.

Jest kilka sposobow aby obnizyc offset w Alephie bez potrzeby dodatkowego ukladu. Oto co pisze na ten temat NP, schemat referencyjny zalaczniku:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

post-3442-100006488 1173960822_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam pytanie.W moim "klonie" A3 w miejsce R 108(390ohm ,na schemacie wyżej R14) mam regulator (podkówkę).Pozwala on ustawić offset (w małym zakresie) na poziomie 1-5 mV (u mnie w zależności od od czasu "rozgrzewki" wzmacniacza ).Tu dodam ,że u mnie offset nieznacznie "pływa" ( zimny -ciepły wzm.) + - 2 -3mV, więc nie ustawiam zbyt dokładnie.To rozwiązanie zaproponował mi kolega który to w swoim passie sprawdził.

Nie jestem elektronikiem, więc mam pytanko czy to jest rozwiązanie bezpieczne i bez skutków negatywnych dla dzwięku?

pozdrawiam

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.