Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz słuchawkowy - klon Corda HA-1

PJotr

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Postanowiłem zrobić wzmacniacz słuchawkowy w/g projektu Jana Meiera ze strony

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wzmacniacz ten bazuje na LM6171 wprowadzonych w klasę A i BUF634.

Dodatkowo atrakcyjność jego podnosi dwustopniowy Crossfeed.

Na

Ukryta Zawartość

jest wątek o budowie/klonowaniu tego wzmacniacza (min. jest tam gotowa lista elementów).

Najważniejsze elementy można kupić np. na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) :

-transformator ma symbol: 223-9086

-LM6171BIN

-BUF634T

LM6171BIN też są w Elfie.

Msfalcon wykonał klon oryginalnej płytki PCB dla tego wzmacniacza.

I tu duże podziękowania dla niego!!!

Teraz zbieramy listę chętnych na te PCB. Kto ma apetyt na to proszę się wpisywać.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dodam że pełna nazwa tej wersji wzmacniacza to Corda HA-1 MKII.

Pod adresem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) mamy małe porównanie kilku wzmacniaczy:

Go-Vibe, META42, Corda HA-1, HA-1 MKII, Perreaux SHX1, Gilmore V1, and Headroom Max w/ Stepped Attenuator.

Dodam jeszcze, że układ wzmacniacza jest dość uniwersalny. Można stosować różne OPA. Np niektórzy zamiast LM6171 wstawiali np. OPA627. Choć sam autor wzmacniacza twierdzi: "...The LM6171/6172 is a very nice opamp but it's like a diva...".

Zamiast rezystora 3k3 wprowadzającego w klasę A wkładali LM334 wraz z rezystorem R_SET=15R. (The change is far from dramatic, rather subtle, but audible. imho it helps to get the sound a little warmer, particulary in the lower departments.)

Ukryta Zawartość

• 6 miesięcy później...

Wersja beta, nieznacznie zmieniona w stosunku do Jana Meiera:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jaki jest przyblizony koszt budowy???? no na wypasie elementach...

jedno pcb to jest juz na stereo????

pisalbym sie na caly kit pcb razem z elementami - rezystory kondy itd

LunaticAllegro

Projekt upadł z braku zainteresowania...sam wówczas nie byłem przekonany co do tego wzmacniacza i skończyło się tylko na narysowaniu płytki, którą przekazałem PJotrowi aby sobie we własnym zakresie wykonał...

PJotr i jak wykonałeś ten wzmacniacz czy w końcu odpuściłeś?

W każdym bądź razie jeśli będziecie zainteresowani, to projekt może wrócić do łask:), a płytkę zgodną z oryginałem mogę oddać do wykonania, gdyż mam ją od dawna gotową.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie wiem jak to gra, ale ta płytka to rzeczywiście nie wzbudza zaufania. Aż się prosi, żeby to wszystko zoptymalizować, poskracać ścieżki. Wszystkie gniazda, lepiej jak by były poza PCB. Potencjometr chyba też, żeby nie było ograniczenia w jego doborze. Zasilacz to już całkiem kiepsko się prezentuje. Trafo tylko 3,2W ?. Moze lepszym rozwiązaniem byłby osobny zasilacz?.

Ta płytka którą pokazał Bardini, to wygląda już dużo lepiej. Ale tam też by można co nieco poprawić np.: przesunąc złącze gniazd RCA do przodu.

Karmaj, to jest klon oryginału, co nie znaczy, że nie można lepiej, po prostu celem było sklonowanie. Ja także nie wiem jak to gra, może PJotr coś napisze, o ile wykonał ten wzmacniacz, gdyż ja wciąż nie jestem przekonany co do tego, by warto było poświęcać temu projektowi czas...także płytki zmieniał nie będę. Natomiast Bardini z tego co widzę opracowuje alternatywną płytkę, więc może pomęczcie go troszkę:)

PS. Powyższy druk ma tą zaletę, że jest jednostronny, więc jeśli ktoś chciałby wykonać sobie go samodzielnie w celach edukacyjnych, sprawdzając wartość tego rozwiązania, to proszę o maila.

Dla niezdecydowancych ;):

[...] You gotta love it or hate it [...]

Tu porównanie różnych headamp'ów:

Ukryta Zawartość

a tu fragment z powyższego:

[...]

Corda HA-1 MKII wowed me after only first three minutes of auditioning. It is everything Original HA-1 wanted to be. HA-1 MKII adds a buffer to each of HA-1’s output so that it is more powerful. The annoying operational noise with CD3K is gone period. It is considerably faster than Original HA-1 and considerably more dynamic and powerful. It can now drive Sennheiser HD6x0 phones to beyond ear ringing volume even playing quieter classical music. Wow, what a little changes in power supply and buffer can do. Actually changes is done quite extensively. It literally achieves 80% of Max’s sound at about 1/5 of Max’s price tag. Bass is rated at third place behind Max and Gilmore V1. Bass is punch and noticeably tighter than Original HA-1. MKII sounds fairly transparent and airy but it is slightly behind Original HA-1’s 0 Ohm output. Soundstage isn’t as wide as HA-1’s 0 Ohm output, but sounded wider than 120 Ohm. I guess those added buffers on MKII slightly loses that direct feeling of 0 Ohm without the buffers. Overall, this is one of my second favorite amps (price dependent) of this review

[...]

Ukryta Zawartość

Zrobiłem ten wzmacniacz.

Wcześniej robiłem na róznych OPAch (nawet na tych z tego układu LM6171) ale w układach z pojedynczym OPAmpem i powiem, że Corda HA-1 MKII jest wyraźnie lepsza od tego wszystkiego. Od razu było słychać więcej wszystkiego: więcej na dole, więcej na środku i górze. Dodatkowo mogę powiedzieć, że słuchanie muzyki jest po prostu przyjemne na nim :) Zapewne to efekt jakiegoś ocieplenia dźwięku przez ten wzmak, ale jest przyjemne.

Zastanawiające jest to, gdyż LM6171 jest uważany raczej za chłodny. Jednak myślę że cała aplikacja tego wzmacniacza jest po prostu tak dopracowana. Jan Meier trochę siedział już nad tymi wzmacniaczami, Corda HA-1 MKII to kolejna wersja, w której znalazły się min. zmiany sugerowane na różnych forach. Zresztą ciągle robi coś nowego.

Też na początku zastanawiałem się nad tą konstrukcją, nad małym transformatorem, układem ścieżek. Ale postanowiłem zaufać Meierowi i starałem się zrobić prawdziwy klon.

Jeszcze raz dzięki dla msfalcona za płytkę!

Wiem że LM6171 jest kłopotliwy w aplikacji (już to wcześniej przerabiałem), dlatego nie chciałem wyważać otwartych drzwi i postawiłem na sprawdzony układ płytki.

Transformator jest wystarczający, z moimi Grado SR80 słucham w zakresie ustawienia potka od 9-11.

Układ płytki też się sprawdził, nic złego się nie dzieje.

Na pewno nie jest to najlepszy wzmacniacz na świecie, ale potwierdziło się to co czytałem na head-fi, że wzmacniacz ten jest wyraźnie lepszy od układow z pojedynczym OPA.

Czy warto go zrobić? Każdy sam musi na to odpowiedzieć. Ja lubię go słuchać, a motywacją do zrobienia było poznanie dźwięku samego układu LM6171, dlatego szukałem czegoś sprawdzonego na nim...

Ale wszystko płynie i w tej "naszej chorobie" ciągle szukamy czegoś lepszego.

Ja np. przymierzam się do małej hybrydki i nie dlatego że mi czegoś tu brakuje w Cordzie, tylko aby gonić tego króliczka :)

Dokładnie jest tak, jak pisze PJotr. Chodzi o to, żeby gonić króliczka.

Trzeba zrobić kilka klocków, żeby wyrobić sobie zdanie i zobaczyć jakiego brzmienia naprawdę potrzebujemy.

Korzystając z okazji chcę podziękować PJotrowi za cierpliwe odpowiedzi na moje pytania dotyczące tego wzmaka.

• 3 tygodnie później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.