Skocz do zawartości
IGNORED

10.000 PLN dla Zydelka

kyuss3

Rekomendowane odpowiedzi

Korzystając z okazji, że Zydelek spędzi prawdopodobnie najbliższą sobotę w Warszawie chciałbym go -publicznie - zaprosić do zaprezentowania swoich umiejętności w zabawie pt. "1 z 3 - który kabel sieciowy jest aktualnie podłączony". Piszę "zabawie", ponieważ uważam, że dla kogoś kto pisze, że sieciówki mają DUŻY wpływ na brzmienie systemów stereo, rozróżnienie poszczególnych kabli będzie zabawnie proste. Tym prostsze, że do testu zostaną użyte wyłącznie sieciówki, ktore sam Zydelek wyprodukował i zapewne zna ich "brzmienie" znakomicie. Mam na myśli "test ślepy".

Ten wybitny projektant, konstruktor i wytwórca fantastycznych kabli marki Zelum* nie powinien mieć przecież najmniejszych problemów ze wskazaniem, która z szerokiej gamy produkowancyh przez niego sieciówek aktualnie jest używana, zatem zdobyte w ten sposób 10.000 PLN będzie najłatwiej i najszybciej zarobioną tej wielkości sumą pieniędzy w jego życiu.

Jeśli Zydelkowi, co nie będzie trudne, uda się prawidłowo wytypować kabelki zainkasuje 10.000 PLN. Jeśli zaś, w co mi trudno uwierzyć, jednak nie uda się tego dokonać wpłaci 15% tej sumy na wskazany przez mnie zbożny cel oraz przyzna, że nazwa bardzo przez niego cenionego transportu cd firmy Audiomeca czasami koresponduje z jego zachowaniem.

Sprzęt, metodologia testu do uzgodnienia.

*Zelum to uznany kabel zasilający.Sprawdza się wybitnie przy odtwarzaczach cd, transportach i przetwornikach DAC oraz preampach. Daje gładkość i swobodę znaną z kabli V,HG oraz precyzyjnie poukładaną holograficzną scenę i dodaje to czego brakuje innym kablom a mianowicie sprężystość i mikrodynamikę nie gubiąc przy tym 100% kontroli basu oraz nie przerysowując srednicy ani wysokich.

https://www.audiostereo.pl/topic/32190-10000-pln-dla-zydelka/

>kyuss3, 14 Mar 2007, 03:10

Jakoś gładkość i sprężystość połączona ze swobodą kojarzy mi się

zupełnie z czymś innym

(ale również czasem w kontekście "ślepych" testów).

Jestem Europejczykiem.

>nookie736, 14 Mar 2007, 04:32

>chlosta?? lepiej gosciowi jakis gangbang zafundowac...

Dobre, dobre... Poczuje, co to naprawdę znaczy gładki i sprężysty i jednocześnie swobodny :-)

Easy Rider jednym słowem.

Jestem Europejczykiem.

co za bzdety wypisujecie :0

"ślepy test" moim zdaniem to głupota, oczywiście jeśli chcecie faktycznie Zydelka sprawdzić

tylko zastanawiam się jak? na jakim systemie? w salonie audio?

w takich testach to nawet najlepsi "super-recenzenci" z audiogazetek odpadliby

można byłoby Zydelka sprawdzić pod warunkiem, że jest bardzo obsłuchany na znanym mu systemie w znanych jemu warunkach pomieszczenia - także jeśli osobiście miałbym go przetestować to jedynie w jego salonie i na jego sprzęcie - i w to można uwierzyć

E tam. I tak skończy się to całe zamieszanie podobnie jak ze słynnym Mr Velumem. A szkoda.

P.S. Może by jakieś zakłady porobić ;)

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

>można byłoby Zydelka sprawdzić pod warunkiem, że jest bardzo obsłuchany na znanym mu systemie w

>znanych jemu warunkach pomieszczenia - także jeśli osobiście miałbym go przetestować to jedynie w

>jego salonie i na jego sprzęcie - i w to można uwierzyć

Czyli przyznasz, że zmiany wprowadzane przez sieciówki są tak małe (o ile w ogóle), że trzeba mieć doktorat ze swojego sprzętu, żeby je przy ogromnym wysyłku, takim przy którym żyły wychodzą na szyi i oczy pękają, wychwycić. Więc o co to całe zamieszanie. Przesuwając się w stosunku do linii głośników o 5cm uzyskuje się większe zmiany.

kobayashi 14 Mar 2007, 09:37

"Czyli przyznasz, że zmiany wprowadzane przez sieciówki są tak małe (o ile w ogóle), że trzeba mieć doktorat ze swojego sprzętu, żeby je przy ogromnym wysyłku, takim przy którym żyły wychodzą na szyi i oczy pękają, wychwycić"

Czasami te zmiany są, a czasami ich nie ma. Sam testowałem na swoim sprzęcie wiele nieaudiofilskich uszu, i w wielu przypadkach osoby te potwierdziły zmiany w brzmieniu (i bez wysiłku ale przy kawce albo przy piwku). Sieciówka to dodatek. Oczywiście jeśli chcesz wydać na sieciówkę ileś tam tysięcy zł, a wydając to samo możesz uzyskać lepsze efekty na głośnikowych to oczywiście zakup w tym przypadku sieciówki jest pomylonym pomysłem.

Ale nie o to mi chodzi. Każdy z nas po baaarrrdzzzo długim słuchaniu na swoim systemie jest uczulony na wszelkie nawet najmniejsze zmiany, nawet czy w danym dniu "umyłeś uszy" ;))

Jesteśmy wrażliwi jeśli coś nam nie gra w systemie jaki mamy, więc nawet jeśli sieciówka wprowadza coś na poziomie progu percepcji to uwierzę w wypowiedzi potwierdające wpływ, oczywiście od osób, które testowały na własnym sprzęcie i w swoim pomieszczeniu. Informacja, że dana sieciówka nie ma u niego wpływu, też jest dla nas jakąś wskazówką.

Natomiast jakiekolwiek dekraracje iż jesteśmy wstanie na przypadkowym sprzęcie i w przypadkowym pomieszczeniu rozróżnić poszczególne sieciówki "w ślepym teście" jest poprostu głupotą.

Choć nie przecze iż jest to możliwe ;))

pozdrówka jodel

Nie rozumiem takiego krytykanctwa wszystkiego i wszystkich.

Ciekawe że nikt nie skrytykuje głupoty ludzi kupujących sprzęt za kilka Kzł do 15m2 zapiepszonych gratami. Zastanawiam się jak w takich warunkach można cokolwiek usłyszeć.Jakież to muszą być super wrażenia jak kolumienki wepchnięte są pomiędzy biurka, meble 10 cm od śniany a słuchający siedzi 1 m od kolumn.

Popatrzcie na wątek "Wasze ustroje".

Wolność słowa 'zawi', wolność słowa. Dopóki krytykując nie używam argumentów w stylu 'szczyt wiochy' wszystko jest OK. Ty natomiast jesteś hipokrytą, ponieważ odmawiasz prawqa do krytyki innym sam ją stosując.

jodel>

Widzisz, ja to wszystko rozumiem. Słyszę IC i głośnikowe, wpływu sieciówek doświadczam na poziomie percepcji (więc nie będąc go pewnym uznaję, że raczej nie ma), rozumiem że inni mogą wpływ sieciówek rozpoznawać wyraźniej.

Uważam natomiast, że wpływ okablowania do całej tej atencji, jaką mu się poświęca jest daleko nieproporcjonalny. Jest jednak coś w "kablofetyszyźmie" - ten pejoratywny termin komentuje w istocie wagę tego elementu w torze - jest ona, bądźmy szczerzy... mała, żeby nie powiedzieć marna.

I proszę nie używać argumentów w stylu "widocznie twój system jest mało transparentny i czuły na zmiany w torze", bo wymianę konda na takiej samej pojemności, a tylko innej firmy słyszy się u mnie jak stokrotność tych całych kablowych niuansów.

Hm. A póki co sam zainteresowany (Zydelek), mimo odblokowania konta, się nie odezwał. Z pewnością właśnie ustala warunki odsłuchu i dogrywa terminy z kyuss'em3 :D

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

nedj, 14 Mar 2007, 15:52

>Hm. A póki co sam zainteresowany (Zydelek), mimo odblokowania konta, się nie odezwał. Z pewnością

>właśnie ustala warunki odsłuchu i dogrywa terminy z kyuss'em3 :D

Zydel siedzi i sprawdza czy słychać.

Jak tym dowcipie z gościem który miał się założyć czy wypije flaszkę wódki duszkiem i na wszelki wypadek najpierw poszedł za róg sprawdzić ;-D

A samą akcję można połaczyć z inną akcją.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Stawka do wzięcia powiększy sie do 15 kPLN a to już nie w kij ...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zydelku, jakby to były te 2. z przedostatniego u Ciebie odsłuchu (Twoja kontra Argentum - zgódź się). Chętnie pomogę w rozróżnianiu, ale 5kzł (jak wygramy) moje - ok. ? ;)

Z tą 3. sieciówą problem, bo nie wiem jaka by to była. Może Bartek 1 ? (Daje kopa - łatwo poznać.) Jeśli jednak 3. nie odbiegałaby od którejś z dwu ww. - będzie problem. Czas odsłuchu 1 szt. na znanym kawałku, myślę, maks. 2 minuty i Twój system. (ale w mojej ulubionej konfiguracji).

Pozdrawiam mniej słyszących ;)

E tam. Jak znam sieciówkowych złotouchych to i tak na planach się skończy... :D

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.