Skocz do zawartości
IGNORED

12AX7, 7025, ECC83 - zamienniki i opinie

Rekomendowane odpowiedzi

Na takie wymagania średniej klasy budowlaniec mógłby udzielić odpowiedzi "będzie Pan zadowolony" 

Wracając do tematu , 

Siemens i Telefunken 

Pzdr 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Ja gram na w miarę wyrównanych.

Ale , kto wie ,jak gra Twój system i co się sprawdzi tak do końca  .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Może opiszę granie.... Obecnie dominuje dźwięk bardzo po ciepłej i słodkiej barwie. Wysokie są bardzo aksamitne i delikatne a zarazem w miarę szczegółowe co może nie do końca aż tak.Moglo być ich trochę więcej wyraźnie zaakcentowane.Ale co by mogło być, to przedewszystkim barwa przejrzysta i wyrażna. To szczegółowe granie, to chyba jednak nie. Brakuje mi więcej informacji zawartej w detalach,może  ,żle napisałem sorki.Bedzie chyba ciężko bo tweetery grają podobnie jak kopułki morela i aby zmienić może tą barwę.... Tak mi się zdaje trzeba by uderzyć w lampę o jasnynym detalicznym charakterze grania.Podales lampę Philips miniwatt ,tylko czy aby to nie za szczupłe granie w reszty pasma....

Edytowane przez zbyniu 360

Czas chyba zaakceptować ze nie ma idealnych sprzętów, lamp również.  

Tu zabierzesz tam dodasz 🤷‍♀️. Pzdr

16 minut temu, zbyniu 360 napisał:

Brakuje mi więcej informacji zawartej w detalach

Też poszukiwałem więcej detalu i pomogły mi Electro-Harmonixy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, zbyniu 360 napisał:

Może opiszę granie.... Obecnie dominuje dźwięk bardzo po ciepłej i słodkiej barwie. Wysokie są bardzo aksamitne i delikatne a zarazem w miarę szczegółowe co może nie do końca aż tak.Moglo być ich trochę więcej wyraźnie zaakcentowane.Ale co by mogło być, to przedewszystkim barwa przejrzysta i wyrażna. To szczegółowe granie, to chyba jednak nie. Brakuje mi więcej informacji zawartej w detalach,może  ,żle napisałem sorki.Bedzie chyba ciężko bo tweetery grają podobnie jak kopułki morela i aby zmienić może tą barwę.... Tak mi się zdaje trzeba by uderzyć w lampę o jasnynym detalicznym charakterze grania.Podales lampę Philips miniwatt ,tylko czy aby to nie za szczupłe granie w reszty pasma....

ART PSVANE

lub

B759 Genalex Gold Lion gold pins

Przetestuj, na pewno zostawisz któreś z tych dwóch

No możliwe że to dobry trop , rozejrze się i posprawdzam opinie innych użytkowników A wtedy ewentualnie trzeba kupić , bo inaczej nikt ci nie pożyczy. Żebym sobie posłuchał i potem oddać bo akurat jeszcze nie to.Nie chciałbym tego tak zostawiać , tak jak jest teraz .

Godzinę temu, zbyniu 360 napisał:

No możliwe że to dobry trop , rozejrze się i posprawdzam opinie innych użytkowników A wtedy ewentualnie trzeba kupić , bo inaczej nikt ci nie pożyczy. Żebym sobie posłuchał i potem oddać bo akurat jeszcze nie to.Nie chciałbym tego tak zostawiać , tak jak jest teraz .

Daleko masz do Kalisza?:)

W załączonej tabelce opisano jak brzmią poszczególne lampy. Skoro szukasz dźwięku szczegółowego z dużą rozdzielczością to powinieneś szukać np. lamp 12ax7 Siemens, Telefunken (żebrowane anody), E83CC Siemens (potrójna mika)czy 12AX7WA Sylvania. Ja osobiście korzystam z lamp ECC803S Tesla, które mają sygnaturę dźwięku jak wyżej. Nie są to lampy tanie, ale ...jeżeli masz dobrze zestrojony sprzęt to będzie to grało naprawdę super. Im lepsze lampy tym lepszy dźwięk. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A co z tymi lampami tungsram ,tungsole Philips  rca itd czy nie grają po jasnej stronie medalu....? Za czym można jeszcze się rozejrzeć oprócz z tej tabeli ?.Mozliwe że te lampy grają tylko namiastką klarownych lamp....?

Jak sam piszesz chcesz lampami naprostować ciepło grające tweetery. Może być tak że lampą jedno skorygujesz a inne popsujesz, do tego zmiana lamp ma wpływ na dźwięk ale chyba nie aż taki jak oczekujesz. Może wzmacniacz z  lampami do ciepło grających kolumn to nie jest najlepszy wybór, może kolumny nie są odpowiednie do wzmacniacza, zmiana samych lamp to takie dopieszczanie dźwięku a nie całkowita zmiana charakteru brzmienia.

Wiem co piszę obecnie mam ciepłe lampy a innych przed nimi nie miałem. Także wiem co piszę o co chcę poprawić to pewne.Kolumny do ciepłych nie należą. A są to Dali 850. Potrzebuję inne lampy tak powiem wprost proszę Pana.

To można spróbować coś z obecnej produkcji za niewielkie pieniądze tak na próbę czy w ogóle to coś poprawi. Proponuję Sovtek LPS, lampa z tych jaśniejszych dająca więcej informacji w górnych rejestrach. 

Dlaczego na próbę a nie nie od razu docelowo ?.

To tak jakbym ,miał  zażywać lekarstwa działające w połowie i skutek leczenia byłby opłakany albo wcale.

13 minut temu, zbyniu 360 napisał:

Dlaczego na próbę a nie nie od razu docelowo ?.

To tak jakbym ,miał  zażywać lekarstwa działające w połowie i skutek leczenia byłby opłakany albo wcale.

Mam kilka lamp o których piszemy tu na forum ,jak chcesz odezwij się do mnie na priv nie mamy do siebie daleko 😉

Edytowane przez Matys2486
17 godzin temu, dedal75 napisał:

Mam GE i to nie jest jasna lampa.

Masz GE z dopiskiem W?

To są,tak zwane wojskowe i brzmią jasno,energetycznie z detalem.

Moja jest z 74 roku.

Mam też GE bez W z 59 i 65 roku i te faktycznie do jasnych nie należą.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) No te nie są  jasne. 

Ps i wiem co znaczy W na końcu 🙃

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez dedal75

W dniu 22.12.2024 o 08:54, dedal75 napisał:

Na takie wymagania średniej klasy budowlaniec mógłby udzielić odpowiedzi "będzie Pan zadowolony" 

Wracając do tematu , 

Siemens i Telefunken 

Pzdr 

Ukryta Zawartość

jakie najlepsze ustawienia dla telefunken ?

Ukryta Zawartość

O jakie ustawienia chodzi ??😁

Tesla też jest po jasnej stronie 😉

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Matys2486

Temat i opinie subiektywne.

W dniu 23.12.2024 o 16:01, dedal75 napisał:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) No te nie są  jasne. 

Ps i wiem co znaczy W na końcu 🙃

W dniu 23.12.2024 o 18:23, darwroc napisał:

A ta jest jasna.

20241223_181408.jpg

Dobrze to rozumiem?

Moim zdaniem te GE takie nasycone dosyć i z kopniakiem. Znam "Jaśniejsze" i można tak sobie dywagować.

Jeśli można tak napisać.

Swojego czasu zjedli gościa za stwierdzenie "domieszkowanie" i jego wpływ na Dźwięk... więcej, zdaje się, nie odezwał. Jednak tu leży, IMO, przyczyna wszelkich różnic.

😄

kapusta z grochem

groch z kapustą

Tak tu zostawię...

Przegląd lamp francuskich.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez qqrydza
3 godziny temu, qqrydza napisał:

Temat i opinie subiektywne.

Dobrze to rozumiem?

Moim zdaniem te GE takie nasycone dosyć i z kopniakiem. Znam "Jaśniejsze" i można tak sobie dywagować.

Jeśli można tak napisać.

Swojego czasu zjedli gościa za stwierdzenie "domieszkowanie" i jego wpływ na Dźwięk... więcej, zdaje się, nie odezwał. Jednak tu leży, IMO, przyczyna wszelkich różnic.

😄

kapusta z grochem

groch z kapustą

Tak tu zostawię...

Przegląd lamp francuskich.

Cześć doradzić coś że swojego doświadczenia, z lamp o krystalicznej Górze?.Zbyszek. 

20 minut temu, zbyniu 360 napisał:

Cześć doradzić coś że swojego doświadczenia, z lamp o krystalicznej Górze?.Zbyszek. 

Poproszę adres albo namiar na paczkomat. 🙂

Twoja historia troszkę mnie inspiruje jednak 🙂

Spróbuję, to nic Cię nie kosztuje.

🙂

pw z namiarami daj 

wyśle dwie ale jedną będziesz mógł zachować.

Pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi