Skocz do zawartości
IGNORED

Xindak DAC5 a AudioNemesis - Dac War II

kris_k

Rekomendowane odpowiedzi

Kolumny stoją (w zaleznoci od chwili) 50-70 cm od ściany. Po bokach mają ok metra. Więc nie jest tak źle jak piszecie.

Josef a kto każe kupować E-Souda jako napęd? Grał właśnie on bo akurat był wystawiony. Lepszym nawet napędem jest tani QS930 z krążkiem dociskowym.

Tak mam pytanie do wszystkich próbujących podważyć założenia tego odsłuchu - czy zrozumieli warunki brzegowe???

Podpieliśmy italiańca i żółtka w te same tory i słuchaliśmy jak się sprawują. Ot tyle!

Nie było mowy o tekstach - to bija na łep do xx kzł, nie zastanawialiśmy się ile kosztuje CD pełniące rolę trasportu, nie próbowaliśmy odkryć Ameryki.

Po prostu to był skromny odsłuch dwóch DAC-ów.

Zanim ktoś napisze kolejną bzdurę niech to przeczyta i nie mędrkuje. Ostatnio to forum napawa mnie szczerą odrazą ze względu na wszechobecnych "wiedzących lepiej" i agresywne typki różnego rodzaju...

P.S. Konstruktywną krytykę oczywiście przyjmuję z pokorą.

Pozdrawiam Irek

Ja ten Wasz odsłuch odebrałem tak jak napisałeś i co do AN mam bardzo podobne spostrzeżenia...no oprócz basu bo ten odbieram inaczej - "zasługa Zollerów". Przy okazji co to za szafka?

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Tak mysłałem - z kolcami byłaby bardziej "audiofilska" a tak jest "audiofilsko mobilna" ;-)

>josef co do coaxiala to też tak kiedyś myślałem ale niestety wnosi do dzwięku bardzo dużo

pomimo,że przesyła tylko sygnał cyfrowy /zerojedynkowy/. Na moje nieszczęście czekają mnie

większe wydatki w tym zakresie niż myślałem.

nie chce mi sie josef wierzyc z tymi kablami

u mnie jesli chodzi o IC rca sa duze roznice ,niektorych kabli nie da sie sluchac

u Marka bylo podobnie a DACa ma taiego jak ty:))

PRECZ ZAMULACZOM

Josef może ten Twój GDL "odwala" całą dobrą robotę ,też myślę o czymś takim tylko gdzie

kupić bo produkcji juz chyba zaprzestali 2003 roku.

Elberoth obiecał,że cos pomoże , zobaczymy.

próbowałem połączeń zarówno pomiędzy transportem a DAC bezpośrednio (RCA i XLR), transport (RCA) GDL (XLR) DAC, transport (XLR) GDL (RCA) DAC

wpływ transportu albo GDL słychać - kabelki to niuanse

Fr@ntz, 18 Mar 2007, 11:59

>ja tam nie marudzę, ja sie tylko pytam czemu w takim razie nie robiliście testów na soniaku tylko na

>chinolu, hmm?

Grunt, że transport był ten sam we wszystkich przypadkach.

A ja w sumie dałem trochę ciała. Gdybym jakoś skojarzył, że u Jaro4444 będzie taki fajny odtwarzacz, wziąłbym lapka i swoją mydelniczkę. W końcu bym się może "nausznie" przekonał, że transport ma znaczenie. Bo do tej pory zawsze mi wychodziło, że znaczenia nie ma... Albo ma na granicy autosugestii... :)

Panowie,

musimy zorganizować odsłuch celem oceny wpływu transportu na dźwięk. Jakieś sugestie co do tego jaki sprzęt wziąć za wzorzec do porównań i jakie transporty moglibyśmy sprowadzić? Może josef kopsnąłby Cyfrowy Obiektyw do porównań?

Kris

Star trekkin' across the universe; Boldly goin' forward, still can't find reverse...

kris_s,

to może ja się zgłoszę - MHZS CD66.

zdjęcie poniżej

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Gość jamówię

(Konto usunięte)

jaro4444

Kolego nie masz bladego pojęcia na temat konstruktywnej krytyki.Według twojego pojęcia jest to tylko taka, która wychwala to co wtłoczyłeś do pokoju pod niebiosa,niestety fakty są inne,masz źle dobrany sprzęt(kolumny) co widać na zdjęciach i nie trzeba tu żadnej praktyki w postaci bywania u Ciebie, tak poprostu gra źle(wew strona kolumny dociśnięta do stolika z Ikea) i żadne Dacki,kable napędy oraz wzmacniacze tego nie zmienią,umiejętność odebrania takiej krytyki jest trudne,ale wymaga jaj-Ty natomiast atakujesz wszystkich jako agresywnych teoretyków i uważasz forum za odrażające.Mam dwie rady:pierwsza to taka ,że skoro jest odrażające to tu nie zaglądaj a druga ,zapisz się na trening z asertywności,to pozwoli Ci zaakceptować odmienne zdanie u innych.

>>>kaszanka,kto powiedział ,że każdy musi mieć salon 30 metrowy?w jakim to moim wpisie znalazłeś?Napisałem natomiast,że można a nawet trzeba jeśli chcesz cieszyć się dobrym dzwiękiem zakupić monitory ale do tego potrzeba odrobinę wyobraźni i wysiłku w postaci odsłuchu,czyż to aby nie u Ciebie stoją wciśnięte w kąt B&W CDM 7?Chcesz mnie przekonać,że to jest dobry pomysł na świetny dzwięk?

>zafop

No to jeden napęd do testów mamy ;)

Oczywiście ja udostępnię mojego Denona DVD2910.

Sądzę że jaro4444 da się namówić na użyczenie Soniaczka.

Dobrze byłoby wypróbować jakiś klasowy napęd - myślę np. o paskowym CECu (napędzie) lub jakiejś innej legendzie...

Kris

Star trekkin' across the universe; Boldly goin' forward, still can't find reverse...

>jamówię

Chyba jednak to ty nie wiesz co to znaczy konstruktywna krytyka. Nie słyszałeś tego zestawu a twierdzisz że nie mógł zagrać, nie przyjmując w ogóle do siebie możliwości że może być inaczej. Trochę więcej pokory by się przydało, szanowny panie. To co prezentujesz to nie konstruktywna krytyka lecz krytykanctwo. Nadawałbyś się na posła RP ;)

Przepraszam wszystkich pozostałych forumowiczów, poniosło mnie trochę, ale po prostu nie zdzierżyłem.

kris_k

Kris

> tomaen

Soundiale słuchałem ostatnio w zestawieniu lampowym wzmakiem i dzielonym wzmakiem Naima oraz CD Micromega i wyzszym CD Naima. Z tego co usłyszłem to tylko urzadzenia ciepłe należy podpinac do tych kolumienek. Jak dla mnie są zby t jasne i analityczne. Audionemesis do nich byłby dobrym rozwiazaniem.

Gość jamówię

(Konto usunięte)

No i znowu gadasz nie na temat kolego krisie_k ale trudno być obiektywnym skoro się jest w "klubie"Postaram Ci się więc wytłumaczyć NIE TRZEBA SŁUCHAĆ TEGO ZESTAWU ABY MÓC NA PODSTAWIE ZDJĘĆ OCENIĆ,ŻE O PRZESTRZENI Z TAKICH KRÓW W TAKIEJ KLITCE MOŻNA TYLKO POMARZYĆ,czy teraz jest wszystko jasne?I jeszcze jedno potrafisz w przeciwieństwie do swoich kumpli z "klubu" argumentować w dyskusji ,a nie obrażać?

Tylko jeszcze pozostaje kwestia umówienia terminu i gdzie. Z przyjemnością bym do siebie zaprosił, ale moje warunki lokalowe pod kątem odsłuchu są gorsze niż u Jaro4444 (był i może potwierdzić).

Spoko, coś wymyślimy ;), chociaż chętnie posłuchałbym tej twojej lampy...

Kris

Jamówię ----> Ty masz swoje zdanie a ja jednak swoje. Za to, że masz odmienne nie będę Cię potępiał, szkalował, palił na stosie ani tym bardziej obrzucał wyzwiskami. Jak wiesz polemika polega na wysłuchaniu dwóch stron - teraz ja Ci powiem i to nie z pozycji "członka klubu" czy innej "sieci" czy też "układu" - nie słuchałeś, nie pofatygowałeś swoich zacnych 4 liter więc nie krytykuj na podstaie zdjęć zrobionych krótkoogniskowym obiektywem, gdzie tak naprawdę tracisz proporcje. Na przyszłość jeśli znajdziesz czas i ochotę zapraszam na odsłuch. Dopiero wówczas przyjmę Twoją ewentualną krytykę...

Zafop ---> pomogę ja myślę, że jak coś to i Kaszanka bo jest z Legionowa. Na odsłuch zapraszam do mnie, bo ciekaw jestem tej lampy z moimi kolumnami.

Panowie ja zawsze jestem do dyspozycji jesli chodzi o pomoc w odsluchach :D a i chetnie zapraszam do siebie z lampka.

W odpowiedzi dla jamowie - troche nie tak z tymi kolumnami - mam fakt B&W ale troche nowszy model i nie sa wcisniente w rog czy miedzy meble tylko maja po 0.5 m z 3 stron.

Co do propozycji wplywu cd - transportu na jakosc dzwieku przy wykorzystaniu zewnetrznego DAC-a moge zaoferowac 4 modele cd: Bellwood 301A, Denon 2000 AE, Sony NS-930V QS - te 3 sztuki po wejsciu coaxialnym i optycznym, a po samym optyku Sony 308 ESD. Mysle ze jednak najciekawiej bedzie porownac Bellwooda i Denona.

Pozdrawiam serdeczie kaszanka7

Ukryta Zawartość

post-6668-100006176 1174250990_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wszyscy myślą tylko o sobie. Tylko ja myślę o mnie.

Kiedyś przez przypadek przetestowaliśmy z nookim736 wpływ transportu na jakość dzielonego źródła. Porównanie było lekko ekstremalne, a mianowicie zostały użyte 2 napędy: jakiś oem-owy tandetny odtwarzacz DVD (warty maksymalnie 2 browary :) podłączony coaxialnie do DAC-a oraz CD Sony (jakiś z wersji qs) podłączony optycznie. W roli DAC-a wystąpił... recorder MD, też Sony. Kolumny to odgrody + aktywny bas (C+A Criterion zasilane AVM).

Mimo przypadkowego sprzętu niezbyt wysokiej klasy, różnica między transportami była bardzo wyraźna. Z DVD brzmiało płasko, ciemno, nudno i zamulenie. Z CD dźwięk był dużo bardziej szczegółowy, oderwany od kolumn, większa scena itd.

Ja wiem, że to DVD to ekstremalny przypadek (o bardziej podłe urządzenie chyba trudno, poza tym ono samo w sobie jest jakieś dziwne, np. często coaxial gra "na jeden kanał" - nie wiem, jak to jest możliwe, ale pewnie jakiś soft zawodzi). Ale mimo mojego delikatnego sceptyzmu na początku, na własne uszy przekonałem się, że może być coś jednak na rzeczy. Wpływu kabli cyfrowych nie zanotowałem.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

>jaro4444

Jaro, jezeli chodzi o te ustawienie, to ludzie moga miec tu troche racji. Podobny problem przerabialem u siebie. Wiesz, czasem wystarczylo, iz pomiedzy rozstawione na odleglosci 3m kolumny wstawilem tymczasowo zwykle krzeslo komputerowe i juz dzialy sie male problemy z lokalizacja i scena... Co do wystawiania glosnikow po 1,5 metra od sciany, to moze jest to troche przesada, ale z pewnoscia na poczatek warto przynajmniej zburzyc ta linie - sprzet, szafki, kolumny (same kolumny proponowalbym wystawic tak jeszcze minimum 30 cm przed szafke i sprzet). Aby cieszyc sie naprawde precyzyjna scena kolumny jednak potrzebuja miec "czysto" - szczegolnie miedzy zestawami, troszke na boki. Na pewno bedzie lepiej i tu nie ma "zmiluj sie" - im wiecej dasz im miejsca, tym lepiej zagraja. W takim ukladzie, jaki widze na zdjeciach, to lokalizacja faktycznie moze byc tylko czesciowo reprodukowana. Moze tak z ciekawosci ustaw sobie to troche inaczej i posluchaj pare dni - potem wroc do obecnego ustawienia - powinno byc widac roznice natychmiast.

Pozdrawiam,

Lete

Więc po całym sobotnim odsłuchu i opuszczeniu mnie porzez gości słuchałem sobie DAC-a Xindaka po lampowym wyjściu i z upskalingiem na 96 kHz.

Powiem tylko tyle, że kiedy nastąpił dziś przykry moment rozstania (musiałem go zwrócić dystrybutorowi) to czuję wyraźnie jego brak w systemie. Przejścia w górę na dobry sprzęt nie są tak bolesne jak w dół (a mam niezłe CD w tym momencie w domu - dwukrotnie droższe jak DAC).

Pokazuje to, że Xindak DAC-5 to naprawdę dobre urządzenie warte swojej ceny...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.