Skocz do zawartości
IGNORED

DVD HDMI czy X-Box Component ?

Papamek

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie.

Po wielu tygodniach przestępywania z nogi na nogę przed wystawowymi szeregami płaskich TV, skołowany HD-Ready, Full-HD, kontrastami, jasnościami, rozdzielczościami, wejściami, wyjściami i za przeproszeniem PiP-ami kupiłem w końcu LCD LG model 37LE2R, bo była promocja w EuroAGD i już. Za 2999zł brutto.

Już wisi na ścianie, stary duży CRT wyjechał i powstała po nim w pokoju luka, którą będę zapełniał nowym stolikiem z przeznaczeniem na gramofon. Na tym stoliku, który nie może być duży ani wysoki, chciałbym też zmieścić preamp gramofonowy, tuner radiowy i część wizyjną wyposażenia, która obecnie stanowią dwa odtwarzacze - DVD i VHS. VHS do bajek chciałbym, żeby został. Natomiast DV-535 Pioneera ma już swoje latka i chociaz gra dobrze, to nie ma componentu, ani tym bardziej HDMI. A mam jeszcze praktycznie nieużywanego X-Boxa, który ma twardy dysk, wyjścia component i może teoretycznie zastapić odtwarzacz DVD. Zrobiło się strasznie ciasno, brakuje mi minimum 1 półki.

Po przydługim wprowadzeniu moja prośba o Wasze opinie:

Czy przesiąść się na X-Boxa i jego component jako odtwarzacz DVD, kiedyś tam będzie do gier dla chłopaka? Potencjalna korzyść to mniejsze rozmiary i możliwość postawienia w pionie.

Czy lepiej kupić fajny odtwarzacz wieloformatowy z HDMI, żeby wykorzystać tę opcje w sporym TV, a X-Boxa rozkładać tylko do gier? Czy jest rzeczywiście różnica na materiale nie-HD na wyjściach component - hdmi?

Czy kupić archaiczne combo DVD/VHS bo lepszy standard wyjść video nie ma sensu do oglądania bajek i sporadycznie romantycznych komedii?

Będe wdzięczny za podpowiedzi.

Pozdr

Papamek

https://www.audiostereo.pl/topic/32316-dvd-hdmi-czy-x-box-component/

Za 250-300zl mozna kupic samsunga 860, masz skaler 720p + divixy, u mnie graja takie i jest poprawnie, jak sie popsuje nie masz bolu i kupujesz nastepnego, a moze juz bedzie przystepna nowa generacjia dvd playerow?

HDMI czyni sporą różnicę (zazwyczaj). Niestety zależy to od implementacji. Combo gorąco odradzam, mam niezłe, ale tylko jako tuner tv. Nawet VHS jest gorszy od osobnego playera. Sekcja DVD ma wyjście tylko SVHS i jest do bani. A obsługa jest bardziej kłopotliwa. Jeśli masz możliwość pożyczyć od znajomych i porównać DVD z HDMI z Twoim X-boxem, to odpowiedziałoby Ci na postawione pytanie. Przy takich wymiarach odbiornika dobry component nie musi być gorszy na tyle, żeby rezygnować z X-boxa. W przypadku mojego projektora i DVD różnica jest duża.

Dzięki. Najprostsze rozwiązania są najprostsze :) Spróbuję porównać - pożyczę jakieś DVD z HDMI i porównam z X-Boxem.

Czy płyta testowo-kalibracyjna dołączona jakiś czas temu do AudioVideo nadaje się do takich porównań?

Pozdr

Papamek

Nie zaszkodzi. Pomoże zoptymalizować obraz. Ale sugeruj się przede wszystkim filmami. Tu uwaga: np. Powrót Supermana ma beznadziejny obraz. Polecam Zemstę Sithów (zwłaszcza otwierająca bitwa) i jako trudniejszy materiał np. Raport Mniejszości, Helikopter w Ogniu i King Konga.

Żeby nie mnożyć wątków zapytam tutaj.

Chciałbym ostatecznie rozdzielić system audio od video, zrezygnować z podłączania DVD do wzmacniacza, ale zapewnić w miarę mocne brzmienie ścieżek z filmów bez użycia amplitunera i systemu wielokanałowego - nie mam na to szans lokalowych. Wymyśliłem, że rozwiązaniem mógłby być niewielki subwoofer zasilany sygnałem audio z TV wspomagający głośniki samego TV. Mój LCD jest wyposażony w gniazda audio-out przewidziane właśnie do tego. Sub ma być niedrogi, niewielki i ... srebrny. Znalazłem 3, które wydają się w miarę sensowne:

Jamo SW-6000

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

MordauntShort

Ukryta Zawartość

Elac SUB-101-ESP

Ukryta Zawartość

Pierwszy to konstrukcja zamknięta, pozostałe dwa typu bas-refleks. Najładniejszy i najmniejszy MS.

Pozdr

Papamek

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wczoraj byłem w MediaMarkt i obejrzałem combo LG V280

Ukryta Zawartość

Ma wyjścia component co jest plusem, kosztuje 650zł. Rozważam go ze względu na oszczędność miejsca i niewielki koszt.

I pomyśleć, że jak w 2000r kupowałem pierwsze DVD Pioneer DV-535, to w promocji kosztowało 1700zł, a najtańsze VHS Sony-ego 999zł.

Ukryta Zawartość

Wracając na moment do połączenia TV-subwoofer. Dzisiaj odbylem w sklepie Sony rozmowę ze sprzedawcą, który jak się okazało jest naszym forumowiczem, nie chciał jednak zdradzić nicka :) Zwrócił uwagę, że to jak zagra sub zależy w ogromnym stopniu od jakości sygnału, a trudno liczyć na dobry z TV. Spróbuje kiedyś pożyczyć jakiś sub i spróbować w domu. Ale raczej ten temat odpuszczam.

Chętnie usłyszę jakieś komentarze do głównego tematu poruszonego w tym wątku.

Papamek

Skusiłem się na subwoofer Elaca, jednak sprzedający polecił do mojego pomieszczebnia mniejszy model.

Ukryta Zawartość

Cena w sumie śmieszna. Efekt naprawdę wart tych pieniędzy.

Z wymianą odtwarzacza czekam na nowy stolik. Będzie to robiony na wymiar trzypółkowy StandArt SSP.

Ukryta Zawartość

Pozdr

Papamek

post-28-100005475 1174947642_thumb.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.