Skocz do zawartości
IGNORED

Sony STR-DB 795 QS i wyższe modele

konradskala

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie do posiadaczy amplitunerów Sony: jaka jest różnica w dźwięku (dane techniczne już mam) pomiędzy STR-DB 795 QS a wyższymi modelami np. STR-DB 2000 QS lub STR-DA 1200 ES. Chodzi mi głównie o stereo, bo te wyższe, droższe modele mają zasilanie S-Master, nie wiem czy to jakiś bajer czy faktycznie ma to znaczący wpływ na jakość. Aktualnie testuję w domu STR-DB 795 QS i w porównaniu do Yamaha RX-V 550 miło mnie zaskoczył - wypada dużo lepiej, szczególnie pod względem wydajności prądowej i selektywności dźwięku.

• 2 tygodnie później...

A jak sprawuje się w stereo? Na temat starszych modeli np. 840, 930, 940, 1070, 1080 krąży opinia, że dźwięk natarczywy, ostry, a do tego jakieś szumy w głośnikach surround. A w prasie raczej pochlebne recenzje. Podpinałeś kiedyś pod pre-out dodatkową końcówkę lub wzmacniacz?

W stereo gra całkiem przyzwoicie, do tej pory na nim słucham. Napewno lubi dobre kolumny i w połaczeniu z dobrze nagraną płytą jak na tej klasy amplituner chyba wypada niezle.

Oponie po sieci czy w prasie są prawie dokładnie oddające to co mam w domu. Zależy czego się oczekuje.

Solidne wykonanie, pilot dwustronny. Jest ciężki z duzym transformatorem w środku, czuć spory zapas mocy.

Wzmacniacza nie podpinałem nigdy pod pre-out. Zawsze grało na nim z wejść cyfrowych i analogowych CD IN.

Parametrów ne będę pisał, można znaleźć na sieci wszystko.

Wiadomo że nie mozna tego porownywać z dedykowanymi wzmacniaczami w podobnej klasie cenowej. To inna półka i przeznaczenie. Zapłaciłem za niego kiedyś 3000zł. NIe było za dużo tego sprzętu nie to co dziś, no ale takie były ceny niestety za nowości.

Ja mam akurat model STR Db-840 i jestem z niego bardzo zadowolony. 5 kanałów w zupełności mi wystarczy bo i tak nie miałem zamiaru montować tylnego centrala. W zasadzie to obecnie nie używam jego przetworników gdyż korzystam z jego gniazd 5.1 input (jako dekoder działa DVD Denon 3910) Pre-out Soniacza wykorzystuję podpinając pod przednie głośniki Wzmacniacz Denon Pma 1500AE w trybie końcówki mocy i muszę przyznać, że gra to całkiem nieźle a przy okazji odciążyłem trochę amplituner.Opisy szumów wydobywających się z tego amplitunera są wynikiem stosowania przez te osoby podbicia sopranu, zresztą same się do tego przyznawały. Moim zdanie ten amplituner i tak posiada bardzo detaliczny dźwięk, właśnie w stronę wyższych częstotliwości więc nie widzę powodu stosowania takiego rozwiązania...

AT

W tej chwili słucham na STR-DB 795 QS + CDP-XB 930 QS i nigdy nie „podbijałem” wysokich/niskich. Wykorzystuję analog direct na Eltax Symphony 8.2 i jest nawet nieźle. Jednak szukam opinii o ampli z serii ES np. DA-1200 bo ma możliwość Bi-Ampingu, a to znacząco poprawia jakość w stereo. Nowe na allegro chodzą po ok. 2000 zł. Może zrezygnowałbym wtedy z dalszych poszukiwań amplitunerów, podpinania końcówki mocy, przerabiania stolika pod TV itd. Przyzwyczaiłem się do kina domowego teraz muszę wybrać: albo amplituner z pre-out + końcówka mocy albo lepszy ampli z dobrym stereo.

Taki uczciwy NAD to kosztuje prawie 4000 PLN - za to mam już przyzwoity wzmak + taki sobie aplituner. Denon też oferuje ciekawe klocki, ale w okolicach 3000 PLN w górę. Natomiast Sony za 2000 PLN w Klasie ES (może nie to co kiedyś, ale jaby nie było to wciąż najwyższa półka tej firmy) to już jakiś kompromis cenowy. Niestety nigdzie nie znalazłem żadnej wmianki, opini lub testu tego modelu, podobnie jak o STR-DB 2000 QS.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.