Skocz do zawartości
IGNORED

Krell 300i - sklonować !!!

Bogdan

Rekomendowane odpowiedzi

W stanie jałowym +_ 70 V-75V , na obciążeniu 4ohm spada do ok 40V (h krytyczne i full power), .......niestety tranzystory z dystrybucji , motorola z dość nietypowym symbolem (nieprodukowanym) a w każdym razie jest niedostepna dla smiertelników - ON jest nastepcą motoroli - brak w katalogu).

Przestrzegam ; dzwięk nie na każdą porę i system - mimo lukratywnego z pozoru i efektownego uwodzenia nie jest to ideał.Są zwolennicy i przeciwnicy...to potrafi też kaprysić .Ale mimo tego złego jest to jeden z faworytów w swojej klasie.Nie zapomnijcie o tym że nie ma pełnej pętli i kazda wartość i typ elementu jest istotna.Trafo jest tak leastycznie dobrane , że przesyt prądowy shcodzi miękko.

>divaldi, 4 Maj 2007, 02:13

>.......niestety tranzystory z dystrybucji , motorola z dość nietypowym symbolem (nieprodukowanym) a

>w każdym razie jest niedostepna dla smiertelników - ON jest nastepcą motoroli - brak w katalogu).

A co to znaczy konkretnie?

Jestem Europejczykiem.

ON semiconductor jest spadkobiercą Motoroli . Tranzystory dla Peavey , QSC itp- a także Krella - były z poza katalogu o innych symbolach i oczywiscie na zamówienie i sortowane pod kątem zamówienia.

Te o które pytacie to 250W , 250V , I- 20A , ft - ok.30 Mhz. Dzis nikt poza Chinami nie produkuje takich elementów w TO-3 ( o takich własnościach )- przynajmniej katalogi " chwalą" a faktycznie - to parametry trzymają nieliczne firmy , w tym Motorola jest wyjątkiem ( j.wyzej pisałem M. - nie istnieje).Kupno takiej ilości tranzystorów na "składak" jest niewypałem.Zmienić typ tranzystora itd. .......

>Foksik, 5 Maj 2007, 11:18

W tych pdf-ach są opisy wyprowadzeń.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jestem Europejczykiem.

>divaldi, 7 Maj 2007, 11:59

Wypatrzyłem to już wcześniej:

>Nieźle wygląda para MJL3281/MJL1302.

>Uce=260V, Icmax=10A, fT=30MHz, ale obudowa TO-264.

Teraz widzę, że są jeszcze podobne MJW3281/MJW1302 w TO-247.

Ale w TO-3? Chyba na specjalne zamówienie.

Jestem Europejczykiem.

• 1 rok później...

Wracam ostatnio do rozmyślań nad klonowaniem wzmacniaczy pod wpływem zakupu, którego dokonałem. Kupilem kolumny Dali Grand i poskładałem DAC na AD1865 i korci mnie zbudowanie do tego mocnego wzmacniacza. Restek Fable albo Krell 300i mnie rajcuje. Niestety nie mam możliwości posłuchania ich w realu, więc opierać się trzeba na opiniach innych. Krell jest chyba bardziej utytułowany, więc chyba szala przeważy na niego. Z opinii wynika ,że to jest to czego szukam.

Jednak oryginalana konstrukcja ma dla mnie parę niedoróbek, a może się mylę....

Jedno trafo 400W, a Grandy mają 4 Ohmy, więc może być zadyszka. To ponoć celowe zagranie Krella, aby wzmacniacz wytrzymał przy 4 Ohmach, ale mi się to nie podoba. Dlatego pomyślałem o dodaniu 2-3 par tranzystorów końcowych, równoległe łaczenie tranzystorów MPSW42/92 też jest srednim rozwiazaniem zwłaszcza,że trudno je kupić. Moim zdaniem lepiej dać MPSA42/92 w stopniu różnicowym i źródlach prądowych, dalej MJE350/60, drivery MJE15030/31 a końcowe z serii 21193/94 w obudowie TO-264 najlepiej. I wszystko zbudowane jak Accuphase i z dwoma trafami najlepiej.

Bogdan

Moim jednak zdaniem przyjemniej gra starszy krell KSA-50, ale każdy ma inny gust.

Słuchałeś go? Bo tego orginalnego słyszałem na własne uszy (nie klona). Było średnio...

Ty też byłeś zadowolony z KSA-50. A robiłeś konstrukcje z osobnymi trafami i kondami do każdej końcówki, czy zasilanie dałeś wspólne zasilanie na dwie ? I jak jeszcze planujesz w tym wzmaku ?

Zasilanie KSA mam wspólne dla obydwu kanałów. KSA mi sie bardzo podoba, ale chcę pujść dalej. Konstrukcja KAV może skutkować swobodą dynamiczną, detalicznością, "powerem". To jestoczywiście kwestia co kto lubi. Ja to lubię. Etap uwielbienia dla brzmienia anglielskiego mam za sobą - choć nie twierdzę, że ta szkoła jest gorsza. Ja lubię dynamikę, pazur, detaliczność, przestrzeń.

KSA jest rewelacyjny do średniego poziomu dźwięku, a potem ja odczuwam niedosyt ( może to za mocne określenie ). To moze wynikać z jego mocy - pierwotnie 50W 8 Ohm, u mnie troche więcej , bo klasa AB, ale stopień napięciowy skrojony jest pod klasę A, więc ma ograniczenie amplitudy.

Jednak w KSA u mnie jest 2x43 V DC, a w KAV 2x70 V - to jest zasadnicza różnica.

Stopień napięciowy z takim zasilaniem będzie skutkował nieskrepowaną dynamiką.

• 2 lata później...

Ja lubię dynamikę, pazur, detaliczność, przestrzeń.

ja tez lubie wiec pytanie, sklonowal ktos w koncu tego krella?

da sie to jeszcze wykonac albo zamowic i ile wychodzi wykonanie takiego klona - w sprawie zamowien kosztow itd pisac na PW

chwilowy brak działalności w audio.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.