Skocz do zawartości
IGNORED

Legenda Yamaha NS1000 Monitor

Rekomendowane odpowiedzi

Czego absolutnie nie wolno robic z NS1000M to transportowac je na boku, istnieje b. duza szansa ze obsunie sie magnes w wooferach

A w pionie albo na plecach się nie obsunie? ;)

Tak jak wyżej pisałem facet je ode mnie wiózł 500 km w bagażniku sedana

"luzem" bez żadnych zabezpieczeń i z tego co wiem nic mu się nie obsunęło.

Jeszcze tak apropos obsuwania, to kiedyś sobie kupiłem dwa stare Seasy 30cm na membrany bierne

do takiej tam domowej dłubaniny, którą sobie rzeźbiłem w ramach walki z nudą.

Od napierdalania młotkiem w magnes spłaszczyłem na jajko kosz głośnika, przeciąłem dywan,

zniszczyłem panele i o mało nie wbiłem sobie nosa do mózgu jak mi za którymś razem ten młotek odskoczył,

także chyba ostatnie w co uwierzę, to głośnikowy magnes, który sam odpada jak się kolumny na boku wiezie :)

Szybciej uwierzę w to, że ktoś komuś pocisnął jakieś zdezelowane kapelusze po przejściach i tzw. regeneracji,

a jak klient zaczął się burzyć, że mu cewka trze albo stuka, to sprzedawca wymyślił na poczekaniu bajeczkę

o tym jak to magnesy same się obsuwają od wożenia kolumn na boku.

Edytowane przez parantulla
Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Ech.....obsuwają się bo są klejone tylko gównianym klejem ot cała historia. Nie ma w tym ani grama 'bajeczki'.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Dokładnie to samo miałem ze swoimi.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Marek.S

No dobra, nie będę się kłócił.

Ja jeszcze z czymś takim się nie spotkałem, a dopóki sam nie zobaczę, to nie uwierzę :)

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

No dobra, nie będę się kłócił.

Ja jeszcze z czymś takim się nie spotkałem, a dopóki sam nie zobaczę, to nie uwierzę :)

Ja się spotkałem ale z oderwanym magnesem i dotyczyło to kolumn estradowych/dyskotekowych. Był to efekt najprawdopodobniej "brutalnego" traktowania. Z "obsunięciem" nigdy. Oczywiście nie wszystkie przypadki muszę znać, ale trudno mi sobie wyobrazić transport takich kolumn z Japonii w różne zakątki świata przy takim delikatnym klejeniu.

Klej się nie utleni, ale powierzchnia kosza/magnesu już tak.

Nie wiem jakie procesy chemiczne mogą spowodować utlenianie się powierzchni metalu zabezpieczonego np. warstwą żywicy epoksydowej lub jakiegokolwiek innego kleju specjalistycznego do klejenia metali. Utlenianie jak sama nazwa wskazuje może odbywać się tylko przy dostępie tlenu. Musi Kolega odpowiedzieć sobie sam czy pomiędzy dwie wypełnione klejem płaszczyzny (magnes - kosz) jest dostęp tlenu. Moim zdaniem nie. Jeżeli takie zjawisko mogłoby mieć miejsce to ten magnes może się obsunąć także w czasie normalnej eksploatacji. I jeszcze jedno, w studiach gdzie te kolumny były często używane ustawia się czasem skrzynki poziomo. W instrukcji powinno zatem być wykluczenie takiej pozycji (i nie tylko takiej bo pozycja plecowa - przenoszenie/transport - byłaby jeszcze groźniejsza), a nie ma. Mam jeszcze instrukcję od NS590-tek, które dawno temu miałem.

Pozdrawiam

Edytowane przez Lech36

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

No ale tak na chłopski rozum, to przecież magnes jest okrągły i nie ma żadnego podparcia,

więc na logikę rzecz biorąc czy się je wiezie na boku czy w pionie czy też na plecach, to bez różnicy,

bo jak mawiali starożytni indianie - co ma odpaść to odpadnie howgh :)

Swoją drogą, to nawet sobie nie wyobrażam swojej miny, gdyby to mi coś takiego się przytrafiło...

No wiesz, na polskich drogach to i najlepszy magnes się oderwie :o)

Jeśli cewka nie jest zgięta to z naprawą nie ma problemu ale to czasochłonna robota i kosztowna.

W niemcowni prof. firma bierze w przeliczeniu 800zł za naprawę obu wooferów.

starożytni indianie

.....starożytni Indianie radzieccy..... ;-)

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

• 2 lata później...

Jak to z 'legendami' ceny lecą w górę, kiedyś 650-700eur (+-3000zł) teraz pewnie z 900-1000.

Pilnuję cen u kitajców na Hifido i ceny też mocno podskoczyły.

Jak to z 'legendami' ceny lecą w górę, kiedyś 650-700eur (+-3000zł) teraz pewnie z 900-1000.

Pilnuję cen u kitajców na Hifido i ceny też mocno podskoczyły.

I to jest cena "opłacalna"?

• 4 lata później...

Hejka przymierzam się do zakupu ns1000 ktoś może podsunąć mi jakiś zintegrowany wzmak do 5k który ogarnie te kolumny? ( każde które zostały przytoczone przekraczają budżet, jest b2 na sell za 4,2 k ale to nie wszytko). 
jakieś sugestie proszę? 

• 8 miesięcy później...

Dodac moge tak od siebie sluchalem tego u kolegi w Londynie bylo nas czworo i kazdy byl zdziwiony co jest nie tak bo cena nie mala a jakies Lotewskie Baltic czy jakos tak za pare funciakow zamiotlo oslawione Yamaha.Byly oczywiscie w pelni sprawne ale striol to chyba gosc z wada sluchu.Dzis kupuja to chyba jedynie zbieracze-kolekcjonerzy bo nikt rozsadny nie gral by na tym.

• Pokaż nowe odpowiedzi