Skocz do zawartości
IGNORED

Legenda Yamaha NS1000 Monitor

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki uprzejmości Pana Maćka mamy ostatnio możliwośc posłuchania legendarnych tych legendarnych monitorów studyjnych. To jego nowy nabytek ;-)

Grają w zestawie PPM + MPM, czyli aktualny zestaw marzeń. W sobotę można będzie po południu przyjść, zobaczyć i posłuchać. Warto !

Więcej szczegółów na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czy ktoś miał może jeszcze doświadczenia z tymi kolumnami?

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/32399-legenda-yamaha-ns1000-monitor/

Jak już jesteśmy przy legendach, to ja ostatnio miałem okazję posłuchać chyba równie słynnych monitorów - JBL L100 podpiętych pod równie starą, ale jarą studyjną końcówkę mocy Klein und Hummel SB 280, wszystko w dobrze wytłumionym pomieszczeniu studyjnym - co mogę powiedzieć? Do dziś jestem w szoku :) Niesamowity sprzęt. Kolega ma też w owym studio monitory Revox Forum B - również konkretna rzecz, ale to trochę inny rodzaj dźwięku. Ciekaw jestem jak brzmią Yamahy z tematu i jak się mają w stosunku do JBL L100?!

Tu jest jak dojechać i mapka.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja bym powiedział że słynne są NS10 (białe membrany) Są chyba w każdym studiu :)))

Znajomy który pracował w studiu powiedział że jak już coś nawet na nich źle zabrzmi to musi być niezły shit :)))

• 6 miesięcy później...

Pytanie trochę off topic ale widziałem kiedyś na forum wpis z informacją, gdzie można nabyć takie wygięte coś, co wygląda jak oparcie od sanek i robi dodatkowo za standy pod monitory Yamahy widoczne na zdjęciu.

Nie wiecie, gdzie można dostać coś takiego?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

> mamy ostatnio możliwośc posłuchania legendarnych tych legendarnych monitorów studyjnych

Odnoszę wrażenie , że o wszystkim co stare i jeszcze działa mówi się teraz "legendarne" .........

Kolego jar1 zapamietaj : legendarne monitory studyjne wyprodukowane przez Yamaha są tylko jedne : NS-10

TUX

>TUX, 25 Wrz 2007, 16:27

NS-1000 spokojnie nazwałbym także legendarne i to za dźwięk, NS-10 są raczej znane, bo są standardem (a może raczej był) w studiach, natomiast brzmieniowo raczej nie pretendują do miana legendarnych, a są cenione za swoje specyficzne brzmienie. na nich faktycznie jak coś zagra dobrze, tzn. że jest dobrze zmixowane i zmasterowane i zagra wszędzie.

Kolega by mi napisal na temat tych yamah - jak sa takie dobre to dlaczego ich nie produkuja nadal? ale pewnie sa dobre bo maja nadal wysoka cene. A co do Yamah studyjnych to musza one grac przecietnie. Doslownie tak jak wiekszosc sprzetu. Bo muza komponowana na nich czyli kicha muzyczna ma zagrac dobrze he he dobrze na wiezach kinie domowym ...................... Oczywiscie nie moze byc zlamana rownowaga tonalna i dlatego obcina sie basy bo beda charczec na basie te ns10/100 a to oznacze ze w wiezach tez beda ajak obcielo sie basy to obcina sie wysokie dla rownowagi itd................. a tem kilku audiofilii z namaszczeniem wsluchuje sie w swoje plyty zrobione na nsxx i cmoka z zachwytu........

A te duze yamahy to chyba dudnia? co? i srednica ostra?

Dlaczego sluchawki nie robia? a tu powodow moze byc sporo. Glownie cena i waga. W glosnikach najprawdopodbniej brzmienie. Cos mi sie wydaje ze te 1000 graja ostro na srednicy? bo to ze dudnia to male piwo. Nikt na to uwagi nie zwraca.

Nasz majster rtv jak zawsze odkrywczy...inaczej. Myślę, że gdyby wziął w ręke głośniki z tych jamaszek, to by mu się jego świat audio zawalił.

NS-1000 uznawane są za jedne z najbardziej przezroczystych kolumn w historii audio. Średnio i wysokotonowe z berylu.

Bardzo trudne dla reszty toru, bo pokazują (natychmiast obnażają błędy) to co dostały

Test z hifi world

Ukryta Zawartość

katalogi

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wersja droższa, bez literki M, uznawana jest za ciut lepszą, ale tej nigdy nie słuchałem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W jednym z numerów niemieckiego Stereoplay opisano legendy z przed lat. Byłu tam m.in berylowe kolumny Yamahy i tuner Kenwood KT-1100. Zmodernizowany dzięki wskazówkom StefanaB tuner gra niesamowicie :-) Barwnie i czysto. Jedynie poziom szumów odrobinę wyższy niż np w Sony 5ES...

Czy ktoś sie orientuje, czy Yamaha NS 590 sa dużo gorsze od NS 1000 (M)? Z tego, co się orientuję 590 są mniejszą wersją NS 1000 jeżeli chodzi o budowę i wygląd. A dzwięk? Ktoś porównywał?

• 4 miesiące później...

stefanB=>Nigdy nie słyszałem tych monitorów ,a nie mam dobrego zdania o kolumnach z Japoni .

Jak takie Yamaha NS1000 maja sie do np.JMLab Utopia Mini - tych starszych ( akurta bawie sie nimi ;-)

Gość rochu

(Konto usunięte)

Jakoś sie nie słyszy aby Utopie stały w jakimś studiu, Yamahy i owszem.

Znany jest przypadek anglosaskiego recenzenta który do dzisiaj NS-1000 uzywa w swoim sytemie,

rochu=>

to ,ze dane kolumny stoją w jakimś studiu to o niczym nie świadczy poza tym ,ze tam stoją ;-)

B&W tez stoją w studiach różnych, a dźwięk taki sobie - analityczne ,suche, beznamiętne granie ,choć może sie to podobać ........... wiem bo miałem ;-) Na pewno mało audiofilskie - mało finezyjne, bez czaru .

Yamaha NS1000 nie znam ,a jestem ciekawy porównań bo odsłuch na razie mi nie grozi.

Gość rochu

(Konto usunięte)

gutekbull, 6 Lut 2008, 14:30>

Na pewno mało audiofilskie - mało finezyjne, bez czaru .>

Stary dylemat -sprzęt ma grać czarująco i audiofilsko czy też ma pokazywac prawdę o odtwarzanym dźwięku?

Ja - nawiązując do słów klasyka - na słowo "audiofilski" odbezpieczam rewolwer.

rochu=> kompletna i największa bzdura - jaki sprzęt pokazuje prawdę ,audiofile przeinaczyli ją - systemy w domku grają zupełnie inaczej ,zdecydowanie ładniej niż to ma miejsce w rzeczywistości . ale przecież tego chcemy ;-)

Czy my w ogóle szukamy rzeczywistości ,chcemy po prostu ciekawego ,ładnego dźwieku.

Ja na scenie nie widzialem kabli audiofilskich !!! ;-)

• Redaktorzy

"Odnoszę wrażenie , że o wszystkim co stare i jeszcze działa mówi się teraz "legendarne" ......

Kolego jar1 zapamietaj : legendarne monitory studyjne wyprodukowane przez Yamaha są tylko jedne : NS-10"

NS-10 nie są legendarne, tylko niedrogie i rozpowszechnione. Natomiast tamte Yamahy to konstrukcja podziwiana, droga jak diabli (zwłaszcza jeśli wziąć pod uwagę, że produkowano je w czasach nie-hiendowych), z membranami takimi, jakie teraz pcha się do kolumn po kilkadziesiąt tysięcy (tylko wysokotonówka, a tu jest jeszcze wielka średniotonowa kopuła). Używa tego m.in. David Price z Hi-Fi World. Wcale nie Utopii... Niezalecane do mocnych i analitycznych tranzystorów.

Miałem okazję posłuchać NS 1000 z monoblokami i pre MPM (a nawet znosić je do samochodu;-)

Poznałem też Pana Macka...jednego z większych zapaleńców:)

Przyznam że dzwięk poprostu mnie oczarował...nie było nic co by drazniło czy przeszkadzało w odbiorze muzyki. Zadnych ograniczeń dynamiki, wrażenie obecności , żadnego analizowania brzmienia tylko przyjemnośc z odsłuchu ponad wszystko

,,,,ech poprostu pan Maciek trafił w dziesiątkę....

O ile pamiętam kupił je na Ebayu a nawet pojechał po nie chyba do Szwajcarii.....myslę że sam pojechałbym jeszcze dalej:-)

Najgorsze że nie można ich nigdzie kupić... berylowych głosnków już się chyba nie robi..

więcej tutaj:

Ukryta Zawartość

post-275-100001182 1202309376_thumb.jpg

post-275-100001183 1202309376_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi