Skocz do zawartości
IGNORED

Krell KAV400xi czy zestaw Primare?

adamgdansk

Rekomendowane odpowiedzi

Się borykam ze strategicznym wyborem.

Obecnie sprzęt jak w opisie o mnie, plus kable głośnikowe wymienią się na Transparenty Ultra. Docelowo w ciągu 12-24 miesięcy głośniki wymienią się na 804 lub 803.

Obecnie mam dwa systemy - stereo i kino (oparte o wielokanałową starszą bestię Primare SPA20). Do Primare mógłbym dokupić wzmaka Krella i tak to skonfigurować aby Krell działał jako końcówa mocy w kinie i jako wzmak stereo gdy chcę sobie posłuchać CD. Więc w całym obecnym systemie wymieniłbym na dzień dzisiejszy tylko wzmak. Dodatkowe koszty: dwa kable cinch.

Z drugiej strony mógłbym puścić w cholerę Primare SPA20 i MFA300 i kupić Primare SP31 (przedwzmak/procesor) i A30.5 (pięciokanałowa końcówa mocy). Koszt zestawu nowego ok. 20tys. Dodatkowe koszty: pięć kabli cinch + strata na odsprzedaży MFA300 i SPA20.

I najmniej zmieniające rozwiązanie - dokupić do SPA20 końcówę mocy np. A30.2 i puścić przez nią dźwięk na fronty.

W rozwiązaniu z Krellem najbardziej podoba mi się to, że jak będę chciał posłuchać stereo to tylko sobie włączę Krella i CD i już wszystko gra, dodatkowo mógłbym nawet wykorzystać wejścia XLR. W przedwzmacniaczu Primare jest też XLR, ale w moim SPA20 już nie ma....

Za cholerę nie wiem w jakim kierunku pójść, a jak się domyślacie wybór ma daleko idące konsekwencje na przyszłość. Dokupienie Krella ma też ten plus, że zawsze mogę w razie potrzeby system znów "rozłączyć" na stereo i kino osobno....

Czy z B&W brzmieniowo lepiej po drodze Krellowi 400xi czy wysokim modelom Primare? Co do kina - jakby nie połączyć jakość i tak będzie super, więc głównie chodzi mi o stereo....

https://www.audiostereo.pl/topic/32459-krell-kav400xi-czy-zestaw-primare/

"I najmniej zmieniające rozwiązanie - dokupić do SPA20 końcówę mocy np. A30.2 i puścić przez nią dźwięk na fronty" - hmm, można też dokupić A 30.5 i puścić od razu 5 kanałów przez nią - normalnie głowa boli od tych kombinacji :))))

z kolei z Primare mi odpisali, że jak kupię sobie SPA21 (wielokanałowiec 5.1) to to ma taką samą końcówę mocy jak A30.5 i nic nie zyskam dokupując osobno A30.5..... podobnie pewnie z SPA20...

Ja bym puścił wszystko, kupił jakiś 2-kanałowy wzmak z funkcją unity gain (1:1) na jednym z wejść aby móc go wykorzystać przednich kanałów również w kinie, a do tego jakiś amp Yamahy i Denona do napędzania centralnego i tyłów. Oczywiście możesz też zatrzymać do tego celu Primare, ale IMO to tylko niepotrzebne mrożenie kasy którą można by wydać na lepsze głośniki bądź lepszy wzmacniacz stereo.

Ja tak miałem kiedyś rozwiązany swój system (preamp Krell KRC-3 + końcówka mocy, a do kina dodatkowo Yamaha 640) i bardzo sobie chwaliłem.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Tylko wtedy jeżeli chcesz do niego podłączyć jakąś zewnętrzną końcówkę mocy. Preouty muszą natomiast obowiązkowo znajdywać się w procesorze/amplitunerze do kina domowego.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Adamie popatrz sobie na wątki ktore założyłeś od początku tego miesiaca:

32480 AudionovaAbiogenesis vs TransparentUltra 2007-03-26 22:11

32459 Krell KAV400xi czy zestaw Primare? 2007-03-26 09:30

32442 ulubione CD do testowania sprzętu 2007-03-25 12:56

32441 sprzęt wyłączać czy nie? 2007-03-25 12:32

32384 Transparent Ultra kontra Tara Air2 ? 2007-03-22 12:12

32121 kolumny VINCENT 2007-03-11 18:24

32088 Primare Sp31.7 + A30.5 2007-03-09 11:23

32060 z MFA300 na Krell 400xi? warto? 2007-03-08 09:31

Widze że wymieniasz wszysko na raz w swoim systemie to chyba nie jest najlepsza droga do sukcesu.

Zwolnij troche wymien jedna rzecz, posłuchaj i zastanów sie nad kolenymi zmianami.Uwierz mi to do niczego Cie nie doprowadzi no chyba że masz za duzo wolnej gotówki do wydania

Spokój i raz jeszcze spokój z wymianą komponentów w systemie doradzam Ci serdecznie (uwierz to działa)

Pozdrawiam

pp

No kurcze.... ;-)))

Gwoli brony pozwolę sobie przeprowadzić pewną segmentację moich wątków:

W związku z zakupem Transparenta Ultra pojawił się wpis "AudionovaAbiogenesis vs TransparentUltra".

Wpisy "Krell KAV400xi czy zestaw Primare?" i "Primare Sp31.7 + A30.5" oraz "z MFA300 na Krell 400xi? warto?" dotycząc pragnienia przejścia z osobnego systemu stereo i kina na jeden dobry i spełniający zadania świata audio i video ;-))

itd. itd.

>W związku z zakupem Transparenta Ultra pojawił się wpis "AudionovaAbiogenesis vs TransparentUltra".

>Wpisy "Krell KAV400xi czy zestaw Primare?" i "Primare Sp31.7 + A30.5" oraz "z MFA300 na Krell 400xi?

>warto?" dotycząc pragnienia przejścia z osobnego systemu stereo i kina na jeden dobry i spełniający

>zadania świata audio i video ;-))

Wydaje mi sie że cieżko jest pogodzic ogień z wodą ale próbuj może Ci sie uda

Powodzenia w poszukiwaniach

>Wpisy "Krell KAV400xi czy zestaw Primare?" i "Primare Sp31.7 + A30.5" oraz "z MFA300 na Krell 400xi?

>warto?" dotycząc pragnienia przejścia z osobnego systemu stereo i kina na jeden dobry i spełniający

>zadania świata audio i video ;-))

No to raczej jednak preamp stereo np. Pre 30 z przelotką na procesor + procesor kina + końcówka mocy, albo kilka końcówek :)))

-> Elberoth

"Tylko wtedy jeżeli chcesz do niego podłączyć jakąś zewnętrzną końcówkę mocy. Preouty muszą natomiast obowiązkowo znajdywać się w procesorze/amplitunerze do kina domowego."

Mam w takim razie pytanie: posiadam preamp + ko/ncówke mocy na których słucham stereo oraz amplituner do kina z wyjściami pre na dodatkowe końcówki. Chciałbym uniknąć przełanczania przewodów głośnikowych w kolumnach a używać ich jednocześnie do systemu stereo jak i przy okazji do kina domowego jako fronty. Jeżeli podepne wyjście pre out dla przednich kolumn z amplitunera do przedwzmacniacza który steruje końcówką mocy w systemie stereo to zastanawiam się w jaki sposób bede mógł prawidłowo ustawić głośność w frontowych kolumnach? Preamp od końcówki ma swoja regulacje głosności a amplituner swoją. Ustawienie głośności w amplitunerze działa oczywiście odpowiednio dla wszystkich 5 kanałów równocześnie czym steruje procesor dzwięku. Czy w takiej sytuacji bede musiał odpowiednio regulować siłę sygnału przednich głośników " na ucho" , tak żeby system kina grał jak należy?

Pozdrawiam

-> adamgdansk

Bo nie chciałeś zrozumieć :-) Postaram się jak najprościej:-) Mam pare kolumn, których używam do słuchania stereo ale od czasu do czasu przepinam kolumny do amplitunera żeby oglądnąć film (korzystam wtedy z tych kolumn jako frontów w kinie domowym bo nie mam miejsca na ustawienie oddzielnej pary głośników frontowych). Mój amplituner posiada wyjście "pre" do podpięcia dodatkowych końcówek dla wszystkich kanałów kina domowego 5.1.( o tym wyżej wspominał Elberoth) Pytanie jest takie: czy moge wyprowadzić sygnał dla przednich kolumn z amplitunera i wpiąć się do przedwzmacniacza w systemie stereo ( wiem że moge bo sprawdzialem już:-)) Problemem jest teraz ustawienie odpowiedniego poziomu głośności przednich kolumn kiedy wykorzystuje je do kina ( preamp w systemie stereo ma swoją regulacje głośności i amplituner kina domowego ma swoją - czyli w tym układzie moge pogłośnić przednie kolumny za pomocą preampa stereo i amplitunera). Problem polega na tym, na jakim poziomie powinienem w tej konfiguracji ustawić głośność w systemie stereo żeby głośność przednich kolumn była zgodna ze zmianą wzmocnienia w amplitunerze dla pozostałych kanałów (centralny i tylne głośniki).Czy w przedwzmacniaczu stereo powinienem ustawić głośność na max i wtedy regulować głośność kanałów kina domowego za pomocą amplitunera?

adamgdansk, 28 Mar 2007, 07:00

>o kurka... czyli chcesz aby sygnał z przewzmacniacza/procesora (amplitunera) szedl do przedwzmaka

>stereo i dopiero potem do końcówki?

Dokładnie tak bym chciał to pospinać tylko nie wiem jaki poziom głośności powienien być ustawiony w preampie stereo.

Pozdrawiam

>o kurka... czyli chcesz aby sygnał z przewzmacniacza/procesora (amplitunera) szedl do przedwzmaka

Dokładnie tak bym chciał to pospinać tylko nie wiem jaki poziom głośności powienien być ustawiony w preampie stereo.

Pozdrawiam

Pozdrawiam

podłaczanie samej końcówki pod preouty procesora (ampli) kina jest problematyczne gdy chciałoby się uzywac porządnego odtwarzacza cd niezależnie od kina, wypada mieć wtedy jakis sympatyczny pre, bo podłączanie dobrego cd pod amplituner, czy procesor nie wiem czy ma sens

wtedy pod normalny preamp stereo podłaczyc cd i procesor kina, w kinie preamp stereo będzie robił za bufor dla frontów,

wydaje mi sie też, że pre przy ogladaniu filmów mozna ustawić na max i pamiętać żeby nie wysadzić w powietrze kolumn przy mocnej końcówce jak się zmieni źródło na stereo

chciałbym w taki sposób kiedys dorobić kinowe tyły, sub i centralny, żeby się zblizyć dźwiekowo do jakości frontów to drenaż portfela murowany

może ktoś tak robi, niech się wypowie czy konieczne jest kombinowanie i silenie sie na dobrą jakość, jak mocno będzie odczuwalny dysonans między zestawem frontów stereo, a resztą?

Skrzypek - do oglądania filmów takie rozwiązanie nie ma sensu wg mnie, bo przy dużym wydatku finansowym nie odczujesz praktycznie żadnej różnicy (albo minimalną), do samego kina do zasilenia tyłów/centralnego w zupełności wystarczy amplituner, a kupowanie dodatkowych końcówek mocy to przerost formy nad treścią

sytuacja się zmienia jednak kiedy słuchasz dużo muzyki 5.1 np SA-CD 5.1, wtedy różnica będzie na pewno odczuwalna

>SIRTOM75

czy twoj preamp stereo posiada funkcje tzw. 'przelotki'? nazwy sa rozne w zaleznosci od modelu i producenta ale zazwyczaj jest to cos w stylu "processor mode", "HT throughput", "theater troughput", "unity gain" itd. w tym trybie pracy sygnal omija potencjometr glosnosci w przedwzmacniaczu i trafia bezposrednio na koncowke, a zatem regulacja glosnosci odbywa sie tylko w amplitunerze.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.