Skocz do zawartości
IGNORED

Czy jest porządny CD za 10-15 tys. ?

babatular

Rekomendowane odpowiedzi

@ Iplover, Jazz

Wy chyba nie rozumiecie, że są ludzie, całe społeczeństwa i kultury, w których pycha jest postrzegana jako najbardziej niski odruch człowieka. Dlatego mam prawo takimi nadętymi postawami się brzydzić, choć żyjąc w kulturze Zachodu muszę je jednocześnie tolerować, co jednak nie jest jednoznaczne z powstrzymywaniem się od wyrażenia opinii na ten temat.Zastanówcie się nad tym.

Tym zdaniem zamykam swój udział w tej nonsensownej dyskusji, jednocześnie przepraszam autora wątku za wprowadzony offtopic.

>papkin

Przyznam, że nieco skłaniam się do poglądów TUXa, wyrazonych w wątku "Typ przetwornika DAC a jakość dżwięku CD".

Co bowiem stoi na przeszkodzie, aby skonstruować, produkować i sprzedawać w cenie do 10 tys. zł cd wyczerpujący możliwości tego formatu pod względem możliwej do osiągniecia jakości dźwięku. Ciekawe czy ktoś będzie w stanie udzielić konkretnej odpowiedzi.

Pomijam oczywiście, że klienci nie będą chcieli go kupować, zgodnie z teorią wysnutą przez graafa.

kochanek>>>>czy doprawdy nie rozumiesz przy tej twojej wysokiej wysokości ,że starałem się być miły i nie przeszkadzać ci w tym spływie" wzorcowym".Tak jak lubisz!!!!Nogami do przodu , z ukochanym dk-iem.

>papkin

Tą granicą może być po prostu jakość osiągana w procesie realizacji realizacji nagrań, jak również to że inne elementy systemu są wąskim gardłem i ew. dalszej poprawy i tak już nie słychać.

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Uważam, że do 15 kzł jest kilka naprawdę dobrych playerów. Oprócz wymienionych już Resolution Audio Opus 21, Meridiana G08, AA Lektor V i dzielonego CEC-a z DAC-iem DX 71 Mk. II jest jeszcze jeden, doprawdy znakomity : Cary 303 / 300 - stopień wyjściowy na tranzystorze i na lampie, regulowane wyjście, XLR i przede wszystkim doskonały dźwięk, z którym równać się może tylko RA Opus 21 w tej cenie. Oba te playery mają napęd DVD-ROM. Opus ma wymieniony wcześniej DSL-710A, a Cary napęd Matsushity. Jak widać nie przeszkadza im to grać doskonale.

Gość jamówię

(Konto usunięte)

>>Zbig

moim zdaniem nic nie stoi na przeszkodzie aby stworzyć plejerka "skończonego" w cenie 10 kzł,mało tego uważam,że jest mnóstwo takowych na rynku.Później,kiedy zaczynają się cenowe himalaje trudno nie zgodzić się z opinią graafa.Zgoła odmiennie wygląda sprawa z TT ale to nie ten wątek.

>>>do autora wątku:Opus Cary ,CEC,Lektor to dobre propozycję,mógłbtyś w nich wybierać gdyby nie fakt zastrzeżenia w postaci negacji Top loaderów.Zastanów się jeszcze na Coplandem,ma szufladkę.

Ostatnio odkryłem :) MBLa. Robią niesamowicie dobre kompakty. Powiedziałbym nawet, że aż niewiarygodnie dobre...

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

Miałem Audio Aero Capitole mk II Signature. Uważałem (nie tylko ja) że jest to jeden z najlepszych Cd do 30k zł. I wtedy przyszedł do mnie Twonk, ze swoim MBL 1531. I mój świat się zawalił :-(

MBL był lepszy pod każdym względem, nawet takimi w których teoretycznie AA powinien miec przewagę ze względu na lampowy stopień wyjsciowy - dżwiek MBLa był bardziej płynny, lepiej wypełniony i gładszy.

O wiekszej rozdzielczości, lepszym basie czy lepszej stereofoni nie bede nawet wspominał.

Próbowałem pozostac brand-loyal, i próbowałem Capitole Reference, Capitole Reference Signature itd, ale niestety - no cigar.

AA poszedł więc na sprzedaż, a jego miejsce, po 4 miechach oczekiwania (w MBLu mają mają niestety co robić) zajął 1531.

Z tego co wiem, MBLa używa aż 5 osób na tym forum, co czyni go absolutnym #1 w odtwarzaczach powyżej 15k zł. (Nie wiem, czy drugi w kolejce odtwarzacz reprezentowany jest choćby w 2 egz - o czymś to świadczy :-)

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Ja nigdy nie myślałem że MBL robi tak niesłychanie rozdzielcze i gładko brzmiące CD. Grają z wielką kulturą i jeśli można mówić przy CDekach o brzmieniu analogowym to CDki MBL pasują idealnie do tego określenia.

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

O, a jednak Elberoth wypluł z siebie opisik MBL-a, zdjęty najwyraźniej litością dla ubogich tego świata. Sporo czasu przyszło czekać na coś więcej ponad jego onegdajsze: „no, dobry jest”, ale powiadają, że lepiej późno, niż wcale. Pięknie Ci musiał zaśpiewać wczorajszego wieczora, żeś aż go musiał pochwalić.

babatular - tańszych odtwarzaczy MBLa niestety nie słuchałem, aczkolwiek bazując na moich oświadczeiach z ich droższymi modelami, jest to całkiem mozliwe.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Dzięki uprzejmości Twonka słuchałem tego mbl-a kilkukrotnie :)

Jak dla mnie jego dźwięk jest trochę za grzeczny i zbyt pastelowy ... taki trochę dla zniewieściałego chłopca lub bardziej dosadniej zmanierowanego geja ;)

zdezintegrowany_3PO

>Dzięki uprzejmości Twonka słuchałem tego mbl-a kilkukrotnie :)

>Jak dla mnie jego dźwięk jest trochę za grzeczny i zbyt pastelowy ... taki trochę dla

>zniewieściałego chłopca lub bardziej dosadniej zmanierowanego geja ;)

No, ładnie. Elbe, nie daj się, walcz, wygraj lub zgiń, a potem zaproś kolegów na odsłuch.

Z tego co Elberoth pisuje, to on lubi grzeczny ugłaskany dźwięk, a "współczynnik czadu" ma dla niego małe znaczenie, jeżeli w ogóle.

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

proponuje posłuchać systemów jakich słuchał/słucha Elberoth i dopiero wyciągać wnioski by nie wprowadzać do obiegu spekulacji nt brzmienia urządzenia którego się nie zna.

Słuchałem niedawno MBLa i AAC Reference Signature w bezpośrednim porównaniu - i wygrał AAC...

To może być oczywiście sprawa systemu - było dość daleko od zaawansowanych systemów Twonka i Elberotha i może AAC coś lepiej maskował? Na pewno MBL pokazywał spektakularną holografię, gładkość, dynamikę, muzykalność. AAC np. miał zdecydowanie węższą scenę, ale był jakiś bardziej ludzki - scena MBLa w zestawieniu z AP była nienaturalna. Może w tamtym systemie - to była lampa Cayina i Audio Physiki. No i dalej nic nie wiem, chciałem zrobić solidny upgrade systemu zaczynając od CDka i nadal jestem w kropce...

Dobrze że chociaż są gramofony na tym świecie.

A swoją drogą - wracając do 10-15kzł, nie zaniedbywałbym MCD 201 Maca - w porównaniu np. z wszystkimi Lektorami których słuchałem długo w domu i w KAIM (III, IV, V - Granda nie liczę bo to inna półka) gra co najmniej porównywalnie, rytmicznie, przyzwoicie, pełnym dźwiękiem. Może jest trochę mniej "ałdiofilski" - krótsze wybrzmienia, mniej spektakularne przeszkadzajki i dzwonki, ale muzykalny i sympatyczny, a w większych składach wymagających dynamiki - chyba lepszy od Lektora. Tylko uwaga na odgłosy pracy napędu - trochę słychać. Ale np. Lektor nie jest dużo lepszy w tej materii.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.