Skocz do zawartości
IGNORED

Tonsil maestro II w opiniach hi-fi.com,

rosim

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, znalazłęm na tej stronie dział z opiniami i przyznam, że tonsil maestro II zebrały pozytywne opinie, więc moje pytanie,czy warto je mieć?Podobno brzmia dość unoiwersalnie, czym je napędzać?Budżetowy sprzęt mam na myśli.

Oto link do opinii:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/32551-tonsil-maestro-ii-w-opiniach-hi-ficom/

kiedyś porównałem je do kobiety z którą mógłbym się umówić... a nawet więcej, ale nie chciał bym się z nią żenić:)

Ogólnie brzmią fajnie, dosyć detalicznie - dla niektórych może szeleszcząco. Przydał by się wzmacniacz z dobrym impulsem. Z dobrą kontrolą basu bo mam wrażenie, że te głośniki jakoś tak rozbiegane są:) Acha - nie musi to być sprzęt o mocnym basie bo maestro mają go dosyć dużo. Do 20 m2 meastro II 130 stykną. wypróbowane.

Seba i w razie "padnięcia" głośnika bez problemu można zastąpić, czy nawet dać do naprawy, podobno też są solidnie wykonane, myślę o 180-tkach, bo zdawało mi się, że przez średniotonowy będzie dość wiernie przenosić całe pasmo i dlatego ta uniwersalność, nie wiem jak z tym jest w 130-tkach, ale muszę sie zastanowić, bo pokój 18m2, pozdrawiam

18 m2... hmmm może być im ciasno... najlepiej wypróbować:) tak czy inaczej 130 napewno nie będa grały źle w takich 18 metrach. ktoś kiedyś na forum porównywał 130 do 180 - poszukaj w wyszukiwarce. Być może jednak gra jest warta świeczki.

hmmm a może reflektował byś na gale 3040 - jak dobrze pójdzie to po swiętach będę chciał zbyć moje bo prawdopodobnie moje nowe głośniki będą gotowe. Nie chcę za nie dużo - ale chcę aby ktoś je odebrał osobiście - nie wyobrażam sobie wysyłki tego:) - będzie taniej jak nowe maestro! Poczytaj na temat tych głośników. Podobają mi się bardziej od tonsili - ale potrzebują nieco mocniejszego wzmaka. Wykonanie i dźwięk o ta małą klasę lepszy od maestro. Dobrze się zgrają np z kompletem marantza (wmak +cd). Pisze tu aby nie uprawiać skrytego marketingu i poddać pomysł ewentualnej ocenie innych forumowiczów.

Ponawiam pytanie - czym ewentualnie napędzić maestro II 180? Z jakim amplitunerem/wzmacniaczem budżetowym mogłyby dobrze współpracować - pokój 18m2, muzyka spokojna, miękka, pozdrawiam

Polecam JVC AX432.Kiedys napedzal on u mnie Bolero 200 i robil to bez problemu.Kupisz go za grosze,bo JVC to firma nieaudiofilska,a jest to naprawde bardzo porzadny piecyk.Gra dzwiekiem raczej gladkim ,nieagresywnym ale dynamicznym.

Miałem Maestro II 180 i muszę przyznać że w swojej cenie są naprawdę rewelacyjne. Ja osobiście napędzałem je Denonem PMA-980R i to zestawienie polecam. Denon ma doskonałą kontrolę i jest naprawdę "mocny". Bas z Maestro w porównaniu do JBL E90(dudnią) jest bardzo przyjemny. Z wad mogę wymienić trochę wyeksponowaną górę (mi to nie przeszkadzało). P.S. Taka Koda AV 707 czy 702 do tych kolumienek to wielkie g..... . Gorąco polecam!!!!!!

• 10 miesięcy później...

Witam.

Chciałbym kupić glośniki Tonsil Maestro II 180

Dodam, że głośniki będą podłączone pod wieże Unitra Radmor 5102, jak wiadomo Radmor ma 25watt na kanał.

I zastanawiam się czy da rade takim głośnikom, w tech chwili mam głośniki hifi unitry Zg30c114 i czasami Altusy 75 ale altusy mają zbyt plastikowe wysokie tony i strasznie tego nie lubię.

Słucham muzyki głównie z płyt winylowych na gramofonie Daniel, ale z wkładką Ortofona Night Club i czasami Cd na Pioneerze, nienawidzę muzyki mp3.

w przyszłości planuje używać także tych głośników do kina domowego (już mam plan jak je podłączyć pod dwa wzmacniacze) bo wcale to nie jest takie proste, żeby nie utracić dźwięku. Radmor będzie wzmacniaczem master a jakiś inny do kina domowego slave.

Ukryta Zawartość

post-17922-100009052 1203893089_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

te kolumny maja dobra efektywnosc wiec te 25w to nie bedzie tak malo ;)) zalezy jeszcze jaki pokoj, ale mysle ze z nawet 20-30 m^2 pokojem zgraja sie swietnie ;) glowna zaleta kolumn maestro to wlasnie wysokie tony, sa naprawde krystalicznie przyjemne i naturalne... polecam!

>p.f.pawlikowski

>te kolumny maja dobra efektywnosc

Przy słabowitym wzmacniaczu w ciemno bez sprawdzenia bym nie brał. Bardzo wiele kolumn ma w "informacjach";) podaną zawyżoną efektywność. Robiono czasem testy i w przypadku naprawdę "markowych" kolumn poważnych producentów było podane np 87db a z pomiarów wyszło 83db. Tak że najlepiej sprawdzić, bo dane katalogowe mogą podawać rzeczywiste wartości ale nie muszą. Czasem to podawane są wartości przy pewnych zastrzeżeniach, o których to oczywiście w danych się nie wspomina;).

Oczywiście nie twierdzę, że te Tonsile faktycznie nie mają tych deklarowanych 90db, ale ... lepiej sprawdzić na sprzęcie z którym mają grać.

Nie jestem znawcą, zaznaczam na wstępie. Ale słysze nieźle :)

Rok temu, kupiłem Maestro II 180 w ciemno, za namową bardziej okrzesanego kolegi. Napędza je Yamaha rx-v630 RDS. Przez długi czas podpięte były kablami wycietymi z przedłużacza i stały w kinie domowym tak blisko TV, ze w bardziej dynalmicznych scenach, obraz drgał :))

Miesiąc temu kupiłem do nich kable Nakamichi 4 mmkw. i rozstawiłem tak, ze stoja jedna od drugiej około 3 metrów. Jakbym poznał te kolumny na nowo :) Pokój mam 44 m2 i nie najfortunniejsze ustawienie, z racji warunków budowlanych. Mimo to, słychac czysty dzwięk w całym domu, nawet przy cichutkim słuchaniu. Maja bardzo przyjemny bas. Ciepły, delikatny ale głęboki i czysty. Nawet bez suba, mozna poczuc przyjemne masowanie pleców, siedząc przodem do głośników w odległosci 3,5 metra. :)))

I tak jak byłem z nich zadowolony juz po zakupie, tak po zmianie kabli moge powiedzieć, ze jestem bardzo zadowolony. Porównywałem z kinem kolegów. Kazdy zestaw miał cos w sobie, ale zaden nie oczarował, tak jak moje Maestro, przed miesiacem :)

Faktem jest, ze troszeczke im jakby brakuje srednicy, ale idzie się przyzwyczaić.

Napewno bez problemów nagłośnią pokój 20 mkw ale dobry wzmacniacz i kable to warunek.

A biorąc pod uwagę cenę, to podzielam opinię, ze w tej cenie trudno znaleźć cos lepszego.

W swojej cenie, Maestro II 180, to bardzo dobre kolumny - grają zdecydowanie lepiej od wielu droższych konstrukcji konkurencji, np. od przereklamowanych Jbli z serii E, a podawana skuteczność 90dB, nie jest zawyżona.

• 9 miesięcy później...

Witam,

Odgrzewam temat, ale nie dla siebie tylko dla innych.

Mam Maestro II 180 już 2 lata, napędza to Denon PMA-1060 (+DCD 2560). Te kolumny w moim zestawie grają równo całym pasmem, niczego im nie brakuje, a już napewno efektywności (salon z kuchnią ok. 40m2 otwarty również na pięterko). Dźwięk super naturalny. Nie są rozlazłe ani ostre, są precyzyjne ale nie męczące.

ja sluchalem w salonei tonsila siesty mam a maestro sluchalem

rozni je jedna zasadnicza sprawa a mianowicie neutralnosc i delikatnosc aksamitny dzwiek siesty

a maestro dobre na sylwestra potrafia potrzasnąć

duzo mniej szczegółowe jak siesty ale za to za ta cene naprawde dobre kolumniska

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.