Skocz do zawartości
IGNORED

Sony Playstation 1 dla audiofilów ? .

Krak_oN

Rekomendowane odpowiedzi

Gość rochu

(Konto usunięte)

jeckylandhide, 14 Gru 2009, 22:45

>Moj ma jakies problemy z odczytem CDRow - staje, przeskakuje itp. - jak to wyglada u Ciebie?

>Oryginaly czyta b. szybko, przechodzi do kolejnych utworow blyskawicznie.

W obydwu przypadkach nie ma u mnie tego problemu. CDR-y są łykane bez zająknięcia.

Gorzej natomiast z mocno zrysowanymi płytami, a mam takich kilka. W tym wypadku napęd przeskakuje dość mocno.

>Jeszcze jedno pytanie: czy Twoje konsole tez zle dzialaja jesli wlaczasz je z wlozona plyta? U mnie

>dziala poprawnie tylko wtedy, gdy wkladam plyte jak jestem juz w menu odtwarzania.

Nie zauważyłem takiego problemu.

problem nie jest bardzo uciazliwy - po prostu jak wlaczam power z plytka w srodku PS zawiesza sie na menu : "odczyt z karty pamieci i odtwarzanie muzyki" i nie reaguje na polecenia z joypada. jesli wtedy otworze klapke - zaczyna reagowac. po przejsciu do menu muzyki dziala juz normalnie.

zastanawiam sie co jest tu winne - laser czy cos innego?

Main: CD880, Alpha 9 ---> Arcus

Head: CD880, Alpha 9 ---> HD600, K340

Okej, wylutowalem zbedne kondy wg tego przepisu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

i albo mi sie wydaje, albo bas i gora wyraznie sie poprawily...

Ukryta Zawartość

Main: CD880, Alpha 9 ---> Arcus

Head: CD880, Alpha 9 ---> HD600, K340

Na wyjściu RCA jest dodatkowy bufor jak na tym schemacie

Ukryta Zawartość

Na wcześniejszym schemacie jest rozrysowane wyjście na złącze AV Multi out.

Tak więc to co wcześniej opisywałem, wymiana elektrolitów sprzęgajacych i ceramików (lub ich usunięcie - tutaj 250pF), zmniejszenie R szeregowego 1k do 100ohm powinno dać na tym wyjściu poprawę.

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

A może by tak teraz undergroundowo dla odmiany potestować najnowsze przenośne nośniki sony vs Playstation 1 ;)

Ukryta Zawartość

Z powodu choćby np takiego ...

''w Playstation 1 jitter powstaje w momencie analogowego odczytu płyty przez laser i zamiany tegoż sygnału na cyfrowy. W odtwarzaczu typu mp3 nie ma części analogowej i wachania obrotów płytki itp. Tam są gotowe dane cyfrowe i stabilność (brak wachań częstotliwości) kwarcu rzędu 0.0001% są totalnie pomijalne. Jakiekolwiek błędy zależą już tylko i wyłącznie od jakości samego DACa''

Ukryta Zawartość

>rochu

Jak gra PS 1 w porównaniu do Philipsa na TDA1541 w trybie NOS?

Znalazłem w sieci taka opinię:

Hi everyone!

Sorry for being out of line... I don't had (and have:-( )much time at the moment...

But here are some (good ;))news...

Two weeks ago i met an friend of mine 259 km far from home in germany. It's michael methe, some german folks should know him. He is an very active "DIYer" and had published a lot of of useful things in german audio www.site scene!

He has great experience in music staff!! here is his website :

Ukryta Zawartość

I really think highly of him!!! He has made a lot of progress in his musical life. He worked in a big high end store years ago. Still has the opportunity to borrow all kind of devices there! So comparisons can be made in every way!

To keep it short: He has an exellent system. Staging is not a word, --has nothing to do with keeping your eyes shot in the evening :-?no no

His system shows musicians, rooms, clear measurements and unbelieveable overview no matter how complex--loud whatever you always listen to you have absolutely natural relations. Whow!!

We listened to a speaker made by his self "hommage wr" a kind of reson Rehdeko fullrange thing. Best speaker i heard so far even better than any famous fullrange speaker i heard so far!! ( He had all: PYHP, Telefunken, Saba, Supravox, Lowther and and...)

His amp is a pentode amp (PL82)!!! Yes PENTODE! based on the very famous Telefunken V73 or V69 amp!!

We had a sheffel pre amp, didn't knew it before but played perfectly good!!

A big mass record drive with schroeder arms - with ortofon jubilee mc - very good

And his (in germany) very famous Playstation mod "Musicstation" heavily modded with Tube regulated supply, Tube output section, new housing for the ps one and and...

A week before he told me he beated a CDP of accuphase 001 (i think it was 001) for 10000 Euros!!!(13000USD). The owner of the accuphase agreed! His musicstation was better!!

Well the first thing we did of course was to test monica built in in my parasound with akku supply against his musicstation.

We listened to a police cover of a famous jazz band"Yuri honing trio" -star tracks- title:walking on the moon. BTW It was once called the best recording of the world.. Very good sax, impressive drums, and a dry contra bass.

OK i keep it short: Monica began, everything was wonderfull, no sound of anything but pure music, i was listening to the band...

Than switched over the musicstation....and there it was again the sound of something thats was reproduced ... a cd player sound -as we know it...(in comparison not in general--it's surely a good player)

There was less detail, especially in the higher regions..it sounded rough like a picture made of a cheap digital camera. Kind of small resolution were heared...there.

Better dynamics were noticed with monica, and the akku suplly brought a quitness that was simple shackled you.... We were listening the whole day with my CDP of course ;)Yeo got an new customer:-)

So folks once again monica showd it's great and still not limited potential!! A big thank to Yeo!!!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak, ale musisz podłączyć jeszcze MCLK (zegar główny w odtwarzaczu), najlepiej żebyś miał zrobiony i podłączony w CD jakiś master clock, wtedy uzyskasz najlepsze rezultaty.

Chyba możesz, ale nie wiem czy nie musi on być jakoś synchroniczny z pozostałymi sygnałami, najwyżej przełączysz pod ten z CD (16,9644MHz), możesz też podać zegar MCLK z PS do odtwarzacza.

• 4 tygodnie później...

Wymieniłem laser w swoim PSXie, bo nie wszystkie płytki mi chciał czytać.

Mimo że konsola jest raczej spokojna i analogowa, jest przy okazji bardzo szczegółowa, z nie schodzącym nisko, ale za to bardzo fajnie zebranym basem. Bez żadnych tuningów, przestrzenią, sceną, szczegółowością i barwą rozwaliła bez problemu CD Denona za 1800zł nowe. Przy okazji gra równym pasmem, wreszcie koniec z męczącym podbiciem wyższej średnicy która na jasnych płytach doprowadzała mnie do szału :]

Tylko że mam problem z czytaniem CD-Rów, niektórych nie widzi w ogóle a inne po chwili grania przeskakują. Można gdzieś podkręcić czy podregulować ten laser ?

I love the sound of crashing guitars

> Micke 13

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

„W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?” - Friedrich Nietzsche
Achievement unlocked!

Micke13> "Bez żadnych tuningów, przestrzenią, sceną, szczegółowością i barwą rozwaliła bez problemu CD Denona za 1800zł nowe"

Milo jest slyszec cos takiego, Moze ktos jescze podzieli sie swoimi porownaniami tego daca psx'a (za dwie dyszki hehe) z nowymi Cedekami ???

> Tadeiro

Dzięki. Jednak mimo zabiegów opisanych na stronce dalej są problemy z co niektórymi CD-Rami.

Jest jakiś sposób by przerobić PSX-a na osobnego DACa ? Potrzeba skądś wyprowadzić wyjście coax.

I love the sound of crashing guitars

Też chciałbym wiedzieć jak przerobić psx na daca. Na razie próbowałem podlączyć bck,lrck i date między dackiem a moim CD, ale bez rezultatu. Być może jeszcze trzeba podłączyc masterclock z CD ale już mi się nie chce w to bawić. Ten DAC jest taki malutki...że nawet pod lupą ledwo widać nożki.

-> Micke 13

"Potrzeba skądś wyprowadzić wyjście coax."

Potrzeba, ale nie skądś, tylko dokądś, nie wyprowadzić, tylko wprowadzić i nie wyjście, a wejście coax.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

• 3 tygodnie później...

Witam

Przeglądając forum z ciekawości zacząłem czytać ten temat. Mój ps1 scph-1002 od 5 lat leży w szafie i teraz sobie o nim przypomniałem. Podpiąłem go czym prędzej i zaskoczenie bardzo pozytywne! 10 lat temu również służył mi jako źródło dźwięku na starym sprzęcie unitra ws 442 i kolumnach mildton i pamiętam, że bardzo dobrze mi się tego słuchało. Teraz spokojnie zdeklasował odtwarzacz h/k hd720 który mam jako przejściowe źródło cd. Poważnie zastanawiam się czy nie wstrzymać się z kupnem źródła CD. Gdyby jednak nie ten wygląd szaraczka mógłby spokojnie robić jako klocek w systemie audio. Nie mam takiego dużego rozeznania w odtwarzaczach cd po prostu jeszcze mało słyszałem :) dlatego mam pytanie jak wg was można zakwalifikować w przedziale cenowym jako źródło dźwięku tą maszynkę w zestawieniu do klocków cd? Może ktoś ma jakiś pomysł na przełożenie wnętrzności ps1 do bardziej ciekawego pudła?

Pozdrawiam!

Mam pytanie jakiego dokładnie masz pilota?

Czy taki przeznaczony do ps2 tez będzie pasował?

np:

Ukryta Zawartość

pozdr

Ukryta Zawartość

Ja mam tego

Ukryta Zawartość

i super chodzi, polecam bo jest tani i nawet dobrze wykonany.

Ukryta Zawartość

prawo, 15 Lut 2010, 15:26

> Być może jeszcze trzeba podłączyc masterclock z CD ale

>już mi się nie chce w to bawić.

Zgadza się, potrzebny jet MCK z tego samego źródła co pozostałe sygnały i odpowiedniej częstotliwości (nie wiem ile, zob. w datasheet).

Jeśli chodzi o wyprowadzenie dźwięku z multiout av to roziązanie:

Ukryta Zawartość

Nie wiem czy to najwygodniejsze będzie może prościej skorzystać z kabla z wtyczką:

Ukryta Zawartość

Sam posiadam taki kabele może poprostu "wuwalę" przy samej wtyczce i robię ładne 2 gniazda łączeniowe powinno przynajmniej estetyczniej wyglądać.

A tak w ogóle rzeczywiście aż taka rożnica między wbudowanym wyjściem RCA a tym z muti av? Bo jeśli jest minimalna to może nie warto się bawić?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki za linka do tego czarnego pilota ;) kupiłem go. Właśnie Myślałem nad tym gdzie by coś takiego skombinować a tu proszę widze że pasują piloty do PS2 no i jesteśmy w domciu psx jako odwarzacz dla audiofila:) bo wiadomo bez pilota ani rusz jak bez ręcznika hehe

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.