Skocz do zawartości
IGNORED

Elberoth's Audio Nirvana

Rekomendowane odpowiedzi

czy ktos z kolegow sluchal tych znanych kolumn?ciekawy jestem z jakim sprzetem do napedzenia jest polecany!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Po co Ci na 18m2 tak duże kolumny, Twój słynny Carry może strzelić w kalendarz.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Po co Ci na 18m2 tak duże kolumny, Twój słynny Carry może strzelić w kalendarz.

widziales jakie Japonczycy maja wielkosci kolumny w swoich pokojach ha ha! nie dam rady ich pokona.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

widziales jakie Japonczycy maja wielkosci kolumny w swoich pokojach ha ha! nie dam rady ich pokona.

Ukryta Zawartość

No co Ty, przecież to kominek; fakt nie w stylu wiktoriańskim.

Ukryta Zawartość

myslalem tez o tych kolumnach, ale balem sie ze moj synek bedzie sie w nich chowal! fajne sa ale do duzego pokoju!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

myslalem tez o tych kolumnach, ale balem sie ze moj synek bedzie sie w nich chowal! fajne sa ale do duzego pokoju!

Ukryta Zawartość

Takie dość kobiece w kształcie te kolumny, czyżby to działało Ci Mirek na podświadomość ?

Ukryta Zawartość

zobacz jaki wzm lampowy je napedza,wyglada na SET 300B,moze ktos rozpozna co to za wzm?takie kolumny jakby jeszcze dobrze graly to dodatek do wystroju pokoju genialny!!u mozna zauwazyc co to za wzm

Ukryta Zawartość

Takie dość kobiece w kształcie te kolumny, czyżby to działało Ci Mirek na podświadomość ?

zartownis jestes,zobaczymy jak w przyszlym roku na AS popiszesz sie sluchem,chetnie spotkam sie z toba i pochodzimy po pokojach,nastepnie napiszemy na kartach co dzie gralo dobrze lub zle i porownamy przy drinku w przerwie pokazow,ale bedzie wesolo,przyjmujesz zasady?

Przepraszam ale to nie watek o wysokoskutecznych kolumnach,pomylka mala i nie tu te wpisy!wybaczy wlasciciel

Ukryta Zawartość

gdzie pod pojęciem 'analog oversampling' kryje się układ opóźniający (w gruncie rzeczy także cyfrowy), który opóźnia każdy kolejny DAC o jeden cykl. Wyjścia wszystkich 8 DACów na kanał są sumowane w domenie analogowej.

Mysle ze konstrukcja tego konwertera w Trinity DAC

Poczytajcie :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

Poczytajcie :

Ukryta Zawartość

To co wkleiłeś to zwykły układ w którym dwa przetworniki używane są w układzie różnicowym (zbalansowanym). Nie ma to nic wspólnego z tym co robi Trinity.

- Differential mode, I inverted the data signal on one DAC. The first dac outputs L and R, the second one L- and R-. So basically I used 4 I/V converters that feed into a differential amplifier. Interference is significantly reduced this way and the output is DC-coupled since the offset voltage of both TDA1541A's is cancelled out.

Sam pomysł wydaje się nie być nowym. Podobne rozwiązanie opatentowała Wadia. Całość rekonstrukcyjna składała się z czterech przetworników wielobitowych (tutaj osiem) każdy z nich otrzymywał dane nadpróbkowane 16x (tutaj 8x). W tańszych rozwiązaniach stosowali dwa przetworniki wielobitowe na kanał (każdy z 16x nadpróbkowaniem).

Z tego co wiem, Wadia stosowała te przetworniki w zwykłym układzie zbalansowanym (jak w linku wyżej), gdzie każdy z DACów otrzymywał identyczny sygnał (ewentualnie odwrócony w fazie).

Rozwiązanie Trinity jest zupełnie inne, bo tutaj każdy kolejny DAC otrzymuje sygnał opóźniony względem poprzedniego (czyli do kości przetworników wysyłanych jest 8 oddzielnych sygnałów).

Najbliżej skopiowania pomysłu Trinity było Accuphase w modelu 800/801. Ze względu na fakt, że Trinity wcześniej opatentował swoje rozwiązanie (bodajże w 2004 lub 2005, a 800/801 wyszedł rok czy dwa lata później), Accuphase zdecydował się je zastosować tylko do sygnałów DSD, a PCM był przetwarzany normalnie.

Sam Dietmar z Trinity napisał na jednym z for, że to już sprawa dla prawników czy patent Trinity obejmuje także konwersje DSD czy nie. Model 800/801 jest już wycofany z produkcji, więc bez sensu się teraz szarpać.

W każdym bądź razie, to na pewno Trinity pierwsze opatentowało ten pomysł na konwersję sygnału.

Tak wygląda to w Accuphase:

post-579-0-64259500-1386751579_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Elberoth

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

To co wkleiłeś to zwykły układ w którym dwa przetworniki używane są w układzie różnicowym (zbalansowanym). Nie ma to nic wspólnego z tym co robi Trinity.

Mylisz się, tylko trzeba poczytać watek trochę dalej niż pierwsza strona.

To jest dokładnie to samo, autor nazwał to" Direct Interpolation".

Tutaj masz zdjęcie prototypu na 8 xTDA1541:

Ukryta Zawartość

Tutaj masz schemat układu przesuwającego fazę sygnału:

Ukryta Zawartość

A tutaj idea działania pokazana na oscylogramach.

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

JarekC

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I nie ma znaczenia czy przesunięcie jest realizowane w kosci FPGA czy w "zwyklych" rejestrach przesuwnych. Pisałem też kilkanaście postów temu, że to nic nowego. Także poza audio.

System gra dobrze, albo nie....

Z tego co wiem, Wadia stosowała te przetworniki w zwykłym układzie zbalansowanym (jak w linku wyżej), gdzie każdy z DACów otrzymywał identyczny sygnał (ewentualnie odwrócony w fazie).

Miałem okazję dobrać się do wnętrza między innymi CD Wadia 860. Pomiary na wyjściu XLR faktycznie sugerują ,że mamy do czynienia z dwoma sygnałami tylko odwróconymi w fazie (Pin 2 i 3). Jednak po przeróbce stopnia analogowego i "wpięciu" się z pomiarami zaraz po przetwornikach (bez filtracji widoczne "schodki" kwantyzacji) widać jest przesunięcie fazy sygnału analogowego. Dzięki temu przesunięciu uzyskali w sumie 32 krotne nadpróbkowanie (każdy DAC otrzymuje dane nadpróbkowane 16x - wartość maksymalna dla PCM1702). Sposób interpolacji opisany jest w patencie :

Ukryta Zawartość

Interpolacja Spline wykorzystana przez Wadię i jej efekt (małe "dzwonienie" odpowiedzi impulsowej) jest zbliżony do tego który zaaplikowało Trinity w jednym z filtrów cyfrowych do wyboru. Jestem więc ciekaw różnicy brzmienia filtrów cyfrowych przy zastosowaniu jak mniemam bardzo dobrego "zgrania" aż 8 szt PCM1704. Czemu to takie ważne - proszę zerknąć do noty katalogowej PCM1704 do "DC accuracy". Nie pomaga kupowanie z jednej serii produkcyjnej. Każdy egzemplarz jest inny.

Najbliżej skopiowania pomysłu Trinity było Accuphase w modelu 800/801. Ze względu na fakt, że Trinity wcześniej opatentował swoje rozwiązanie (bodajże w 2004 lub 2005, a 800/801 wyszedł rok czy dwa lata później), Accuphase zdecydował się je zastosować tylko do sygnałów DSD, a PCM był przetwarzany normalnie.

Najstarszym przetwornikiem który znam wykorzystującym w audio ten sposób interpolacji (cyfra+analog) jest SONY DAS-R1. Produkowany był w okolicach 1998 roku. Zastosowali w nim ostatecznie 2 szt. TDA1541AS1. Przetwornik projektowany był dla układu TDA1541 - bez literki "A" gdzie można było zastosować maksymalnie 4x nadpróbowanie. Wykombinowali w nim właśnie ,że zsumują sygnały z dwóch TDA1541 każdy nadpróbkowany 4x tak aby w sumie uzyskać nadpróbkowanie 8x

Jeszcze o Wadii. Przetworniki Wadii takie jak Wadia 2000, Wadia x64, Wadia 9, Wadia 27 stosowały 4 przetworniki na kanał. Każdy był nadpróbkowany 16x - sumarycznie więc uzyskiwano nadpróbkowanie 64x . Info tutaj :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Troche wcześniej 1987 -89.

Zgadza się ... poprzestawiałem cyferki. Dzięki za sprostowanie.

Info tutaj :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mylisz się, tylko trzeba poczytać watek trochę dalej niż pierwsza strona.

To jest dokładnie to samo, autor nazwał to" Direct Interpolation".

Tutaj masz zdjęcie prototypu na 8 xTDA1541:

Ukryta Zawartość

Tutaj masz schemat układu przesuwającego fazę sygnału:

Ukryta Zawartość

A tutaj idea działania pokazana na oscylogramach.

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

JarekC

Istotnie. Najwyraźniej projekt ewoluował w jego trakcie, nie miałem czasu czytać wszystkich kilkuset postów - podałem jedynie oryginalne założenia z pierwszego posta.

Najwyraźniej facet zrobił to samo co gość od Trinity opatentował rok wcześniej. Wątpliwe, aby autor z DIY audio o tym wiedział - Trinity (znane wówczas jako GTE Audio) było wówczas nikomu nieznaną firmą (choć skopiowania pomysłu Trinity zupełnie wykluczyć też nie można).

Najstarszym przetwornikiem który znam wykorzystującym w audio ten sposób interpolacji (cyfra+analog) jest SONY DAS-R1. Produkowany był w okolicach 1998 roku. Zastosowali w nim ostatecznie 2 szt. TDA1541AS1. Przetwornik projektowany był dla układu TDA1541 - bez literki "A" gdzie można było zastosować maksymalnie 4x nadpróbowanie. Wykombinowali w nim właśnie ,że zsumują sygnały z dwóch TDA1541 każdy nadpróbkowany 4x tak aby w sumie uzyskać nadpróbkowanie 8x

Nie bardzo rozumiem jak chcesz zrobić linię opóźniająca na 2 DACach ... a to jest istotą rozwiązania LIANOTEC.

Bardzo wątpliwe aby stosowała to także Wadia - i to z bardzo wielu powodów.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Na razie pogonił MSB bez Galaxy Femtoclocka ... a ten przynosi nadspodziewanie dużą poprawę brzmienia (w sumie to nawet nie wiem po co MSB oferuje DAC IV Diamond bez niego ... chyba tylko po to aby umożliwić kupno systemu 'na raty').

Tak więc, tak długo jak nie porównam Trinity vs MSB + Galaxy Femtoclock, ciężko mówić co jest ostatecznie lepsze.

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Na razie pogonił MSB bez Galaxy Femtoclocka ... a ten przynosi nadspodziewanie dużą poprawę brzmienia (w sumie to nawet nie wiem po co MSB oferuje DAC IV Diamond bez niego ... chyba tylko po to aby umożliwić kupno systemu 'na raty').

Tak więc, tak długo jak nie porównam Trinity vs MSB + Galaxy Femtoclock, ciężko mówić co jest ostatecznie lepsze.

A będzie taki shoot-out?

Nie bardzo rozumiem jak chcesz zrobić linię opóźniająca na 2 DACach ... a to jest istotą rozwiązania LIANOTEC.

Jeśli zerknąć do manuala :

Ukryta Zawartość

to na Fig. 4 można zobaczyć efekt działania filtracji 2x LIANOTEC. Pomiar jest wykonany przy połączeniu 2 płytek typu demoboard firmy Burr Brown (EVM1702). Efektem tych eksperymentów jest 8x LIANOTEC. "Linia opóźniająca" składająca się z dwóch przetworników to taka namiastka tego co finalnie znalazło się w Trinity DAC ale sam pomysł nie jest nowy.

Hmm nie wiem jakie powody możesz mieć na myśli ?

Ukryta Zawartość

Gość jt211

(Konto usunięte)

Istotnie. Najwyraźniej projekt ewoluował w jego trakcie, nie miałem czasu czytać wszystkich kilkuset postów - podałem jedynie oryginalne założenia z pierwszego posta.

Najwyraźniej facet zrobił to samo co gość od Trinity opatentował rok wcześniej. Wątpliwe, aby autor z DIY audio o tym wiedział - Trinity (znane wówczas jako GTE Audio) było wówczas nikomu nieznaną firmą (choć skopiowania pomysłu Trinity zupełnie wykluczyć też nie można).

Elb mógłbyś nas oświetlić co masz na myśli dokładnie ?

Parę postów wyżej masz link patentu Wadii .

Nie wiem dokładnie czy Moses odchodząc z pierwszej Wadii zabrał

ze sobą ten patent ale wiem napewno że moja stara X-32 ma 4 PCM56

na kanał i każdy jest sterowany z innego pina sekcji DSP.

Moje powody są wyłącznie zdroworozsądkowe:

- konwertery Wadii były opisywane kilkanascie razy na łamach kilku poważnych magazynów (m.in. Stereophile, HiFi News), i nie były to krótkie recenzje tylko artykuły na kilka stron, w których z drobiazgami opisywano działanie tych przetworników, i w żadnym z nich nie spotkałem (a przynajmniej nie pamiętam abym spotkał) słowa o linii opóźniającej; to jednak dość ważny aspekt techniczny i wydaje mi się bardzo mało prawdopodobne, aby mając okazję napisań o nim tyle razy, ani razu o tym nie wspomnieć;

- druga rzecz to fakt, że gdyby zastosowano takie rozwiązanie techniczne, to dział marketingu wadii zrobił by z tego użytek - a nie kojarzę aby ten fakt kiedykolwiek eksploatowano,

- trzecia istotna rzecz to patent Dietmara - gdyby Wadia miała na to patent, to GTE nigdy nie dostało by patentu na m.in. w EU i USA na swoje rozwiązanie.

- i reszcie wątek do którego link wkleił kolega JarekC - zauważ że nikt tam nie napisał o tym że jest to rozwiązanie stosowane wcześniej przez Wadię, a zakładam że siedzi tam spora grupa, bardzo kumatych osób.

Gość jt211

(Konto usunięte)

Mam przed sobą patent Wadii i swoją X-32 a Ty masz domysły i

chwalenie Trinity.

Caly czas mówimy o pierwszej odsłonie Wadii z Mosesem który

odszedł w czasie pierwszego bankructwa.

i reszcie wątek do którego link wkleił kolega JarekC

Dla porządku JarekC doprecyzował a link wkleiłem ja ;)

to raz .

dwa:

Zadał byś sobie trud i spojrzał do tych patentów Wadii .

Tam na obrazku ładnie (strona bodajże 6 ) jest zilustrowana zasada działania

Ukryta Zawartość

każdy z 4 dac-ów pracuje z 16 krotnym oversampling-iem .

są 4, każdy opóźniony o 1 próbkę . Jak łatwo policzyć wypadkowo daje nam 64x .

W Trinity na wejściu jest 8x oversampling "zwykły" (8x48k = 384k ) następnie 8 daców opróżnianych o 1 próbkę . Wypadkowo daje to samo 64x oversampling.

W kwestii jeszcze formalnej :

ten "analogowy " oversampling to w praktyce cyfrowy filtr tylko sumowanie zostało przeniesione na stronę analogową (zamiast przed dac-iem za nim ).

- trzecia istotna rzecz to patent Dietmara - gdyby Wadia miała na to patent, to GTE nigdy nie dostało by patentu na m.in. w EU i USA na swoje rozwiązanie.

urząd patentowy patentuje różne dziwne rzeczy .

Np. widziałem technikę na którą paten Hitachi uzyskało w latach 50 ... ponownie opatentowaną w 200X którymś roku (już nie pamiętam dokładnie).

Nieco inaczej został tylko sformułowany temat .

Więc tym bym się nie sugerował :)

Ukryta Zawartość

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

Możliwe że jest tak jak piszesz, nie mam czasu wgryzać się teraz w te zgłoszenia patentowe (i szczerze mówiąc nawet chęci). Dla mnie najważniejszy jest efekt brzmieniowy, a tu Trinity to przy starej Wadii to już nawet nie inna klasa - to zupełnie inny układ planetarny.

Gość jt211

(Konto usunięte)

Jeszcze jedna sprawa na temat technicznych recenzji wczesnych Wadii.

Kości przetworników DAC , buforów wyjściowych i wiele innych mają

.... zdarte napisy. To dopiero ciekawostka.

Wydarcie od nich mumeru opamp/bufora zajeło mi naście maili kiedy

jeden padł.

• Pokaż nowe odpowiedzi